végkielégítés és felmondás


Nikolett_87 # 2016.12.06. 14:50

Tisztelt Fórumozók!
Egyedülálló anya lettem.A cégnél ahol dolgozom köteleznek a több műszakos beosztásra.Elzárkóznak a köztes beosztástól amit a gyermekem 3éves koráig engedtek csak meg. Így a munkabeosztásom összeegyeztethetetlen 3 éves gyermekem nevelésével. Ez nyomós indok azonnali hatályú felmondáshoz? Jogszerű? Köszönöm a válaszokat

Lajos84 # 2016.11.26. 13:24

A közös megegyezés mindenképp azt jelenti, hogy akkor nincs se felmondási idő, se végkielégités? Vagy akár még lehet is benne erről is szó?

ObudaFan # 2016.11.23. 12:50

Akkor jár végkielégítés, felmentési idő és ha gondolod, bíróságon vitathatod, hogy egyáltalán jogszerű-e a munkaviszony megszüntetése.

Lajos84 # 2016.11.23. 12:20

Nagyon köszönöm a választ.
És amúgy akkor mi van ha nem fogadom el?

Most az van, hogy megmagyarázták hogy nem lehet felmondani, mert ez nem az az eset, azért merült fel nekem, hogy mi lenne ha a betegségemre hivatkoznék, akkor hátha kénytelenek felmondan és nem mondhatják hgy ez nem az az eset és akkor ki kell fizetni a végkielégitést.

drbjozsef # 2016.11.23. 05:55

"abba az irányba akarnak vinni minket, hogy közös megegyezéseel menjünk inkább el"

Amit Te nem vagy köteles elfogadni. Bármit mondanak, NEM vagy köteles ott és akkor aláírni semmit. Ne is tedd! Kérd el a felmondást, és mond azt, hogy meggondolod a feltételeit. Ha nem tetszik, akkor szólsz nekik, hogy nem felel meg, és mondjanak fel rendes felmondással.

Mondjuk ez az Mt. alá tartozó munkavállalókra vonatkozik elsősorban, ha köztisztviselő vagy, akkor rád speciális szabályok vonatkoznak. Azokat sajnos én nem ismerem eléggé, talán más tud segíteni, de egy biztos : nem vagy köteles a közös megegyezésre (ahogy a nevéből következik is).

Lajos84 # 2016.11.22. 20:30

Akkor végülis az a kérdés,hogy hogy tudom elérni, hogy egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánitsanak?
És hogy lehet ezt elérni?
Ebben az évben sokat voltam táppénzen mondjuk.

A lényeg, hogy most átszervezés miatt mindenképp megszúnik a munkaviszonyom. És járna a végkielégités, de megmagyarázták, hogy nem jár, és abba az irányba akarnak vinni minket, hogy közös megegyezéseel menjünk inkább el, hogy ne kelljen végkielégitést fizetni.
De nekem van egészségügyi problémám is és tényleg eléggé alkalmatlannak érzem magam a felaadatok ellátására, sokat voltam táppénzeni s ebben az évben. És ha mondjuk erre alapozva járna végkielégités, akkor azt jó lenne ha meg tudnám játszani

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.22. 20:12

Nem az okon múlik, hanem azon, hogy kinek az egyoldalú jognyilatkozata. Ha a munkáltatóé, akkor jár.

Lajos84 # 2016.11.22. 19:49

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egészségügyi okokból történik a felmentés, akkor jár a végkielégítés?
Köztisztviselő vagyok.
És egyáltalán milyen esetben történik felmentés egészségügyi okokból? Ha én kérem? Vagy ha a munkáltató látja úgy, hogy nem vagyok alkalmas? Vagy milyen orvosi papir szükséges?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.28. 12:52

A munkáltatók szerint pedig túlságosan munkavállalópárti.

mord # 2016.10.28. 09:47

Köszönöm a válaszokat!
Akkor úgy gondolom, a munkáltató tárgyalásra/megállapodásra való kényszerítésére, nem maradt más lehetőségünk, minthogy kollektíve élünk a rendes felmondás jogával.

Ha jól értelmeztem, akkor ilyenkor a felmondási idő maximálisan 30 naptári nap lehet. Itt a munkáltatónak lehetősége van, részben felmentés adni (nem fog), de dönthet úgy is, hogy kötelező ledolgozni a teljes felmondási időt. Viszont ebből az időből, a ki nem adott szabadságok időarányos része (van bőven, mert már egy tudatosan alultervezett létszámmal dolgozunk) levonásra kell, hogy kerüljön.

Elképzelhető, hogy egy külső szemlélő számára, most úgy tűnik, hogy minden lehetőséget megpróbálunk megragadni (soha nem egy személyben, hanem egy 10 fős kollektíva nevében kérdezősködők), hogy miként tudnánk a munkáltatónak keresztbe tenni, de nem erről van szó!
Hosszú évek felgyülemlett feszültsége, keserűsége (ki nem adott, következő évre átvitt szabadságok, alultervezett létszám, megnövekedett, új feladatok, kisebb betegségek lábon történő kihordása munkaidőben, beígért, de elmaradt béremelések, a dekoncentrációból adódó vétségek miatt kirótt hatósági pénzbírságok munkabérből történő levonása stb.) miatt döntöttünk úgy, hogy valamit lépni fogunk.

Jómagam, nem értek a joghoz, de most kénytelen voltam egy párszor átolvasni a Munka Törvénykönyvét(nagy rabszolgatartó almanachot)… hát, a munkavállaló számára elkeserítő :-(

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.28. 08:32

Igen, a munkavállalónak a jogellenes felmondással okozott kárt meg kell térítenie. (Azzal, hogy az átalány-kártérítés összege beleszámít.)

mord # 2016.10.28. 06:18

Értem, tehát a jogszerűség kérdése mindenféleképpen a bírói mérlegelés szabadságába fog tartozni.

A következő kérdésem ehhez kapcsolódóan.
A cég, amely megrendelte a szolgáltatást, a jelenlegi munkáltatónktól, igyekezett magát bebiztosítani, a maga folyamatos működésére. Zárójelben megjegyezném, az ő zavartalan üzemviteléhez, a mi, folyamatos szolgáltatásunk elengedhetetlen. Nem teljesítés esetén, a szolgáltatási díj kétszerese van rögzítve, mint megfizetendő kötbér. A jelenlegi munkáltatónk, egy esetleges, jogszerűtlen, azonnali hatályú felmondás esetén, a számára kirótt kártérítést (kötbér megfizetését) átháríthatja-e ránk, azzal az indokkal, hogy mi felmondásunk jogszerűtlen volt?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.28. 05:05

Van olyan, újabb keletű döntvény, amely szerint megfelelő ok az azonnali hatályú felmondásra. (Szerintem csak ahhoz elegendő, hogy a munkavállaló megtagadja a munkavégzést.)

mord # 2016.10.27. 18:46

Tisztelt szakértők!
Súlyos munkáltatói kötelezettségszegésnek minősül-e, ha munkáltató nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges védőruházatot?

Olyan munkakörben dolgozunk, ahol is egy „speciális” üzemeltetési szolgáltatást nyújtunk.
Régebben ezt a fajta tevékenységet cég maga végezte, de egy idő után kiadta/megpályáztatta külső vállalkozónak. A vállalkozó legegyszerűbben úgy oldotta meg a feladatot, hogy mind az eszközöket, mind a személyi állományt átvette és így nyújtott tovább szolgáltatást.

A szolgáltatás igénybevevő cégnél most is, és de régebben is olyan szigorú munkavédelmi szabályzat van érvényben, hogy a területén csak lángálló és sztatikus feltöltődés mentes ruházatban lehet munkát végezni, sőt, csak ilyenben lehet egyáltalán a területén tartózkodni. Az így kiosztott egyéni munkaruhák régebben egyéni védőeszköznek minősültek, nem rendelkeztek úgynevezett kihordási idővel, azok, ha már nem töltötték be eredeti funkciójukat, egyszerűen kicserélték őket.

A új munkáltatónk az egyénileg kiosztott ruhákat (amelyek egyébként új állapotukban megfelelnek az előírásoknak) munkaruhának minősítette és arra kihordási időt (2év) írt elő. Ezt még fogcsikorgatva kibírtuk, de most, mivel a vállalkozó már tudja, hogy jövőre, nem ő fogja ezt a szolgáltatást nyújtani, 3 éve adott utoljára védőruhát. Az elmúlt 3 év alatt a ruha olyan mértékben elhasználódott, hogy szinte hordhatatlan. Hosszas siránkozás után, némely darabot hajlandó volt megjavítatni, de ez olyan amatőr módon történt, hogy az már szinte nevetséges.

Továbbá már most közölte velünk, hogy ő, a szolgáltatási szerződésének lejárta után sem fog felmondani nekünk, és végkielégítést fizetni számunkra. Szándékozik ezt tenni, mindannak ellenére, hogy elég részletesen körülhatárolt munkaköri leírásunk van, és olyan tevékenység, amit mi végzünk(értünk), nincs több jelenleg a profiljában. Egy kis képzavarral élve, a mi tovább foglakoztatásunk olyan lenne mintha a szakács, holnaptól fodrászként dolgozna.

Ehhez nekünk nincs sem kedvünk, sem eltökéltségünk sincs, ezért gondoltuk, hogy a fentiekre alapján, súlyos munkáltatói kötelezettségszegés indokával azonnali hatályú felmondást kezdeményezünk.
Mennyire működhet a dolog?
Elégséges-e az, hogy a védőfelszerelés hiányát, nem közvetlenül a munkáltatónak, írásban, hanem szolgálati elöljárónk útján, szóban adtuk, illetve szóban kaptunk elutasítást.
Szinte biztosak vagyunk benne, hogy az ügy munkaügyi bíróságig fog majd eljutni, ezért szeretnénk a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárni.

Előre is köszönöm válaszaikat

ObudaFan # 2016.05.04. 07:00

Csak a munkavállaló azonnali hatályú felmondása, illetve a közszférában az ennek megfelelő jogintézmények esetén jár a végkielégítés, "rendes" felmondás (nálad lemondás) esetén nem. Olyan munkáltatói kötelezettségszegést pedig nem írtál, amire alapozni lehetne.

kőkuti # 2016.05.04. 05:39

Köszönöm a választ! Végkielégítésemhez szeretnék hozzájutni, milyen módon lehetséges, felmentéssel? Ha én kérem a munkaviszony megszűntetését akkor semmi esetben sem jár?

Rexor # 2016.05.03. 15:28

Ha kilépsz nem kapsz végkielégítést.

kőkuti # 2016.05.03. 15:19

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne: A közigazgatásban köztisztviselőként dolgozom több mint 10 éve, béremet nem emelték úgy mint kollégáimét ugyanakkor többet kell dolgoznom. Középfokkal keresek netto százezer forintot. Szeretnék kilépni. Hogyan tegyem, ha a végkielégítésemet nem szeretném elveszíteni.
Köszönöm a választ előre is.

kőkuti # 2016.05.03. 15:08

kérdésem az lenne:

pinkfloyd # 2016.05.03. 14:25

13. éve dolgozom egy munkahelyen kormánytisztviselőként. Átszervezés miatt 125 km-re található másik irodába akarnak áthelyezni. Feleségemmel átbeszéltük és nem akarom, nem is tudom vállalni ezt. Kérdésem, jár-e végkielégítés, ha nem írom alá az áthelyezést. Ha nem írom alá, az egyben a felmondásom is lenne? Ha én mondok fel ebben az esetben (mert ilyen előregyártott nyomtatványt is az orrom alá dughatnak) jár-e végkielégítés. Egyébként köteles vagyok egy ilyen áthelyezést aláírni? Két gyermeket nevelünk 17, 19 éves gimnazisták.

Zoller # 2016.04.29. 17:48

A kollektív szerződésben szereplő bérbesorolási táblázatban meghatározott felső bérhatár - amit nem érek el - nem elég? Az én olvasatomban -ami nem feltétlenül jó- ez hátrányos megkülönböztetés. Kérdés, hogy konkrétan mi kell(ene) ahhoz, hogy megálljon ez a rám nézve negatív munkáltatói álláspont?

ObudaFan # 2016.04.28. 16:17

Ez önmagában nem diszkrimináció, ahhoz legalább valoshinusiteni kellene valamilyen védett tulajdonságot, ami a diszkrimináció oka.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.28. 12:53

Még ha lenne is diszkrimináció - szerintem nincs - akkor sem lenne megfelelő ok az azonnali hatályú felmondásra. Szerintem.

Zoller # 2016.04.28. 12:30

Tisztelt Kovács Úr!

Lehet alapja a felmondásnak az általam említett diszkriminatív munkáltatói magatartás? Lehet esélyem a végkielégítésre? Elég komoly összegről lenne szó és nem szeretnék mellélőni.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.28. 05:00

Aranyos.