Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.28. 19:36

Ez hülyeség. És eddig szó se volt róla, hogy két munkáltatód volt.

Krisztakrisztakriszta # 2013.04.28. 19:22

Tisztelt Fórumozók, Tisztelt Ügyvédek!

Határozott idejű munkaviszonynál a munkáltató próbaidő alatti felmondása esetén mikor kell a bért kifizetni a munkavállalónak? Van erre törvényi szabályozás? Köszönettel!

forumozoka # 2013.04.28. 19:11

Úgy tudom, hogy ha 2 munkahelyem van, TB-t és az egyéb járulékokat ugyanúgy, mindkettőnél fizetni kell, de csak az egyik érvényes rám, amennyiben mind a 2 munkahelyen több mint fél évet dolgozom.
Az a baj, hogy a szlovák munkatv. azt mondja ki: a munkáltató nem köteles (de megteheti) a magyar után fizetni a járulékokat.
Ilyenkor mit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.28. 18:50

Továbbra sem értem: magyar munkáltató, magyar állampolgár, Magyarországon munkát végző munkavállalójának mi a fenének ad szlovák nyelvű iratokat, és miért kellene utána Szlovákiában bármit is fizetnie. Úgy lehet, van ott komolyabb probléma is, mint a tót irat.

forumozoka # 2013.04.28. 18:40

Nem szeretnék hiteles fordítást csináltatni, mert szerintem nem az én feladatom (meg már nincs is rá idő+ plusz pénzbe kerülne nekem).
Azért adtak szlovák papírt, mert aki ezeket a dolgokat "kint" elszámolta, szerintem szlovák és a munkáltató nem törődik a leépített alkalmazottak sorsával.
Félek, hogy ebből viszont nem lesz adóbevallásom...
Azért is lenne fontos, mert ezek után abban sem vagyok biztos, hogy kint befizették utánam a járadékokat (mert azt mondják, a szlovák Munka tv. szerint nem kötelesek fizetni a járulékokat) ..A pontos hivatkozásra pedig azért lettem volna kíváncsi, mert akkor egy felszólító levélben a törvényre hivatkozva talán végre megkaphatnám a papírt...
Arról nem is beszélve, hogy én nem beszélek szlovákul...
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.28. 16:47

A magyar munkáltató miért ad nem magyar nyelvű bérjegyzéket vagy igazolást a levont adóelőlegről?
Egyébként az Szja. tv. és a számviteli törvény is több helyen előírja a magyar nyelv kötelező használatát. Ugyanakkor azt Art. 95. § (2) szerintem lehetővé teszi az idegennyelvű irat felhasználását is, ha csináltatsz róla hiteles fordítást - ha az angol, német vagy francia, akkor fordítás sem kell .

forumozoka # 2013.04.28. 13:58

Úgymond Távmunkában történt, azaz helyileg Mo-n voltam. Maga a cég magyar, de külföldön is van kirendeltsége. Egy db 1 oldalas dokumentumot kaptam meg, de nem magyar nyelven. Félek, hogy a könyvelő ez alapján nem tudja elkészíteni az adóbevallásomat.
Mi lehet a vonatkozó jogszabály, amivel fel tudom szólítani őket, h magyarul adják oda? (közben megszűnt a munkaviszonyom náluk)
Köszönöm

Valetudo # 2013.04.28. 10:37

TISZTELT SZAKÉRTŐ!
2013. MÁJ 28.-ÁN ( LESZ 2 ÉVES A FIAM) AKKOR JÁR LE A GYED-EM. MOST GYES MELLETT 6 ÓRÁBAN SZERETNÉK VISSZA MENNI DOLGOZNI A MUNKAHELYEMRE AHOL MÁR 10 ÉVE ÁLLOMÁNYBA VAGYOK (8 ÓRÁBAN DOLGOZTAM GYED ELŐTT). AZÉRT SZERETNÉK 6 ÓRÁBAN DOLGOZNI, MERT ITT A BÖLCSŐDE BEZÁR 16*30-KOR . 70 KM RE LAKOM A MUNKAHELYEMTŐL. NEM ÉRNÉK ODA ZÁRÁSIG. A MUNKAHELYEMEN BÁR CSAK TELEFONON ÉRDEKLŐDTEM, KÖZÖLTÉK, HOGY "NINCS 6 ÓRÁS MŰSZAK". KÖZBEN EZT A TÖRVÉNYT TALÁLTAM:(AMELYRE MÉG A MUNKAHELYEMEN NEM HIVATKOZTAM) "2012. ÉVI I. TÖRVÉNY
A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL 61. § (3) A MUNKÁLTATÓ A MUNKAVÁLLALÓ AJÁNLATÁRA A GYERMEK HÁROMÉVES KORÁIG KÖTELES A MUNKASZERZŐDÉST A NAPI MUNKAIDŐ FELÉNEK MEGFELELŐ TARTAMÚ RÉSZMUNKAIDŐRE MÓDOSÍTANI."
MIT TEHETEK?
Köszönettel

KWKrisz # 2013.04.28. 10:17

@natasa2002

munkavállalói azonnali hatályú felmondás esetén:

  • jellegénél fogva felmondási idő NINCS - azonban a felmondási időnek megfelelő időtartamra jutó távolléti díj jár
  • munkavállaló jogosult végkielégítésre, amennyiben legalább 3 éves munkaviszonnyal rendelkezik a munkáltatónál
Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.28. 08:29

Mit jelent az a "külföldi részleg" és hogyan is történt az az ott dolgozás?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.28. 08:28

A szerződés szerinti felmondási időre járót kellene kifizetni, de ne lepődj meg, ha semmit nem fognak.

forumozoka # 2013.04.28. 08:13

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő: melyik jogszabály vonatkozik arra PONTOSAN (mert hivatkozni szeretnék rá), hogy ha magyar cég külföldi részlegénél dolgoztam, akkor onnan az adózáshoz ("végelszámolás") a papírt magyar nyelven kell kapnom? A papírt az "eredeti" nyelven kaptam meg, amit sem én, sem a könyvelő nem ért. Hálásan köszönöm a gyors válaszokat!

natasa2002 # 2013.04.18. 17:11

Tisztelt Fórumozók!

Hétfőn azonnali hatállyal felmondtam a munkaviszonyomat, mert nem fizették ki a munkabért. A munkaszerződésemben 3 hónap felmondási idő szerepel rendes felmondás esetén. Az erre az időszakra járó távolléti díjat, vagy a munka törvénykönyve által meghatározott 30 napos felmondási időre járó távolléti díjat kell kifizetnie a munkáltatónak?

Előre is köszönöm a választ!

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.17. 12:19
manuel # 2013.04.17. 11:53

Kedves Fórumozók!

Kiköthet-e a munkáltató olyan kitételt, hogy a túlmunkát jutalék formájában fizeti ki, ha tetszik, be van tudva a jutalék összegébe, de ezen felül semmilyen pótlék vagy egyéb juttatás nem fizethető ki érte. köszönöm

Verona_89 # 2013.04.17. 06:26

Tisztelt Fórumozók, Tisztelt Ügyvédek!

Egy olyan munkaügyi kérdésben van szükségem tanácsadásra, hogy a jelenlegi munkahelyemen a főnököm minden egyes alkalmazottal aláíratott egy papírt arról, hogy a tavaly évre kapott prémiumot vissza kell fizetnünk a cégnek, amennyiben idén június 30-ig felmondunk.
Magyar Kft- nél dolgozom, de ez egy német cég leányvállalata, és a főnököm is német. A fent leírt dokumentum kizárólag német nyelven íródott, a főnököm személyesen fogalmazta meg. Munkaszerződésem magyar nyelvű, és hazározatlan időre szól.
A fent említett dokumentum fejlécében az áll, hogy "Inter office memo", és a szövegének lényege, hogy a munkavállaló elismeri, hogy a 2012-es évre kifizetett prémiumot vissza kell fizetnie, ha 2013 június 30-ig kilép a cégtől. A dokumentumon nincs feltüntetve semmilyen személyazonosításra vonatkozó adat, kizárólag az egyes munkavállalók keresztneve (a főnöm által kézírással feltüntetve!) és alul a munkavállaló aláírása szerepel. A munkaadó részéről a fejlécben szerepel a cég neve, címe, és a főnököm neve.
A dokumentumot 'kénytelenek' voltunk aláírni, mert a prémium megállapításakor és annak kifizetése előtt került rá sor.
Kérdésem az lenne a szakértőkhöz, hogy a fentiekben leírt dokumentum jogilag mennyire állja meg a helyét, illetve a dokumentum alapján jogilag behajtható-e bármelyik alkalmazotton a prémium visszafizetése, ha esetleg bármelyikünk felmondana 2013. Jún. 30. előtt.

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

Szép napot mindenkinek!

Üdvözlettel:
Egy munkavállaló

katokri # 2013.04.14. 16:57

Van egy kérdésem, remélem, tud valaki választ adni, vagy tanácsot.
59 éves nő vagyok. Eddig a minimálbérért dolgoztam, de most a munkáltatóm bevezette a teljesítménybért /elérhetetlen magasságba téve a 100 %-ot/, és közel 10 ezer forinttal kevesebbet kaptam. A 25 munkatársam között csak ketten vagyunk 55 év felettiek. Munkatársam szerint ebben a korban nem lehet csökkenteni a fizetést.
Másik kérdésem: Igaz-e, hogy az 55 év felettiek után járó munkáltatói kedvezményeket csak a kis és középvállalatok vehetik igénybe?

Valentina2003 # 2013.04.14. 04:34

Tisztelt Ügyvédek!

2001 óta dolgozok jelenlegi munkahelyemen közalkalmazottként.Határozatlan idejűként.
Ez év februárjában két kiskorú 10 év és 4év10 hó gyermekem édesapja tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Kértem a munkáltatómat az egy műszakos délelöttös munkarendre,de elutasított,hogy kevesen vagyunk és csak két szakképzett lehet délelőtt és délután-előtte lehettem állandó délelőttös,de volt egy munkahelyi balesetem,amit el is ismertek.Ezután megváltozott minden..Sajnos sehogy nem tudom megoldani a gyermekeim délutáni felügyeletét,minden rokonom 200 km-re él tőlünk:((Mit tehetnék??Tudom várják,hogy felmondjak,mert olyan a munkahelyi légkör,hogy szinte már elviselhetetlen,viszont szükségem van a pénzre,h gyermekeimet is el tudjam tartani..
Melyik felmondás,munkaviszony megszüntetése lenne számomra a legideálisabb?tervezem az elköltözést is..
Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.12. 16:14
tupoljev # 2013.04.12. 11:26

Kedves Wers! Köszönöm válaszod, már ezzel is nagyon sokat segítettél.
Üdvözlettel:
Tupoljev

wers # 2013.04.12. 10:23

Egyébként pedig a NAV kifejezetten üldözi az ilyen foglalkoztatást.
(Csak egy partnernak számláz, ott végzi a tevékenységet, ahova számláz, olyan tevékenységet végez, amit más, munkaszerződéssel foglalkoztatottak végeznek stb.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.12. 10:21

A kata éppen nem megy ilyen felállásban.

wers # 2013.04.12. 10:20

van egy csomó más megoldás, de többet kellene tudni, mik a tervek.

Pl. alkalmi munkavállalóként is tud egyszerűsítetten foglalkoztatni. (ezt pont erre találták ki)

tupoljev # 2013.04.11. 17:24

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék egy kis segítséget kérni, ha valaki esetleg jártas a következő témában.
60 éves nő vagyok korhatár előtti ellátásban részesülök és tudnának foglalkoztatni részmunkaidőben egy cégnél, de csak akkor, ha számlát tudok adni. Azt mondják váltsam ki a vállalkozóit és csináljak egy katás céget. Nagyon félek ettől, azt sem tudom lehet-e nyugdíj mellett, ha lehet, akkor mik a feltételek, stb.stb.
Szeretnék dolgozni, mert a nyugdíj nem elég, de ugyanakkor tartok is attól, hogy vállalkozóit váltsak ki, mert nem értek hozzá és nem akarom veszélyeztetni a biztos ellátásomat.
Esetleg tud valaki segíteni?
Előre is köszönöm, Üdvözlettel:

ksanyi52 # 2013.04.11. 14:54

Tiszteletem a fórumozóknak! Lenne egy tisztelet teljes kérdésem. Tavaly elnyertem egy pályázatot melynek feltételei a következők voltak:

  • Szakmunkásképző intézet,
  • B kategóriás jogosítvány,
  • Magyar állampolgárság.

Az lenne a kérdésem, hogy meg illetne e engem a szakmunkás minimálbér 32 éves szakmunkás bizonyítvánnyal? Igaz hogy nem a szakmámban dolgozok,és közalkalmazott vagyok. Kérhetem e, vagy ez a közalkalmazotti jogviszonyra nem vonatkozik? Tisztelettel: ksanyi.