Kedves "Könyv",
Köszönöm válaszát.
Remélem az ügyintézés is hasonlóképp' könnyedén fog menni, ha arra kerül a sor...
bj
Kedves "Könyv",
Köszönöm válaszát.
Remélem az ügyintézés is hasonlóképp' könnyedén fog menni, ha arra kerül a sor...
bj
Hacsak az adott munkakörre nincs ilyen jogszabályi kizáró ok, akkor nem.
Tisztelt Jogászok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a jelenlegi munkahelyemen- 2 éve dolgozom itt- tudomást szereznek arról, hogy régebben volt egy büntetésem, akkor e miatt /alapján felmondhatnak-e nekem ?A felvételkor nem volt semmiféle erre vonatkozó kérés, kérdés... A munkámat jól végzem,nincs probléma...
köszönöm a választ
bluejuniper!
Igen, napi 222 Ft, azaz 30 napra 6660 Ft. A befizetéshez a NAV csekket küld, természetesen átutalni is lehet, sőt, kártyával be lehet fizetni a NAV ügyfélszolgálatán.
Ha valamelyik hónapban nincs meg a 30 nap, akkor természetesen a meglevő napok szorozva 222 Ft-tal a befizetendő.
A neve egészségügyi szolgáltatási járulék, nem keverendő az eho-val.
De aki álláskeresési támogatást kap, annak nem kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni!
Az álláskeresési támogatás kritériumait a munkaügyi központban mondják meg.
Kedves Könyv,
Köszönöm válaszát.
Esetleg abban is tud segíteni, hogy a felmondási időre kifizetett "távolléti díj" összege meg kell hogy egyezzen az átlag kereset összegével?
bj
Tisztelt Jogászok!
30 éves köztisztviselői munkaviszonyom van,sajnos olyan beteg lettem,hogy lefognak rokkantosítani.
Kérdésem a következő:
1./munkaviszony megszüntetés hogyan történjen,hogy jól jár jak? (közös megegyezés,vagy én mondjak fel)
2.Milyen járandóság és mennyi illet meg?
várom mielőbbi választ!
Tisztelettel BLMM
bluejuniper, az előző hozzászólásomat azzal egészítem ki, hogy majd a 13T1011 nyomtatványon kell bejelentkezned az egészségügyi szolgáltatási járulék (magyarul: potyautas) fizetésére a NAV-nál.
A felmondási idő letelte után 45 napig még türelmi idő van, addig nem kell fizetni az ú.n. "potyautas"-t. (Egészségügyi szolgáltatási hozzájárulás).
A 45. naptól kell, be kell jelentkezni a megfelelő nyomtatványon az APEH-nál. Elektronikusan is lehet.
Tehát a kilépésedtől számított 45 napon át még érvényes lesz a TAJ kártyád.
Ha újból munkába állsz, akkor a munkáltatód bejelent és ennek alapján az APEH, vagyis NAV, automatikusan törli a kötelezettségedet. Tehát kijelentkezni nem kell.
Tisztelt jogászok, szakértők.
Szeretnék érdeklődni, hogy a felmondási idő alatt kell e fizetni az egészségügyi hozzá járulást? Vagy miután letelt, másnaptól kezdve?
/Nem szeretném ha a TB támogatottság megszűnne..vagy ha van TAJ számom(függetlenül a jogviszonyom rendezettségétől)az orvosnál térítésmentesen el fognak látni..?/
A második kérdésem az lenne hogy a felmondási időt naptári napokban számolják?
..és végül a felmondási időre kifizetett "távolléti díj" összege meg kell hogy egyezzen az átlag kereset összegével?
Megköszönve a szíves segítséget:
bj
Tisztelt dr.Bodnár Lilla!
Köszönöm a válaszát!
A kérdésem másik fele, hogy közalkalmazottként a felmondási idő kérhető-e a 62. évem betöltése után is, vagy csak előtte?
Előre is köszönöm az újabb segítséget!
Mert nincs is rá külön rendelkezés, nincs lényegi különbség.
Akkor ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatására vonatkozóan a Munka Törvénykönyvének rendelkezéseit kell alkalmazni, az adott személy vonatkozásában is?
Elnézést, hogy értetlenkedek, csak párszor már átnéztem az Mt-t és nem találtam erre vonatkozóan külön rendelkezést.
Az uniós tagállam, azonos elbírálás alá esik a magyar állampolgár munkavállalókkal.
Román állampolgár.
Ez függ attól, hogy mely ország állampolgára a foglalkoztatni kívánt személy.
Azt szeretném kérdezni, hogy külföldi állampolgár Magyarországon, magyar székhelyű cégnél történő foglalkoztatása, addig amíg nem szerzi meg a magyar állampolgárságot (jelenleg folyamatban van) lehetséges-e?
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény értelmében úgy tudom (jobban mondva azt a tájékoztatást kaptam), hogy nem. Van rá egyéb mód, hogy az ilyen személyt foglalkoztassa egy cég? Illetve mik az erre vonatkozó törvényi rendelkezések?
Köszönöm a segítséget!
A korábbi Mt.-ben expressis verbis benne volt, hogy nem igényli a munkaszerződés módosítását, ha azért változik a munkavégzés helye, mert az adott telephely vagy székhely megszűnik. Az új Mt.-ben ez így nincs benne, de szerintem a gyakorlatban továbbra is érvényesülni fog.
(Egyébként nem vitás, hogy átmenetileg minden további nélkül kötelezhető a munkavállaló a szerződéstől eltérő helyen történő munkavégzésre a szerződés módosítása nélkül is.)
Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!
Szerintem a munkaszerződés módosítást a munkavégzés helye megváltoztatása miatt kellene módosítani, mert a felkínált másik üzletág a városon belül található ugyan, de más címen, mint ami a eredeti munkaszerződésemben szerepel.Ezért nem írtam alá a munkaszerződés módosítást.
Üdv.Zorkácska
crumerum
A felmondási idő is szolgálati időnek számít a nyugdíj számításánál.
A munkáltatómnál öt üzletág van. Annál az üzletágnál ahol dolgozom átszervezés miatt az eddigi munkakörömet megszüntették. Az üzletágon belül felajánlottak más munkakört, de azt nem fogadtam el. Ezután egy másik üzletágnál ( ami szintén a városban van, csak más címen) felajánlották, hogy a régi munkakörömben, a régi béremmel alkalmaznak. Én ezt sem fogadtam el, azt szeretném, ha a cég felmondana és kifizetnék a végkielégítést és a felmentési időt.Ezt viszont ők nem akarják. Azt mondják, hogy ők tudnak engem tovább foglalkoztatni a munkaköröm és bérem változatlanul hagyása mellett, csak másik üzletágnál. Én viszont nem írtam alá a munkaszerződés módosítást azzal a kifogással, hogy más munkahelyre nem megyek. Így nem tudunk tovább mozdulni, egyikünk sem enged. Kinek van igaza, és ilyenkor mi a teendő?
Válaszukat előre is köszönöm.
Egy elvi, de nagyon gyakorlati kérdés.
Egy álláshirdetésre jelentkezett egy ismerősöm. Kiderült, hogy ez egy OKJ-s oktatás. A tandíjat a cég fizeti, de nem kap munkabért a dolgozó, csak ösztöndíjat. 10 000,-Ft.
A szerződés tartalmazza, hogy megszakítás esetén 500 000-et köteles fizetni az alkalmazott.
A "beiskolázáskor" ígéretet tettek a tovább foglalkoztatásra, ami időközben kiderült, hogy mézes-madzad, ugyanis a cég évek óta így foglalkoztatja a dolgozók egy részét. Tanfolyam után szélnek ereszti őket, jöhet a következő.
Ismerősöm milyen jofviszonyban van...egyálktalán a céggel? Hiszen nem munkaszerződése van, hanem olyasmi, hogy a cég a gyakorlati oktatást biztosítja.
Úgy fest így, első ránézésre, mintha szakmunkás tanulói szerződés lenne, de felnőttekkel.
Tud erre valaki mondani valait? Hiszen ez sem munkaviszony, sem tanulói viszony, hiszen nem kapcsolódik hozzá semmilyen tanulói kedvezmény.
Segítségkérés.
Nyugdíjas pedagógusként szeretnék a nyári szünidőre heti turnusváltásban a családi házunkban 4-5 gyermeket vállalni. Úgy tudom, a saját ingatlanomban végzett tevékenység 60000 Ft-os értékhatárig adómentességet élvez. Jól tudom? Előre is köszönöm a válaszukat.
Tiszteletem ,fontos kérdésem lenne. 12 órás munkarendben dolgozom. El kellett volna mennem táppénzre gyerekkel, szóltam a főnöknek, hogy a következő héten nem jövök. Erre a beosztásom minden szolgálatát átírta éjszakára, mondván éjszaka dolgozok, nappal a gyerekkel vagyok, szerinte ezt így kell csinálni . Ráadásul szombat éjszakára beírt egy plusz műszakot, az utolsó szolgálati napomon szembesültem ezzel. Mondtam neki, így nem fogom csinálni ,nem csinálok magamból zombit egy munkahely kedvéért sem. Pünkösd hétfőn felhívott, hogy akkor inkább szabadságra menjek. Mondtam ,jó. Erre másnap hívott, hogy kiírt 5 nap szabadságot, SZOMBATRA is! Ezen lehidaltam, hogy ez törvényes, hogy szombatra szabadságot ír ki? Meg az, hogy a módosított beosztás szerint dolgoznék csak szombaton, csak ez miatt írt ki szabadságot erre a napra. Kedden ül le velem beszélgetni, és azzal is megfenyegetett, hogy le fogja velem dolgoztatni az óráimat,amit a szabadság miatt a kollégáim csináltak helyettem. Kérdezem ,hogy köteles vagyok e bármennyi túlórát elvállalni? Válaszukat köszönöm
Üdvözletem!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy az vajon rendben van e, hogy egy multinál kölcsönzött munkáltatóként (immár két éve) kevesebb juttatásban részesülök, mint a cég saját alkalmazottai? Ez egyébként az egyéb juttatásokban, illetve a cafetériában is megmutatkozik, bérezés tekintetében elég jelentős az eltérés.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |