Munkajog, foglalkoztatás


robema # 2024.04.17. 13:54

Üdvözlöm, munkáltató szeretne havi fix összeget életük végéig adni azon dolgozóknak, akik alapítás óta munkavállalói voltak és nyugdíjba mentek. Milyen jogcímen teheti adhatja havonta ezt az összeget a munkáltató, aminek nem feltétele a munkavégzés, ill. teljesítés? Törzsgárda tagsági díjra vagy járadékra gondoltunk. Illetve ennek is 15% az SZJA levonása?
Válaszukat előre is köszönöm!

Majordomus # 2024.02.29. 20:57

eletero
.
Tudod hány munkahely van Magyarországon ahol Bécsbe vagy éppen Váradra kell levelezni?

drbjozsef # 2024.02.29. 06:50

eletero54,

Ha az a kérdésed, akkor a munkaszerződést csak írásban lehet felmondani : 22.§(3) és 44.§.

Ha az a kérdésed, akkor a sima email természetesen nem számít írásbeli felmondásnak. Az Mt. a 22.§(2)-ben definiálja a törvény hatályában mi számít írásbeli jognyilatkozatnak, az pedig az azonosításra alkalmas elektronikus dokumentum". Ez pedig egy hitelesített email vagy egyéb üzenet lehet, például olyan, amelyet ügyfélkapun keresztül AVDH-val hitelesítesz elküldéskor, vagy van saját készüléked az elektronikus hiteles aláíráshoz.

eletero54 # 2024.02.29. 05:52

Azt se tudjuk, milyen joghatóság alá tartozik a jogviszonyotok. Honnan tudhatnánk, hogy szól a rá vonatkozó szabályozás?
Magyarországon van a munkahely?

Szerintetek miert irnék egy magyar joggal foglalkozó fórumba egy nem magyarországi esetet ? Természetesen Mo.-i esetröl van szó.

Majordomus # 2024.02.28. 21:49

Magyarországon van a munkahely?

Küld el tértis ajánlott levélben a felmondást Mr.X-nek. Ennyi.
.
Ha hiányzik nekik a laptop és egyebek, majd szólnak jogy mikor menj be leszámolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.28. 17:24

Azt se tudjuk, milyen joghatóság alá tartozik a jogviszonyotok. Honnan tudhatnánk, hogy szól a rá vonatkozó szabályozás?

eletero54 # 2024.02.28. 15:22

Egy ideig dolgoztam egy indiai tulajdonu szofterfejleszto cegnel, de ugy dontottem hogy meg probaido alatt eljovok toluk mert az egesz ceg egy nagy kaosznak bizonyult (olyan szinten hogy a belso ceges emailes levelezesem sem volt megoldva tobb het utan sem, tehat nem tudtam bejelentkezni az email fiokomba). Meg aznap reggel felmentem a ceg belso netes oldalaira hogy megtudjam hogy mi a proceduraja az azonnali felmondasnak, de nem talaltam semmi infot rola. Ezutan felhivtam a ceg HR-es kepviselojet aki az allast szerezte nekem hogy megkerdezzem ot is aki azt mondta hogy nem tudja pontosan de ugy tudja hogy a fonokomnek (nevezzuk Mr X-nek, akivel sosem talalkoztam) kell tudtara adnom hogy felmondok de azt nem tudja hogy milyen formaban, de majd kesobb utananez es delutan visszahiv (azota se hivott). Ezutan megneztem a munkaszerzodest amiben azt talaltam hogy "barmelyik fel a masik felhez intezett megfelelo irasbeli ertesitessel a munkaviszonyt azonnali hatalyu felmondassal megszuntetheti a probaido alatt", de procedurat itt sem emlitettek hogy hogy mondjak fel, papir alapu felmondas vagy email elkuldese is eleg, mit csinaljak a laptoppal, mit kinek adjak vissza, stb. Ezutan bementem az irodaba es kozoltem a kollegakkal meg par kozvetlen fonokkel (Mr X nem volt bent) hogy felmondok es megkerdeztem a procedurat toluk is de ok sem tudtam infot adni (ami fura volt mert par honapja felmondott az egyik masik kollega is szoval emlekezniuk kellett volna) de azt javasoltak hogyha nem tudok emailt kuldeni a ceges email cimemrol (a fentebb emlitettek miatt) az a legjobb ha a sajat szemelyes email cimemrol (mivel a ceges emailem nem mukodik) elkuldom el a felmondasomat Mr X-nek. Ezt en elkuldtem neki plusz ket HR-es email cimet is cimzettkent megadtam hogy legyen nyoma az emailnek. Ezutan mondtak hogy maradjak bent az irodaban es varjam meg amig utanajarnak hogy mit csinjaljak. Miutan eleg sokat varattak en kozben eljottem es mondtam nekik hogy felesleges az irodaban ulnom, hivjanak fel ha mar tudnak valamit vagy valaszoljanak az emailemre hogy mik a tovabbi teendok. Delutan kaptam egy sms-t Mr X-tol hogy "email-ben nem lehet felmondani mivel semmi nem garantalja hogy en kuldtem az emailt, csak papir alapu felmondas lehetseges". Na most en szivesen beadom a papir alapu felmodasom is de kivancsi vagyok hogy a jog mit is mond errol mivel van egy olyan az erzesem hogy csak szivozas miatt szarakodnak ezzel a papir formaval, mivel ha Mr X nagyon korrekt lett volna akkor valaszol az emailemre hogy elfogadja a felmondasom es illedelmesen elkoszon ahogy szokas ez mas normalis munkahelyen. Akkor most ez hogy van ? Fel lehet e mondani egy emailben elkuldott felmondassal vagy nem ? Muszaly a kinyomtatot alairt papir forma ? Mi van ha csak visszaadom a laptopot, es minden mast amit kell es nem adok be papir alapu felmondast?

drbjozsef # 2024.02.27. 10:00

Kérdésem a következő: ha elmaradnak a törvényben előírt kötelező térítések, szja mentességek az első bérnél, utólagosan hol és hogyan tudjuk a 25 éven aluliak szja mentességét és a hiányzó utiköltség támogatást majd "behajtani" a cégen?

Első lépésnek a cégnél, elsősorban a bérszámfejtésnél lehet reklamálni, ha nem megfelelő a válasz, akkor a Kormányhivatal munkaügyi főosztályához lehet fordulni, vagy munkaügyi pert indítani a bíróságon.
Persze ezek általában nem a hosszú gyümölcsöző együttműködés alapjai, ha érted.

Nagy Izabella # 2024.02.27. 08:25

Sziasztok!

Most készülök belépni egy meghatározatlan kisvezető munkakörbe egy török céghez a férjemmel együtt.

  • nincs más munka, tehát csinálni kell-

A cég körül meglepődve tapasztaltam némi nemű anomáliát, pl belépéskor már csodálkoztak rajta, hogy utazási ktsgtérítést kell fizetni. Ez a 18 nettó Ft/km díjjal nekünk 100 km-ről fejenként közel 70 ezer ft lenne egy hónapra . Fix nettó havi ajánlott bérünket erre a felhívásomra fél -fél havi bejárási díjjal toldották meg ismételten fix összegben.
Magyarán szerintem semmit, vagy keveset tudnak a munkáltatás jogi hátteréről.
A férjem adómentes 25 év alatti, ehhez képest neki is havi fix bér van beígérve.
Kérdésem a következő: ha elmaradnak a törvényben előírt kötelező térítések, szja mentességek az első bérnél, utólagosan hol és hogyan tudjuk a 25 éven aluliak szja mentességét és a hiányzó utiköltség támogatást majd "behajtani" a cégen?
Nem sok jót sejtek, de munka hijján muszájak vagyunk elvállalni.

Köszi: Iza

drbjozsef # 2024.02.20. 08:47

szabo86,

"Szerintük"?
Nosza, kérj igazolást a volt munkáltatódtól, hogy a mostani kifizetések tárgyhója november meg december. Adja írásba. Ha kéred, akkor kiderül, milyen erős szerintük az a "szerintük"...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.19. 12:32

(Igen, a számvitelt, adózást, járulékfizetést egy sor törvény, speciális jogszabály szabályozza. Annyira speciálisak, hogy azokkal első sorban nem jogászok, hanem könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adóellenőrök dolgoznak. Az egy másik szakma. Az pedig egy elég nagy tévedés, hogy amit a jog szabályoz, ahhoz a jogászok - pláne minden jogász - ért. Ha úgy lenne, a jogász mindenhez értene. Mindenhez is.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.19. 12:28

Becsapnak. De ezzel a modorral, viselkedéssel tulajdonképpen meg is érdemled.

szabo86 # 2024.02.19. 10:56

Kovács_Béla_Sándor

Kérem tisztelettel az a jelentősége, hogy a cafeteria keretemet ennek fényében tudják az idei évre megállapítani, ugyan is nem mindegy, hogy erre az évre vagy az előzőre számít.
Úgy hinném, erre jogszabály van. De én nem találom, ezért kértem segítséget. De Ön megint nem segít, csak épp kötözködik, mint Legutóbb is.
Megkérném, hogy mellőzzön az ilyesféle hozzászólásaitól, hogy mi a jelentősége. Ezt nem Önnek kell tudnia.

Üdv
J

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.19. 10:44

Mi a jelentősége?
(Ez egyébként nekem inkább tűnik pénzügyi, könyvelési, adózási kérdésnek, mint joginak.)

szabo86 # 2024.02.19. 08:38

kedves Tagok,

A következő problémába ütköztem:
Munkahelyet váltottam január 15-től. A régi és az új munkahelyemen is kaptam/kapok béren kívüli juttatást szép kártyára. Az előző munkáltatóm a szép kártyára január 5-én utalt egy havi összeget, ami az elmondása szerint a 2023 november hónapi amit a decemberi bérrel kapok meg. Február 5-én szintén kaptam tőlük egy havit, ami szerintük a december hónapi. A probléma az, hogy az új munkáltatóm szerint ezek már 2024-re számítanak, mert a kifizetés idei évben történt. A régi munkáltatóm szerint ez nem így van. Kinek van igaza?
Hol találok ehhez kapcsolódó jogszabályt, ami alapján én érvelni tudnék?

köszönöm szépen.
Üdv
J

szabo86 # 2024.02.14. 10:20

Kedves drbjozsef,

Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.02.14. 10:16

Teljesen.

Annyi kiegészítéssel, hogy a cég belső szabályzata azért irányadó. Ha van olyan a béremelésre, és annak nem felel meg a munkáltató, akkor az ellen a cégnél protestálhatsz. Ha nincs ilyen szabályzat, akkor béremelés tekintetében azt csinál amit akar - természetesen az Mt. keretein belül, de az pl. csak a gyermeknevelés céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról visszatérő dolgozók esetére írja elő az időközbeni emelés érvényesítését, másra nem nagyon. Próbaidőhöz nincs semmilyen szabály.

(általában a nagyobb cégeknél ez jól le van kezelve ha egyáltalán van ilyen szabályzat, az év közben belépők - vagy kilépők - gyakran nemcsak emelést, de prémiumot, vagy jubileumi jutalmat se kapnak, vagy legfeljebb csak időarányosan)

szabo86 # 2024.02.14. 10:11

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Lehet rosszul tettem fel a kérdést.
Ha az éves béremelést, amit minden dolgozónak megad a cég. Azt júniusban csinálja, miközben a próba időm áprilisban lejár, akkor én is kapok emelést vagy mire számítsak? Vagy ezek teljesen a cégen múló dolgok ilyenkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.14. 10:04

Olyan nemigen van, hogy kötelező béremelés. Ha nálatok van, akkor jó helyen vagy, becsüld meg.

szabo86 # 2024.02.14. 09:20

Tisztelt Tagok,

Az lenne a kérdésem, hogy a cégnél, ahol most vagyok áprilisban telik le a próbaidőm, Akkor kapom meg a decemberben kialkudott béremet. A cégnél ahogy megtudtam júniusban lesz pénzügyi év zárás. Az éves fizetés emelések akkor várhatóak. A kérdésem az lenne, hogy én a pénzügyi év záráskor kaphatok fizetésemelést? Kötelező adniuk? Vagy sem?
Köszönöm a választ előre is.
Üdv.
J

drbjozsef # 2024.02.12. 17:14

Ákos2013,

Az elmaradt munkbbér kifizetése után nyilván kell adózni, ahogy kbs írta.

A perköltség után nem. Az nem jövedelem a jogosultnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.12. 16:25

Azt a munkáltató ugyanúgy a járulékok levonása után fizeti ki, mint általában a bért.

Ákos2013 # 2024.02.12. 14:59

Tisztelt fórumtagok!

A hétvégén beszélgettem egy ismerősömmel, akinek már volt korábban munkajogi pere és meg is nyerte. Elmaradt munkabér jogcímen köteles volt az alperes utalni. Mivel manapság már szinte mindenért adózni kell, felmerült bennem, hogy az ilyen esetekkel mi a helyzet? Már eleve tartalmazta a perköltség, amit a vesztes alperes fizetett meg? Esetleg bizonyos összeghatárig mentesülnek? Ismerősöm azt mondta neki senki nem mondta, hogy adózni kellene, így szerinte ezért nem kell. + az adóbevallását mindig a NAV csinálja meg és ott sem volt erről semmi. Elnézést ha valami nagyon alap dolgot kérdeztem, de mivel nem vagyok benne ezekben napi szinten, mint ti, így számomra ez nem egyértelmű.

Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv,
Ákos

Majordomus # 2024.01.13. 23:30

Na,megint nem ment el..

Alina # 2024.01.13. 11:31

Köszönöm a választ.