Felfüggesztés, törvényes???


Misnyo # 2004.01.19. 19:18

Ez am történt velem! Kérnék segítséget SOS

Heti öt napon és napi nyolc órában dolgozom egy RT-nél. Munkaköröm nehéz gépkocsi vezető. Reggeli induláskor a raktáros társ-csoporttal összetűzésbe kerültem. Munkaköri leírásomon kívüli munka tevékenységhez kértem segítséget amit megtagadtak (elviekben az Õ dolguk lett volna). Erre aztán elég hamar felment bennem a pumpa de még disztingváltam, sajnos összetűzésbe keveredtünk. Megtagadtak egy Átadó-Átvételi elismervényt ami feltétlen szükséges volt az induláshoz. Mivel nekem azért fizetnek amit ledolgozok ezért nem késlekedtem elindultam anélkül. Számítottam rá és nem engedtek ki a teher portán. Majd közölték velem hogy mégis hajlandóak voltak megírni az elismervényt ugyan már menjek vissza érte. Na mi sem kellett visszamentem lezártam az autót (szakszerűen - mivel Hűtő kocsiról van szó) és haza mentem de előtte megmondtam nekik egy kicsit emelkedett hangnemben hogy velem ne szórakozzanak. Tudom itt hibát követtem el de azért nem érzem ennyire súlyosnak.
Itt jön a huszár vágás munkaadó részről. Délután visszamentem mondván úgyis kirúgtak de azt várták tőlem hogy mondjak fel. Én ezt megtagadtam majd kisebb várakoztatás után felajánlották a közös megegyezést. Én azt se fogadtam el mondván ha hibáztam és ilyen súlyos rúgjanak ki, majd megbeszéljük hivatalos keretek között. Ez nem történt meg elküldtek hogy holnap nem jöjjek be szabad napot kapok + kaptam egy figyelmeztetést munkabér megvonással. Szabadságról nem volt szó ugyanis ezt írásban függesztették ki a portára, hogy szabad nap. Majd megmondta közvetlen főnököm, hogy ugyis elfogja lehetetleníteni munkavégzésem és magam fogok távozni.
Tudom hogy holnap arra a kocsira amivel lassan egy éve mindig megyek lesz szállítás kiírva de nem én leszek a sofőr. Tehát munkát végeznék ha nem lett volna ez a történés minap.

Kérdéseim a következők:

  1. Jog szerű -e a szabad nap?
  2. Menjek -e be dolgozni holnap?
  3. Én makacs ember vagyok, és ha nem koholnak ellenem egy hibát megvárom míg kirúgnak. Ha ez megtörténik mire kell figyelnem?
  4. Meg kell e fellebeznem ezt a figyelmeztetést?
  5. Jogszerű e a figyelmeztetés+munka bér megvonás?
earlobe # 2003.12.16. 10:10

Szia big cat ,köszönöm a gyors választ nagyon sokat segítettél .
Jelentkezem ha sikerült valamit elérnem a cégnél.
Bízom benne hogy a nyomozásnál fény derül az igaszságra.

the big cat # 2003.12.16. 05:31

A munkáltatód semmiylen okból, tehát akár a te bűncselekményedből származó jogos kára megtérítése érdekében sem tarthatja vissza a fizetésed vagy annak egy részét a bíróság ilyen értelmű rendelkezése vagy a te előzetes, írásos beleegyezésed nélkül.

A "felfüggesztésed" nem tudom mit jelent, ilyet a munakjog nem ismer, a munkáltatód felmenthet a munakvégzés alól bármiylen indokkal, vagy indoklás nélkül, de fizetést a felmentési időre is adnia kell. Különösen igaz ez akkor, ha nincs is ellened folyamatban büntetőeljárás, de igaz lenne akkor is, ha volna, sőt igaz lenne akkor is, ha később bebizonyosodna, hogy te követted el a bűncselekményt, mert csak azután mondhatna fel rendes felmondással. megtehetné, hogy most felmond, csak ha kiderül később, hogy mégse te voltál, akkor bizony csúnyán bebukja az ezt követő munakügyi pert.

Javaslom, hogy írj nekik (akár ügyvéddel) egy levelet, hogy a neked járó fizetéseket azonnal utalják át, a már korábban esedékeseket kamatttal, és ne feledjék, hogy a felmentési időre is fizetést kell adniuk.

sessionID # 2003.12.15. 23:41

Itt: http://www.jogiforum.hu/forum/16/1813 a 2. hozzászólás talán részben választ ad.

earlobe # 2003.12.15. 22:36

Benzinkúton dolgozom,próbaidőmet töltöm. Helyettesítenem kellett pár napig a főnököm és így én adtam át az adott napokon a bevételeket, a pénzszállító cég emberének.
Kiderült -megdöbbenésemre -hogy az utolsó szállításnál több százezer forint hiányzott a szállítmány központba érkezésekor. Még azon a napon felfüggesztettek az állásomból határozatlan időre. A fizetésem visszatartják, állítólag utólag megkapom ha kiderül az ártatlanságom a nyomozás végén. Addig is élnem kéne valamiből!!!
A cég közben szóban közölte velem hogy teljes mértékben megbíznak bennem és mellettem állnak, ami kicsit ellentmond annak ahogy eljártak velem szemben. Kérdésem hogy jogszerű volt e a felfüggesztésem hisz gyanúsítottja még nincs az ügynek és a cég ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Addig is úgy érzem mintha ezzel az eljárással a cég engem gyanusítana. A szállító cég embereivel szemben nem foganatosítottak hasonló eljárást. Kérhetem e hogy helyezzenek vissza a munkakörömbe ? Előre is köszönöm