Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


terhesség alatt felmondás

Klau95 # e-mail 2019.04.15. 17:00

igen az a lenyege vegulis a gyakornoki programnak, igyekszem, koszi.. :)

wers # e-mail 2019.04.15. 16:36

Szerintem tudják ők jól, hogy nem mondhatnak fel. Max
aki ezt közölte veled elsőre ő nem tudta. Talán már tudja. Ne izgulj. Azért mert gyakornoki program még munkaviszony, hisz ez a lényege. (Szerintem a gyakormoki pogramban inkább a munkáltatód vesz rész, támogatjàk, ha alkalmaz)

Klau95 # e-mail 2019.04.15. 16:25

koszonom hat nyilvan azert igen.... csak attol meg o aztmondta hogy felmondta a szerzodesem es apr.11 tol ki vagyok jelentve... de ezt irasba nem kozolte es nem is irtam ala a papirt....???? nem tudom mit tegyek...tappenzem is megszunik mert o felmondja a szerzodesem....

wers # e-mail 2019.04.15. 15:16

Nem mondhatnak fel, véd a törvény.

Ha jól veszem ki azért mondanak fel (vagyis akarnak), mert terhes vagy, tehát tudják.

"Kedves kisfiam, azt a levelet, imiben 500 Ft-ot kértél, sajnos nem kaptuk meg" esete

Klau95 # e-mail 2019.04.15. 14:54

Tisztelt Úr/Hölgy!

Az lenne a problemam, hogy gyakornoki
programba veszek reszt... tappenzre kerultem egy mutet miatt majd ezutan teherbe estem, melyet kozoltem (sajnos nem irasban) a munkaltato fele, o pedig kb egy hetre ra kozolte, hogy a programot szervezok kozoltek, hogy fel
kell mondania a szerzodesem... telefonon kozolte, en annyit mondtam hogy hat de nem kapok akkor sem tpt sem csedet semmit... o ragaszkodott hozza hogy igen... ijedtemben annyit mondtam ra hogy jo... majd masnap smsbe leirta hogy kesz vannak a papirjaim behozza hogy irjam ala.... nos en aztmondtam nem vagyok otthon ugyhogy most nem megy...o aztmondta masik heten hiv valamelyik nap... nos en nem szeretnem felmondani a munkaviszonyom, mivel elesnek mindentol kiveve a gyestol..felhivtam a megyei szakkepzesi centrumot, hogy segitseget kerjek toluk, valoban meg kell szuntetni e a munkaviszonyom... o nekik fogalmuk se volt rola mit tegyunk, es kozoltek hogy meg vissza hivnak....( ezek szerint o meg se szolt az illetekeseknek vagy arrol hogy terhes vagyok es emiatt kell felmondani a szerzodesem szerintem).... mit lehetne ebben az esetben tenni?

holgy1 # e-mail 2019.03.31. 13:40

Korábbi kérdésemhez (holgy1, 2019.03.29. 21:06) kapcsolódóan 2 további kérdés is felmerült, bár kicsit más kérdéskörök, de tudtok itt válaszolni, vagy külön tegyem fel a kérdéseket megfelelőbb témakörök alatt?
KÉRDÉS:

  1. GYES mellett visszatérhetek a korábbi 8 órás munkámba (jelenleg már várandósan), vagy le kell mondani a GYES-ről? Van bármilyen egyéb feltétel / korlátozás? Ha le kell mondanom, miként tehetem meg?
  2. A távollétem (kb 2év 4 hónap) alatt szinte minden pozícióban történt béremelés, de különösen az "utódomnál" (elméletileg ugyanaz a pozíciója, de hogy a munkakörében "taktikai" okokból történt-e módosítás, nem tudom). Ha jól tudom, automatikusan fel kellene ajánlaniuk egy módosított bért, de hogy érdemes ezt kezelni? (pl kérni, hogy tegyenek javaslatot az új béremre?) Módosít ezen bármit (béremelésen), ha nem tényleges munkával, hanem szabadsággal kezdek + hamarosan ismét szülési szabadságra megyek, és várhatóan táppénzes időszak is lesz. Ezekre az időszakokra vonatkozna az emelt bér? Bár ezt (béremelést) erre a rövid időszakra el is tudnám engedni, de nem tudom, lehet-e kihatással arra, mikor legközelebb (1-2 év múlva), visszatérek, hogy akkor mi lesz a viszonyítási alap.

Köszönöm

holgy1 # e-mail 2019.03.31. 11:47

Kedves Sándor!

Köszönöm a válaszaid, valamint a "fórum használati útmutatót"!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.30. 09:25
  1. Kérheti, de a munkáltató nem köteles azonnal kiadni. (Csak hét napot.) Van rá 30 napja.
  2. Várandós munkavállaló munkaviszonyt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg.
  3. Ha a munkáltató nem teljesíti a foglalkoztatási kötelezettségét, úgynevezett állásidőt kell fizetnie.
  4. 30 nap.

(Nem szükséges, és nem is célszerű konkrét személyt megszólítani a kérdésben, mert előfordulhat, hogy más - aki esetleg jobban ért a témához - emiatt nem válaszol. És a hálón általános a pertu.

www.kbs-ugyved.hu

holgy1 # e-mail 2019.03.29. 21:06

Tisztelt Kovács Ügyvéd Úr!

Ebifal 2019.01.19. 22:52 esetével nagyjából azonos az esetem, minimális különbséggel, de mivel nem értettem egyértelműen a válaszát, feltenném a kérdést, hogy kell értelmezni, hogy a szabadsággal lehet gond, és nem erőltetné? Úgy, hogy az alatt felmondhatnak, vagy a szabadság kivételével? És a szabadságot, vagy a visszatérést nem erőltetné? Köszönöm előre is a segítségét az értelmezéshez!

DE leírom a SAJÁT ESETEM:. Előzetesen egyeztettem a munkáltatómmal a GYESről való visszatérési lehetőségeimről, mikor jelezte, hogy nem tud visszavenni. Ezért abban maradtunk (jó a viszony egyébként), hogy egylőre várunk, ő majd tesz egy korrekt ajánlatot az elválásra, én pedig keresek közben munkát, és akkor lesz a munkaviszony megszűntetése, mikor jelzem, hogy találtam másik munkát / szeretnék visszatérni / megszűntetni a munkaviszonyom, addig pedig maradok gyes-en. Ezek egyike sem történt meg eddig. Viszont közben kiderült, hogy állapotos vagyok (már 12 héten túl), és felmerült, hogy gyes mellett vissza mennék dolgozni (kérném a felhalmozott szabadságom, ill egy részének kiadását), és utána, ha nem tudok olyan munkát ellátni amire szükségük van és állapotom engedi (ami valószínű), akkor táppénzre mennék (korábban felmerült az orvos részéről, hogy jobb lenne, de mivel mondtam, hogy nem dolgozom, gyes-en vagyok, nem volt rá szükség).
A kérdéseim:

  • ha visszamegyek, kérhetem akár az első naptól a szabadságom / szabadságom egy részének kiadását?;
  • ha igen, a szabadság ideje alatt, ill egy esetleges táppénz ideje alatt felmondhat-e a munkáltatóm, ha egy időben jelzem, a visszatérést és a várandósságot (nem gondolom, hogy megtenné, de elővigyázatos vagyok);
  • illetve "megtagadhatja-e" a visszavételt, mondván ismét várandós vagyok, és úgyis csak pár hónapig tudnék dolgozni;
  • illetve van-e a visszatérés bejelentésének "határideje" (pl. x nappal a tervezett kezdés előtt), vagy akár a megelőző napon is megtehetem?

Köszönöm előre is a választ!

wers # e-mail 2019.02.12. 10:43

akkor bocs, én értem félre?

mikortól számít valaki várandósnak, ami után - orvosi papirra bizonyítva - a munkáltató nem mondhat fel a munkavállalónak?

Vagy rosszul emlékszem, akkor mi volt a kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.12. 09:05

(Itt nem ez a kérdés.)

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2019.02.12. 07:20

Kovács_Béla_Sándor 2019.01.25. 18:56
Amikortól a munkáltató tud róla.

Olyasmi rémlik, pár éve beszéltük erről nem sokkal a törvénymódosítás után, hogy a jogalkotónak ez volt a szándéka, de a kúria bírja másként is értelmezni. Lehet, én emlékszem rosszul.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.12. 07:01

Honnan tudod, hogy csoportos létszámleépítés lesz?

www.kbs-ugyved.hu

samyy #   2019.02.12. 05:49

Kedves Szakértők!
Munkahelyemen csoportos leépítést jelentettek be, de csak később, fél év múlva lesz várható. Ha addig teherbe esnék, védve lennék ugyan úgy?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.25. 18:56

Amikortól a munkáltató tud róla.

www.kbs-ugyved.hu

Tantome # e-mail 2019.01.25. 18:16

Szép napot!

Szeretném megkérdezni, hogy jogilag/törvényileg mikortól számít valaki várandósnak, ami után - orvosi papirra bizonyítva - a munkáltató nem mondhat fel a munkavállalónak? Van bármilyen utalás erre hogy számít e hogy hány hetes a magzat vagy sem?

Ugyan úgy számít a pár hetes terhesnek a felmondási védelem mint aki 3-4 hónapos például?

Elöre is köszönöm a választ!

Pirmoska # e-mail 2019.01.23. 22:11

Jó napot !
Azt szeretném kérdezni, jelenleg. Katás adózó vagyok .
9-és kóddal táppénzen .
De lenne lehetőségem hogy bejelentsenek máshova, lehetséges ez ?
Táppénz alatt munkahely változás?
Illetve hogy ne legyek már 9 kóddal táppénzen. Jogilag megoldható ?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.20. 08:06

Nem. De a szabadsággal lehet gond. Talán nem kellene erőltetni.

www.kbs-ugyved.hu

Ebifal # e-mail 2019.01.19. 22:52

Jó napot! Segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg GYES-en vagyok itthon a 2 eves kisfiammal és 12 hetes terhes vagyok. Azt tanácsolták, hogy szakítsam meg a fizetés nélküli szabadságomat és vegyem ki az összegyűlt fizetett szabikat, majd menjek táppénzre a szülésig. Írásban jeleztem már, hogy veszélyeztetett terhes vagyok. (Gyógyszeres kezelés alatt állok, mert agyalapi mikroadenómám van és e mellé társul pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia)
Most leépítések vannak a cégnél, ahol dolgoztam (magán cég) és nagyon félek, hogy a szabadság alatt vagy a táppénz alatt elküldenek. Tudom, hogy a főnököm nem akar fizetni olyan ember után aki nem hoz hasznot. Szeretném tudni, hogy elküldhet e?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.16. 16:49

Sem a terhesség, sem a gyerekgondozás céljára biztosított fizetés nélküli szabadság alatt nem élhet rendes felmondással a munkáltató.

www.kbs-ugyved.hu

Hajni85x # e-mail 2019.01.16. 16:31

Tisztelt szakértő !

Jelenlegi munkáltatómnál határozatlan idejű szerződésem van,a nyár folyamán meg fog szűnni a munkaköröm. Ha addig teherbe esem és ezt be is jelentem elküldhetnek? Illetve ha valaki jelenleg otthon van a gyerekével,neki felbontható a szerződése a fentiek függvényében?

Köszönöm előre is a választ.

drmosza # e-mail 2019.01.16. 16:26

Lehet.

Zuxor # e-mail 2019.01.16. 15:47

Tisztelt Szakértő!

A párommal szeretnénk babát. Azonban nekem határozott idős munkaszerződésem van 03.31.-ig. Amennyiben időközben sikerülne teherbe esnem, nyilvánvalóan nem módosítanánk utána sem határozatlanra a szerződésem.
Lenne annak bármilyen jogi következménye, ha esetlegesen én csak 2-3 hónap után közölném velük a terhességet, miután már módosították a szerződésem?

Előre is köszönöm!

cincinnatus #   2018.12.11. 14:09

Nonono 2018.12.08. 06:56

Tisztelt Szakértő!

Párommal babát tervezünk, azonban nekem 2019.07.31-ig tartó határozott idejű munkaszerződésem van, ha terhes leszek a munkáltató nem fogja meghosszabítani a szerződésem...kaphatok bármilyen ellátást arra az időszakra amíg meg nem születik a baba vagy semmilyen bevételre nem számítatok ezen időszakra.

Előre is köszönöm

T. Kérdező!

Főszabály szerint CSED, GYED, GYES, CSP, Anyasági támogatás ellátásokra csak a szülést követően válik jogosulttá. A munkaviszony megszűnése és a szülés között TB ellátásra nem jogosult. (A passzív táppénz intézménye megszűnt.)

Amennyiben a feltételeknek megfelel, a munkaviszony megszűnését követően legfeljebb 90 napig kaphat álláskeresési járadékot, illetve ha szociálisan rászorult igénybe veheti az 1993. évi III. törvény ellátásait.

Bővebb tájékoztatásért forduljon az önkormányzathoz, illetve a kormányablakhoz.

Nonono # e-mail 2018.12.08. 06:56

Tisztelt Szakértő!

Párommal babát tervezünk, azonban nekem 2019.07.31-ig tartó határozott idejű munkaszerződésem van, ha terhes leszek a munkáltató nem fogja meghosszabítani a szerződésem...kaphatok bármilyen ellátást arra az időszakra amíg meg nem születik a baba vagy semmilyen bevételre nem számítatok ezen időszakra.

Előre is köszönöm