jubileumi jutalom közalkalmazottnak mennyi?

hubati # 2009.10.01. 19:30

Tisztelt Fórumozók
Ez év július 17. én 25 éves jubileumi jutalmat kaptam.
1967 10.31.- jelenleg is munkaviszonyban állok
Megszakításom:
1994.10.24.-1995.10.10.között
1997.06.30.-1997.08.01. között volt azaz nem volt mviszonyom.
Ma olvastam a MESZK Kamarai újságában idézem:
"jub. jut. esetében más juttatásokkal ellentétben, a jogszabály nem kívánja meg, hogy a közalkalmazott jogviszonya folyamatosan fennálljon, vagy, hogy a fenti időtartamot egy munkáltatónál töltse le. A fentieket alátámasztja egyébként egy a bírói gyakorlatra is irányadó eseti határozat (BH:2002. 78.) amely kimondja,hogy a jub. jut.-ra való jogosúltság megállapításához elegendő a közalkalmazotti jogviszony megléte."
Kérdésem, hogy akkor miért csak 25éveset kaptam?
Lehet-e fellebbezni az intézetvezető Igazgatóhoz vagy a munkaügyeshez?
Tisztelettel hubati

hubati # 2009.10.01. 19:36

Tisztelt Fórumozók!
Az előbbi levelemből az kimaradt hogy a közalkalmazotti jogviszoyom az valóban 25 év volt, de az összes munkaviszonyom jóval több mint 25 év!
Tisztelettel hubati

Lyonee # 2009.10.01. 19:40

"közalkalmazotti jogviszoyom az valóban 25 év volt,"
Hát pont ezért.
Jubileumi jutalom csak a közszolgálatban eltöltött évek után jár!

juju # 2009.10.14. 17:13

Kedves Lyonee
Akkor értsem úgy, hogy ez amit az előttem kérdező írt,
ez a szabály ÉLŐ,
mert nálam is gondok vannak újra a jubileumi jutalom körül.
Ma olvastam a MESZK Kamarai újságában idézem:
„jub. jut. esetében más juttatásokkal ellentétben, a jogszabály nem kívánja meg, hogy a közalkalmazott jogviszonya folyamatosan fennálljon, vagy, hogy a fenti időtartamot egy munkáltatónál töltse le. A fentieket alátámasztja egyébként egy a bírói gyakorlatra is irányadó eseti határozat (BH:2002. 78.) amely kimondja,hogy a jub. jut.-ra való jogosúltság megállapításához elegendő a közalkalmazotti jogviszony megléte.“

Tisztelettel juju

Lyonee # 2009.10.14. 20:33

Kedves juju!
Igen, ez élő!
A jubileumi jutalom és a felmentési idő megállapításánál csak a kjt. alá tartozó munkáltatóknál eltöltött évek számítanak, az lényegtelen, hogy voltak megszakítások és hogy több munkahelyen töltötted ezt az időt el és nem egyetlen munkáltatónál.
A párhuzamosan, egy időben több munkáltatónál eltöltött időt nem lehet összeadni.
"(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható "
A besorolásnál, fizetési fokozat megállapításánál még a munkaviszonyokat is figyelembe kell venni.

Veci # 2009.10.15. 07:33

Kiegészítem azzal, hogy a közalkalmazotti jogviszonyon kívül töltött jogviszonyt a közalkalazotti fizetési fokozatnál veszik figyelembe, az alábbi jogyszabály alapján. Szerintem mindketten abból indultatok ki a jubileumi jutalomnál, hogy a fizetéseteknél beszámították a korábbi munkaviszonyt is, és arra gondoltatok, hogy a jubileumi jutalomnál is ez számít.

1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
87/A. §
(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
  3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint
  4. az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.

(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.10.17. 14:32

Kedves Veci!
"A jubileumi jutalom és a felmentési idő megállapításánál csak a kjt. alá tartozó munkáltatóknál "
A kjt. az "1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról" tv. -t jelenti.
Egyértelmű, hogy itt csak közalkalmazotti jogviszonyokról van szó.
És az is, hogy itt már másról is: "A besorolásnál, fizetési fokozat megállapításánál még a munkaviszonyokat is figyelembe kell venni."

Veci # 2009.10.17. 15:43

Kedves Lyonee!
Mindenben egyetértek, remélem nem tájékoztattam félre senkit. A Kjt linket is azért illesztettem be és idéztem, hogy nehogy valamit félremagyarázzak.
közalkalmazotti jogviszonyon kívül töltött jogviszonyt a közalkalazotti fizetési fokozatnál veszik figyelembe” beírásommal is a fizetési fokozatra helyeztem a hangsúlyt. Köszi, hogy szerintem megerősítettél engem, neked nagy tapasztalatod van a közalkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatos kérdések terén. Ha valamit rosszul írok légyszíves máskor is kiegészíteni.
Üdvözöllek és szép hétvégét kívánok Veci

Üdvözlettel Veci

pötyőke # 2010.05.19. 16:10

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni:

1998.08.15-2000.06.30-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt
2000.07.19-2000.11.01-ig munkanélküli voltam
2000.11.01-2001.08.31-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt
2001.09.01-től fegyveres testületnél dolgozom.

Nem akarják a jubileumi jutalom szempontjából elismerni az előző közalkalmazotti munkaviszonyaimat, megszakításra hivatkozva.
Jól tudom az 1992. XXXIII. tv. 78§;87§ BH 2002.78 alapján, hogy hiába volt is megszakítva ugyanúgy el kell ismerni?
Esetleg tudja valaki, hogyan kell a pontos időpontot kiszámítani?

Előre is köszönöm a segítségetek!

clariss # 2010.05.25. 08:45

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a jubileumi évek számolásánál figyelembe lehet-e venni részmunkaidős foglalkoztatást. Ha igen, akkor hogyan? Ugyanis közalkalmazotti jogviszonyom volt 23 év, most főállásban a Mt. vonatkozik rám, de 4 órában részmunkaidőben közalkalmazotti jogviszonyt szeretnék létesíteni. Ezt az elkövetkező időt össze lehet-e számítani a régi közalkalmazotti jogviszonnyal?
Előre is köszönöm választ.

clariss # 2010.05.25. 09:01

Kedves KBS!

A 2010. május 07-i fórumba beírtakra való reagálást e-mail-ben elküldtem Önnek. Lehet, hogy nem kapta meg?
Szóval, van legfelsőbb bírósági állásfoglalás, mely a Döntvénytár 601. esete, amennyiben jól tudom 1999. évből.

Várom válaszát, üdv.

Erzsi75 # 2010.05.27. 13:33

Tisztelt Hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni közalkalmazotti jubileumi jutalom számítása ügyben: arra lennék kíváncsi, hogy az 1992. július 1. előtti munkaviszonyokat mindent bele kell-e számolni? Kaptam már olyan tájékoztatást, hogy a 92. előtti munkaviszonyok esetében az áthelyezések szakadatlan láncolatával kell rendelkezni, csak ezek a munkaviszonyok vehetők figyelembe( Cséffán József Kjt könyvében írtakra hivatkozott az illető, aki ezt mondta.) Máshol viszont azt mondják, minden jogviszony beleszámít, függetlenül attól, hogy milyen munkáltatónál szereztem, illetve, hogy volt-e megszakítás az egyes munkaviszonyok között.Ha tényleg minden jogviszony beleszámít, akkor mire vonatkozik az "áthelyezések szakadatlan láncolata" kifejezés?
Válaszukat előre is köszönöm!

Veci # 2010.05.28. 14:39

Válaszoltam a másik beírásnál.

Üdvözlettel Veci

m.marika # 2010.11.12. 15:59

Tisztelt Cím!

1976.júl. 20. óta dolgozom közalkalmazotti jogviszonyban. Lehetőségem lesz 40 évesen nőként elmenni nyugdíjba. Kérdésem mennyi jubileumi juttatásra számíthatok? munkaviszonyom folyamatos volt.

Várom válaszát. Tisztelettel: Marika

monalisa1 # 2010.11.12. 17:20

Nyugdíjba menetelekor 35 évi munkaviszonyt fognak elismerni a jubileumi jutalomnál, melynek összege 4 havi bér.

peppencs # 2010.11.19. 09:13

Kedves Válaszadó!

Édesanyámnak 2011.márciusában jár le a Prémium Évek Program-os szerződése (kezdődött: 2006.), akkor tud eljönni előrehozott öregségi nyugdíjba. (2011. márciusában tölti be az 59. életévét.)
1974. novemberétől áll közalkalmazotti munkaviszonyban.
Kérdésem az, hogy jár-e neki a 40 éves jubileumi jutalom?

Köszönettel:
Petra

Lyonee # 2010.11.19. 16:07

peppencs!
Nem, mert nem lesz meg a 40 év közalkalmazotti jogviszonya. Csak akkor kapná meg a 40 évre járó jubileumi jutalmat 35 év után, ha kérésére szűnne meg a jogviszonya. De ő határozott idejű szerződéssel dolgozik, ami márciusban letelik.
Ha nem lenne pép-es, akkor sem valószínű, hogy kérésére felmentenék, ugyanis nem köteles a munkáltató ezt megtenni. Ebben az esetben le kell mondani a jogviszonyról, ha a közalkalmazott nyugdíjba szeretne menni.
Egyébként a 40 éves jubl.jut. összege 5 havi illetmény.

ltam # 2010.11.19. 19:47

Üdvözlet.

Idén augusztusban lett volna meg a 40 éves köztisztviselői jogviszonyom, de a kormánytisztviselői tv. keresztbe tett nekem. A kormánytisztviselői tv. hatálybalépését követően jutott eszembe hogy még pályakezdő koromból van 1 hónapnyi jogviszonyom amit a köztisztviselői besorolásomnál soha nem kértem figyelembe venni. Erről a jogviszonyról megkértem az igazolást, ami alapján már júliusban megszereztem a 40 év jogviszonyt, de a munkáltatóm megtagadta a jubileumi jutalom kifizetését arra hivatkozva hogy az új tv. szerint ez a jogviszony nem vehető figyelembe a jubileumi jutalomnál. Véleményem szerint pedig ez szerzett jog és hiába az új tv. hatálybalépését követően derült fény rá, visszamenőlegesen nem lehet annulálni. Jól gondolom?

ltam # 2010.11.19. 20:03

Üdv.
Az előző hsz-ben elfelejtettem megemlíteni, hogy természetesen közszolgálati jogviszonyban eltöltött 40 évről van szó. elnézést.

peppencs # 2010.11.20. 18:34

Kedves Lyonee!

Nem értem, mert a munkaügyön azt mondták neki, hogy jár, csak vmit számolgatni kell, és hogy 1-2 napon múlik, hogy jár-e. Viszont erre vonatkozóan nem találok semmilyen jogszabályt...

Lyonee # 2010.11.22. 19:25

Kedves peppencs!
A 40 éves jubileumi jutalom csak akkor jár a közalkalmazottnak 35 év k.jogviszony után, ha a k.jogviszonya megszűnésekor nyugdíjasnak minősül.
Akkor minősül nyugdíjasnak, ha

• nyugdíjban részesül
  • vagy felmentését kérte a kjt. 30.§. (1) e)-re hivatkozva, és fel is mentették. Ebben az esetben csak a kjt. alkalmazásában minősül nyugdíjasnak, hogy a jubl. jut. - t ki lehessen fizetni. A munkáltató nem köteles a közalkalmazottat kérésére felmenteni.

A pép-eseknél ez a kérés gyakorlatilag szóba sem jöhet, hisz a határozott idő elteltével megszűnik a jogviszony. Ebben az esetben nem minősül nyugdíjasnak, nem jár a jubileumi jutalom. Csak akkor jár, ha napra pontosan megvan a 40 év közalkalmazotti jogviszony a pép ideje alatt.
Elméletileg kérheti a közalkalmazott a felmentését hat. idő esetén, a kjt nem tiltja ezt, de bolond lenne a munkáltató megadni, ha egyszer úgy is lejár a hat. idejű szerződés.
A másik fontos érv pedig. A pép-et csak addig lehet kötni, ameddig nem jogosult előrehozott nyugdíjra. Viszont a kjt. alapján csak akkor minősül nyugdíjasnak, ha legkésőbb a kjt. 30-§ (1) e) alapján adott felmentési idő utolsó napján már jogosult lenne az előrehozott nyudjra. A pép-et addig nem lehet megkötni, csak max. az előtte lévő napig. Lehet, hogy erre gondoltak?

Cámpáno # 2010.11.29. 12:52

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Szeretnék tájékoztatást kapni arról, hogy a férjem (1950.) jubileumi jutalma járt volna-e és ha igen akkor mennyi.
Közalkalmazottként dolgozott határozott idejű munkaviszonyban 2009. március 1-től 2010. március 27-ig, mert volt még 3 nap szabadsága, így előrehozott öregségi nyugdíjat állapítottak meg részére 2010. április 1. napjától. Közszolgálati jogviszonya alapján a kinevezési okmányán az szerepelt, hogy jubileumi jutalomra jogosult lesz? 2010. március 15-én. (30 év). 2010. április 5. napjától ismét dolgozik ugyanott, ugyanolyan beosztásban, szintén határozott idejű szerződéssel 2010. december 31-ig. A jubileumi jutalmat nem kapta meg, azt mondták hogy nem jár neki.
Várom szíves válaszát, ha nem nagy kérés akkor az email címemre is elküldené (katikor@yahoo.com), amit nagyon megköszönnék.
Üdvözlettel és köszönettel:
Kati

hercegkrisz@citromail.hu # 2010.11.29. 15:42

Üdvözlöm!

Édesanyám 80-as években a Magyar Postánál dolgozott 4 évet, utána egy teljesen más munkakörben dolgozott ( nem közalkalmazottként ).
Jelenleg 21 éve ismét közalkalmazottként dolgozik.
Kérdésem az volna, hogy jogosult-e a 25 éves jubileumi kifizetésre?

Köszönöm.

linda3 # 2010.12.14. 00:16

Üdvözlöm!
23 éve egy óvodában dolgozom. 3 gyermeket szültem kisebb -nagyobb kihagyásokkal.Gyes után,minden karácsonyi jutalomkor azt mondta a közalkalmazotti tanács,hogy azért nem kapok jutalmat,mert nem dolgozom 6 hónapja...Idén febr.13.óta nem vagyok gyesen,szeptemberig szabadságon voltam,szept.1-én már "aktívan "dolgoztam.
A Mt.155§ azt mondja,hogy annak nem jár jutalom,aki 6 hónapnál rövidebb ideje dolgozik közintézményben..
v megelőző évben 6 hónapig bet.áll .-ban volt,v.közalkalmazotti jogviszonya szünetelt.
Rám egyik sem vonatkozik... valóban jogosan nem kapok jutalmat???Hiszen 23 éve jogviszonyban állok és február óta a szabadságomat töltöttem...akkor rám is igaz,hogy 6 hónapja nem dolgozom az intézményben...Ez nem csak az új dolgozókra vonatkozik???????Köszönettel:Linda3

agica20 # 2011.01.04. 20:42

Kedves Lyonne !
Kérlek,ha tudsz segits!

Egyik családtagunknak 2011. május 30-án a munkaviszonya megszűnik. Köztisztviselőként felmentették,illetményét megkapja,végkielégitését átutalják,elvben május 30-án a számláján lesz.
Az erről szóló okmányokat ,leveleket már megkapta.

Korkedvezményes nyugdíjba mehetett volna 2014.május 31-én.
A munkaviszony megszűnése miatt 2011.május 31-én el tud menni csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba,hiszen kora miatt már esélytelen más munkahelyre bekerülni.

Kérdésem: Ha 2011.május 31-én nyugdíjba vonul... a 2014-ben esedékes jubileumi jutalmát hogyan kaphatja meg? Mi ennek a módja?