Munkajogi kérdések.


rigoz # 2020.11.03. 10:42

Anyakönyvi kivonat kiadása bármely anyakönyvvezetőtől kérhető, illetve a Webes ügysegéden is.

Viszont a kivonatot papír alapon fogják kiadni.

Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (Ae. tv.) 15. § (2) bek.-e szerint az anyakönyvvezető, az anyakönyvi szerv és az anyakönyvi feladatokért felelős miniszter anyakönyvi ügyben nem tart elektronikus úton kapcsolatot az ügyféllel, kivéve a névváltoztatási okiratmásodlat kiadása iránti kérelem, illetve az anyakönyvi kivonat kiadása iránti kérelem előterjesztését, illetve a tájékoztatást. A joggyakorlat szerint - ehhez csatlakozom magam is - az eljárást vezető esetleges döntéseket is ezekre irányuló kivonat esetén elektronikus úton kézbesítik, kézbesíthetik, de a határozattal azonos hatályú anyakönyvi kivonat kiadására mindenképp papír alapon kerül sor.

Ha nem személyesen terjesztik elő a kérelmet és személyes átvétel nincs megbeszélve, akkor ki fogják a kérelmező lakcímére vagy a kérelmében megjelölt más címre postázni.

drbjozsef # 2020.11.03. 10:45

Nem.

Mt,55.§(1) f pont.

A munkavállaló mentesül a rendelkezési és munkavégzési kötelezettsége alól két munkanapra.

(ami egyébként nem rendkívüli szabadság, még csak nem is szabadság)

Nem ír igazolást, nem írja hogyan, mikor, mire használod el. Jár. Pont. Sőt, még csak az sincs, hogy a temetésre kell elmenned, vagy a hagyatéki tárgyalásra, vagy bármire. Még csak a halálesettel összefüggésben sem kell eljárnod ezeken a napokon.

Természetesen, ahogy írtam, a munkavállalónak és a munkáltatónak IS (!) kötelessége jóhiszeműen, a tisztesség elvének megfelelően eljárni, kölcsönösen együttműködni.

Mivel konkrétan nincs meghatározva hogyan kell igazolni a hozzátarozó halálát, széles spektruma nyílik az értelmezgetésnek.

Szerintem egy halotti anyakönyvi kivonat másolata elég kell legyen. Ezt beszerezheti a munkavállaló. De gyakran van, hogy valamilyen okból az eredetit nem. Ha a munkáltatónak ez nem elég, kételkedik a haláleset valódiságában (???), akkor járjon utána ő.

drbjozsef # 2020.11.03. 10:47

rigoz,

BÁRMILYEN hozzátartozó kérésére kiállítják?

Ha meghal az unokám felesége, akkor nekem ezt kiadják szó nélkül?

rigoz # 2020.11.03. 10:49

@ drbjozsef: Ezt mondtam Én egy szóval is? Annak a kérelmére adják ki, akinek az anyakönyvi eseményére vonatkozik alapvetően. Hozzátartozónak - az anyakönyvi eseménnyel érintett személytől, mint ügyféltől származó meghatalmazás hiányában - kivételesen, jogi érdek igazolása mellett.

Az unoka felesége egyébként szerintem nem is hozzátartozó a Ptk. alkalmazásában, ha nem tévedek. Tehát Ő meghatalmazottként kérheti legfeljebb.

drbjozsef # 2020.11.03. 12:44

Ha a munkáltató látni akarja, igazolja ő a jogi érdekét, és kérje ki ő.

rigoz # 2020.11.03. 13:54

@ drbjozsef: De ki szeretne rendkívüli szabadságot? Bocsánat...

Már nem azért..

@bermuda háromszög: Közvetlen jogos érdek kell. Mivel feljelentést ismeretlen tettes ellen is lehet tenni és egyébként - az én véleményem szerint - egy anyakönyvi kivonat valakinek a csaló voltát nem bizonyítja, ezért hiányzott a megfelelő és közvetlen jogos érdek bizonyítottsága. Ezért szerintem jogszerűen utasította vissza az anyakönyvvezető az erre irányuló kérelmet, illetve el. Bár erről - ha jegyőzkönyvbe vett vagy írásban benyújtott kérelem volt - döntést kellett volna hozni.

Olyan, hogy bemegyek az utcáról és ennek és ennek az embernek az anyakönyvi kivonatát kérem, nincs...

rigoz # 2020.11.03. 15:34

A csalás közvádas. A rendőrségé a bizonyítás. Nekik meg közvetlen SZL-hozzáférésük van.

Szomorú örökös # 2020.11.03. 16:49

rigoz

A csalás közvádas. A rendőrségé a bizonyítás. Nekik meg közvetlen SZL-hozzáférésük van.

Így igaz! Egyedül a rendőrségnek van joga ilyen esetben hatósági szintű nyomozást végezni, a sértettnek nincs.

rigoz # 2020.11.03. 18:48

Én nem ismerem a szlovák büntetőeljárási törvényt be vallom töredelmesen, de

  • magyar hatóság a hazai jog alapján jár el

és

  • a hazai jognak megfelelt a hatóság eljárása

Természetesen ezt egy közigazgatási per keretében meg lehet forszírozni, de ahhoz mindenképp írásban célszerű kérni a kivonat kiadását, az indok megjelölésével és lehetőleg okirattal valószínűsítve is azt, amire születni fog várhatóan egy kérelmet viszautasító végzés vagy elutasító határozat (jogértelmezés kérdése persze, Én visszautasítanám...).

De nem hiszem amúgy, hogy pernyertes lesz az ügy. :)

David8 # 2020.11.05. 06:35

"Te bemész, átadod, megkapod a járandóságodat, utánaszámolsz, ha hibádzik szólsz nekik, ha nem fizetnek, munkaügyi pert indítasz. Ennyi."

Rendben, értem. Nem a munkanap kezdetére hívtak be, hanem későbbre, ekkor is kérhetem, hogy fizessék ki a bent töltött óráimat, vagy a teljes munkanapot, mert úgy tudom a munkakör átadásnak a legutolsó munkanapon kell megtörténnie én pedig már szabadságon lennék a felmondási időm végéig. Semmi problémám a bemenetellel, be is fogok, de úgy vélem az onnantól nem szabadság hanem munkanap, akármennyire trükközni akar a munkáltató azzal, hogy nem a munkaidő kezdetére hív be átadni a munkakört.

drbjozsef # 2020.11.05. 07:16

A bent töltött óráidat kell kifizesse, ÉS a ki nem adott szabadnapot is. Mert a szabadnapokat, ahogy a neve is mutatja, napban számolják, ha egy órára hívnak be, az már nem szabadnap.

David8 # 2020.11.05. 07:26

Köszönöm a segítséget, elnézést a sok kérdésért ezzel kapcsolatban, nem jól tettem fel elsőre a kérdést, de így már tiszta.

David8 # 2020.11.05. 08:57

Nem békés az elválás, ezért köteleznek a munkakör-átadásra, amit így hogy jelezte a munkáltató kötelező megtennem, de semmi baj, ezzel nem szúr ki, hogy be kell mennem, és nem csak a munkavállalóra vonatkoznak kötelezettségek, hanem a munkáltatóra is, ha már így ragaszkodik hozzá. Tartozásom nincs, folyamatos napi feladatok vannak, azokat átadom.

David8 # 2020.11.05. 10:59

Ez így igaz, ha meg is kellene tanítanom egyes dolgokat, akkor nem lesz elég az idő. Viszont ezt rendelték el, lehetőségekhez mérten átadom, el kell fogadniuk.

Anna1902 # 2020.11.05. 16:04

Tisztelt Munkajogász!

Az előző munakhelyemről eljöttem, mert a főnök február végén megszüntette a munkaviszonyunkat, hogy majd Efo-val foglalkoztassa a dolgozókat. Októberben megelégeltem hoy félig-meddig feketén dolgoztat, a tb-t magam után kellett már fizetnem, a fizetett szabadságom elveszett, mellesleg ha bármi bajom történt volna, táppénzre se lettem volna jogosult.
A volt főnököm várná vissza a fizetésemet, mikor alkalmival voltam, ezt üzenetben közölte. Hivatalosan 8 napra voltam bejelentve, a többi napokon nem voltam lejelentve. A hivatalos 8 napra kaptam teljes fizetést. Megteheti hogy visszakéri az elutalt összegeket?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.05. 16:12

Megtette, nem?

tundiii # 2020.11.05. 17:08

Szép estét mindenkinek!

Segítséget kérnék,munkajogilag az szabályos ha a munkáltató munkáltatói utasítast irattat velem alá,aminek a tartalma az,hogy 2 hetene köteles vagyok megjelenni covid tesztre (külső helyszínen). Azt írják a teszt megtagadása munkajogi következményeket von maga után,és a munkáltató rendkívüli felmondása okot adó ténynek minősül. Nekem ez így nagyon meglepő volt. Természetesen nincs akadálya h teszteljenek ,de mivel idősekotthonától van szó,idén már vagy 6szor megtették,de ezt most két hetesre akarják bevezetni. Következő kérdésem az,hogy azt is írják benne,h amennyiben igazoltan vírusos lennék házi karantén lejárta után is csak 2 negatív tesztel állatok munkába. Ilyenkor a munkavállalónak kell ezt fizetni? :(
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.05. 18:40

Igen.

SaireyVMK # 2020.11.06. 08:45

Hali lali(meg a többiek is)!
Két általános munkaügyi problémám merült fel.

1.A hazautazási támogatással kapcsolatos.
Röviden: Munkaközvetítő heti 1x-i havi max 4 hazautat(akár autóval is) engedélyez, a belsős cég viszont saját szabályzata alapján csak egyet, viszont a havi 3 hazautazásból rendszeresen elutasítanak egyet. Sokszor indokolatlanul, vagy valami gyerekes "18óra alatt nem lehet 6óra utat megtenni" szöveggel.Mit lehet tenni?

Részletes részletek:
A dolgot bonyolítja,hogy munkaközvetítőn keresztül dolgozom munkásszálláson. A munkaközvetítőmnek van egy saját kis weboldala-nagyon hasznos kis dolog- ahol mindenki egyedi domaint kap felvétel után egyből és ahol láthatja a híreket,kajarendelést, autós hazautazást leadhat, előleget rendelhet, észrevételt közölhet a cég felé valamint ismerőst ajánlhat-nagyon hasznos kis cucc amúgy. Viszont felvételkor és jelenleg is azt a szöveget tartalmazza ez az oldal hogy akár hetente leadhat hazautazást az ember és maximum havi 4 alkalommal fizetik. Ez eddig oké is, sokáig ment is a dolog-igaz,hogy a munkarend miatt(3műszak 7plusz3,7plusz3,7plusz 1 pihenő) max 3x tudtam igényelni-. Aztán úgy lassan egy éve a belsős cég,amihez közvetítve vagyok elkezdett beleszólni ezekbe a dolgokba-merthogy igazából ezeket ő fizeti a közvetítőm által kiharcolt támogatási rendszer alapján(még annó megegyeztek hogy ezt meg a napi 1 kaját és az ingyen szállást állja a belsős cég. Vagy ilyesmi-mindegy ez a kettejük dolga,a kövzetítőn keresztül ezeket kapjuk). Na és gondolom gondolatváltás történt-aminek az okát értem is,hisz aki ennél a közvetítőnél van több mindent kap,nem nagyon akarnak átmenni belsősnek. Maximum csak ha más érvei vannak(pl a belsős szállás közelebb van vagy jobb)-és most így próbálnak hatással lenni a külsősökre. Mindegy. A cég belső szabályzata alapján,havi 1 hazautazást fizetnek csak autóra. Viszont a közvetített dolgozóként elutasított hazautazásoknál nem erre hivatkoznak. Sokszor inkább arra,hogy az 1 napos pihenőn kivett oda-visszautazást egyből elutasítják hó végén, mert szerintük a 3 órás út(csak oda) nem járható meg reggel hat (éjjeles ügye belelóg a pihenőnapba)és másnap reggel 5:30között. (Szóval 1 napra nem hajlandóak fizetni,ha meg munkanapra írom az érkezést,akkor meg az a bajuk-holott lehet hogy aznap csak este 21:30kor kezdek,bár az aktuális problémájuk az 5:30-assal van nyilván-mindegy ezt úgy oldottam meg,hogy kivettem mellé még egy pihenőnapot). Viszont random elutasítanak minden ok nélkül 2-3napos egybefüggő napokat is. (Havi 3at szoktam leadni, mostanában figyelek rá hogy min 2 napos legyen,de ma is felhívtak a közvetítő cégtől,hogy a belsős cég nem akarja elfogadni az egyiket.) Pedig én annnyira(!) szeretek hazajárni!Na.

A kérdés,hogy ez mennyire szabályos így? Azt amit nem akarnak elfogadni a belsősök azt a külsős cégnek kéne fizetni?Elvégre ők vállalták hogy havi 4 hazautat is leadhatunk.Vagy mivel ő csak munkaközvetítő így semmi köze a hazautazási támogatáshoz,maximum annyi,hogy a tájékoztató oldalukon módosítaniuk kellene a feltételeket az autós utazással kapcsolatban-már miután megbeszélték azokat a belsős céggel mert sokszor nem tudni az elutasítás okát. (Ui.: ügye munkaközvetítő ,több céggel is kapcsolatban áll, a weboldalakon a céges eltéréseket külön jelölik is. pl van olyan cég ahol a munkábajárást és hazajárást is egyaránt fizetik autóval,de csak 9Ft/km mindkettő)

2. Azaz a MÁSODIK. Túlórakifizetési probléma vs belsős szabályzat.

A kérdés röviden: mennyi időre visszamenőleg lehet kifizettetni az elmaradt túlóradíjat,ha normál napnak számolták el?

Egy kis agyzsibbasztó extrainfó:
Na már most, adott ez a rendszer: 3 műszak.7nap munka 3 pihenő,megint 7és3 majd végül 7nap munka és 1 pihenő és ez ismétlődik ciklikusan. A lényeg hogy nyilván a heti 40 munkaórát máshogy számolják. Éves szinten -pont- 13 nappal többet dolgozunk ,mint egy átlag heti 40órás munkaviszonyban-ezt speciel magamnak számoltam ki-,így ezeket egy úgynevezett "szabadon választhatóan" kivehető kockás pihenővel honorálják-ezt nyilván közölték is. Havi 1-el,ami mindig csak az adott hónapban használható fel-ezt jelezték is,de mint kiderült decemberben kettő jár,mert így jön ki a matek is.)A probléma két részből áll:

2.1.: Adott hónapban Túltermelés-vagy akármi- miatt le volt tiltva a túlórázás,viszont a mi műszakunkban eleve kevesebben voltunk mint a többiben. Mikor a tárgy hónapjában ki akartam venni az úgynevezett kockás pihenőmet a műszakvezetőm azt mondta,hogy , idézem: "Ne vedd ki,hátha kifizetik". Nyilván mert kevesen vagyunk.Jóhiszeműen gondoltam majd az ügy érdekében jár vagy valami és el lesz intézve,ki lesz fizetve.- Na már most nyilván én voltam a naív,mert nem lett és mikor később jeleztem a műszakvezetőnek még én lettem lehurrogva,hogy "kifizették nem? csak épp normál munkanapként"... Szóval itt adott egy munkanap plusz, fizetetlen túlórával.

2.2. Ugyenezen évben december ,a csodálatos 2 kockás pihenős hónap.-amiről ügye tudni nem tudtam,mert egyrészt senki nem mondta, másrészt a műszakvezető szeret aláírást hamisítani. Már persze ha egyszer megkérdezte,hogy aláírhat-e helyetted, onnantól nincs mese, kitölti helyetted az összes havi munkanapbeosztásos papírt , meg a túlórást is ,ha nem vetted ki a kockást.Persze vagy kitölti vagy nem. Többnyire azért de. Na mindegy. Nem ez a legnagyobb probléma. Esetünkben inkább az,hogy adott december hónapban sikerült bevállalni 3 túlórát. Kockást ügye nem vettem ki,mert a mi műszakunkba kevesebben voltunk mint a többiben-nehezen adták ki a szabikat is év közben, nem hogy kockást. persze ha muszáj volt kiadták. Csak a csavar ott volt,hogy a cég csak havi 4 túlórát hajlandó kifizetni. A dupla kockással-amit nem vettem ki és így elvileg auto túlórának számítana- viszont túlléptem a keretet 4 helyett 5 napot túlóráztam,amiből 1-et nem számoltak el. Nyilván a szabályzatuk alapján. Szóval könyvelési hiba ha úgy vesszük tán nem esett, de mégis.

Év végén ott fityegett plusz két nap munkanap ,fizetetlen túlórával,semilyen korrekcióval vagy ellenszolgáltatással. Persze én vagyok a hibás, hisz mai napig a műszakvezetőn kívül-aki amúgy foglalkozni se akar vele,mert amint szóbakerül hogy túlóra, már idegbajt kap- még senkinek nem jeleztem. Csak azért elég gáz,hogy nekem kell feljárkálnom mondjuk a bérszámfejtésre, hogy ott aztán visszaküldjenek a művezetőhöz(nem,nem a műszak-,hanem a művezetőhöz, a kis nagyfőnökhöz,aki a túlórákban is aláírásával járul a dolgokhoz.). Vagy eleve a művezetőhöz menjek,de aztán neki meg kell az igazolás is a bérszámfejtéstől. Persze nincs mit tenni, úgyis ez lesz a vége. Igazából csak az érdekel,hogy meddig tehetem meg mindezt? Csak mert félős vagyok és már lassan 11hónap eltelt az első eset óta :D

drbjozsef # 2020.11.06. 09:03

Három mondatban menne? Kicsit világosabban?
Mi az, hogy munkaközvetítő meg "belsős cég"? Ez egy vágóhíd belsőségekkel? Esetleg munkaerőkölcsönzés?

SaireyVMK # 2020.11.06. 11:37

Munkaerő közvetítésről van szó,ahol a belsős cég azt a céget jelenti ahol a kölcsönzött munkaerő ténylegesen munkát végez.

Röviden
Mit lehet tenni,ha a munkáltató indokolatlanul vagy semmit mondó teszem veszem okokkal elutasítja a hazautazási támogatás kérelmet-utólagosan,a következő hónap elején,pár nappal a fizetés utalása előtt- és milyen időre visszamenőleg lehet reagálni ezekre?
  • Mennyi ideig visszamenőleg lehet kérni az elmaradt túlórapótlék(illetve jelen esetben pihenőnapi pótlék) kifizetését és hogyan?
Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.06. 12:17

Ami jár, az jár. (Amivel nem mondtam, hogy jár neked a hazautazási támogatás vagy a pótlék.) A munkaügyi jogviszonyokból eredő követelések 3 év alatt évülnek el. A pénzkövetelést akár fizetési meghagyással, akár perrel lehet érvényesíteni.

Szo Ben 67 # 2020.11.06. 18:02

Tiszteletem!

Nem tudom, hogy a "munkajog, foglalkoztatás" "Szabadság, betegszabadság, táppénz, fizetés" fórumban írt kérdéseim nem-e idevalóak.

A fiam 28 éves. Idén egészségügyileg nagyon 'rájárt a rúd', hisz még január 24-én rövid időn belül kétszer ment ki a bokája, amelyek következményeként bokaszalag-szakadása lett, amit műtöttek. A sérülését követően június 7-ig volt táppénzen. Aztán október 17-én (hat nappal a harmadik gyermeke megszületése után) újfent megsérült. Ez viszont egy olyan hátsérülés lett, melynek következtében végül e hét kedden (november 3) meg kellett operálni.

A munkáltató részéről jött egy ötlet (amivel kapcsolatban állítólag maga a munkáltató is még csak a felvetés után kezdett egyeztetni a jogászaival), mely szerint a fiam kórházból való hazabocsájtása után (ez orvosi előrejelzések alapján várhatóan november 27.) nyilvánítsa a háziorvos munkaképesnek és ezeket követően a jelenleg benn levő szabadságait (15+3 nap) elkezdené kiadni, majd az év végi leállás (12.21-01.08) idejére állásidőt biztosítana neki, amennyiben utána egészségügyileg szükséges, akkor a betegszabadság és a táppénz következne.

Ez emberileg nagyon jól hangzik, de lehetséges-e, ill. törvényes lenne-e vagy sem?

A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm, mint a magam, mint pedig a fiam nevében is.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.06. 18:50

Szerintem ez egyáltalán nem hangzik jól. Ezen csak a munkáltató nyerne.

Szo Ben 67 # 2020.11.06. 19:37

Szerintem ez egyáltalán nem hangzik jól. Ezen csak a munkáltató nyerne.

Miért gondolja így?

Mivel munkajogi és pénzügyi ismereteim (főleg ilyen téren) iszonyú alacsony szinten van, így CSAK a paraszti logikára és az olvasott információkra hivatkozhatok (melyek csak részben egyértelműek):

  • Amíg kórházban van, addig az alapilletményének valamint az elmúlt 6 havi bérpótlékok átlaga alapján kiszámított alapösszeg 50%-ra jogosult, amelynek harmadát fizeti a munkáltató.
  • Ha kórházból kiengedik, akkor mivel 2 évnél hosszabb munkaviszonnyal rendelkezik a jelenlegi munkaadójánál, így az előző "körben" megállapított alapösszeg 60%-ra jogosult, ameddig a táppénz fennáll. Ennek is mindössze harmadát fizetné a munkáltató.
  • A fizetett szabadság esetén a távolléti díj egészét kapja, ami elvileg magasabb összeg
  • Az állásidő pedig megegyezik a munkabér adott napra eső részével, ami szintén magasabb összeg
  • A betegszabadság meg a távolléti díj 70%-a (ezt teljes egészében a munkáltató fizeti)

Ezek alapján nem állja meg a logikám annak az alapját, hogy a 2020. november 30 és 2021. január 8. között fizetett szabadság és állásidő, majd pedig -szükség esetén- 2021. január 11 és 2021. január 29 között betegszabadság az a munkáltató irányából jóval magasabb kiadású lenne, mint ha 2020. november 17-től járó és várhatóan 2020. november 28-tól minimálisan (50-ről 60%-ra változó) emelkedő, ámde folyamatos táppénzt, vagyis annak harmadát fizetnék?