Tisztelt Fórumozók
Ez év július 17. én 25 éves jubileumi jutalmat kaptam.
1967 10.31.- jelenleg is munkaviszonyban állok
Megszakításom:
1994.10.24.-1995.10.10.között
1997.06.30.-1997.08.01. között volt azaz nem volt mviszonyom.
Ma olvastam a MESZK Kamarai újságában idézem:
"jub. jut. esetében más juttatásokkal ellentétben, a jogszabály nem kívánja meg, hogy a közalkalmazott jogviszonya folyamatosan fennálljon, vagy, hogy a fenti időtartamot egy munkáltatónál töltse le. A fentieket alátámasztja egyébként egy a bírói gyakorlatra is irányadó eseti határozat (BH:2002. 78.) amely kimondja,hogy a jub. jut.-ra való jogosúltság megállapításához elegendő a közalkalmazotti jogviszony megléte."
Kérdésem, hogy akkor miért csak 25éveset kaptam?
Lehet-e fellebbezni az intézetvezető Igazgatóhoz vagy a munkaügyeshez?
Tisztelettel hubati
jubileumi jutalom közalkalmazottnak mennyi?
Tisztelt Fórumozók!
Az előbbi levelemből az kimaradt hogy a közalkalmazotti jogviszoyom az valóban 25 év volt, de az összes munkaviszonyom jóval több mint 25 év!
Tisztelettel hubati
"közalkalmazotti jogviszoyom az valóban 25 év volt,"
Hát pont ezért.
Jubileumi jutalom csak a közszolgálatban eltöltött évek után jár!
Kedves Lyonee
Akkor értsem úgy, hogy ez amit az előttem kérdező írt,
ez a szabály ÉLŐ,
mert nálam is gondok vannak újra a jubileumi jutalom körül.
Ma olvastam a MESZK Kamarai újságában idézem:
„jub. jut. esetében más juttatásokkal ellentétben, a jogszabály nem kívánja meg, hogy a közalkalmazott jogviszonya folyamatosan fennálljon, vagy, hogy a fenti időtartamot egy munkáltatónál töltse le. A fentieket alátámasztja egyébként egy a bírói gyakorlatra is irányadó eseti határozat (BH:2002. 78.) amely kimondja,hogy a jub. jut.-ra való jogosúltság megállapításához elegendő a közalkalmazotti jogviszony megléte.“
Tisztelettel juju
Kedves juju!
Igen, ez élő!
A jubileumi jutalom és a felmentési idő megállapításánál csak a kjt. alá tartozó munkáltatóknál eltöltött évek számítanak, az lényegtelen, hogy voltak megszakítások és hogy több munkahelyen töltötted ezt az időt el és nem egyetlen munkáltatónál.
A párhuzamosan, egy időben több munkáltatónál eltöltött időt nem lehet összeadni.
"(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható "
A besorolásnál, fizetési fokozat megállapításánál még a munkaviszonyokat is figyelembe kell venni.
Kiegészítem azzal, hogy a közalkalmazotti jogviszonyon kívül töltött jogviszonyt a közalkalazotti fizetési fokozatnál veszik figyelembe, az alábbi jogyszabály alapján. Szerintem mindketten abból indultatok ki a jubileumi jutalomnál, hogy a fizetéseteknél beszámították a korábbi munkaviszonyt is, és arra gondoltatok, hogy a jubileumi jutalomnál is ez számít.
1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
87/A. §
„(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni
- a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
- az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
- a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint
- az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.
(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.
(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be.”
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
"A jubileumi jutalom és a felmentési idő megállapításánál csak a kjt. alá tartozó munkáltatóknál "
A kjt. az "1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról" tv. -t jelenti.
Egyértelmű, hogy itt csak közalkalmazotti jogviszonyokról van szó.
És az is, hogy itt már másról is: "A besorolásnál, fizetési fokozat megállapításánál még a munkaviszonyokat is figyelembe kell venni."
Kedves Lyonee!
Mindenben egyetértek, remélem nem tájékoztattam félre senkit. A Kjt linket is azért illesztettem be és idéztem, hogy nehogy valamit félremagyarázzak.
„közalkalmazotti jogviszonyon kívül töltött jogviszonyt a közalkalazotti fizetési fokozatnál veszik figyelembe” beírásommal is a fizetési fokozatra helyeztem a hangsúlyt. Köszi, hogy szerintem megerősítettél engem, neked nagy tapasztalatod van a közalkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatos kérdések terén. Ha valamit rosszul írok légyszíves máskor is kiegészíteni.
Üdvözöllek és szép hétvégét kívánok Veci
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni:
1998.08.15-2000.06.30-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt
2000.07.19-2000.11.01-ig munkanélküli voltam
2000.11.01-2001.08.31-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt
2001.09.01-től fegyveres testületnél dolgozom.
Nem akarják a jubileumi jutalom szempontjából elismerni az előző közalkalmazotti munkaviszonyaimat, megszakításra hivatkozva.
Jól tudom az 1992. XXXIII. tv. 78§;87§ BH 2002.78 alapján, hogy hiába volt is megszakítva ugyanúgy el kell ismerni?
Esetleg tudja valaki, hogyan kell a pontos időpontot kiszámítani?
Előre is köszönöm a segítségetek!
Tisztelt Fórumozók!
Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a jubileumi évek számolásánál figyelembe lehet-e venni részmunkaidős foglalkoztatást. Ha igen, akkor hogyan? Ugyanis közalkalmazotti jogviszonyom volt 23 év, most főállásban a Mt. vonatkozik rám, de 4 órában részmunkaidőben közalkalmazotti jogviszonyt szeretnék létesíteni. Ezt az elkövetkező időt össze lehet-e számítani a régi közalkalmazotti jogviszonnyal?
Előre is köszönöm választ.
Kedves KBS!
A 2010. május 07-i fórumba beírtakra való reagálást e-mail-ben elküldtem Önnek. Lehet, hogy nem kapta meg?
Szóval, van legfelsőbb bírósági állásfoglalás, mely a Döntvénytár 601. esete, amennyiben jól tudom 1999. évből.
Várom válaszát, üdv.
Tisztelt Hozzáértők!
Segítséget szeretnék kérni közalkalmazotti jubileumi jutalom számítása ügyben: arra lennék kíváncsi, hogy az 1992. július 1. előtti munkaviszonyokat mindent bele kell-e számolni? Kaptam már olyan tájékoztatást, hogy a 92. előtti munkaviszonyok esetében az áthelyezések szakadatlan láncolatával kell rendelkezni, csak ezek a munkaviszonyok vehetők figyelembe( Cséffán József Kjt könyvében írtakra hivatkozott az illető, aki ezt mondta.) Máshol viszont azt mondják, minden jogviszony beleszámít, függetlenül attól, hogy milyen munkáltatónál szereztem, illetve, hogy volt-e megszakítás az egyes munkaviszonyok között.Ha tényleg minden jogviszony beleszámít, akkor mire vonatkozik az "áthelyezések szakadatlan láncolata" kifejezés?
Válaszukat előre is köszönöm!
Válaszoltam a másik beírásnál.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Cím!
1976.júl. 20. óta dolgozom közalkalmazotti jogviszonyban. Lehetőségem lesz 40 évesen nőként elmenni nyugdíjba. Kérdésem mennyi jubileumi juttatásra számíthatok? munkaviszonyom folyamatos volt.
Várom válaszát. Tisztelettel: Marika
Nyugdíjba menetelekor 35 évi munkaviszonyt fognak elismerni a jubileumi jutalomnál, melynek összege 4 havi bér.
Kedves Válaszadó!
Édesanyámnak 2011.márciusában jár le a Prémium Évek Program-os szerződése (kezdődött: 2006.), akkor tud eljönni előrehozott öregségi nyugdíjba. (2011. márciusában tölti be az 59. életévét.)
1974. novemberétől áll közalkalmazotti munkaviszonyban.
Kérdésem az, hogy jár-e neki a 40 éves jubileumi jutalom?
Köszönettel:
Petra
peppencs!
Nem, mert nem lesz meg a 40 év közalkalmazotti jogviszonya. Csak akkor kapná meg a 40 évre járó jubileumi jutalmat 35 év után, ha kérésére szűnne meg a jogviszonya. De ő határozott idejű szerződéssel dolgozik, ami márciusban letelik.
Ha nem lenne pép-es, akkor sem valószínű, hogy kérésére felmentenék, ugyanis nem köteles a munkáltató ezt megtenni. Ebben az esetben le kell mondani a jogviszonyról, ha a közalkalmazott nyugdíjba szeretne menni.
Egyébként a 40 éves jubl.jut. összege 5 havi illetmény.
Üdvözlet.
Idén augusztusban lett volna meg a 40 éves köztisztviselői jogviszonyom, de a kormánytisztviselői tv. keresztbe tett nekem. A kormánytisztviselői tv. hatálybalépését követően jutott eszembe hogy még pályakezdő koromból van 1 hónapnyi jogviszonyom amit a köztisztviselői besorolásomnál soha nem kértem figyelembe venni. Erről a jogviszonyról megkértem az igazolást, ami alapján már júliusban megszereztem a 40 év jogviszonyt, de a munkáltatóm megtagadta a jubileumi jutalom kifizetését arra hivatkozva hogy az új tv. szerint ez a jogviszony nem vehető figyelembe a jubileumi jutalomnál. Véleményem szerint pedig ez szerzett jog és hiába az új tv. hatálybalépését követően derült fény rá, visszamenőlegesen nem lehet annulálni. Jól gondolom?
Üdv.
Az előző hsz-ben elfelejtettem megemlíteni, hogy természetesen közszolgálati jogviszonyban eltöltött 40 évről van szó. elnézést.
Kedves Lyonee!
Nem értem, mert a munkaügyön azt mondták neki, hogy jár, csak vmit számolgatni kell, és hogy 1-2 napon múlik, hogy jár-e. Viszont erre vonatkozóan nem találok semmilyen jogszabályt...
Kedves peppencs!
A 40 éves jubileumi jutalom csak akkor jár a közalkalmazottnak 35 év k.jogviszony után, ha a k.jogviszonya megszűnésekor nyugdíjasnak minősül.
Akkor minősül nyugdíjasnak, ha
- nyugdíjban részesül
- vagy felmentését kérte a kjt. 30.§. (1) e)-re hivatkozva, és fel is mentették. Ebben az esetben csak a kjt. alkalmazásában minősül nyugdíjasnak, hogy a jubl. jut. - t ki lehessen fizetni. A munkáltató nem köteles a közalkalmazottat kérésére felmenteni.
A pép-eseknél ez a kérés gyakorlatilag szóba sem jöhet, hisz a határozott idő elteltével megszűnik a jogviszony. Ebben az esetben nem minősül nyugdíjasnak, nem jár a jubileumi jutalom. Csak akkor jár, ha napra pontosan megvan a 40 év közalkalmazotti jogviszony a pép ideje alatt.
Elméletileg kérheti a közalkalmazott a felmentését hat. idő esetén, a kjt nem tiltja ezt, de bolond lenne a munkáltató megadni, ha egyszer úgy is lejár a hat. idejű szerződés.
A másik fontos érv pedig. A pép-et csak addig lehet kötni, ameddig nem jogosult előrehozott nyugdíjra. Viszont a kjt. alapján csak akkor minősül nyugdíjasnak, ha legkésőbb a kjt. 30-§ (1) e) alapján adott felmentési idő utolsó napján már jogosult lenne az előrehozott nyudjra. A pép-et addig nem lehet megkötni, csak max. az előtte lévő napig. Lehet, hogy erre gondoltak?
Tisztelt Uram/Hölgyem!
Szeretnék tájékoztatást kapni arról, hogy a férjem (1950.) jubileumi jutalma járt volna-e és ha igen akkor mennyi.
Közalkalmazottként dolgozott határozott idejű munkaviszonyban 2009. március 1-től 2010. március 27-ig, mert volt még 3 nap szabadsága, így előrehozott öregségi nyugdíjat állapítottak meg részére 2010. április 1. napjától. Közszolgálati jogviszonya alapján a kinevezési okmányán az szerepelt, hogy jubileumi jutalomra jogosult lesz? 2010. március 15-én. (30 év). 2010. április 5. napjától ismét dolgozik ugyanott, ugyanolyan beosztásban, szintén határozott idejű szerződéssel 2010. december 31-ig. A jubileumi jutalmat nem kapta meg, azt mondták hogy nem jár neki.
Várom szíves válaszát, ha nem nagy kérés akkor az email címemre is elküldené (katikor@yahoo.com), amit nagyon megköszönnék.
Üdvözlettel és köszönettel:
Kati
Üdvözlöm!
Édesanyám 80-as években a Magyar Postánál dolgozott 4 évet, utána egy teljesen más munkakörben dolgozott ( nem közalkalmazottként ).
Jelenleg 21 éve ismét közalkalmazottként dolgozik.
Kérdésem az volna, hogy jogosult-e a 25 éves jubileumi kifizetésre?
Köszönöm.
Üdvözlöm!
23 éve egy óvodában dolgozom. 3 gyermeket szültem kisebb -nagyobb kihagyásokkal.Gyes után,minden karácsonyi jutalomkor azt mondta a közalkalmazotti tanács,hogy azért nem kapok jutalmat,mert nem dolgozom 6 hónapja...Idén febr.13.óta nem vagyok gyesen,szeptemberig szabadságon voltam,szept.1-én már "aktívan "dolgoztam.
A Mt.155§ azt mondja,hogy annak nem jár jutalom,aki 6 hónapnál rövidebb ideje dolgozik közintézményben..
v megelőző évben 6 hónapig bet.áll .-ban volt,v.közalkalmazotti jogviszonya szünetelt.
Rám egyik sem vonatkozik... valóban jogosan nem kapok jutalmat???Hiszen 23 éve jogviszonyban állok és február óta a szabadságomat töltöttem...akkor rám is igaz,hogy 6 hónapja nem dolgozom az intézményben...Ez nem csak az új dolgozókra vonatkozik???????Köszönettel:Linda3
Kedves Lyonne !
Kérlek,ha tudsz segits!
Egyik családtagunknak 2011. május 30-án a munkaviszonya megszűnik. Köztisztviselőként felmentették,illetményét megkapja,végkielégitését átutalják,elvben május 30-án a számláján lesz.
Az erről szóló okmányokat ,leveleket már megkapta.
Korkedvezményes nyugdíjba mehetett volna 2014.május 31-én.
A munkaviszony megszűnése miatt 2011.május 31-én el tud menni csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba,hiszen kora miatt már esélytelen más munkahelyre bekerülni.
Kérdésem: Ha 2011.május 31-én nyugdíjba vonul... a 2014-ben esedékes jubileumi jutalmát hogyan kaphatja meg? Mi ennek a módja?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02