terhesség alatt felmondás


Puppy # 2019.11.08. 17:42

Tisztelt Ügyvéd Úr,

A kérdésem a következő.
Kisgyermekem betöltötte a 3 évet, a munkahelyem ezután felmondott nekem, mivel megszűnt a fióktelep. Jelentleg a 45 nap felmondási időt töltöm. Ès 6 hetes terhes vagyok.
Olvastam olyat, ha nem tudtam, hogy terhes vagyom a felmondás pillanatában, a munkáltató visszavonhatja a felmondást. Ez opció vagy visszakell vonnia? Vagy ha nem vonja vissza, érdemes bíróságra vinni?

Köszönöm szépen!

angeliqua # 2019.11.05. 15:46

Tisztelt Ügyvéd úr!

Cégünknél tulajdonosváltás történt.
A munkavállalók egy részetol az előzetes bejelentések alapján meg fognak valni.
Hogy pontosan kiket fog ez érinteni, nem lehet tudni.
A napokban derült ki, hogy terhes vagyok.
Orvos meg nem látott, senkinek nem szoltam erről.
Pár hónapja már volt egy vetélésem, így nem szeretném túl korán bejelenteni a tényt, mivel- bár akkor élne a védettség- egy ujabb veteles eseten valószínűleg nem számolnának velem a munkahelyemen.
A kérdés, hogy ha a munkaado úgy dönt, tolem is megválna, eleg-e akkor bejelentenem a terhesség tényét?
Védettséget elvezek-e abban az esetben, ha az állapotomról csak a felmondás után, vagy azzal egyidejűleg teszek irasos bejelentést?
Fugg-e bármi attól, hogy hány hetesen teszem meg a bejelentést? /Jelenleg hat hetes vagyok, a 12. hetnel korábban nem szeretnek szólni erről senkinek/
Egyébként több mint 10 éve dolgozom ugyanott, határozatlan idejű munkaszerodessel.
Mit tud javasolni?
Köszönöm a választ,

A.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.10. 10:05

Mielőbb jelentsd be írásban is. (Az a telefon eleve hiba volt.)

Beatafb # 2019.09.10. 09:40

Üdv!
Szeptember 2-án, azaz múlt héten hétfőn Kispesten az Sztk-ba megállapították a terhességet nálam, 4 hetesnek saccolt a doktornő, tegnap, szeptember 9-én elmentem táppénzre, merthogy veszélyeztetett és ma elmondtam a főnökömnek telefonon. A munkaszerződésről: június 5-én írtuk alá, idén, tehát letelt a 3 hónapos próbaidő, ami a szerződésben van rögzítve. A főnököm meg akarja szüntetni a munkaviszonyt.
De jól tudom, hogy ezt próbaidő után nem teheti meg várandósság alatt?
Ráadásul a főnököm egy ügyvéd.
Van esetleg hasznos tanácsa valakinek ebben a helyzetben?

Jusztasz # 2019.04.29. 06:48

Biromoncsi 2019.04.28. 20:31

Mindenekelőtt olvassa el az itt található összefoglalót.

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Egyebekben:

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

Az álláskeresési járadékban részesülő személy biztosítottnak minősül.

A munkanélküli ellátás megállapítására, illetve az egyes tagállamokban szerzett biztosítási idők igazolására az E 301-es, illetve az U1-es nyomtatvány szolgál, amelyet annak az államnak az illetékes intézménye (foglalkoztatási hivatalok, munkaügyi központok) ad ki, ahol munkanélküli korábban biztosított volt, tehát dolgozott.

A külföldi (EU-s) jogviszony tartamát E 104-es E 301-es, illetve U1-es nyomtatványon kell igazolni.

Amennyiben Önnek a szüléskor lesz magyar jogviszonya, vagy a szüléskor Magyarországon álláskeresési járadékban fog részesülni és a szülést megelőző 2 éven belül van 365 nap biztosításban töltött ideje a csed igényt Magyarországon előterjesztheti, viszont a külföldi (EU-s) jogviszony tartamát E 104-es E 301-es, illetve U1-es nyomtatványon kell igazolni.

Ezen nyomtatványok valamelyikét annak az államnak az illetékes intézménye (foglalkoztatási hivatalok, munkaügyi központok) adja6adta ki, ahol korábban biztosított volt, tehát dolgozott.

(Ha nincs meg, vagy nem kapott ilyet írásbeli kérésére a járási hivatal beszerzi, csak sokáig tart.)
Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Biromoncsi # 2019.04.28. 18:31

Tisztelt Jogi Forum!

A parommal keszulunk hazakoltozni Angliabol. 5 eve elunk es dolgozunk itt viszont mivel jon a baba hamarosan ugy dontottunk hogy hazakoltozunk kozel a nagyszulokhoz.

Mivel varandosan tervezzuk a koltozest, igy attol tartok,hogy nem fognak nekem munkat adni Magyarorszagon, viszont a hatralevo 5 honapban szivesen vallalnek valamit.

Ha nem jon ossze, akkor jogosult vagyok e munkanelkuli segelyre arra a par honapra? Illetve fel tudom e venni a CSED,GYED tamogatast hogyha korabban kulfoldon voltam munkavallalo vagy ezt a tamogatast Anglia adja majd?

Koszonjuk a segitseget!

Klau95 # 2019.04.15. 15:00

igen az a lenyege vegulis a gyakornoki programnak, igyekszem, koszi.. :)

wers # 2019.04.15. 14:36

Szerintem tudják ők jól, hogy nem mondhatnak fel. Max
aki ezt közölte veled elsőre ő nem tudta. Talán már tudja. Ne izgulj. Azért mert gyakornoki program még munkaviszony, hisz ez a lényege. (Szerintem a gyakormoki pogramban inkább a munkáltatód vesz rész, támogatjàk, ha alkalmaz)

Klau95 # 2019.04.15. 14:25

koszonom hat nyilvan azert igen.... csak attol meg o aztmondta hogy felmondta a szerzodesem es apr.11 tol ki vagyok jelentve... de ezt irasba nem kozolte es nem is irtam ala a papirt....???? nem tudom mit tegyek...tappenzem is megszunik mert o felmondja a szerzodesem....

wers # 2019.04.15. 13:16

Nem mondhatnak fel, véd a törvény.

Ha jól veszem ki azért mondanak fel (vagyis akarnak), mert terhes vagy, tehát tudják.

"Kedves kisfiam, azt a levelet, imiben 500 Ft-ot kértél, sajnos nem kaptuk meg" esete

Klau95 # 2019.04.15. 12:54

Tisztelt Úr/Hölgy!

Az lenne a problemam, hogy gyakornoki
programba veszek reszt... tappenzre kerultem egy mutet miatt majd ezutan teherbe estem, melyet kozoltem (sajnos nem irasban) a munkaltato fele, o pedig kb egy hetre ra kozolte, hogy a programot szervezok kozoltek, hogy fel
kell mondania a szerzodesem... telefonon kozolte, en annyit mondtam hogy hat de nem kapok akkor sem tpt sem csedet semmit... o ragaszkodott hozza hogy igen... ijedtemben annyit mondtam ra hogy jo... majd masnap smsbe leirta hogy kesz vannak a papirjaim behozza hogy irjam ala.... nos en aztmondtam nem vagyok otthon ugyhogy most nem megy...o aztmondta masik heten hiv valamelyik nap... nos en nem szeretnem felmondani a munkaviszonyom, mivel elesnek mindentol kiveve a gyestol..felhivtam a megyei szakkepzesi centrumot, hogy segitseget kerjek toluk, valoban meg kell szuntetni e a munkaviszonyom... o nekik fogalmuk se volt rola mit tegyunk, es kozoltek hogy meg vissza hivnak....( ezek szerint o meg se szolt az illetekeseknek vagy arrol hogy terhes vagyok es emiatt kell felmondani a szerzodesem szerintem).... mit lehetne ebben az esetben tenni?

holgy1 # 2019.03.31. 11:40

Korábbi kérdésemhez (holgy1, 2019.03.29. 21:06) kapcsolódóan 2 további kérdés is felmerült, bár kicsit más kérdéskörök, de tudtok itt válaszolni, vagy külön tegyem fel a kérdéseket megfelelőbb témakörök alatt?
KÉRDÉS:

  1. GYES mellett visszatérhetek a korábbi 8 órás munkámba (jelenleg már várandósan), vagy le kell mondani a GYES-ről? Van bármilyen egyéb feltétel / korlátozás? Ha le kell mondanom, miként tehetem meg?
  2. A távollétem (kb 2év 4 hónap) alatt szinte minden pozícióban történt béremelés, de különösen az "utódomnál" (elméletileg ugyanaz a pozíciója, de hogy a munkakörében "taktikai" okokból történt-e módosítás, nem tudom). Ha jól tudom, automatikusan fel kellene ajánlaniuk egy módosított bért, de hogy érdemes ezt kezelni? (pl kérni, hogy tegyenek javaslatot az új béremre?) Módosít ezen bármit (béremelésen), ha nem tényleges munkával, hanem szabadsággal kezdek + hamarosan ismét szülési szabadságra megyek, és várhatóan táppénzes időszak is lesz. Ezekre az időszakokra vonatkozna az emelt bér? Bár ezt (béremelést) erre a rövid időszakra el is tudnám engedni, de nem tudom, lehet-e kihatással arra, mikor legközelebb (1-2 év múlva), visszatérek, hogy akkor mi lesz a viszonyítási alap.

Köszönöm

holgy1 # 2019.03.31. 09:47

Kedves Sándor!

Köszönöm a válaszaid, valamint a "fórum használati útmutatót"!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.30. 08:25
  1. Kérheti, de a munkáltató nem köteles azonnal kiadni. (Csak hét napot.) Van rá 30 napja.
  2. Várandós munkavállaló munkaviszonyt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg.
  3. Ha a munkáltató nem teljesíti a foglalkoztatási kötelezettségét, úgynevezett állásidőt kell fizetnie.
  4. 30 nap.

(Nem szükséges, és nem is célszerű konkrét személyt megszólítani a kérdésben, mert előfordulhat, hogy más - aki esetleg jobban ért a témához - emiatt nem válaszol. És a hálón általános a pertu.

holgy1 # 2019.03.29. 20:06

Tisztelt Kovács Ügyvéd Úr!

Ebifal 2019.01.19. 22:52 esetével nagyjából azonos az esetem, minimális különbséggel, de mivel nem értettem egyértelműen a válaszát, feltenném a kérdést, hogy kell értelmezni, hogy a szabadsággal lehet gond, és nem erőltetné? Úgy, hogy az alatt felmondhatnak, vagy a szabadság kivételével? És a szabadságot, vagy a visszatérést nem erőltetné? Köszönöm előre is a segítségét az értelmezéshez!

DE leírom a SAJÁT ESETEM:. Előzetesen egyeztettem a munkáltatómmal a GYESről való visszatérési lehetőségeimről, mikor jelezte, hogy nem tud visszavenni. Ezért abban maradtunk (jó a viszony egyébként), hogy egylőre várunk, ő majd tesz egy korrekt ajánlatot az elválásra, én pedig keresek közben munkát, és akkor lesz a munkaviszony megszűntetése, mikor jelzem, hogy találtam másik munkát / szeretnék visszatérni / megszűntetni a munkaviszonyom, addig pedig maradok gyes-en. Ezek egyike sem történt meg eddig. Viszont közben kiderült, hogy állapotos vagyok (már 12 héten túl), és felmerült, hogy gyes mellett vissza mennék dolgozni (kérném a felhalmozott szabadságom, ill egy részének kiadását), és utána, ha nem tudok olyan munkát ellátni amire szükségük van és állapotom engedi (ami valószínű), akkor táppénzre mennék (korábban felmerült az orvos részéről, hogy jobb lenne, de mivel mondtam, hogy nem dolgozom, gyes-en vagyok, nem volt rá szükség).
A kérdéseim:

  • ha visszamegyek, kérhetem akár az első naptól a szabadságom / szabadságom egy részének kiadását?;
  • ha igen, a szabadság ideje alatt, ill egy esetleges táppénz ideje alatt felmondhat-e a munkáltatóm, ha egy időben jelzem, a visszatérést és a várandósságot (nem gondolom, hogy megtenné, de elővigyázatos vagyok);
  • illetve "megtagadhatja-e" a visszavételt, mondván ismét várandós vagyok, és úgyis csak pár hónapig tudnék dolgozni;
  • illetve van-e a visszatérés bejelentésének "határideje" (pl. x nappal a tervezett kezdés előtt), vagy akár a megelőző napon is megtehetem?

Köszönöm előre is a választ!

wers # 2019.02.12. 09:43

akkor bocs, én értem félre?

mikortól számít valaki várandósnak, ami után - orvosi papirra bizonyítva - a munkáltató nem mondhat fel a munkavállalónak?

Vagy rosszul emlékszem, akkor mi volt a kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.12. 08:05

(Itt nem ez a kérdés.)

wers # 2019.02.12. 06:20

Kovács_Béla_Sándor 2019.01.25. 18:56
Amikortól a munkáltató tud róla.

Olyasmi rémlik, pár éve beszéltük erről nem sokkal a törvénymódosítás után, hogy a jogalkotónak ez volt a szándéka, de a kúria bírja másként is értelmezni. Lehet, én emlékszem rosszul.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.12. 06:01

Honnan tudod, hogy csoportos létszámleépítés lesz?

samyy # 2019.02.12. 04:49

Kedves Szakértők!
Munkahelyemen csoportos leépítést jelentettek be, de csak később, fél év múlva lesz várható. Ha addig teherbe esnék, védve lennék ugyan úgy?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.25. 17:56

Amikortól a munkáltató tud róla.

Tantome # 2019.01.25. 17:16

Szép napot!

Szeretném megkérdezni, hogy jogilag/törvényileg mikortól számít valaki várandósnak, ami után - orvosi papirra bizonyítva - a munkáltató nem mondhat fel a munkavállalónak? Van bármilyen utalás erre hogy számít e hogy hány hetes a magzat vagy sem?

Ugyan úgy számít a pár hetes terhesnek a felmondási védelem mint aki 3-4 hónapos például?

Elöre is köszönöm a választ!

Pirmoska # 2019.01.23. 21:11

Jó napot !
Azt szeretném kérdezni, jelenleg. Katás adózó vagyok .
9-és kóddal táppénzen .
De lenne lehetőségem hogy bejelentsenek máshova, lehetséges ez ?
Táppénz alatt munkahely változás?
Illetve hogy ne legyek már 9 kóddal táppénzen. Jogilag megoldható ?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.20. 07:06

Nem. De a szabadsággal lehet gond. Talán nem kellene erőltetni.

Ebifal # 2019.01.19. 21:52

Jó napot! Segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg GYES-en vagyok itthon a 2 eves kisfiammal és 12 hetes terhes vagyok. Azt tanácsolták, hogy szakítsam meg a fizetés nélküli szabadságomat és vegyem ki az összegyűlt fizetett szabikat, majd menjek táppénzre a szülésig. Írásban jeleztem már, hogy veszélyeztetett terhes vagyok. (Gyógyszeres kezelés alatt állok, mert agyalapi mikroadenómám van és e mellé társul pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia)
Most leépítések vannak a cégnél, ahol dolgoztam (magán cég) és nagyon félek, hogy a szabadság alatt vagy a táppénz alatt elküldenek. Tudom, hogy a főnököm nem akar fizetni olyan ember után aki nem hoz hasznot. Szeretném tudni, hogy elküldhet e?