Csak föltételezés a Kalle25 által írottak alapján, mert valahol valami nekem nem stimmel.
1./ Ha korábban kevesebbet számoltak, mert „nem vettek figyelembe” x hónapot, akkor ő nem többletet kapott most, hanem a helyes összeget, és korábban kapott kevesebbet, mint kellett volna. Az a kérdés, ha rosszul volt megállapítva az összeg, akkor most visszamenőleg megkapta-e az elmaradt pénzt.
2./ Azt sem értem, hogy ha hiba történt, miért várt a korbetöltésig, miért nem fellebbezett már akkor rögtön, amikor szembesült a hibával, hiszen törvényben jártas segítője is van.
3./ Arra tudok gondolni még, hogy 2012. dec.31-én elment korhatár előtti ellátásra, 39 évvel. A szolgálati évek és %-ok skáláján 39 évre 78,5 % a nyd. Továbbá az így kiszámított összeg még csökkentve lett 3,6 % -kal. Ezen összegű korhatár előtti ellátás mellett egy nap szünet után még tovább dolgozott 2013. nov.2-ig, mert valószínű ezen túl már átlépte volna a keresetkorlátot, és szüneteltetni kellett volna a korhatár előttit.
4./ A csökkentett összegű ellátás miatt érthető a nyd kérelem beadása, ami most már korbetöltéskor nem csökkentett és mivel a 40-ik szolgálati év is kikerekedett, 80%-os a számítás. A korbetöltés előtt lemondott a korhatár előttiről, mondjuk egy nappal és így most kérte a nyugdíjazását. Ez nem újraszámoltatás, hanem egy speciális helyzet, aminek a révén kivezetődött a csökkentés.
Másképpen szólva, most nem emelést kapott, hanem eddig kapott kevesebbet.
Az újraszámoltatás fogalma pedig azt jelenti, amit már itt többször leírtunk, hogy új 365 nap szolgálati idő szerzése után lehetséges csak.
Én 2012-ben 40 és pár hónap szolgálati idővel rendesen kiszámolt összeggel mentem korhatár előttire, azóta nem dolgoztam, tehát ez az összeg lett a nyugdíjam is. Ha én is eljátszom a lemondást, lehet, hogy a most kérelmezett nyd-am kisebbre jött volna ki (ami nagyon valószínű),és akkor buktam, mert ha egyszer lemondtam volna a korhatár előttiről, azt már újra nem kaphattam volna meg.
Üdv: Korall (53-as nö)