.....Zengőbérci.....És mi van a médiával,az itt is található nyugdíjszákértő - nyugdíjgurukkal..? Sem a média és sem itt nem írtak arról,hogy van az a lehetőség,hogy akik K.E.Ell.-ban vannak azok igen is újra újra számoltathatják a nyugdíjuk összegét,mielőtt átlépnének a Tényleges Öregségi Nyugdíjukban ! A mai napig nem tudtam erről és csak a Kalle25 kissé zavaros történetéből derült ez ki! Továbbra is állítom,hogy a Nyugdíjintézetben rendesek voltak velem és anno a férjemmel is ,minden időben lezajlott bonyodalmak nélkül ! Az meg,hogy ezt a vitatott kiskaput - jogszabályt kinek kellett volna elmondani,vagy most példáúl kinek kéne kiértesíteni a K.E.Ell.-ban lévőket nem tudom!.....DE !!! Tessék idézzék be ide ezt a lehetőséget akinek meg van ez a jogszabály,vagy lehetőség akár újságokból,akár a Magyar közlönyből,akár más honlapról! Az ONYF. honlapján sem találtam ilyent! ....Kérném szépen ide beírni a hivatalos verziót !!! Köszönöm !!!
40 év munkaviszony után nyugdíj
....Kalle25 ....csak azért mert a férjem ellátott és nemsoká esedékes neki a tényleges öregségi nyugdíj ! De még sem gondolkodott a Te általad "igénybe vett" újraszámításon.. ! Most már értheted !
„munkásnő 2016.09.27. 15:09
Budapesten ez másképpen van ! Az ügyintéző a földszinten van az ablaknál és ő csak beveszi a papírokat és majd felküldi az aktuális személyes ügyintézőhöz ! Sokszor meg a földszinti információn veszik el a papírokat! Budapesten a Fiumei úton annyian vannak,hogy az ilyen " újraszámításra biztató " dolgokat,nem is tudná elmondani,de ennek a lenti ügyintézőnek nem is ez a faladata és lehet,hogy nem is gondol erre....! De azért nagyon rendesek és korrektek és be is tartják a határidőket! Ezért is írtam,hogy ilyent én még nem hallottam és mostanában sem !
”
- A jelentős ügyfélforgalom nem lehet indok arra, hogy az ügyfelek teljes körű tájékoztatást kapjanak.
- A kormánytisztviselőket azért fizetik, hogy a jogszabályokat maradéktalanul betartsák és betartassák.
- Az ügyfeleket alaptörvényben és törvényben rögzített jogok illetik meg.
Néhány ezek közül:
- A hatályos tb jogszabályok értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- a tb. szerveknek a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljes körű tájékoztatása is.
- Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta a miniszternek, hogy a tb. szervek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.
- Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.
- Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog. ( Ket. 4. § )
- Alaptörvény XIX.. cikk. (1) bekezdés: Öregség, betegség ( ) esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.
- Alaptörvény XXIV. cikk. (1) bekezdés: Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyeit a hatóságok részrehajlás nélkül, tisztességes módon és ésszerű határidőn belül intézzék.
- A hatályos jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az ügyfelek személyes konzultációt kezdeményezzenek a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának főosztályvezetőjével.
Ehhez minta itt található, amelyet mindenkinek a saját ügyéhez kell igazítani:
Munkásnő!
„És továbbra is állítom,hogy sokan "taktikáznak" és keresik azt a lehetőséget,hogy hol van kiskapu,az élet minden területén,itt példáúl azért,hogy hogyan is lehetne növelni a nyugdíjuk összegét !”
Nem értem miért lenne taktikázás és kiskapu keresés az, hogy amikor megállapítják az ellátást tájékoztat az ügyintéző, és úgy járok el. Hagy már abba ezt a taktikázós szöveget. Úgy állítod be, akik ezzel a törvény adta lehetőséggel éltek, mintha legalábbis valami förtelmes bűnt követtek volna el. Főleg azért nem értem a felháborodásod, amikor te nem is voltál érintett ebben, akkor te miért kaptál volna erről tájékoztatást?!
tepi28!
Igen, beleszámít, de nehogy elszámold magad!
Részemről ezt befejeztem,mert engem úgy sem érint,de azért elgondolkodtató és sajnálom azokat,akik lemaradtak és lemaradnak arról,hogy a Korhatár előtti után,megnövelhessék a nyugdíjuk összegét,mielőtt "átlépnek" a Tényleges Öregségi Nyugdíjukba ! És továbbra is állítom,hogy sokan "taktikáznak" és keresik azt a lehetőséget,hogy hol van kiskapu,az élet minden területén,itt példáúl azért,hogy hogyan is lehetne növelni a nyugdíjuk összegét ! Üdv.
ÉS MÉG EZ SEM ÍR ERRŐL A LEHETŐSÉGRŐL..........." Nyugdíj-újraszámítás : ŐK KÉRHETIK ! "...............http://adozona.hu/…_nove_J6IT1I..............AKKOR MOST MIRŐL BESZÉLÜNK,....,NA EZÉRT SEM TUDJÁK SOKAN,AZ A TÖBB SZÁZEZER ELLÁTOTT !!!
Sziasztok . Meg tudná mondani valaki hogy a 40 éves korkedvezményes nyugdíjszámításnál a betegszabadságon eltöltött időt beleszámítják vagy aztis újra kell dolgozni hogy meglegyen a 40?
Utolsó hozzászólásként. Nem olyan egyszerű ez. Aki előtte nem végez számításokat, az felelősen nem tud dönteni, éppen ezért teljesen megértem Korall döntését. Csak az alacsony nyugdíjemelés miatt alakult úgy, hogy érdemes újraszámoltatni, elméletileg ez lehetne kevesebb is.
Korall!
A szorzót febr. 20-án már lehetett tudni a KSH weblapjáról, de az előző átlagkeresetekből is lehetett következtetni, kb. 4%-ra. Az én számításaim szerint kb. 3,4%-kal lehetett volna több a nyugdíjad. A 2012-es kezdőnyugdíjad 3,4%-t add a 2016-os januári nyugdíjadhoz.
Ez már így alakult, látom már túltetted magad a kihagyott lehetőségen. Kívánom, hogy sokáig élvezd jó egészséggel a megszolgált nyugdíjadat.
Lyonee, Kalle25
Köszönöm az információkat.
Üdv: Korall (53-as nö)
Budapesten ez másképpen van ! Az ügyintéző a földszinten van az ablaknál és ő csak beveszi a papírokat és majd felküldi az aktuális személyes ügyintézőhöz ! Sokszor meg a földszinti információn veszik el a papírokat! Budapesten a Fiumei úton annyian vannak,hogy az ilyen " újraszámításra biztató " dolgokat,nem is tudná elmondani,de ennek a lenti ügyintézőnek nem is ez a faladata és lehet,hogy nem is gondol erre....! De azért nagyon rendesek és korrektek és be is tartják a határidőket! Ezért is írtam,hogy ilyent én még nem hallottam és mostanában sem !
Ha visszaolvastok, azt írtam, hogy a megállapításnál mondta az ügyintéző, hogy kérjem majd a születésnapom előtt 2-3 héttel az "újraszámítást". Nem a magas beosztású hozzátartozóm hívta fel rá a figyelmet. Továbbá írtam, hogy a barátnőm is februárban töltötte a születésnapját és neki is emeltek.
Korall! Hidd el, hogy nem kell előbb lemondanod a korhatár előttiről és nem csak annak megszűnése után számolják. Amiben kiközölték az új összeget, abban benne van, hogy nyilatkozzam, hogy melyik ellátást kérem, ha kérem az újat, akkor kell a korhatár előtti megszüntetését kérni.
Szerintem sem taktikázás, tájékoztatott a nyufi a megállapításkor és úgy jártam el, ahogy mondták. Inkább az a szomorú, hogy nem ugyanaz a gyakorlat minden nyufiban.
Na és olvasni sem olvasott a többség....,az a Több Százezer Korhatár Előtti Ellátott arról,hogy van ilyen lemondás és újra számoltatás ! És ez így gusztustalan...,.sőt... ! Igaz a törvény nem ismerése sem mentesít a felelősségre vonás alól,ez ebben az esetben ,a törvény-jogszabály nem ismerése,akár anyagi veszteséget is okozhat az embereknek !!!
De azért megjegyzem,hogy még akkor sem hallottam erről és ha nincs "valakinek ismerőse" , aki az ilyen "apró részletekre" felhívja az ember figyelmét,akkor egyik ügyintéző sem fogja megkeresni a T. ügyfelet, hogy, ugyan már,mondjon le a korhatár előttijéről,mert így jobban jár és adja be az Öregségi Nyugdíj Kérelmét, mert újraakarom számolni önnek....igaz.......?????????
Lyonee
Tudtam én erről a lehetőségről, még tavaly olvastam másütt, a témában jártas személytől. (Nem csak az tudja, akinek magas beosztású valakije van.)
Körüljárva a kérdést, az derült ki, hogy aki csökkentéssel ment el k.e.e.-ra, annak nem kockázatos a lépés, mert biztos, hogy az aktuálisan kiszámított nyd magasabb lesz.
A kockázat abban áll, hogy nincs mód összehasonlítani a k.e.e. összegét a számításra kerülő nyd-jal. Előbb le kell mondani a k.e.e-ról és csak utána lehet kérni a nyd-at. Próbaszámítást pedig nem végeznek, legalábbis nekem elutasították.
Szorzók ide vagy oda, én nem vagyok meggyőződve, hogy magasabb összeg jött volna ki nekem. Még azért sem mertem ezt meglépni, mivel a szülinapom febr. 27. és a szorzó csak márc. közepén szokott megállapításra kerülni.
Az egész ügy egyébként valamiféle hivatalosan támogatott törvényi sunyiságot takar, ha egy törvényből elhallgatnak valamit, ami rám is vonatkozhatna. Lehet, hogy mégis írok pár kedves szót az igazgatóságnak.
Üdv: Korall (53-as nö)
Köszönöm szépen!
Szerintem Kalle nem taktikázott, az ügyintéző volt nagyon segítőkész. Beszéltem azóta pár ismerősömmel, akik k.e.ell.-ban részesülnek, a megyei nyugdíjbiztosítónál mindegyiknek mondták, hogy 2-3 héttel előbb menjenek be, mert újraszámolják a nyugdíjukat. Persze részleteket nem tudnak. Szóval az ügyintézőkön sok minden múlik. Egyszerűbb folytatni a folyósítást, mint munkát kreálni saját maguknak.
Akik 2012-ben mentek k.e.ell.-ba, azoknak kb. fele akkora összeggel nő a nyugdíjuk újraszámolás során, mint, akik 2013-ban. Nem csak a valorizációs szorzókat kell nézni, hanem a nyugdíjváltozásokat is.
2013, 2014, 2015, 2016
vsz: 2% 4,9% 3% 4,2%
ny: 5,2% 2,4% 1,8% 1,6%
Kedves Lyonee !!!!!!!!!!!!!!! Köszönöm szépen ezt a választ ! Korall54 is akkor erre gondolt valószínű,én nem ! ....És akkor azt jól írtam,hogy "Taktikázás" volt ez rendesen... és lám be is jött. neki ! Semmi gond,én ezt elmondom sok olyan ismerősömnek,akik még Korhatár Előtti Ellátásban vannak,sokan vannak még és akkor ők is "taktikázhatna" és élhetnek ezzel a sokszor nem is olyan csekély nyugdíjemelési lehetőséggel !!! Ügyes volt Kalle25 és egyben "sokat is segített" ,igaz másokon fog ezzel segíteni,mert a '40 évesnél nincs ilyen lehetőség !!!..... Kedves Leonee ...,ha megtudnád írni,hogy 2011 Január 01 és 2016 12.30 között,milyenek voltak a szorzók,az jó lenne,mert ezzel sokat tudnák segíteni másoknak ! Köszönöm !
Szerintem.
kalle25 megszüntette a korhatár előtti ellátást a nyugdíjkorhatára betöltése előtt és kérte öregségi nyugdíjának megállapítását. Valószínűleg ezeket töltették ki vele. Mivel korhatár előtti ellátást újra nem lehet megállapítani, ezért egyértelmű, hogy öregségi nyugdíjat állapítottak meg neki.
2011. évi CLXVII. törvény
17.§ "(3) Akinek korhatár előtti ellátása vagy szolgálati járandósága megszűnik, annak korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság ismételten nem állapítható meg."
Korall54! Semmit nem kockáztattál volna, mert az utóbbi években a valorizációs szorzók növekedése többszöröse volt a nyugdíjemeléseknek. Egyébként ez az az eset, amiről hallottál, de nem merted vállalni.
Tehát nem a k. e. ell. újraszámolása, nem a k.e.ell.-t folyósítják tovább nyugdíjként, hanem a k.e.ell. megszüntetése, és öregségi nyugdíj megállapítása. Persze emiatt újra ki kell számolni a nyugdíjat.
Ez már taktikázás, a jogszabályokból következik, hogy törvényesen megtehető. Persze, hogy a nyugdíjintézet nem veri nagydobra, mint lehetőséget.
Kalle25....ne haragudjál de ez szerintem hülyeség ,bocsánat,de komolyan nem értem....!!! Hiszen akkor ezek szerint,a több Száz Ezer korhatár Előtti Nyugdíjas akiknek kiszámolták a szorzókkal-évekkel-keresetekkel együtt a nyugdíj összegét amikor elment a korhatár előttibe,akkor ha 2-3-4-5-6 év múlva,ha eléri a tényleges öregségi nyugdíját ,vagy ezek szerint el tud menni a '40-évest is... ,azoknak akkor " újra számolják a két "nyugdíjazás közötti" években lévő szorzókat és ha akkor a szorzók jobbak voltak,több volt, akkor az újra számolt szorzókkal, megnövelik az Öregségi vagy a '40 -éves nyugdíjösszegét ha újra kéri,hogy számolják újra a nyugdíját ....???!!! Ez igen csak érdekes,mert minden évben más és más a szorzó és ha több akkor adnak neki nyugdíjemelést,de lehet,hogy a szorzók kevesebbek voltak,akkor a nyugdíját kevesebb összegben számolják ki újra ,igaz ezt elutasítja az ügyfél... ? Én ezt akkor sem értem és erről itt még Lyonee és más sem írt soha !!! Magyarországon több százezer olyan ember van,akik előrehozott korkedvezményes nyugdíjban vannak sok-sok évig,úgy nők,mint férfiak!!! Vajon ezt ők tudják ....??? Hogy a szorzók miatt újraszámoltathatják a nyugdíjösszegüket...???
„Én 2012-ben 40 és pár hónap szolgálati idővel rendesen kiszámolt összeggel mentem korhatár előttire, azóta nem dolgoztam, tehát ez az összeg lett a nyugdíjam is. Ha én is eljátszom a lemondást, lehet, hogy a most kérelmezett nyd-am kisebbre jött volna ki (ami nagyon valószínű),és akkor buktam, mert ha egyszer lemondtam volna a korhatár előttiről, azt már újra nem kaphattam volna meg.”
Kerek perec bele van írva, hogy nyilatkozzam, hogy az új összeget kérem, vagy a korábbit, a korhatár előtti ellátás összegét. Nem marad ellátás nélkül az ember, és a számára kedvezőbbet veszik figyelembe, még ha kevesebb is az új, akkor is nyilatkozhatsz, hogy a korábbit kéred változatlanul.
Munkásnő! Nem kaptam kevesebbet. A most beadott kérelmemet a változatlan szolgálati idővel és változatlanul megszerzett jövedelmekkel újraszámolták. A növekmény az eltelt évek miatt a szorzószámok növekedéséből adódik. Érted most már? Tehát pl a 2000-es évben megszerzett jövedelmem eddig mondjuk 1,2-vel volt figyelembe véve,de az elmúlt 3 év miatt most már mondjuk 1,22-vel és így tovább. Ebből adódik a növekmény. Aki számoltatott újra meg ettől elesett.
Ha hiszitek, ha nem, ez így van. Azt hittem ez az új igény beadása és ilyen módon történő elbírálása köztudott, azért jöttem ide érdeklődni, hogy mire várhatok. És azt hiszem én fogalmaztam rosszul, mert nem a klasszikus újraszámításról van szó, hanem arról, hogy most kértem az öregségi nyugdíjam megállapítását, és megszüntetem a korhatár előttit. Ez mindenki előtt nyitva álló lehetőség.
Még egyszer hangsúlyozom, nem volt ebben sem taktikázás, sem kevesebb összeggel, hibásan megállapított előző ellátás. És nem kell belekeverni a lányomat, mert úgy sem számít semmit se, mert miután megállapították csak azután érdeklődött mi az oka a változásnak.
És újra csak azt mondom, hogy sajnálom Korall, hogy nem próbálkoztál meg vele.
Ne fantáziáljatok róla, hogy eddig kevesebbet kaptam. 80 volt a szórzó, a 40 évet figyelembe vették. 2013. nov. 2-án állapították meg a korhatár előtti ellátást, előtte nem voltam nyugdíjas vagy bármi, addig dolgoztam. A munkaviszonyom 2013. nov. 1-én szűnt meg. Mikor nyugdíjba vonultam átnéztem minden évet és napot a határozatban, mindent számoltak, mert a határozat elején is ott volt, hogy 40 év 139 nappal rendelkezem. Azért vártam a novemberi időpontot, mert azt hittem a nők negyven évesével jobban járok, és így lett meg ahhoz az év. Nincs nálam a határozat most, nem tudom az éveket, de megnézem majd és megírom.
Majd megkérem a lányom, hogy írja le pontosan miről is van itt szó.
Kedves Korall54! Nagyon helyes ez a megfogalmazásod..." ez egy speciális eset..." hozzáteszem,hogy de nagyon az és ebben benne volt a taktikázás - spekulálás és variálás,ami nem minden esetben jó és kifőzetődő,anyagilag itt sem lett az,mert most "csak" megkapta az elmaradt ki nem számolt összegét ! Sokan taktikáznak,ez is egy ilyen eset lehetett ,de őszintén szólva,ilyent még nem is hallottam ! A lényeg az,hogy senki ne reménykedjen "újraszámoltatásban" ha nem dolgozott le 365 napot ! Viszont ha igazolni tud még munkaviszonyt,ami a szolgálati idejét megnövelné,az azzal járó keresettel együtt....,akkor persze tegye meg,ha elfogadják és akkor azzal megemelkedhet esetleg a nyugdíja ! De ez is egy más eset,ilyen is ritkán van gondolom ilyen,mert csak úgy " nem bukkanhatnak fel " újabb évek sok idő elmúltával ha hónapokig ezt nem tudta az illető előkeresni és hitelesen igazolni ! De megkérdezném Kalle25 -től most komolyan....! Ez mire volt jó,ha anyagilag nem járt jól-jobban,hiszen csak az elmaradt ki nem számolt pénzét kapta meg - vissza... , többet nem kapott...,ha csak arra nem volt jó,hogy előbb elmenjen nyugdíjba !Ez az " újraszámoltatása " nem azért volt,hogy ő több nyugdíjat kapjon,hanem azért számoltatta újra,hogy amit nem számoltak el neki hónapokat kitudja miért,azt most megkapja..!!! Nem értem és ha akar válaszol erre....!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02