várandós anya munkaviszony megszüntetése


Szakbarbár # 2004.07.28. 21:07

Ha a gyededet nem utalják, akkor tegyél panaszt a cég székhelye szerinti egészségbiztosítási pénztárnál. Õk kimennek helyszíni ellenőrzést tartani, felvesznek egy jegyzőkönyvet, hogy ejnye-bejnye, határidős feladatként előírják benne, hogy tessék szépen kifizetni a gyedet, mert az jár, esetleg egy kis bírságot is hátrahagynak.

A gyeded 07.01-től passzív jogon fogod kapni ugyanúgy és ugyanolyan összegben, mint ahogy akkor járt volna, ha nem szűnik meg a munkaviszonyod.

A harmadik babával is járni fog a tgyás és a gyed, csak nagyon meg kell szervezni. Az előzetes biztosítási idővel nem lesz gond, viszont biztosítottnak kell lenned, amikor szülsz. Ezt úgy tudod elérni, ha akkor éppen munkanélküli járadékon leszel, mert akkor biztosított vagy és ha kéred a járadék szüneteltetését, akkor kaphatod a tgyást és a gyedet. A gyedet le kellene mondani a szülés várható időpontja előtt kb. 5 héttel. Igényeld meg a járadékot a gyed vége utáni naptól, de csak néhány napra kérd, utána a –28.naptól szüneteltesd és kérd helyette a tgyást. A járadékra át és visszaváltást nagyon pontosan kell időzíteni, mert járadékot nem lehet visszamenőleg igényelni és ha a szülés napján nem kapod, akkor utána legközelebb 168 nap múlva van esélyed valami tisztességesebb pénzre (gyed).

the big cat # 2004.07.28. 15:31

A helyzet az, hogy szerintem az eredeti határozott idő elteltével a munakszerződésed magszűnt, azt a fizetés nélküli szabadságok nem hosszabították meg, meghosszabításra csak kifejezett írásos munkaszerződésmódosítással lett volna mód. Viszont abban a kényelmes helyzetben vagy, hogy erre a munkáltatód nem hivatkozhat, és így ugyan munakviszoynod nem volt, de mégis úgy kell elbíráslni mintha lett volna. Viszont ha most azt mondja, hogy nem hosszabít tovább, akkor a munkaviszonyod a törvény erejénél fogva megszűnik, és a munkáltód kiléptete és vagy kipostázza a paírjaidat vagy te bemégy érte.

A fentiekre tekintettel:

  1. A kilépés nem munakjogi fogalom, a munkaviszonyod a törvény erejénél fogva megszűnt már régen, a munkáltatód most ezt dokumentálhatja, de csak mostani dátummal.
  2. Szerintem nem él a munakviszonyod, de erre a munkáltatód nem hivatkozhat, és a jelenlegi állapotot úgy kell elbírálni, mintha még lenne munakviszonyod.
  3. Fogalmam sincs.
  4. Nem köteles, ezt a határozott idejű szerződéből tudnod kell, ellenben köteles kiadni amegfelelő igazolásokat, és szabadságmegváltást fizetni.
  5. Menj be, kérd a parjaidat és a szabdságmegváltást, ami a terhességet megelőző és követő táppénzre valaminta gyed első évére jár.
stabozee # 2004.07.28. 15:14

Sziasztok!

Segítséget/tanácsot szeretnék kérni!

Harmadik gyermekemmel vagyok várandós.
A második gyermekemmel GYED-en vagyok.
Munkahelyemmel határozott idős szerződésem van/volt(?).
Eme szerződés a GYED ideje alatt fizetés nélküli szabadságok kérelmének elfogadásával (6 haviak) (ha jól sejtem) hosszabítódtak.
A legutobbi ilyen elfogadás 2004.06.30,.-ig volt érvényes.
2004.07.02.-ától 07.19.-éig vidéken tartózkodtam.
Amikor hazaérkeztem/tünk a levélszekrényben 2 (kettö) darab postai tértivevényes-ajánlott levélről szóló értesítőt találtam. A második (utolsó) átvételi határideje 07.19.-e volt. Tekintettel arra, hogy este zárva volt a Posta, mikor hazaértünk, másnap kíséreltem meg átvenni, de már visszaküldték a feladónak.
07.22.-én délelött telefonon kerestek a munkahelyemről, hogy menjek be elintézni a kilépésemet, \"különben nem kapok GYED-et\".
Munkahelyemre másnap bementem, majd ott egy adminisztrátor közölte velem, hogy nem hosszabbították meg a szerződésem, és intézzem a kilépésemet.
Utolag kiderült, hogy a munkahelyem küldött tértivevényes-ajánlott levelet, amit ők 2004.07.02.-én postáztak. A levél tartalma a mai napig számomra ismeretlen.

1. Kérdés:
Tekintettel arra, hogy nem áll szándékomban kilépni,ki kell-e lépnem a munkahelyemről???

2. Kérdés:
Ha nem kell kilépnem, a munkaviszonyom él-e még??

3. Kérdés:
A GYED-et miért nem tudják (vajon) átutalni a folyószámlámra (amire eddig is utalták)?

4. Kérdés:
Amennyiben megszünt a munkaviszonyom, a munkáltatóm köteles-e írásban tájékoztatni erről??

5. Kérdés:

MI TÉVÕ LEGYEK?????????????