végkielégítés és felmondás


Orsi_921 # 2015.12.18. 20:28

Kedves Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogyha valaki munkaerő kölcsönzőn keresztül dolgozott egy cégnél, majd a cég átvette saját alkalmazásba, akkor a végkielégítésnél számít a kölcsönzés alatt eltöltött időszak is? Ha gén, ha nem, van erre vmi paragrafus?

Nagyon köszönöm!

dolfi # 2015.03.16. 22:21

Üdvözlöm!

Három müszakos munkarendben dolgozom bérmunkásként egy cégnél. A munkaszerződésben minimálbér plussz 40% müszakpótlék van.

De nem kapom meg, a besorolási bérem csak br. 92 ezer forint és cafetériát se kapok, pedig lejárt a próbaidőm. A cég saját alkalmazottai jóval többett keresnek.

Az lenne a kérdésem hogy ez törvényes e? És hol lehet panasszal élni?
Tiszutelettel: Ferenc.

pindurkácska # 2014.11.17. 16:20

Tisztelt Cím!
2005 január óta dolgoztam egy boltban. 2011 novemberében szültem. Ezalat a bolt megszünt a helyi városban. Maga a cég él másik városban van üzlete. Most jár le a 3 év. Megyek le a céghez. Mi vár rám? Én olyan messze nem tudok lejárni dolgozni ha visszavennének is. Gondolom felmondás. Kapok végkielégitést?

Pogi80 # 2014.09.24. 18:31

Tisztelt Jogi Fórum!
Hétfőn munkahelyemen , 11 év folyamatos munkaviszony után bejelentettem felmondási szándékomat. A vezetőség ezen döntésemet elfogadta, igaz sajnálatát fejezte ki.
Bevallásuk szerint egy nagyon jó munkaerőt veszítenek el személyemben. Egyeztetések addig vezettek, hogy támogattak arról, hogy számíthatok végkielégítésre az elmúlt években nyújtott teljesítményen alapján.
Érdeklődni szeretnék: Tudom ez nem járna, de meddig lehet elmenni ezen összeg megállapításában?
Voltak olyan problémás Kollégák, akiktől a vállalat köszönt el mégis 1-2-3 hónapnyi összegtől a milliós nagyságrendű összeggel távoztak. Ez alapján a Vezetőség döntésén múlhat?
(Gazdálkodási osztályon dolgozom, így ezekre rálátok)
Vállalatunknál nincs Kollektív szerződés, sem pedig egyedi munkaszerződés.
A tájékoztatást köszönöm.

Bence100 # 2014.09.22. 18:20

Tisztelt fórumozók!
Az alábbi problémában szeretnék segítséget kérni.
17 éve dolgozom a munkahelyemen teljesítmény rendszerben.
A munkáltató semmilyen módon nem hozza tudomására a dolgozóknak a norma időt!
A felmondáson gondolkozom,ez a tény állás elegendő-e az
azonnali hatályú felmondáshoz? Ebben az esetben jár-e nekem végkielégítés?
A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.09.20. 07:10

Tamás181

Ha korábban ilyen információt kaptál, akkor korábban téves információt kaptál. Munkavállalói felmondás esetén nem jár végkielégítés. (Munkavállalói azonnali hatályú felmondás esetén igen, de arra meg nem elég az, hogy romlott az egészségügyi állapotod.)

Tamás181 # 2014.09.19. 09:24

Tisztelt Fórumozók!
Korábban azt az információt kaptam, hogy jár végkielégítés akkor, ha a munkavállaló az egészségében fellépő hátrányos változás indokával adja be a felmondását. Elegendő ehhez egy üzemorvos és egy szakorvos által kiállított - egymástól független - szakvélemény?
Abban az esetben, ha ilyen indokkal adom be a felmondásomat, köteles vagyok letölteni a felmondási időt? Ha nem, akkor követelhetem- e a felmondási időre járó bér kifizetését?
Segítségüket előre is köszönöm!

Zsolticrx # 2014.06.12. 07:33

Tisztelt Fórumozók!
Nekem is kérdésem lenne.
2011.01.03 tól mai napig munkavállaló vagyok egy cégnél.
Egy évig kb határozott majd határozatlan idejű szerződéssel.
Jelenleg a cég elég rossz helyzetben áll,jelenleg más lett a többségi tulajdonos,optimum szövetkezetbe akar beléptetni mindenkit,aki nem lép be nem tudja alkalmazni tovább (címszóval),mert a túlórát ezen keresztül szeretné kifizetni.
Találtam másik munkahelyet.
Jár-e végkielégítés nekem?
Függetlenül attól hogy ki mond fel.

Egy oldalon olvastam hogy abban az esetben is jár ha a munkavállaló azonnali hatállyal felmond.

Közös megegyezésben szerepel akkor is jár igaz ez?

lotr # 2014.06.11. 18:25

Tisztelt fórumozók!
Az alábbi problémában szeretnék segítséget kérni.
Párom pozíciója 12 év munkaviszonyt követően megszűnik, rendes felmondással küldenék el, melyhez jár a végkielégítés, illetve a felmondási időre járó bér, szabadság megváltás. De emellett felajánlottak neki egy másik munkakört, ahol kevesebb bért kapna, ez a pozíció viszont szakmailag más, mint az eddig végzett, így van ezzel szemben egy kis fenntartásunk.
Lehet e ilyen esetben kötni olyan szerződést, hogy az új munkakört csak próbaidőre fogadja el, és ha nem tudja ellátni azt, akkor az eredeti felmondás lépjen érvénybe?
A válaszokat előre is köszönöm.

bonmon # 2014.05.27. 10:35

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A munkahelyi közvetlen vezetőm, minden hónapban utolsó pillanatban adja ki a következő havi beosztást.A munka törvénykönyvben elő van írva, hogy 7 nappal érvénybelépése előtt ki kellene adnia. Felmondhatok-e rendkívüli felmondással, erre hivatkozva, mivel mindig problémát okoz, hogy ez miatt nem tudok előre tervezni. Valamint elég sokszor előfordul, hogy minősíthetetlen hangnemben kiabál velünk, kolléganők előtt, valamint vásárló térben, amit ha jól tudom nem tehetné meg.
Köszönettel

ObudaFan # 2014.05.26. 14:01

Közösen megegyezni bármiben lehet. Ha most itt a közös megegyezés arról szólna, hogy nincs felmondási idő és végkielégítés, akkor nyilván csak abban az esetben jöhet ez szóba, ha egyébként is biztosan azonnali hatállyal mondhatna fel a munkáltató, hiszen az azonnali hatályú felmondás az az eset, amikor nem kap semmit. Hogy az azonnali hatályú felmondásra mi az esélyt, annak a megítéléséhez azért pontosan kellene tudni, hogy itt milyen magatartásokról van szó, és hát az azonnali hatályú felmondás esetén a 15 napnál régebbi eseményeket csak akkor lehet figyelembe venni, ha az újabb magatartással együtt folyamatos kötelezettségszegésnek lehet tekinteni. Összességében ilyen tartalommal nem túl valószínű, hogy érdemes lenne megállapodni, hacsak nincs a munkálattónak pluszban valamilyen kárigénye, vagy egyéb igénye, amiről lemond ennek a fejében.

azzurra81 # 2014.05.25. 08:26

Sziasztok,

Párom munkahelyén két figyelmeztetést kapott (tudomásom szerint a harmadik után automatikus elbocsájtás jár) de a másodiknál közölték vele, hogy ezután nagyon vigyázzon, mert most már bármilyen kis apróságért (késés stb) el fogják bocsájtani.

A kérdésem a következő:

  • Tudni kell, hogy a munkáltató előszeretettel ír alá ilyenkor közös megegyezéses munkabeszüntetést.

Melyik éri meg jobban a páromnak, ha esetleg sor kerül a fentiekre és 8 éve dolgozik a cégnék?
Közös megegyezés, ez esetben nem kap semmit, vagy rendes felmondás a munkáltató részéről, amikor is legalább a felmondási időt ledolgozhatja és addig van keresete plussz megkapja a végkielégítést?

Egyáltalán van jelentősége, hogy közös megegyezéssel vagy rendes felmondással szűnik-e meg a munkahelye a jövőbeli álláskeresés szempontjából?

Még egy kérdés:

Ha megkapja a harmadik figyelmeztetést, akkor rendes felmondással vagy rendkívüli felmondással bocsájthatja el a munkáltató?

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Lyonee # 2014.05.17. 18:30

Mietta
"A kinevezés szövege így szól: a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII.tv. alapján helyettesítés céljából Molnár Éva munkavállaló fizetés nélküli szabadság miatti távolléte idejére 2012.11.05. napjától legfeljebb 2015.10.31 napjáig."
Ez azt jelenti, hogy amikor MV fizetés nélküli szabadsága megszűnik, akkor fog te közalkalmazotti jogviszonyod is megszűnni a szerződés értelmében. Nem felmentéssel, hanem a határozott idejű szerződés lejártával. Ebből következik, hogy nem jár sem végkielégítés, sem felmentési idő.

A szerződésed végső időpontja lebeg, események bekövetkezéséhez van kötve. De ez ettől még határozott idejű szerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.17. 17:01

nem írom alá a közös megegyezést, csak abban az esetben, ha kifizeti a valós béremet.
Akkor is miért írnád alá?

Mi a teendő ilyenkor?
Bejársz dolgozni az irányadó munkarend szerint. A munkaviszonyod ugyanis nem szűnt meg.

Pici78 # 2014.05.17. 16:00

Volt munkáltatóm eladta a cégét, külföldre távozott. Szóban felmondott, írásban nem. Ehelyett írt egy közös megegyezést, melyet nem ő, hanem az új tulajdonos adott át, a törvényesen bejelentett utolsó munkabérem kíséretében, amely történetesen 60e HUF. De én valójában ennek dupláját szoktam kapni, havi kb. 180 órát dolgoztam (nem annyira voltam bejelentve). Én közöltem vele, hogy nem írom alá a közös megegyezést, csak abban az esetben, ha kifizeti a valós béremet. Ő erre nem volt hajlandó. Se az utolsó, március havi béremet, se felmondást írásban, se kilépési papírokat, semmit nem kaptam azóta. Mi a teendő ilyenkor?

Mama2011 # 2014.05.14. 04:02

Ha beszámít a végkielégítés a nyugdíjalapba, akkor az teljes mértékben, vagy pedig van valami korlátozás?

ObudaFan # 2014.05.13. 20:12

Atti79

Közös megegyezés esetén a megegyezésben foglaltak irányadók. Ha abban nyilatkozol, hogy semmilyen más követelésed nincs, akkor nem tudsz olyasmit érvényesíteni, ami ebben a megállapodásban nem szerepel.
Ha a munkáltató felmond, és nem kapsz meg olyan juttatást, ami törvény, kollektív szerződés, munkaszerződés, avgy egyéb, a munkaviszonyra irányadó szabály alapján jár, akkor a munkaügyi bírósághoz lehet fordulni.

Atti79 # 2014.05.13. 18:45

Sziasztok!

Cégem a héten bejelentette, hogy picit több mint 100 alkalmazottól válik meg 7 hónapos időtartamon belül, sajnos az én munkámat is máshová költöztetik, így novemberig maradhatok. A törvényi kötelezőnél picit jobb feltételeket adnak, persze semmit sem ingyen. (plusz egy hónapot kifizetnek, a felmondási időt nem kell ledolgozni, viszont felmondást még nem kaptam, csupán egy "megállapodást" amiben az szerepel, ha megfelelően adom át a munkát minden a mai naptól a felmondásig a cégnél eltöltött hónapért cserébe egy hónapnyi plusz fizetést kapok (tehát összesen a novemberig hátralévő hat hónapra még három hónapnyi bér).
Átolvastam a céges szabályzatokat, és abban az szerepel, hogy ha a munkaviszonyom a pénzügyi éven belül a munkáltató működésével összefüggő okból szűnik meg a fent említetten kívül jár a rendes éves bónuszom időarányos része (Ez nagyjából még egy havi fizetésre jönne ki)

Kérdésem: Milyen lehetőségem van arra, hogy ez utóbbi bónusz is kifizettessem velük. Azért dilemmázom, mert még nem kaptam felmondást, és nem tudom, hogy közös megegyezést szeretnének aláíratni, vagy pedig rendes felmondás lesz. Ebben az utóbbi esetben nyilván valamilyen procedúra szerint kérhetném a kifizetést, mi történik akkor ha közös megegyezést szeretnének kötni, és ez utóbbi bónusz már nem akarják kifizetni. Kérhetem -e ezt utólag bármilyen formában arra hivatkozva hogy ez még járna, vagy pedig abban az esetben, ha aláírom a közös megegyezést ezt már nem fogom megkapni?

Hogyan tudnám az egyébként járó bónuszt kifizettetni velük, sajnos azt mondták, hogy megitélésük szerint ez nem jár merthogy a bónusznak egyik feltétele, hogy a kifizetés napján ne álljak felmondás alatt, ami igaz, csakhogy én a fent említett pontot úgy értelmezem, hogy ez ennek ellenére jár. Még semmilyen papírt nem írtam alá, és nem kaptam felmondást írásban (ezt a cég novemberig bezárólag fogja megtenni)

Köszi szépen. Atti

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.13. 15:53

Mietta, valamit félreérthettél, a határozott idejű kinevezésnek (nem szerződés) épp az a lényege, hogy nem kell a közalkalmazottat felmenteni (nem felmondás), mert a jogviszony a meghatározott idő elteltével intézkedés nélkül megszűnik.
Ha a munkáltató többet akar fizetni, mint amennyi jár, azt természetesen nem kell visszautasítani. Bár kétlem, hogy erről egy bérszámfejtő fog dönteni. (Szerintem nincs is bérszámfejtés a közintézményekben, azt a Kincstár végzi. Vagy mi.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.13. 15:49

Minden beleszámít, ami után járulékot (szociális hozzájárulási adót) fizetsz.

Mama2011 # 2014.05.13. 15:23

A végkielégítés összege, és a felmentési időre járó bér beszámít-e a nyugdíj alapba a 2014. évi nyugdíjazáskor?

Mietta # 2014.05.12. 07:03

Kedves mamamacoka, kaptam egy választ Öntől a határozott idejű közalkalmazotti helyettesítő szerződés felmondásáról, amit a munkaadó mondana fel, tovább érdeklődtem bérszámfejtésben az a válasz, hogy jár nekem egy összegben a határozott idő végig megállapított munkabér ha visszajön a helyettesített kolléga is.

ObudaFan # 2014.05.07. 09:57

Ismerni kellene részleteiben a tanulmányi szerződést, de erősen valószínű, hogy fizetni kellene.

zsalesz # 2014.05.07. 09:36

Kedves Szakértők!

2000 óta dolgozom egy cégnél. 2011-ben egészségügyi problémám miatt nem engedtek vissza régi munkakörömbe, új pozíciót ajánlottak fel amit elfogadtam, és ahol mind a mai napog dolgozom. Az a gondom, hogy a felajánlott munkakört egyszerűen nem tudom megszokni, valóságosan utálom csinálni. Van egy tanulmányi szerződésem ami 2015-ben jár le. Kérdésem a következő:

Ha felmondok akkor nekem vissza kell fizetnem a cég által finanszírozott tanulmányaim költségét? Vagy mivel a régi munkakörömben nem tudnak tovább alkalmazni így nem kell.

A rendes felmondáson kívül van esetleg más alternatíva?

Kérném szépen szíves tanácsaikat a problémám megoldására.

Köszönettel: Zsalesz

Carina1 # 2014.05.07. 08:41

Tisztelt Jogi fórum!
Jelenlegi munkahelyemen 2008.júliusa óta vagyok alkalmazásban,jelenleg kislányommal otthon vagyok GYES-en,ugyanis mikor 2013.őszén vissza akartam menni dolgozni,a főnököm kijelentette,hogy sajnos nem tud visszavenni,mert nincsenek eladások,kicsi a forgalom,és bőven elég az a létszám amivel most működnek.Azóta állást keresek,de sajnos még nem találtam.Viszont szükségem lenne a bent maradt szabadságom után járó pénzösszegre,illetve nem tudom,hogy ha közös megegyezéssel szeretnének tőlem megválni,abban az esetben kaphatok/kérhetek-e végkielégítést.(1-2 havit). Válaszukat nagyon köszönöm!