végkielégítés és felmondás


szilvi627 # 2017.05.29. 16:15

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A mai napon - próbaidő alatt- a munkáltatóm felmondott. Ezt természetesen bármelyik fél megteheti ezen idő alatt.
A problémám csak az, hogy lombik programban veszek részt, melyről már a belépésem előtt tájékoztattam a munkáltatót (2 hónapja).
A munka törvénykönyve szerint a lombik programban részt vevőket védi a törvény még a próbaidő alatt.

"Ezt a jog nyelvén emberi reprodukciós eljárásnak nevezik, mellyel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a Munka Törvénykönyve 65. § (2) e) pontja alapján a nőket az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésüknek, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt szintén felmondási védelem illeti meg. "

Természetesen mondvacsinált indokokkal. Nem illek bele a "csapatba", stb...
Érdemes ezzel a kérdéssel tovább foglalkozni?
Választát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.15. 18:31

Gyűlik a munkáltató bértartozása. Ha más nem, a Bérgarancia Alap helytáll kb. bruttó egymillióig. Én azt összegyűjteném.

borász # 2017.05.15. 17:21

Tisztelt Hölgyem/Uram.
Segitséget szeretnék kérni a következő helyzetben.
A munkahelyemen már több, mint 10 éve alkalmazott vagyok.
Ez évben történt,hogy a Kft-nek március 1 óta nincs ügyvezető igazgatója. Azóta nem kapok sem munkát, sem fizetést. Alkalmi munkából élek. Kérdésem, hogy várjam-e meg a cég végelszámolását, vagy kell-e jogi lépéseket tennem ahhoz, hogy minden járandóságomat megkapjam. Várom válaszukat.

pazs # 2017.05.04. 11:04

Marci97: a felmentés pillanatában járó béred a végkielégítés alapja, minden másnak csak a végkielégítésre alapot adó időszak kiszámításánál van jelentősége.

Marci97 # 2017.05.04. 10:17

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy en 2005 ota dolgozom kozalkalmazottkent egy allami intezmenynel. edesapam betegsege miatt tavaly elott 1 evig felallasban dolgoztam, utana 1 evig fizetesnelkuli szabadsagon voltam. Sajnos Edesapam 2 honapja elhunyt, azota ujra teljes munkaidoben dolgozom. Azonban ugy tudjuk, nemsoka elbocsajtasok varhatoak. Ha az elbocsajtandok koze kerulok, mi alapjan hatarozzak meg a vegkielegitesemet? A teljes munkaido utan jaro vagy a felmunkaido utan jaro fizetes alapjan? Vagy az egy ev fizetesnelkuli miatt nem jar vegkielegites?

Elore is koszonom a segitseget!

Daemon1987 # 2017.04.13. 19:31

Tisztelt Hölgyem vagy Uram!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy:

a múlthéten aláírtam egy 6 órás részmunkaidős szerződés határozott időre. a kérdésem a következő lenne... feltudok e mondani????

Sajnos a szerződésben leírt munkaidő helyett 12 órát foglalkoztatnak egy nap. A héten 3-szor 12 órát dolgoztam és még most megint behívtak 2 napra 2-szer 12 órázni, sajnos a munkaszerződésemben csak 6 óra szerepel. Szeretné felmondani, mi a teendő vagy mit lehet ilyenkor csinálni?

Előre is köszönöm a segítségét+

Nyunyu966 # 2017.04.10. 18:12

Tisztelt Cím!
Vagyonvédelmi cég egyik középvezetője vagyok. Ezen vagyonvédelmi cég egy multiüzemnél alvállalkozó lassan hat éve. Én az első perctől ezen a telephelyen dolgozom. A multiüzem tendert írt ki, amit most elbukott az Én vagyonvédelmi cégem, és pár hét és jön az új nyertes cég dolgozni. A munkaszerződésemben az áll, hogy az ország bármely területén vállalnom kell munkát, ha úgy adódik. Azt akarja a cégem, hogy Én mondjak fel, vagy közös megegyezést akarnak aláíratni, és végkielégítésről hallani sem akarnak. Kérdésem, hogy van-e esélyem a végkielégítésre, nyilván más városban nem szeretnék menni. Amennyiben csak a közöst erőltetik, és nem írom alá,akkor egy azonnali-hatályút nyújtsak be nekik? Még annyi infó ami fontos lehet, hogy az új cég munkaindítása előtt pár nappal akarja a jelenlegi cégem közölni, hogy az ország melyik területére akarnak helyezni. Ezzel tovább megnehezítik a helyzetem. Nem beszélve arról, hogy idős, beteges édesanyám gondviselést Én látom el, de erről még orvosi igazolásom nincs.
> Válaszukat előre is köszönöm.
> Nagy József

ObudaFan # 2017.02.12. 15:01

9 Ft/km akkor jár a munkavállaló részére, amennyiben
a munkavállaló lakóhelye/tartózkodási helye és a munkahely között nincsen tömegközlekedés, vagy
a munkavállaló munkarendje miatt a közösségi közlekedést nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni, vagy
a munkavállaló mozgáskorlátozottsága vagy súlyos fogyatékossága miatt nem tudja a közösségi tömegközlekedést igénybe venni,
valamint, amennyiben a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy 10 év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

Ádee # 2017.02.12. 14:22

ObudaFan

Köszönöm. Magyarul tehát ha a munkaadóm köti az ebet a karóhoz(felmondási idő letöltése)akkor kénytelen leszek 3 hónapon kersztül napi 6 órát autózni a munkába és vissza?
Esetleges költségtérítésre milyen lehetőségeim vannak?(csak az üzemanyag költség több lenne mint havi fizetésem.. :-)
És esetleg mi van akkor ha felmondási idő megkezdése után véletlenül betegállományba kerülök?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.10. 14:41

Szerintem nem. Jobb ürügyet keress!

lacesz2 # 2017.02.10. 14:36

Üdvözletem!
Kérdéssel fordulnék a kedves szakértőkhőz. 17 éve dolgozóm a munkahelyemen és fizetésem nem kaptam meg a hónap 10.napjáig csak részben. Jogilag helytálló-e a azonnali rendkivüli felmondás? Végkielégités követeléssel. Pár évig nem fordult elő csúszás, de régebben rendszeresen volt. Elöre is köszönöm

asztro # 2017.02.09. 16:05

@Obudafan,

Nagyon köszönöm. Nem írtam olyat, hogy lett volna lényeges szerződésszegés, mert nem volt. Egyébként a közös megegyezéses dokumentumban még a fél évvel ezelőtti munkakörömet sikert megnevezniük. Szívesen közös megegyezem, van az a pénz amiért már holnap délután. :)

ObudaFan # 2017.02.09. 15:35

asztro

Azonnali hatályú felmondáshoz a munkavállaló lényeges szerződésszegése szükséges. Nem írtál olyat, hogy ilyesmit elkövettél volna.

ObudaFan # 2017.02.09. 15:34

Szerintem nem igazán van lehetőséged. Valamilyen közös megegyezéssel kellene próbálkozni.

Ádee # 2017.02.09. 15:29

Üdv!
Csak nagyvonalakban:
Nemsoká(max 2héten belül) egy nem várt családi-magánéleti ok miatt valószínűleg az ország másik részére kell költöznöm.
Ebből adódóan sajnos munkahely váltásra is kényszerülök.
A probléma itt adódik.Határozatlan 3 hónapos felmondási idős szerződésem van.A cég-az elmúlt évek tapasztalatából tudom-mindenkinél ragaszkodik a felmondási idő letöltéséhez,az esetlegessen akadékoskodó kollégákat még perrel is fenyegették.Esetemben a felmondási idő letöltése gyakorlatilag a nonszensz kategóriához konvergál,hiszen tömegközlekedéssel megoldhatatlan lesz,autóval is min. 5,5-6 órás utat jelentene oda-vissza.Kérdésem mik a lehetőségeim a munkáltatóval szemben,ha a közös +egyezésbe nem hajlandó belemenni?

asztro # 2017.02.09. 14:00

Tisztelt Szakértők!

Multimunkáltatóm 6 év határozatlan idejű munkaviszony után a minap közös megegyezéssel történő munkamegszüntetést javasolt. Ebben az esetben a következő két hónapban nem kellene bemennem dolgozni de nincs végkielégítés és "segítenek elhelyezkedni a cégen belül máshol" vagy azonnali hatályú felmondást kezdeményeznek, de akkor "nincs segítség".

Évek óta én vagyok az egyik nagy tehetség, előléptetések, elismerések. Semmilyen írásbeli figyelmeztetés vagy fegyelmezés nem történt. Egyszerűen csak egy kritikus projekt nem úgy halad, ahogy kellene és, látszólag, bűnbak kellene akire rá lehet fogni a késedelmet és időt nyerni.

Lelkes vagyok a feladattal kapcsolatban, hónapok óta 10-12 órákat dolgozom, hogy haladjon a szekér, amire egyébként még új munkaköri leírást sem kaptam, de ha meg akarnak válni tőlem szívesen részesülnék némi extra végkielégítésben megnyilvánuló motivációban.

Mit tanácsolnak? Mik itt az esélyek, ha bíróságra kerülne az ügy?

Lyonee # 2017.02.08. 13:06

Igen, igazad van. Most kivételesen nem néztem meg a jogszabályt, közalkalmazott lévén a kjt. ugrott be, (amit elég jól ismerek) ott nincs ilyen kitétel, hogy már a felmondás közlésének időpontjában kell rendelkezni a megfelelő mértékű jogviszonnyal.
A kérdező viszont - remélhetőleg helyesen -, munkaviszonyról írt, ezért rá ezt nem lehet alkalmazni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.07. 21:13

77. § (2) A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában a (3) bekezdésben meghatározott tartamban fennálljon.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.07. 21:12

ObudaFant inkább ne javítsd ki, míg nem ellenőrizted le kétszer is, hogy valóban téved. :D

tombdigger # 2017.02.07. 18:56

Köszönöm a választ mindkettőjüknek.
Szerintem is jár az idézett szöveg alapján.

Ami miatt kérdezem az egészet:
A cégnél belengették, hogy megszüntetik a részleget, de erről semmilyen írást nem láttunk. Páran már találtak mást és felmondtak.
Mindeközben megígérték, hogy kapni fogunk egy szerződést, ami alapján aki végig marad és segít "megásni a részleg sírját", kap pár havi lelépési pénzt. Ezt a szerződést már másfél hónapja csak ígérgetik.
Lassan eljön az az időpont, hogy ha ma felmondanának, épp kihúznánk a zárásig a mindannyiunkra érvényes 3 hónapos felmondással, ezért már lassan nem reménykedünk a lelépési pénzben, viszont a csapat kb felének áprilisban-májusban letelik a 3 éve.

Lyonee # 2017.02.07. 18:24

Szerintem a felmondási idő is jogszerző.

enforcement # 2017.02.07. 18:02

nonolet

Köszönöm a nagyon gyors választ.

ObudaFan # 2017.02.07. 16:13

Nem, a felmondás közléséig kell letelnie.

tombdigger # 2017.02.07. 15:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődnék, hogy a felmondási idő bele számít-e a 3 évbe végkielégítés szempontjából?
Tehát ha mondjuk márciusban felmondanak nekem 3 havi felmondással, és májusban jár le a cégnél a 3 évem, akkor jogosult vagyok-e végkielégítésre? Hiszen a munkaviszonyom meghaladja így a 3 évet.

Válaszát előre is köszönöm!

U.i.:
Emiatt gondolom, hogy jár:
"A végkielégítésre jogosultság további feltétele, hogy a munkaviszony megszűnésének időpontjában a munkaviszony legalább 3 éve fennálljon"
forrás: http://rsm.hu/…s-mennyi-jar

enforcement # 2017.02.07. 15:38

Tisztelt Szakértők !

Munkáltatóként lenne kérdésem : egyik alkalmazottunk egy ideje csak úgy tessék-lássék végzi munkáját. Szereltettünk az általa vezetett céges járműbe egy nyomkövetőt, mert gyanakodtunk, hogy magáncélokra is használja. A nyomkövető adataiból kiderült, hogy bizony munkaidőben másutt is van, mint ahol lenni kellene, és az is, hogy lényegesen több km-t megy , amit kifizettet velünk.... Visszajutott hozzánk, hogy arra " játszik", hogy felmondjon és végkielégítést kapjon.
Kérdésem : ha a munkavégzéshez szükséges gépkocsit magáncélokra használja ( nem engedélyezetten ) és csal a km elszámolással, ez fegyelmi vétségnek számít-e? Ha munkáltatóként emiatt felmondunk neki, jár a végkielégítés?