A munkát a munkavállaló a munkaadó előírásai szerint köteles végezni.
.
Ha a szükséges teljesítményt tőle független tényezők miatt [nincs rendszeresen anyag vagy selejtes stb) akkor ezt a bérezési formát nem szabad elfogadni.
Munkajogi kérdések.
Laszlobacsi,
„Mt.
...
136. § (1) * Alapbérként legalább a 153. § (1) bekezdése szerinti munkabért kell meghatározni.
(2) Az alapbért időbérben kell megállapítani.
(3) * A havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.
137. § (1) A munkáltató a munkabért teljesítménybérként vagy idő- és teljesítménybér összekapcsolásával is megállapíthatja.
(2) Teljesítménybér az a munkabér, amely a munkavállalót a kizárólag számára előre meghatározott teljesítménykövetelmény alapján illeti meg.
(3) A munkabért kizárólag teljesítménybér formájában meghatározni csak a munkaszerződésbe foglalt megállapodás esetén lehet. Ez megfelelően irányadó az idő- és teljesítménybér összekapcsolásával megállapított díjazás esetén is, ha az időbér nem éri el az alapbér összegét.
138. § (1) Teljesítménybér alkalmazása esetén a munkáltató teljesítménykövetelményt állapít meg, amelyet olyan előzetes - objektív mérésen és számításon alapuló - eljárás alapján köteles meghatározni, amely kiterjed a követelmény rendes munkaidőben történő száz százalékos teljesíthetőségének vizsgálatára.
(2) A teljesítménykövetelmény megállapítása vagy az azonos teljesítménykövetelmény hatálya alá tartozó munkavállalói csoportok meghatározása során tekintettel kell lenni a munkáltató működési körébe tartozó feltételekre, így különösen a munkavégzésre, a munkaszervezésre és a technológiára.
(3) A teljesítménykövetelmény megállapításával kapcsolatos vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy eljárása nem sértette a (1)-(2) bekezdésben foglaltakat.
(4) A teljesítménykövetelményt és a teljesítménybér-tényezőt alkalmazásuk előtt írásban közölni kell a munkavállalóval.
(5) * A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóra irányadó teljesítménybér-tényezőt úgy kell megállapítani, hogy a teljesítménykövetelmény százszázalékos teljesítése és a teljes munkaidő ledolgozása esetén a munkavállalónak járó munkabér legalább a 153. § (1) bekezdése szerinti munkabér mértékét elérje.
(6) A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetén legalább az alapbér felét elérő garantált bér megállapítása is kötelező.”
Sok feltétele van. Olvasd és értelmezd alaposan.
Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném kérdezni, hogy teljesítménybér esetén , lehet-e olyan körülményeket megszabni melyre a munkavállalónak munkája során nincs vagy nagyon minimális ráhatása van ?
Tehát a napi munka sikeres elvégezése nem rajta múlik , hanem egy másik ismeretlen félen.
Peter77,
Semmi. Marad érvényben a régi, hiszen nincs megegyezés a módosításban.
Ha ez a munkáltatónak nem felel meg, vagy ajánl mást, vagy felmond rendes felmondással.
Ha ez neked nem felel meg, felmondhatsz rendes felmondással.
drbjozsef: Köszönöm a választ. Ha nem írom alá a munkaszerződést, akkor mi történik?
Peter77,
Semmit.
Vagy előléptetnek, vagy nem. Az Mt.-t nem érdekli a HAY varázslat. Közös megegyezéssel vagy módosítjátok a munkaszerződést, vagy nem.
Kedves Fórumozók!
Szeretném a véleményeteket, segítségeteket kérni.
Nagyon régóta dolgozom a cégnél, és a felettesem jelezte, hogy elő akar léptetni szenior pozícióba, ami egy magasabb HAY-besorolású pozíció, mint a jelenlegi, és magasabb fizetést is jelent. Közben átszervezés is zajlik, így egyelőre nem tudni, mikor kerülhet erre sor, de több munkavállaló új (a jelenlegivel azonos HAY-szintű) pozíciót fog kapni.
Szeretném megkérdezni, hogy ha végül az én előléptetésem is csak annyi lesz (a korábbi ígérettől eltérően), hogy X pozícióból átraknak (ugyanolyan HAY-szintű) Y pozícióba, fizetésemelés és valós előléptetés nélkül, valamint állandó irodai munkavégzést írnak elő távmunka helyett, akkor mit tehetek?
Milyen lehetőségeim vannak (a normál felmondáson kívül), ha nem írom alá? A munkaszerződést úgy tudom, hogy közös megegyezéssel lehet módosítani, és a felvázolt lehetséges változásból nekem nem származna semmilyen előnyöm sem...
Köszönöm a válaszokat!
Peter77
LadyWriter74,
Tudod igazolni, pl. bérlappal, hogy a járulékokat levonták tőled? Ha igen, akkor a Nyugdíjbiztosítónak el kell ismernie a 17 hónapot, ha kérelmezed, és bemutatod a bizonyítékokat.
https://adozona.hu/…_szol_4XLJVK
Akkor 2 dolgot tehetsz. Vársz türelmesen.
Vagy bírósághoz fordulsz.
17 hónap sokat jelent a nyugdijmegállapitásnál.
Kedves Válaszadók!
Már túl vagyok a NYUFI-adategyeztéteses hatósági eljáráson . két hónap után kaptam egy határozatot, hogy az általuk megkeresett cég nem reagált a másodszori megkeresésre sem és hogy amint szíveskednek választ adni, akkor arról én is értesülni fogok.
Korella Sziget,
Munkajogi szempontból neked ezzel sajnos nincs dolgod. Túlórád nem keletkezett, nem dolgoztál se többet, se kevesebbet.
Az, hogy egy diákkal kellett volna foglalkoznod és hegedülni, de bejön még a klarinétos gyerek is, ami ugye nyilván nem mehet egyszerre, tehát mindkettejük joga sérül ezért, az nem munkajogi probléma.
A gyerekek jogai itt csak addig számítanak, amíg valaki át akarja operálni őket kecskévé. Minden más magasról le van szarva. Örülhetnek, hogy van egy tanár, nemsokára 10-15 hangszert tolhatsz majd egyszerre, de azt majd zenekarnak fogják nevezni, te meg oldd meg.
Üdv mindenkinek!
Ha egy fix órában (heti 19) dolgozó pedagógust (zeneiskolában) arra "köteleznek" hogy úgy helyettesítse a kollégáját hogy a saját 60 perces óráiban a másik pedagógus növendékeit is "tudja le" az mennyire jogszerű?
Ez a bevett gyakorlat, többször is előfordult.
Beírják, könyvelik hogy meg volt tartva a helyettesítés, közben mindkét gyereknek gyakorlatilag elmarad a fele órája.
Mert nem képesek helyettesítő tanárt behívni aki az egész órákat megtartaná.
Létezik ilyen, kötelezhet erre az igazgató?
Hol van ez leszabályozva?
Állami fenntartású az iskola.
Hová kinek lehet / érdemes jelenteni?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Lady...
Első körben nyujts be egy szolgálati idő elismerési kérelmet.
Erre megkapod hogy -évekre,hónapokra lebontva- náluk mi van nyilvántartva!
.
Nagyon alapos a rendszer!
Ha ez megvan,akkor nyújts be egy módosítási kérelmet és csatold a bizonyitékaidat!
Majd ők előveszik a céget.
LadyWriter74
„Egy év eleji ügyfélkapus adategyeztetés során derült ki számomra mindez.....minden papírom megvan - munkaszerződés, munkviszony megszünése, stb.”
Így nyilván más a helyzet. Akkor ezekről kell egy másolatot készíteni és benyújtani a nyugdíjbiztosító felé.
LadyWriter74,
Bocsánat. Én néztem be.
Ha nem jelentettek be, akkor sem tudsz sokat tenni, mert a cég részéről is elévült, meg a te szempontodból is. Minden szempontból, büntetőjogilag is.
Én a nyugdíjfolyósítónál próbálkoznék, ahogy osztap írja.
LadyWriter74,
Kértél adategyeztetést nyugdíjbiztosítótól? Bejelentted, hogy nem értesz egyet az ő adataikkal, bizonyítékaid a szerződés, bérlapok, stb. Mit mondtak? Nekik bizonyítási eljárást kellett volna lefolytatniuk, szükség esetén ráküldve a cégre a NAV-ot.
https://www.allamkincstar.gov.hu/…tesi-eljaras
Szomorú örökös
Egy év eleji ügyfélkapus adategyeztetés során derült ki számomra mindez - így nem tudom, ha Ön kerülne hasonló helyzetbe, akkor Ön mit tenne - minden esetre én azért szeretném tisztázni a dolgot, főleg úgy, hogy minden papírom megvan - munkaszerződés, munkviszony megszünése, stb.
LadyWriter74
„17 hónapom ugrott a nyugdíjszámításnál”
Egyébként szerintem ezzel te is tisztában voltál, hogy nem vagy bejelentve.
Most utólag kavarni egy volt munkahelyed ellen azért eléggé alantas dolog.
LadyWriter74
„Annyi közöm azért csak van hozzá, hogy 17 hónapom ugrott a nyugdíjszámításnál, hogy ha ezt a problémát a cég nem orvosolja.
Vagy ők adnak-e ki erre nézve egy papírt, hogy valóban ott dolgoztam?”
Ha bejelentés nélkül alkalmaztak, akkor ezzel épp saját magukat buktatnák le. Még ha elévült is, ezzel simán felhívhatják magukra a figyelmet, esetleg bevonzhatnak egy jó kis szaftos ellenőrzést a nyakukba. Én azért azt erősen kétlem, hogy ilyesmit esetleg szeretnének.
drbjozsef
„A nyugdíjszámításhoz? Ott szerintem nem számít, hogy ténylegesen be lett-e fizetve, mármint neked. Azt el kell ismerni szolgálati időnek.”
Ha nem volt bejelentve - a kérdező legalábbis ezt írta - akkor szerintem azt soha nem fogják elismerni, mint szolgálati időt.
drbjózsef
Köszönöm a választ. Az alapfogalmakkal tisztában vagyok - csak ahogy írtam is, NEM bejelentetten dolgoztam ott - de kilépő papírjaimon is az alább feltűntetett dátumok vannak. A kérdésem arra irányult volna, hogy az én kérelmemre a cég - utólag - az állam felé befizeti-e a kérdéses időszakra a járulékokat, vagy sem .. vagy ezt bírói úton lehet-e érvényesíteni - de akkor ezek szerint ez nem járható út.
Annyi közöm azért csak van hozzá, hogy 17 hónapom ugrott a nyugdíjszámításnál, hogy ha ezt a problémát a cég nem orvosolja. Vagy ők adnak-e ki erre nézve egy papírt, hogy valóban ott dolgoztam?
Köszönettel.
(NEKED nem is tudom milyen igényed lehetne a munkáltatói járulék összegére. Azt a munkáltató levonja és befizeti az államnak. Nincs hozzá közöd. Intézzék el egymás közt, ha eltérés van)
LadyWriter74,
Bejelentetten?
Akkor miért érdekel téged ez?
Szerintem az Art. szerinti is rég elévült már ez, és nem lehet megfizettetni a céggel.
De miért fontos? A nyugdíjszámításhoz? Ott szerintem nem számít, hogy ténylegesen be lett-e fizetve, mármint neked. Azt el kell ismerni szolgálati időnek.
Elévült.
Kedves Tagok!
Szeretném a véleményeteket kérni abban a témában, hogy 2000.05.08. napjától 2001.12.31. napjáig nem bejelentetten foglakoztatott egy, a mai napig létező cég. Kérdésem az lenne, hogy én utólag kérhetetem-e őket arra, hogy a fenti időszakra fizessék meg után a munkáltatót terhelő járulékokat, vagy ezt az igényemet bírói úton érvényesíthetem-e.
Válaszaitokat előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02