Munkajogi kérdések.


Szetv1 # 2024.08.03. 08:50

Kedves Forumozok!

Egy multinacionalis vallalatnal dolgozok informatikuskent. A cegben valoszinuleg leepitesek keszulnek.
Nem regen kaptam egy emailt, amiben egy felettesnek nem tekintheto kollega (velem egy szinten levo beosztott) idobeli reszletezes mellett tajekoztatott arrol, hogy a jovoben feladataim resze lesz 2 masik kollega szamara betanitanom a munkakoromet illetve atadnom a feladataimat, annak erdekeben, hogy ok fokozatosan egyre nagyobb reszt vallaljanak a.munkaimbol, amiket eddig vegeztem.
A levelrol masolatot kapott a felettesem is, de nem o irta. A felettesen sem szoban sem irasban hasonlo jellegunkerest nem intezett. Valoszinunek tartom, hogy nem merik a felelosseget vallalni, mert kivalo munkavegzesu vagyok es a munkamra eddig nem volt panasz. A kerdesem, hogy van-e ilyen esetben ertelme hr fele magasabb szintre jelezni a problemat? Chatuzenetek alapjan uj kollega is erkezett a csapatba, akit kifejezetten azert hoztak, hogy "beszalljon" a munkaimba. Az utasitast ado kollega tobbek kozott nehezmenyezte, hogy csak en ertek dolgokhoz, es azt is hogy elmentem 1 het szabadsagra.

A sejtesem az, hogy ki akarjak mutatni a leepitesek elott, hogy ki dolgozik, ki pedig nem, es ezert akarjak a munkaelosztast kompromitalni. A cegben tartottak programozoversenyekezt is, hogy felmerjek a dolgozok tudasszintjet egyfajta jatekos modon, amin egeszen jo eredmenyt ertem el. Az eredmenykozlo weboldalt is lekapcsoltak a napokban, holott evekig elerheto volt. *Ui.: az adott illeto semmilyen minosegben nem is felettesem, es nincsen hivatalos jogkore az organizacioban.

A valaszokat elore is koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.03. 16:59

Nem jogi kérdés ez. Kérdezd meg a főnököd!

Szetv1 # 2024.08.03. 20:37

Ugyanezen céggel kapcsolatos korábbi tapasztalat, hogy több kollégát is 3-4 éves időtartamban munkaköri leírás nélkül foglalkoztattak. Az, hogy egyes dolgozóknak kiadják a munkaköri leírást, másoknak pedig nem, nem tekinthető jogi jellegű problémának. Ilyet egyébként akkor csináltak, ha nem akarták, hogy meghatározható legyen, hogy mely dolgozónak ki volt a felettese. Kicsit kapcsolódik az előző kérdésemhez, ugyanis azóta én is megkaptam a munkaköri leírásomat (látható miként játsszák ki, hogy a felettes hozzon közléseket), viszont korábban nekem is volt 2-3 év kb. ameddig nem volt.

eulimen # 2024.08.04. 10:49
@Szetv1 Egyes munkavállalók azért rínak, mert túlterheltek, és a munkáltató nem hajlandó a feladatok újraelosztásával, vagy létszámbővítéssel megoldani a helyzetet. Más munkavállalók meg azért rínak, mert a feladatok újraelosztásával (kikönnyítésével) úgy érzik, munkakörük feleslegessé válik, és leépítés áldozatául esnek. Egy bizonyos létszámméret felett ennélfogva törvényszerű, hogy mindig lesznek a feladatok mértékéből adódó, elégedetlen vagy aggódó munkavállalók. Csatlakozom KBS-hez
  • már ha tudod, hogy ki a főnököd.
A Mt. 46.§ (1) d) pont alapján a munkáltató köteles hét napon belül munkaköri leírást adni, ha ez bárkinek hiányzik, kérje a HR-től vagy a közvetlen felettestől. Hozzáteszem, nem lenne ördögtől való, ha a munkaköri leírtás valami munkahelyi intranetes portál bugyraiban eldugva lenne megtalálható, amiről a munkavállaló esetleg nem is tud, viszont jogilag írásban közöltnek minősül.
Szetv1 # 2024.08.04. 11:15

@eulimen. Köszönöm a hozzászólásodat. Informatív volt és egyet is értek vele. Sajnos nincsen a cégben olyan portál, ahol elrejtve ezek megtalálhatóak, és úgy tűnik szándékosan nincsen. Nem az lehetett a célja ennek, hogy átverjék a munkaválallókat, hanem az, hogy szervezeti döntésekről / változásokról ne lehessen megállapítani, hogy kik voltak a felelősei. Az elmúlt időszakban sok jó mérnök ment el a cégtől szervezeti változások miatt, és nem szerették volna, ha később átvilágításokon megállapítható lenne ezek felelősse.

Ennek sajnos meg is lett az eredménye, mert komoly visszahívások lettek cégben, a termék minőségének csökkenése okán, és emiatt vannak kilátásban leépítések, mivel a céget be is perelték a vevői. Félig-meddig amolyan okos, "mondj fel magadtól nyom nélkül" style-ban akarhatják eltűntetni az embereket megint, ezért írattatnak nem létező felettesekkel leveleket.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a céget bérköltség minimalizálás után valakinek el akarják adni, és csak a gyárak és a piaci szerződések fogják az új tulajt érinteni, az irodával meg nem foglalkoznak. Ez lehetett az elmúlt időszakban zajló folyamatok valódi célja. Ez pedig innentől nem munkaügyi kérdés :).

A cég szándékosan szegte meg a munka törvénykönyvét az elmúlt időszakban, pedig nem egy párfilléres gittegylet... Érdekes ez a piacgazdaság.

nono24 # 2024.08.06. 19:25

Jó estét kívánok!

Dolgozó szabadságának jogszerű megállapítása, valamint foglalkoztatása tekintetében szeretnék tájékoztatást kérni.

Önkormányzattal közalkalmazotti jogviszonyban álló, heti 20 órás foglalkoztatású dolgozó (foglalkoztatása az egész évet érinti 01.01 - 12.31-ig) éves szabadságszáma tekintetében - a foglalkoztatása óráival összefüggésben - annak időarányos részére jogosult, vagy az általános munkarend (heti 40 órás foglalkoztatás) szerint járó szabadságok száma illeti meg?
Amennyiben több önkormányzatnál részmunkaidős foglalkoztatással kerül alkalmazásra (feladat ellátása azonos) hol a Kjt., hol az Mt. alapján, foglalkoztatásra jogszerű?

köszönettel:
Mimi24

drbjozsef # 2024.08.06. 19:33

nono24,

Igen.
A szabadság pontosan úgyanúgy, naptári napok alapján jár a részmunkaidősnek is, meg a teljes munkaidősnek is. Mindkettőnek egyformán 20 nap az alapszabadsága, és erre jön rá a többi, de az is mindkettőnek ugyanúgy.
Arányosítani csak akkor kell, amikor valaki év közben létesít vagy szüntet meg munkaviszonyt, de akkor is egyforma a rész és a teljes munkaidőnél is.

Természetesen, a teljes munkaidősnek a fizetett szabadságra 8 órát, a részmunkaidősnek meg 4 (vagy 6) órát számfejtenek bért. Ez a különbség közötte.

Amennyiben több önkormányzatnál részmunkaidős foglalkoztatással kerül alkalmazásra (feladat ellátása azonos) hol a Kjt., hol az Mt. alapján, foglalkoztatásra jogszerű?
Lehet jogszerű, hiszen önmagában nem tilos.

Saltlake # 2024.08.09. 15:30

Sziasztok.

Érdeklődni szeretnék, hogy próbaidő után sem adott a munkáltatóm munkavédelmi bakancsot, illetve tűzálló munkaruhát hegesztőként dolgozom. Illetve 0.50 cent nettó béremelés is elmaradt.
Ilyen esetben élhetek rendkívüli felmondás jogával ezekre hivatkozva? Ők állandóan a munkatörvénykönyvére hivatkoznak, hogy 30 nap a felmondási idő, de mivel van új állásajánlatom, minél hamarabb szabadulni akarok tőlük. De legalább is 2 héten belül.
Mit tehet ha csak a fele időt töltöm le?

drbjozsef # 2024.08.09. 17:20

Milyen munka törvénykönyve? A magyarban biztos nincsen "cent".

Saltlake # 2024.08.09. 18:19

Magyarországi bejelentéssel dolgozok kiküldetéssel. A munkaszerződés kétoldalú, van magyar oldal, ahol fel van tüntetve a magyar szakmunkásbér általános dolgok stb, a németben pedig az euro alapú bérezés. A munkavédelmi ruházatnál az szerepel, hogy próbaidő alatt is lehet kérni, viszont akkor visszavonják az első havi bérből. 3 hónap után viszont jár, de már a negyedik hónapban vagyunk és még csak a méreteket sem kérték.
Mivel már másik jobb állásajánlatot kaptam, ezekkel már nem szeretnék sokat foglalkozni.
Viszont a kérdésem az, hogy ha közös megegyezéssel nem engedik el a felmondási idő felét, mit tehet a munkáltató?
A volt munkatársaimnál ragaszkodtak a 30 naphoz, viszont ők is eljöttek előbb. Van akitől vontak kisebb összegeket. Igaz más munkakörben dolgoztak, ahol nem nagyon kell szaktudás.
Sajnos szándékosan alacsonyan tartják a béreket már 10 éve és ha találnak embert akkor legtöbbször pályakezdőt vagy fiatalt.
Tudom van még lehetőség az elszakadáshoz, de inkább e két változat közül kellene elsősorban megoldást találni.

drbjozsef # 2024.08.09. 18:54

A magyar Mt. szerint :

78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Ha ennek nem felel meg a felmondásod, akkor jogellenes lesz az azonnali felmondés, és annak minden jogkövetkezményét viselned kell.
Ezeket a 44. fejezetben olvashatod, 82.§-84.§, eseted az utóbbi passzus.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Elvileg legjfeljebb 12 havi fizudnak megfelel kártérítést is követelhetnek, természetesen csak akkor, ha a jogellenes felmondásod ilyen mértékű kárt okozott a munkáltatódnak.

Voranna # 2024.08.13. 15:07

Sziasztok.
20 évig nevelőszülőként tevékenykedtem, ami foglalkoztatási jogviszonynak számít. Július 1-től kötelezővé tették az NVSZ általi átvilágitásunk (az egy háztartásban élő nagykorú családtagjainkra is vonatkoztatva), vagyonosodási vizsgálatunk, stb. Nem írtam alá, tudomásul véve, hogy ez azonnali felmondással, végkielégítés megvonásával jár valamint nincs helye jogorvoslatnak.
Az aláírási határidő augusztus 8-án járt le. Augusztus 12-én a NEAK értesített, hogy augusztus 9-től megszűnt a munkahelyem, ezáltal a biztosítási jogviszonyom is. A munkáltatótól semmit nem kaptam, se hivatalos felmondást, se értesítést, se az augusztus 8-ig járó fizetésem (az évi 4 nap szabadság időarányos részének megváltását sem), se az időarányosan járó ellátmányt.
Kérdésem, hogy hány munkanapon belül kell a munkáltatónak ilyenkor adminisztratíve és anyagilag elszámolnia velem, mert semmit nem tudok intézni a hivatalos papírok nélkül.
Másik kérdésem, hogy a foglalkoztatási jogviszonyra is érvényes a 45 napos passzív biztosítási jogviszony?

(Ez már nem a kérdés része, csak a sztorimé: a háztartásomban nincs kiskorú, a saját gyerekeim pont most lettek nagykorúak. A nevelt gyerekem sem kiskorú, utógondozottként volt nálunk, még 2,5 évig lehetett volna a rendszerben. Hogy ne tudjanak vele zsarolni, felmondta az utógondozotti ellátását és ameddig szeretne továbbra is velünk marad, immár "ingyen", mert sosem a pénzről szólt nálunk a nevelőszülőség)

Köszönöm előre is a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.13. 19:07

45 napos passzív biztosítási jogviszony?
Az mi?

eulimen # 2024.08.13. 20:07

@Voranna

Gyvt. 66/D szakasz (14) "A nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony megszűnése, megszüntetése tekintetében egyebekben az Mt. 80. § (2) bekezdését, 82. §-át és 84. § (1)–(3) bekezdését alkalmazni kell."

Mt. 80. szakasz (2) "A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat."

Voranna # 2024.08.13. 20:29

@Kovács_Béla_Sándor

"A biztosítási jogviszony megszűnését követően jár még egészségügyi szolgáltatás?
A magyar közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a társadalombiztosítási szempontból belföldinek minősülő személyek részére a biztosítási jogviszony, illetve az alapul szolgáló jogosultsági feltételek megszűnését követően még meghatározott ideig fennáll, ez az ún. passzív jogon való jogosultság.

45 nap, vagy annál hosszabb biztosítás esetén
Ha a belföldinek minősülő személy biztosítása (pl. munkaviszony) a megszűnését megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt, akkor az egészségügyi szolgáltatásra a biztosítás megszűnését követően további 45 napig jogosult lesz."

Voranna # 2024.08.13. 20:37

@eulimen
A munkáltató általi azonnali felmondásra ilyen szempontból ugyanaz vonatkozik, mintha normál felmondás lenne?
Még jó, hogy a NEAk felé lejelentették, aki értesített engem, mert így legalább tudom, hogy melyik naptól számoljam az 5 napot.
Köszönöm a választ

eulimen # 2024.08.14. 04:56

@Voranna
Még jó, jogy az új feltételek nem vállalása okán tudtad, mikor hatalyosul a felmondás...
Mivel a Mt. igazolások és.elszámolasra vonatkozó szabályai nem tesznek különbséget a rendes és azonnali felmondás között, igen.
Ha azonban jól fordítom a jogszabályokat, az abban foglalt terminus alapján a kifogásolható életvitel vizsgálatának nemvállalasa miatt szűnik meg a munkaviszony?
Ebben az esetben ugyanis jogilag rendes felmondás történik, igaz, a törvény erre az indokra kifejezetten elveszi a végkielégítési jogosultságot.

drbjozsef # 2024.08.14. 05:25

Voranna,

Nem lehetséges, hogy ezek az idézetek egy 2011 előttre datálódó honlapról származnak?
Idézd ide erről a Tb. törvény mai napon hatályos passzusát inkább.

eulimen # 2024.08.14. 06:20

doktorom,
ha én mérnökként megtaláltam, neked sem lehet gond felütni... ;) Ugyanis nem abban a törvényben van.

kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló 1997. évi LXXXIII. tv. 29. szakasz (9) " A magyar közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a Tbj.-ben meghatározott belföldi személy részére a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 22. § (1) bekezdés a)–o) és r) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

  1. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,"
Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.14. 06:39

az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság
Ja, hogy ez. Nos, ez nagyon nem biztosítási jogviszony.

drbjozsef # 2024.08.14. 07:11

Bocs, én azt hittem, hogy a kérdező nem egészségügyi ellátást akar még 45 napig, hanem pénzbeli ellátást a várandósságra hivatkozva. De ő tudja.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.14. 09:10

A kérdése az volt. De aztán az egészségügyi ellátásra jogosultságot hivatkozta.

Voranna # 2024.08.14. 10:47

@eulimen
Annyit tudtam, hogy azonnali felmondással jár, ha nem vállalom a nemzetbiztonsági átvilágítást és a többit. Azt nem, hogy ez milyen napot jelent. De akkor ezek szerint még ott a holnapi nap, hogy elszámoljanak velem. Mit tudok tenni, ha lejár az 5 munkanap és nem kapom meg a felmondást és a járandóságaim?

@drbjozsef és Kovács_Béla_Sándor
Elnézést ha pontatlanul fogalmaztam. Az lett volna a kérdésem, hogy miután megszűnt a munkahelyem, hány nap után kell nekem egyènileg fizetnem, hogy ha orvoshoz megyek érvényes legyen a TAJ kártyám. A 45 nap erre vonatkozik vagy összekeverem valamivel?

eulimen # 2024.08.14. 12:15

@Voranna
Annyit tudtam, hogy azonnali felmondással jár, ha nem vállalom
A kifogástalan életvitel ellenőrzését?
Ezek közül amúgy bármi megvalósult? Mert azonnali hatállyal csak ezek alapján lehet törvényesen felmondani.
Gyvt. 66/D. § (7) A nevelőszülői hálózat azonnali hatállyal felmondja a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt, ha
a) a nevelőszülő külföldön létesít szokásos tartózkodási helyet,
b) a nevelőszülőt a bíróság jogerős ítélettel cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezte vagy számára a gyámhatóság támogatót rendelt ki,
c) a nevelőszülővel vagy a vele egy háztartásban élő más személlyel szemben a 10/A. § (1) bekezdésében meghatározott kizáró ok fennállásáról szerez tudomást,
d) a bíróság a nevelőszülő szülői felügyeleti jogát jogerős ítéletével megszüntette, vagy
e) a nevelőszülő a (8) bekezdésben foglalt magatartást megvalósítja.
(8) Ha a nevelőszülő a gyermek, fiatal felnőtt nevelése, ellátása során meg nem engedett nevelési módszereket alkalmaz [...]

igen, még ott a holnapi nap, hogy postára adják... Ugyanakkor neked is van elszámolási (munkakör-átadási) kötelezettséged.

A kifogástalan életvitel ellenőrzés és annak nemmegfelelési szankciója (rendes felmondás) július 1-jén került a törvénybe. A rendes felmondás 60 nap. Te azonban nem nem feleltél meg, hanem nem vettél részt ebben, nem működtél együtt, ha jól értem. Akkor viszont a Gyvt. 66/D. § (6a) bekezdés b) vagy c) pontja alapján alapoztad meg a munkáltató 60 napos felmondását!
Nagyon nem kerek a perec. Ha az utolsó munkában töltött napod augusztus 8, akkor a felmondás még a nemzetbiztonsági átvilágítás rendelkezés hatályba lépése alőtt történt, és akkor itt egészen másról van szó.
Ha viszont az átvilágítás alapján a felmondásra okot adó következmény az, hogy augusztus 9-ig nem feleltél meg, nem működtél együtt, akkor innentől kelle ne indul nia a 60 napos felmondásnak.

Nem akarod esetleg elárulni, milyen iratokat kaptál?

eszteranna # 2024.08.14. 13:29

Sziasztok! Egy, a szabadságolással kapcsolatos kérdésem lenne. 20 éves vagyok, tehát elég tapasztalatlan a munka világában.
A munkaidő beosztásom nem egyenletes, hétfőn, kedden és szerdán 9 órát dolgozom, vasárnap pedig 11 és fél órát. Így egy évben van 18 alapszabadságom. Idén kezdtem jelenlegi cégemnél, már többször vettem ki vasárnapra is szabadságot, ám a mai napon a munkáltatóm azt mondta, hogy a vasárnapi szabadságok 2 szabadnapba kerülnek nekem. Erről ezelőttig nem volt szó. Tudnátok segíteni, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen esetre?
A vasárnapi munkanap után nem kapok pótlékot.

Köszönöm