Pihenőidő 24h szolgálatban

efi99 # 2017.02.13. 19:08

"A portás...Éjfél és reggel 6 között alszik"
Akkor, aki reggel 6-ra menne GDP-t lapátolni, vagy hajnali 3-kor esik haza, az így járt ?

Dr.Attika # 2017.02.12. 15:06

80-82-ben a Fradi sörözőben (Fradi pálya aljában) volt egy manus. Rendszeresen odament ahhoz, aki kikérte a korsó sörét. Megvárta az első kortyot, majd mondta: Ugye a többit nem kéred, nekem adod. Ő még az elsőt se várta meg.

Zoli123 # 2017.02.12. 11:56

@Kovács_Béla_Sándor: kérdésére válaszolva:
úgy van, ha látom, hogy hozzák a harmadik sörét, akkor kiveszem gyorsan a kezéből, még mielőtt beleinna és megiszom, nehogy neki sok legyen. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.12. 11:40

Akkor te még nem láttál fórumokat. :D

Zoli123 # 2017.02.12. 11:30

@Dr.Attika: köszönöm válaszát!

@Kovács_Béla_Sándor: úgy gondolja, hogy más okom nem lehetett a kérdés feltevésére, mint a jótékonykodás? Ezen a fórumon, ahogy máshol sem, nincs helye a személyeskedésnek. Kérem mellőzze!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.12. 10:07

(Mellesleg, ha munkavállaló lenne, a leírtak szerint nem 6 óra pihenőideje lenne, hanem 48 óra. Ehhh.)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.12. 10:05

Úgy szeretem ezeket a filantrópokat. Hát mi közöd neked ahhoz, hogy egy egyéni vállalkozó hogyan zsákmányolja ki magát? A kocsmában is kiveszed bárkinek a kezéből a harmadik korsó sört, mert "sok lesz"?

Dr.Attika # 2017.02.12. 10:02

Ha egyéni vállalkozók, akkor a többi kérdésére a válasz irreleváns. Leszámlázza az óradíjat és kész. Ha csak portás, akkor semmilyen végzettség nem kell hozzá.

Burn Out # 2017.02.12. 08:37

egyéni vállalkozók

Zoli123 # 2017.02.12. 08:17

Kedves Fórumozók!

Társasházunkban 24 órás portaszolgálat működik. Három portás látja el a szolgálatot egyéni vállalkozóként. Egy portás reggel 6-tól másnap reggel 6-is van szolgálatban. Munkájának része, hogy figyeli a be-kijövő embereket, valamint beengedi a beérkező-elmenő autókat. Éjfél és reggel 6 között alszik. Kérdésem, hogy ez így szabályos-e? Készenlétinek számít-e a munkájuk? Elég-e a 6 óra pihenőidő? Milyen papírokkal kell rendelkezniük a munkavégzéshez?

Köszönöm!

Roland87 # 2010.08.16. 09:29

Kedves Munkaügyi szakértő.

Olyan problémám van, hogy én biztonsági őrként dolgozok egy hajókikötőben, 24 órás munkaidőben egyedül. Nincs társ, nincs senki melttem a szolgálati idő alatt. Történt egy olyan esemény, hogy elloptak egy csónak motort és ezt nekem kéne kifizetni. A kikötőben nincs normális világítás, a wc egy szomszédos cempingben van kb 200 méter távolságra. A szolgálati hely egy lakó kocsi. Nekem szükségem volt állásra ezért elvállaltam a munkát. Teljesen kétségbe vagyok eve. Mit tehetek? Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm.

Tisztelettel: egy a sok közül

stirma # 2009.02.24. 07:35

Kedves Munkaügyi-szakértő! Köszönöm a választ. Ezek szerint az alvállalkozónknak vagy meg kell változtatnia a munkaidő-beosztásukat, vagy engedélyeznie kell, hogy aludjanak valamennyit legalább éjszaka. Ebbe viszont a mi vezetőink nem mennek bele, úgyhogy marad a munkaidő-beosztás megváltoztatása, ha jól értem. Üdv, stirma

Munkaügyi Szaktanácsadó # 2009.02.23. 16:43

Tisztelt Kérdező!

24 órás szolgálat ellátására az Mt. alapján két esetben van lehetőség:

• készenléti jellegű munkakörben történő foglalkoztatásnál, illetve
  • ha a foglalkoztatottak a munkáltató közeli hozzátartozóinak minősülnek

Nos, mivel úgy sejtem a második eshetőség egy az egyben kizárható, marad az első.

Készenléti jellegű munkakörben történő foglalkoztatás esetén a teljes munkaidő napi 8 óráról 12 órára emelhető, azzal, hogy a ténylegesen munkával töltött napi munkaidő 24 óránál több nem lehet.

Készenléti jellegű munkakörben történő foglalkoztatás esetén - többek között - azért lehet 24 órára beosztani a munkavállalót, mert a munkaidő 1/3-át lényegében pihenéssel töltheti, nem kell effektíven munkát végezni, mint pl. annak aki szalag mellett áll egy üzemben. Ilyen esetben a foglalkoztatónak kell biztosítani a pihenés tárgyi feltételeit, melyek a munkaügyi ellenőrzések gyakorlatában ágyat, tv-t, rádiót, külön helyiséget jelentenek.

Az egy más kérdés, hogy 5 éves munkaügyi ellenőrzési tapasztalattal én azt mondom, hogy az a munkakör, ahol óránként kell járőrözni nem készenléti jellegű munkakör... :(

www.munkaugyi-szakerto.hu

stirma # 2009.02.23. 14:06

Sziasztok! Nekem nagyjából ugyanez kérdésem. A bizotnsági őreinknek időnként 24 órás szolgálatot kell adniuk. A szolgálatot mindig két őr látja el, óránként kell járőrözniük, folyamatosan kell figyelniük, mi történik az üzem körül. Erre az időre jár-e nekik pihenő, konkrétan alvásidőre gondolok, kell-e ágyat biztosítani részükre, vagy sem? Mi erre a törvényi előírás? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv, Enikő

tudor # 2008.06.11. 08:57

Sziasztok !

Égetően szükségünk lenne a portásaink alkalmazásával kapcsolatban egy megbízható állásfoglalásra.

A portásainkat szeretnénk készenléti jellegű munkakörbe átminősíteni. Azt a felvilágosítást kaptuk, egy munkaügyi problémákat megoldó egykori munkaügyi felügyelőségen dolgozó külsős tanácsadó cég vezetőjétől, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a portásoknak biztosítünk ágyat az alváshoz.
Jelenleg 8 órában vannak elszámolva havi 20-22 munkanappal, a valóságban reggel 6.30-tól délután 18.30-ig dolgoznak. Egy nap munka, egy nap pihenő, kb. 15 munkanap, 15 pihenőnap.
A nappali portások a sorompót kezelik és a gépjármű forgalmat jegyzetelik. A forgalom változó, mezőgazdasági kampánymunkák idején sűrűbb a sorompó nyitogatás, de az év másik felében gyér a forgalom.
Az éjszakai portásaink óránként körbe járnak a telepen és egy erre a célra rendszeresített füzetbe írják be a körbenjárásuk időpontját.

Szeretnénk jogszerűen eljárni, de nem látunk tisztán, a törvény előírja konkrétan az ágyat ? A tanácsadónk szerint ez lesz az első amit keresni fog az ellenőr és ha nem találja büntetést kaphatunk.

Kell az ágy ? Vagy csak akkor kell, ha 24 órát tartózkoznának a munkahelyen egyhuzamban ?

Sürgős válaszotokat várom, és KÖSZÖNÖM !

drmd # 2008.06.08. 17:52

Az érthető, hogy miért dolgoznak napi 8 ó helyett 12 ó-t, vagyis az tiszta, hogy mi a készenéti jellegű munkakör, és ekként mi a 12 ó indoka. A kérdés, hogy az egybefüggő napi 24 ó jogszerű-e.

juci1010 # 2008.06.08. 16:07

Nem vagyok jogász, ezért megpróbálom elmagyarázni.
A portások készenléti munkaidő keretben dolgoznak, ami maximum napi 12 óra. Azért készenléti, mert a munkaidőből 4 - 6 óra amikor nem csinálnak semmit, csak ott vannak. Nálunk TV néznek olvasnak, vagy éppen alszanak.....stb. A napi 12 órára az alapbére ugyan annyi mint a 8 órás munkavállalónak, ez a készenléti jelleg miatt van. Törvény szabályozza.
Nálunk a portások két havi munkaidő keretét előre meghatározzuk. Kettő nap dolgoznak nappal 12 órát, kettő nap éjszaka 12 órát, majd kettő nap szabadnap. Természetesen figyelünk a beosztásnál arra, hogy a kettő szabadnap havonta egyszer szombat, illetve vasárnapra essen. Az alapbéren kívül megkapják a délutános, illetve éjszakai pótlékot. Az ünnepnapra 50% pótlék + egy nap.
Üdv Juci

drmd # 2008.06.08. 15:22

A probléma lényege: portás (készenléti jellegű munkakör) 24/56 munkarendben dolgozik. Jogszerűen? Vagy az Mt. 119. § (3) bek. csak arra ad lehetőséget, hogy 12 óra munkavégzés után pl. max. 12 óra ügyelet elrendelhető legyen?

efi99 # 2008.03.04. 07:27

Miért, csak akkor kell betartani, ha efi99-nek problémát okoz?
Nem értettem, megkérdeztem, gondoltam, azért van a jogifórum. Szerintem egyébként másnak is okoz problémát, nem véletlenül kérdezték, hogy mennyit lehet alatta pihenni.

Kála # 2008.03.04. 06:07

Oda van írva:

A teljes munkaidő mértéke - a felek megállapodása alapján - legfeljebb napi tizenkét ... órára emelhető.

Engem az érdekelne, hogy ez mindenkinek ekkora problémát okoz, mint neked?!

efi99 # 2008.03.03. 17:25

Van még valaki, aki Kálán kívül érti?

Én ezzel nem tudok mit kezdeni:
117/B. §
(3) A teljes munkaidő mértéke - a felek megállapodása alapján - legfeljebb napi tizenkét ... órára emelhető.

Minek a maximuma is akkor a 12?

Kála # 2008.03.03. 16:56

Próbálkozzunk példával:
A munkaidő mértéke: pl. napi 8 óra, heti 40.
Ezen a 40 órán belül a munkaidőt több módon lehet beosztani, pl. 8-8-8-8-8; 12-8-12-8-P; egyes munkakörökbe pedig belefér akár a 24-6-P-P-10 is.

Igazándiból az a gondom, hogy amíg a mérték-beosztás alapfelállást (vagyis az, hogy a mérték adja meg a keretet a beosztás pedig azt, ahogy a rendelkezésre álló keretet a gyakorlatban használjuk) nem érted (vagy nem akarod elfogadni) addig a továbbiakról nincs mit beszélni.

efi99 # 2008.03.03. 16:33

Persze, hogy nem tudsz segíteni, ha egy szóval sem próbálod elmagyarázni.
Mellesleg ennek kéne a legvilágosabb szabályrendszernek lennie. Nem csoda, hogy sem a munkavállalók, sem a munkáltatók jó része nem bírja (szabályosan) alkalmazni.

Kála # 2008.03.03. 06:18

Efi: nézd, ez a rész az Mt. egyik legbonyolultabb szabályrendszere. Ahhoz, hogy teljes egészében lásd és értsd, nem elég szakaszokat kiszedni belőle. Az alap az lenne, hogy megértsd a mérték és a beosztási szabályok közötti különbséget. Sajnálom, ha nem tudtam ebben segíteni.

efi99 # 2008.03.02. 20:17

Én persze most se értem, amit Kála ír.
Mit jelent a 117/B ???

Persze a 119 is egy jogalkotói - és matematikai - bravúr, büntettek meg már vajon azért valakit, mert a napi munkaidőt, a 24 órát, valamely munkavállalójával túllépette ? :)
Max ha kettő helyett dolgoztatta.