Munkajogi kérdések.


Lajos84 # 2016.09.27. 19:07

Tisztelt Fórumozók!
Egy másik kérdésem is lenne.
Azt olvasom a jogszabályban, hogy a végkielégítést a felmentési idő utolsó napján kell kifizetni.
A helyzet az, hogy átszervezés történik a közigazgatási szervnél, ahol dolgozom, és januártól helyileg máshol kellene dolgoznom (másik városban), de ezt nem tudom vállalni, ezért fog megszűnni a jogviszony.
Azt nem tudom, hogy ilyenkor hogyan van a felmentés és a felmentési idő. Ha januártól lenne ez az új hely, akkor (2 hónap felmentséi idő esetén) esetleg már novembereben lehet hogy felmondanak és akkortól számit a 2 hónap, hogy december végig leteljen a 2 hónap? Vagy ez januártól indul?
Köszönöm.

Lajos84 # 2016.09.27. 18:44

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a végkielégítésnél az számít-e, amennyi normál esetben a fizetlsem, vagy az amit konkrétan kaptam az elmúlt hónapokban? Csak azért kérdeze, mert táppénzen is voltam az év során és igy van olyan hónap, amikor kevesebb az össeg. Ezt veszik vajon figyelembe?
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.27. 17:58

Nem köteles felmondani a munkáltató.

Kallard # 2016.09.27. 17:40

Kedves jogászok, ügyvédek!
Az édesanyám megbízásából próbálok egy munkajogi kérdést megoldani.
Vállalkozó háziorvosról van szó. AZ asszisztensnője bő 1 éve megbetegedett. Táppénzen volt 1 évig, ez most fog lejárni. Kb. egy hete leszázalékolták (51%-os egészségkárosodás). Korábban szóban megállapodtak a közös megegyezésben és 3 havi végkielégítésben (10 év munkaviszony), ezt édesanyám ki is fizetné, mint a katonatiszt. Az asszisztensnőnek ez újabban nem elég: mondjon fel neki ő, fizesse ki az 55 nap felmondási időt, plusz egy évre járó szabadságot. Ez a) romba döntené a vállalkozás költségvetését, b) minimális munkajogi ismereteim szerint kissé túlzás.
Segítsetek lécci, mi a helyzet annak a végkielégítésével, akit leszázalékolnak? Ugyanúgy fizetnie kell a munkáltatónak, mintha ő bocsátotta volna el rendes felmondással? Mikortól számít nyugdíjasnak, aki rokkantsági ellátásban részesül?
Köszönettel
Tamás

piroska111 # 2016.09.27. 13:25

A Gépészeti Centrum egyik szakközép-iskolájában volt határozatlan idejű jogviszonyom. Augusztusban közölték, hogy nincs elég óra és a centrumon belül egy másik iskolában szükség van tanárra, ahova áthelyezéssel át is mentem, igaz határozott időre június 30-ig mert az igh. óráit kaptam. Még egy üres állásra még most is keresnek tanárt az én szakomon új iskolámban, úgy vélem taktikáznak azért nem vettek fel határozatlan időre...
Most lehetőségem lenne egy KLIK-es gimnáziumban munkát vállalni. Hogyan járjak el, hogy minél hamarabb váltsak?

lajcsó # 2016.09.27. 11:59

A főnököd valószínűleg nem fogadta el a közös megegyezésre tett ajánlatodat, hanem azt úgy tekinti mintha te mondtál volna fel.

ObudaFan # 2016.09.26. 21:38

Felmondási idő akkor van, ha felmondással szűnik meg a munkaviszony. Itt viszont felmondás nem történt, közös megegyezés esetén akkor szűnik meg a munkaviszony, amikor a közös megegyezés szerint megszűnik. Ezt így dátumszerűen kellene írásba foglalni.
A szabadságokat elvileg ki kellene adnia, de ha arra hivatkozik, hogy most nem tudja kiadni a munkaszervezés miatt, akkor pénzben megválthatja.

gaben39 # 2016.09.26. 20:00

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémára keresnék választ.
A jelenlegi helyzet az, hogy most vasárnap (09.24) bejelentettem a főnökömnek hogy szeretnék felmondani a munkahelyemen -ha és amennyiben lehet- közös megegyezéssel. Ezt írásba foglaltam (gondoltam helyesen járok el, ha megírom, hogy mikortól szeretném, ha vége lenne -a dátumot 09.30-ra írtam). A főnököm teljesen normálisan állt a dologhoz, elfogadta. A munkaviszonyom egyébként határozatlan volt. Egy hónapos felmondási időt mondott. Annyit kértem még tőle, hogy -amennyiben lehetséges- október 23. (ez vasárnap) után lévő két napot ne kelljen ledolgoznom, hanem helyette szabadságot írjunk be. Ma azt vettem észre, hogy teljesen átírta a beosztásokat, október 23.-a után nemhogy a szabadságot nem írta ki, hanem 3 nap munkanapot írt ki.
Egy pár kérdést feltennék:
1, Tulajdonképpen mikortól él a felmondási idő? A bejelentésemtől (09.24), vagy az írásba foglalt dátumtól (09.30)?
2, A szabadságokat (a még ki nem vetteket, ez ha jól tudom 6 nap) időarányosan kell kiadnia?
Olyat gondolom nem tehet, hogy csak azért ír ki több szabadságot, hogy valahogy "lefedje" a munkanapokat.
Kaptam egy állásajánlatot, ezért is mondtam fel (a másik helyen is tudják, van felmondási időm).
3, Mi van abban az esetben, ha a felmondási idő alatt a másik munkahelyről szólnak, hogy menni kellene? Ilyenkor tudok valamit kezdeni a helyzettel?
Nem szeretném, ha a főnököm öncélú viselkedése miatt nem vennének fel az új helyre.
A dátumokat szándékosan adtam meg, mert tényleg nem mindegy, hogy mikortól él a felmondás. Természetesen érzek valamiféle negatív változást a bejelentés óta, ugyanis október 23-ra berendelt leltározni -ami nálunk egyáltalán nem szokványos (ez egy dohánybolt)-.
Köszönöm előre is a válaszokat.

Csillag55 # 2016.09.23. 19:06

Köszönöm szépen a választ!

ObudaFan # 2016.09.23. 14:13

Ha az ilyen biztosítással járó jogviszonyban áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell.

Csillag55 # 2016.09.23. 12:33

Kedves Válaszadók!
Köszönöm szépen a választ.Valóban az is érdekelne, hogy vállalkozóként van kereset korlátozás? Köszönöm: Csillag

lajcsó # 2016.09.23. 10:25

Persze lehetsz KATA-s vállalkozó. De feltételezem, nem ez a fő kérdés, hanem az, hogy a vállalkozói jogviszony miként befolyásolja a nyugellátásodat?

ObudaFan # 2016.09.23. 04:51

Miért ne lehetnél KATA-s? Legfeljebb az a kérdés, hogy főállású lehetsz-e, de szerintem lehetsz.

Csillag55 # 2016.09.22. 21:01

Tisztelt Fórumozók!
61 éves vagyok.A nők kedvezményes 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjasaként egyéni vállalkozást szeretnék indítani.Az interneten ellentmondó magyarázatokat találtam arra vonatkozóan, hogy választhatom-e a KATA-t. Saját jogú nyugdíjasnak számítok és akkor választhatom a KATA-t?Vagy korkedvezményes nyugdíjasnak számítok és nem választhatom , csak akkor, ha betöltöttem (az én esetemben 64 éves kort? Kérem szíveskedjenek válaszolni. Köszönöm: Csillag

agiii_ca # 2016.09.22. 19:07

Köszönöm szépen a gyors választ.

ObudaFan # 2016.09.22. 18:37

Érdemes. Az átadással indul a felmondási idő.

agiii_ca # 2016.09.22. 18:14

Tisztelt Szakértők!

Fel szeretnék mondani a munkahelyemen,mivel kaptam egy jobb lehetőséget. Viszont attól tartok,hogy a főnököm nem veszi át a felmondást. Érdemes lenne tanút vinni magammal? A felmondás annak beadásának napjától érvényes?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.22. 17:56

Akkor ugyanabban a munkakörben nem vállalhatsz munkát, nem pedig "azzal a szoftverrel". De ez nem jogi, hanem nyelvi probléma. Angolul nyilván profi vagy.

ujmunka # 2016.09.22. 16:20

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

2. Pl. SAP tanácsadói pozíció: SAP szoftverben fejlesztek folyamatokat, modulokat. Felmondás után 2 évig nem dolgozhatnék SAP tanácsadóként mert azzal sérteném a gazdasági érdekét a cégnek.

ObudaFan # 2016.09.22. 14:37
  1. Tanulmányi díj az szerintem igen, a kártérítés már jóval kérdésesebb.
  2. Ellenérték fejében lehet ilyet vállalni.
  3. A know-how azért olyan tudás, ami nem nyilvános.
Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.22. 14:36
  1. Ha aláírod...
  2. Én nem értem, mit jelent az, hogy "ezzel a szoftverrel munkát vállalni".
  3. Hát a know-how az know-how.

Biztos, hogy akarsz nekik dolgozni?

ujmunka # 2016.09.22. 14:01

Tisztelt szakértők!

Munkahely váltás előtt állok és a leendő munkahely által ajánlott munkaszerződéssel kapcsolatban kérdeznék.

  1. A próbaidőt 3 hónapban határozza meg. A munkaviszony 3 hónap tréninggel kezdődne, amire külön tanulmányi szerződést köt. A tanulmányi szerződés szerint ha felmondom 1 éven belül a munkaszerződést az elvégzett képzési időnek megfelelő összeget + kártérítést kell fizessek a munkáltatónak. A tanulmányi díj és kártérítés követelés jogos/kérhető a próbaidőre vonatkozóan is?
  2. A munka jellege informatika, programozás. A szerződés kiköti, hogy felmondást követően 2 évig ezzel a szoftverrel a cég partnerénél, ügyfelénél, versenytársánál nem vállalhatok munkát sem munkavállalóként sem szerződésesként. Tehet ilyen kikötést a szerződésbe? Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha felmondok náluk akkor pályát kell váltsak. Megsértés esetén többmilliós kártérítést követel.
  3. A szerződés hivatkozik a cég know how-jának (védett ismeret) védelmére. Hogyan határozható meg, mi tartozik bele a kategóriába? Pl. a kezdő tréning egy vizsgával végződik, ami egy nemzetközi vizsga nem a cég sajátja. Így az itt megszerzett tudás sem lehet egyedi.
Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.22. 05:14

Nagyjából minden, hogy megbízás-e vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszony, esetleg vállalkozás. Az a lényeg, hogy vállalta, hogy fizet neked. Pacta sunt servanda.

Fizetési meghagyás, ha ellentmond, per. Neked kell bizonyítani a jogviszony létezését és tartalmát.

Dandus # 2016.09.21. 22:57

Jó estét kívánok!

Szeretnék érdeklődni, hogy mit tehetek abban az esetben, ha elvállaltam egy munkát ismerősnek, de nem akar kifizetni.
E-mailben kért meg a munka elvégzésére melyben írta, hogy fizetni fog. A rám bízott feladatot folyamatosan végeztem 3 hónapig, míg másra át nem ruházta azt egyik napról a másikra a tudtom nélkül. Több, mint egy hónapnyi e-mail váltások bizonyítják, hogy csak ígéretek vannak a fizetésre. Ebben az esetben jogilag lehet valamit tenni? Megbízási szerződésként lehet ezt értelmezni?

Választ előre is nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.16. 19:39

kár egy napra is munkába állhattam volna gyes mellett.
De nem álltál. Ez ténykérdés.

DrAttika, ha így gondolod, vállald el a képviseletét sikerdíjért...