Munkajogi kérdések.


Mazsola95 # 2016.04.18. 15:08

Tisztelt Szerkesztőség!

21 éves fiatal vagyok, első munkahelyen egy kis cégnél.
A főnököm felvett egy új kollégát, ezzel önmagában nem lenne természetesen baj, azzal viszont van, hogy "visszaminősített", a rendes, 8 órás munkaidőből 6 órára, ezzel párhuzamosan jóval kevesebb bérért.
Ezt egyszer csak közölte velem ezt a tényt, a szerződésem módosítását májusban kapom kézhez.

Ezzel jelentős hátrányt okozott, ezt megteheti egy munkáltató?
Jómagam megtehetem hogy nem írom alá a szerződés módosítását?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.18. 14:13

Konkrétan? Mikor, mit nem végeztél el?

kisskataibolya # 2016.04.18. 13:16

nem akartam ködösíteni. vannak munkák, amiket nem végeztem el, és nem derült ki, mert nem volt ellenőrízve. az a kérdés, hogy ettől még ugyanúgy felelősségre vonható vagyok-e, illetve mi ilyenkor az "eljárás".

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.18. 13:10

Ez így nagyon ködös. Se a tényállásod nem konkrét, se a kérdésed.

kisskataibolya # 2016.04.18. 12:32

Tisztelt Válaszadók!
Röviden megpróbálom vázolni az egyébként igen bonyolult helyzetemet.
3 személyes cégnél dolgozom, én sokrétű feladatot végzek, a főnököm az ügyvezető és tulajdonos, ő lenne az én felettesem, akinek ellenőríznie kéne a munkámat, a kollégám ebből a szempontból nem érdekes, nekem nem felettesem.
a munkámat csak én tudom csinálni, pénztárkezelést, készletkezelést, adminisztrációt, eladást, gépekre szerződni (sablon szerződés alapján, tehát nem vagyok jogi asszisztens vagy ilyesmi), eladótérben ügyfelezni, számlázni. Kismama lettem, több mint 5 éve dolgozom a cégnél, most elkezdtem átpörgetni, hogy minek hogy kéne lennie. számtalan hibát fedeztem fel, el nem végzett dolgok vannak, amik nem tűnnek helyrehozhatónak. A cég áfailag egyéb szempontból rendben van, inkább a háttérdolgokkal félek hogy lesz gond. igazából az érdekelne, mert nyilván megpróbálok mindent helyrehozni, de mondjuk egy teljes anyagi felelősség a munkaszerződésben akkor is érvényes, ha az ellenőrző személy sosem ellenőrzött? Kasszazárás, egyebek szempontjából?
Aggasztó, különösen ebben az állapotban. Mihez van joga? ha a gyermeknevelés alatt kirúg,azon túl a munkaügyi bíróság előtt kell felelni? az, hogy mi miért nem lett megcsinálva, bonyolult, nyilván az én oda nem figyelésem következménye is. de nem akarom a gyermekem elveszíteni emiatt... ha nagyjából ki tudták szűrni a problémát, kérem segítsenek!
köszönettel, Kata

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.15. 15:46

Nem lehet érvényesen megállapodni a munkaviszony megszüntetésében szóban. Az e-mail is aggályos.

Kaatiea # 2016.04.15. 15:10

Tisztelt Szerkesztőség!

Fizetés nélküli szabadságról (GYES-ről)visszatérő munkavállaló megállapodik a munkáltatóval abban, hogy nem tudják visszavenni Szóban, majd E-mailben megállapodnak, hogy közös megegyezéssel elmegy, ha állást talál, addig szabadságát tölti. Eltelik x idő, a munkáltató jelzi, változás van, vissza tudja venni. Munkavállaló türelmet kér, mert talál egy számára tetsző állást, de az új helyen meg kell várni a pályázat kimenetelét. Pozitív a fejlemény, jelzi a munkáltató felé, hogy a másikat választja, szeretné a közös megegyezést, mert kezdene az új helyen. Régi munkahely azt veti fel, hogy hiszen "szabadságon vagy, gyere vissza, vagy mondj fel". Hogy tud a munkavállaló az új helyen kezdeni, ha munkaügyi vitája támadt a munkáltatóval? Felmondani biztos nem szeretne, mert akkor veszélybe kerül az új hely a felmondási idő miatt, és az eredeti megállapodástól nem akar eltérni, amit a másik fél fel akar egyoldalúan rúgni, amit azzal tetéz, hogy "hallgatásba burkolózik". Köszönöm előre is!

katyusi # 2016.04.12. 05:55

Tisztelt Jogi Szakértő!

Néhány éve jöttem egy szociális szolgálathoz dolgozni. Akkor aláírattak velem egy papírt arról, hogy a szociális gondozó-és ápoló végzettségemet veszik figyelembe és nem a magasabb, gyógypedagógiai asszisztensit. Előzővel D kategóriába, utóbbival E kategóriába tartozom. Most nyugdíjba készülök és felmerült bennem, hogy munkáltatóm jogosan járt-e el, akkor, amikor az alacsonyabb kategóriába sorolt, igaz ezt akkor én is elfogadtam.

Köszönettel: Vera

samesza # 2016.04.09. 07:48

Üdv mindenkik. 55 éves vagyok és már 1 éve regisztrált munka nélküli.Mi szükséges hogy valamilyen támogatást kapjak ? Feleségem 110. forintot keres havonta. Egyszerűen nem birok el helyezkedni. Kérem válaszoljanak Köszönöm


Üdv, Volt egy kis összeg? hitelem amit sajnos nem fizettem 1998. 98000 ezer forint volt .Amir?l a mai napon kaptam 1 milliós felszólítás, Mit is kellene

ObudaFan # 2016.04.05. 16:17

Telki

A cég legfeljebb további 60 napra kotelezhet a feladat
ellátására. Az új ügyvezető koteles a cégbíróság felé bejelenteni. Ha nem teszi, te indithatsz a ceg ellen a cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljarast.

ObudaFan # 2016.04.05. 16:17

Telki

A cég legfeljebb további 60 napra kotelezhet a feladat
ellátására. Az új ügyvezető koteles a cégbíróság felé bejelenteni. Ha nem teszi, te indithatsz a ceg ellen a cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljarast.

ObudaFan # 2016.04.05. 16:17

Telki

A cég legfeljebb további 60 napra kotelezhet a feladat
ellátására. Az új ügyvezető koteles a cégbíróság felé bejelenteni. Ha nem teszi, te indithatsz a ceg ellen a cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljarast.

papagaly # 2016.04.05. 13:40

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne biztonsági-vagyonőrként vagyok alkalmazva,az állás betöltéséhez szükséges volt az OKJ-s bizonyítvány megléte, mert csak így alkalmaztak. Kérdésem jár e nekem a garantált bérminimum. A munkaszerződésemben is ez a munkakör szerepel, igaz más feladatot is el kell látni . Személy ki-és beléptetés. Teherforgalom, mérlegelés stb.
Várom válaszát! Üdvözlettel: papagaly

Telki # 2016.04.05. 09:15

Üdvözletem!
Munkaviszony nélkül megbízási alapon, anyagi ellenszolgáltatás nélkül vagyok Ügyvezető egy Kft.-nél. Se tulajdonviszonyom, se egyéb érdekeltségem nincs a társaságnál. Hamarosan öregségi nyugdíjjogosult vagyok, amit igénybe szeretnék venni, ezért le szeretnék lemondani az ügyvezetői megbízásomról. Ezt milyen feltételekkel, milyen módon tehetném meg, és milyen átmeneti kötelezettséggel jár számomra a lemondás? Gondolok itt arra, mennyi a felmondási idő, el kell-e fogadni a tulajdonosoknak, mennyi ideig és milyen mélységben vagyok köteles a társaság működését segíteni, ellátnom. Illetve a cégbíróság felé milyen módon, és ki jelenti be a lemondásomat? Annak tudatában vagyok, hogy nyugdíjaztatásom nem kizáró ok további ügyvezetői megbízatásom ellátására, de ennek ellenére nem szeretném tovább vállalni! Továbbá milyen buktatóval járhat lemondásom, amire fel kell készülnöm. Természetesen ez utóbbiban jogi kérdésekre gondolok, nem szubjektív tulajdonosi gáncsoskodásra.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.05. 08:38

Szerintem ha a munkáltató nem tűzte ki az egyéni célt, akkor feltétel nélkül jár az a prémium. Nemo suam turpitudinem allegans auditur.

Metacska # 2016.04.05. 07:03

Üdv!

Munkám során gyakran foglalkozom munkajogi kérdésekkel, de jelen szituáció számomra is új.

Munkavállaló 2014. óta külföldön van foglalkoztatva. Munkaszerződésében rögzítve van, hogy prémiumra jogosult (mint adható juttatás), a jogosultság feltétele a X határidőig felállítandó egyéni teljesítménycélok és azok teljesítése. Ezt követően lehet mérlegelni a prémium adható mértékét.

A munkavállaló munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnik, munkáltató ragaszkodik / követeli a prémium kifizetését, 2014-2015-re. Azonban részére nem kerültek egyéni célok meghatározásra (ami feltételezem munkáltatói felelősség lett volna), ezért nem is lehetett jogosult az adható juttatásra.

Mi ilyenkor a gyakorlat? Munkáltató nem köteles prémiumot fizetni, de mi van akkor, ha a lehetőséget sem biztosította a jogosultság megszerzésére?

ObudaFan # 2016.04.04. 10:43

A munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

Ka--ti58 # 2016.04.04. 06:43

Tisztelt Szakértő!
Nonprofit szervezetnél dolgozom, folyamatos müszakban. Munkáltató minibálbért ad. Azt szeretném kérdezni, hogy az ünnepnapokon elvégzett munkáért köteles-e pótlékot adni? Mert szerinte, az csak állami cégnél kötelező. Köszönettel, Szné.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.03. 11:14

Mondj fel minél gyorsabban! A minimálbér meg természetesen jár, és a túlórapótlék is.

(A bevételből nem nagyon lehet következtetni a nyereségre. Nem egy gigantikus bevételű cég gigantikus veszteséget termel.)

Anyta82 # 2016.04.03. 09:16

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy érdemes -e panaszt tennem a munkáltatóm (kínai) ellen, mert a 8 órába jelent be csak hétfőtől péntekig, de szombaton is dolgozok. Az 1. fizetésemet tegnap a kezembe kaptam, bérpapír nélkül. A munkaszerződésért is könyörögni kellett. Március 14-étől március 31-ig 43.000 Ft-ot kaptam a kezembe, és szombaton is dolgoztam 8-tól 13 óráig, hétfőtől péntekig pedig 8-tól 17 óráig (tehát ott is + 1 óra, de majdnem fél 6-kor jövünk ki este). Jelenleg még dolgozok, de nem fogom annyiban hagyni, mert keményen kell dolgozni (ezzel nem lenne bajom de, hogy még a minimálbért se kapom meg...az durván felháborító, mikor látom milyen bevétel van, simán a többszörösét is ki tudná fizetni nekünk, és meg is érdemelnénk...!

Köszönöm a választ előre is!

larrodan # 2016.04.01. 18:07

Azt, hogy ezt majd hogyan papírozzák le jó magyar módon fogalmam sincs. Viszont ezek szerint van lehetősége a munkáltatónak, hogy a munkavállaló beleegyezése nélkül is ilyet tegyen?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.01. 18:00

Nekem ez gyanús. A munkaerő-kölcsönzés engedélyhez kötött tevékenység.

De ha csak az a kérdés, akkor a munkavállaló korlátozott időre a munkaszerződésétől eltérően - pl. más munkavégzési helyen - is foglalkoztatható.

larrodan # 2016.04.01. 17:24

Üdvözletem!

A következő problémához kérnék segítséget. Egy új ügyfél számára szükséges egy heti 3x napi 8 órában kihelyezett ember. A cégvezető szerint ez lennék én. A munkaszerződésemben (még 2006ban keletkezett) nincs kikötve a munkavégzés helye. Két kérdésem lenne:

  1. Kötelezhető vagyok-e a feladat ellátására?
  2. Ha mégis elvállalom a dolgot, ám később meggondolom magam, mondhatok e továbbra is nemet a munkavégzés helyére hivatkozva?

A válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.01. 15:04

Ahogy megegyeztek.

G.Agi # 2016.04.01. 14:24

Üdvözletem!
32 éves munkaviszony után 2015.12.31-én csoportos létszámleépítés miatt megszűnt a munkaviszonyom. Azóta töltöm a felmondási időmet.
A volt vezetőm néhány nappal ezelőtt megkeresett, hogy szükség van a munkámra, menjek vissza, ugyanarra a pozícióra, teljesen ugyanaz a munka,mint amit korábban végeztem. Az új munkaszerződésem a korábbihoz képest csökkentett bérrel készülne, mert az ott maradt kollégáknak is lecsökkentették.
A kérdésem az, hogy a megkapott végkielégítést ebben az esetben is jogosan kellene visszafizetnem?
Köszönöm