Elrendelt szabadság koronavírus kapcsán


drbjozsef # 2020.03.29. 19:10

Riszti,

Valamit nagyon félreért a munkáltatód.

A szabadság a munkában töltött idő alapján jár, de ezt nem úgy kell érteni, hogy részmunkaidőben ez kevesebb lenne. Az alapszabadság 20 nap, erre jön rá még a többi pótszabadság is. Ez akkor is annyi, ha 8,6,4 vagy napi 2 órában dolgozik valaki.
A munkában töltött időt úgy kell érteni, hogy ott kell csak arányosítani, ha év közben léptél be vagy ki a cégtől. Ha csak fél évet dolgozol ott, akkor csak a fele jár.

Egyébként 7 munkanapot a munkavállaló kérése szerint adhat ki a munkáltató, a többivel ő rendelkezik, bizonyos korlátok között, de megegyezéssel ez változtatható. Kiadható egyben a teljes szabadság is.

A "készenlét lehetőségének választását" sem tudom értelmezni. Ha felajánl ilyet a munkáltatód, akkor elfogadhatod, ha az neked jó. Paraméterektől függetlenül, jelentsen ez bármit is.

Riszti # 2020.03.29. 15:06

Tisztelt Szakértő!

A koronavírus miatt – ami várhatóan hosszabb ideig fog tartani – az összes szabadság kiadása hogyan lehetséges – ha egyáltalán lehetséges – abban az esetben, ha részmunkaidőben, pontosabban heti 12 órában – hetente 3 nap, napi 4 órában - történik a munkavégzés és jelenleg évi 18 nap szabadság van megállapítva? Továbbá van-e lehetőség a készenlét lehetőségét választani a jelenlegi helyzetre való tekintettel a fent leírt paraméterek ismeretében?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.21. 01:29

Azt mondták, aki nem vállalja, mehet szabadságra. Amíg futja, fizetett, aztán fizetetlen.

Ugye, érzed, hogy a három kérdésedből kettő nem jogi természetű, de még csak nem is kérdés, hanem inkább panaszkodás?

evatunde # 2020.03.20. 17:34

Kedves Fórumozók! Adott egy magánkézben lévő idősotthon. Tegnap a dolgozóknak ultimátumot adott a vezetőség. Bemásolom, mert hosszú.
"-Sziasztok! Tegnap felvetődött tobbunkben az ötlet hogy onkentes karantennal le kene zarni az otthont. Meg mielott bejon a betegség. Egyeztettem Sandorral tudjuk biztositani hozza a felteteleket, bar szerinte ezt 2-3hetnel hosszabb idore nem tudjuk vallalni mert elfáradtunk, igy abba egyeztunk meg ha belevagunk ezt a 3 hetet tuzzuk ki celul. De kerek mindenkit gondolja át. Aki nem vallalja az szabira mehet vagy fizetes nelkulire. A legjobb a 2 hetes forgó lenne 2 hetig bent karantenban 2 hetig otthon szinten karantenban, de ehez mindannyian kellenének. Tudnotok kell, hogy a mostani helyzetben barmikor azt mondhatja a hatóság hogy ezt kotelezo jelleggel meg kell tennünk. Mindenkit kerek készüljön fel csomggal erre az esetre. Azt is tudnotok kell hogy a munkáltató most megkapta a lehetőséget hogy barmikor a szükséghelyzetre valo tekintettel elrendelheti a munkarend valtozast nem lesz alap az 5+2. Vagy a 12 óra. Mielőtt barki haborogna ezen senki nem kerdezett meg minket sem h meg tudjatok oldani a gyerek felugyeletet az iskola helyett. sajnos ez a mostani állapot egyenlo egy haborus helyzettel. Tehat 3 lehetoseg van szeretnem kérni h szavazzatok.

  1. Jovohet közepétől onkentes karantén amig birjuk elso kituzott cel 3 hét es ahogy alakul utana
  2. 2-2 hetes benti es otthoni karantén amikoris mindenkinek kotelezoen vallania kell ha otthon marad h nem érintkezik a külvilággal csak nagyon nagyon szukseg esetén
  3. Vagy akkor lesz karanten ha betegseg lesz kotelezo jelleggel es nagy valószínűséggel mi dolgozok is ellapjuk ezt a betegseget.

Mi legyen lányok?-"
Kérdésem a következő: ezt kötelezővé teheti az intázmény? Hogy két hetet a munkahelyén töltsön a dolgozó, kettőt otthon. És mi van azokkal, akik gyereket nevelnek, akkor a párjuk hagyja ott a munkahelyét? Mi van, ha idős hozzátartozót otthon ápol, vagy a gyerekét egyedül neveli?

drbjozsef # 2020.03.20. 12:40

A vezetőd csak szeretné, hogy elfogyjanak most a szabadnapjaid, és ősszel ne menj el hetekre még pihenni is, hanem melózz. Érthető, persze ez az álláspont is.

Mondjuk a nyár nem tudom, hogy jön ide, két és fél hónap szabit szoktál kivenni, mert nem tudsz mit csinálni a gyerekkel?

drbjozsef # 2020.03.20. 12:38

bonny,

Nem a háziorvosnak kell felvenni.

Ha karanténba kerülök, az betegszabadságnak minősül?

Nem. Akit „közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek”, vagyis karantén alá helyeznek, az jogilag keresőképtelennek minősül. Aki így válik keresőképtelenné, annak nem betegszabadság jár, hanem már az első naptól táppénzt kap. A törvény szerint ugyanakkor társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő kiesett munkajövedelmet (és esetleges egyéb költségeket is) az állam megtéríti.

bonny # 2020.03.20. 12:32

A vezetőm azt is mondta ,hogy karantén esetén a háziorvos nem vehet (!) fel táppénzre. Muszáj szabadságot kivennünk. Így mondjuk nem marad csak néhány nap,és ahol ovis, sulis gyerek van mit csinál vele egész nyáron? Vagy ez egyéni szoc probléma?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 14:23

(Halkan teszem hozzá, hogy a PWC jellemzően munkáltatókat képvisel; lehetséges, hogy ez a körülmény némileg kihat a véleménye kialakítására.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 14:21

Ez is egy vélemény.

bonny # 2020.03.18. 09:13

Tisztelt Fórumozók!
A munkahelyemen azt az információt közölték,ha karanténba kerülök (mindegy hogy a cég rendeli el vagy család miatt) először kiírják az éves szabimat kivéve a leállás idejére elrendeltet, és csak utána fizetnek állásidőt. Mennyire jogos ez? A kollektív szerint 1/3-a a dolgozóra van bízva.
Köszönöm