Dolgozó részéről azonnali felmondás.


wers # 2013.05.29. 12:14

nézd, te akarsz elmenni, ráadásul hónapok óta táppénzen vagy, természetesen gondoskodott a helyettesítésedről, és ezt ezután is megteszi. Logikus, hogy egy hónapra nem fog visszahelyezni (bocs, de én sem tenném), inkább legyél együttműködő, és segítsd betanulni az új vezetőt.

dantetti # 2013.05.29. 12:08

Köszönöm a segítségeket.

Még annyi a problémám, hogy eddig vezető beosztásban voltam. Ahogy ismerem a főnököm, a 30 napos felmondási időre "le tesz" beosztottnak, és majd azok mondják meg mit és hogyan tegyek, akiknek én tanítottam meg. Szóval ezt természetesen nem vállalom el.
Ebben az esetben mit tehetek jogilag ?

wers # 2013.05.29. 11:28

bocsi Rita, elírtam a nevedet

wers # 2013.05.29. 11:27

beszeritának igaza van, ne fordítsuk meg a sorrendet

  1. Mondjon fel, ezt juttassa el a munkáltatónak, úgy, hogy igazolása legyen
  2. Munkaügyes kiszámolja, mikor ér véget a felmondási idő - de ha táppénzen van, a felmondási idő az első munkában töltött napon kezdődik meg.
  3. Utána kell kiállítani a papírokat, és kifizetni az esetleges járandóságokat (de ha felmerül károkozásból eredő tartozás, azzal el kell számolni)
  4. És csak ezek után megy a felügyelethez, ha nem kap papírt
dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.05.29. 11:19

dantetti

Nem tagadhatja meg a papírok kiadását. Forduljon a munkaügyi felügyelethez, ha nem adja ki.
____________________________
Budapesti ügyvéd
www.bodnarugyvediiroda.hu

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.05.29. 11:06

Nem tagadhatja meg a papírok kiadását. Forduljon a munkaügyi felügyelethez, ha nem adja ki.

____________________________

Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

dantetti # 2013.05.29. 08:07

Sajnos nekem is zavaros. Nem értem a logikáját, miért nem válaszol semmire. Pénteken kell mennem az új helyre interjúra, de teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit mondjak a várható munkába állást illetően.
Még az azonnali felmondásnak is jobban utána nézek, hogy esetleg azt küldöm el neki.
Esetleg valamilyen hivatalhoz küldjem el hogy a munkaadóm nem adja ki a papírjaimat, és szólítsák fel?

wers # 2013.05.29. 07:53

Számomra zavaros a helyzeted, innen nehéz tanácsot adni. Küld el a felmondást, vagy vidd be személyesen.

dantetti # 2013.05.29. 07:16

Köszönöm a választ.
Nekem az a problémám hogy nem tudok vele kapcsolatba lépni. Semmire sem reagál. Tehát ha levélben elküldöm neki a felmondást, esetleg át sem veszi, és nem küldi el a papírjaimat. Szóval akkor mit tehetek ?
Köszönöm

wers # 2013.05.29. 05:17

dantetti, két külön dologról van szó, te bármikor felmondhatsz, és leszámolhatsz. A felmondást írásban, és legyen róla átváteli elismervény, vagy add fel postán tértivevénnyel.
Az, hogy kárt okoztál, azt rendezned kell a főnököddel, hogy hogyan, az megegyezés kérdése.
Nagy valószínűséggel alá íratnak veled egy ügyes kis papírt, hogy mennyivel tartozol, és ha nem fizetsz önként végrehajtják rajtad.

dantetti # 2013.05.27. 14:21

Tiosztelt Fórumozók, az alábbi kérdésemre szeretnék választ, segítséget kapni:
Alkalmazásban vagyok egy kft.-nél,
2012.decemberében volt egy uti balesetem a főnököm autójával és azóta is táppénzen vagyok.
Már lassan mehetnék vissza dolgozni, de nem reagál a megkereséseimre, ezért fel szeretnék mondani.
Megtagadhatja-e a papírjaim kiadását mert az autója annó összetörött, vagy mit tehet hogy ne engedjen el ?
Valamint én mit tehetek ha továbbra sem reagál a megkereséseimre, és nem küldi a papírokat?
Köszönöm

wers # 2013.05.27. 10:49

szívesen, ha fejlemény van, írj

Zsu38 # 2013.05.27. 10:46

Köszönöm, egyelőre nem is szándékozok aláírni semmit. Viszont jó lenne már kimozdulni erről a holtpontról, mert ez idegölő.

wers # 2013.05.27. 10:40

Na ez az, amitől óva intelek, mármint hogy dühből cselekedj. Jó lett volna kipuhatolni a szándékukat. Semmit ne írj alá, amíg munkajogásszal nem konzultáltál, és szerintem nem árt írásban kommunikálni.

Zsu38 # 2013.05.27. 10:29

Semmit, behívtak, hogy beszéljük meg. Várattak fél órát, gondolom késett a jogász. Utána közölték velem, hogy mindenről jegyzőkönyv készül, de nekem nincs szükségem segítségre, illetőleg ügyvédre, mert minden rendben lesz. De ha gondolom, hívjak egyet megvárják még ide ér, viszont a beszélgetést nyugodtan kezdjük el, mert abból nem lehet probléma, én pedig felálltam és eljöttem, mert amikor behívtak telefonon tájékoztatni kellett volna arról, hogy mi vár rám és akkor felkészülten ügyvéddel mehettem volna oda. Így esélyem sem volt arra, hogy három emberrel szemben megvédhessem a jogaimat. Szerintem ez így nagyon tisztességtelen volt. Azóta várom a levelüket, mert egy volt munkatársam tájékoztatott, hogy levelet fognak nekem küldeni. Annak a tartalmától tenném függővé, a további lépéseket. Lehet rossz döntést hoztam, meg kellett volna várnom, mi történik, de nagyon dühös lettem.

wers # 2013.05.27. 10:05

Értem, van itt még nyitott kérdés akkor. A vállalat jogásza mit ajánlott?

Zsu38 # 2013.05.27. 09:56

Átvette, de el még nem fogadta. Erre várok már 10 napja, hogy nyilatkozzon. De eddig még semmi, a ledolgozott napjaimat viszont már kifizette. De csak azt!

wers # 2013.05.27. 09:35

Abban igazad van, hogy nem jogszerű az alkalmazásod, kötetlen munkaidőnél is van meghatározott munkaidő. Én csak arra próbáltalak felkészíteni, hogy egy bírónak billenhet erre is és arra a mérlege.
Azt nem írtad, elfogadta-e a rendkívüli felmondást, és pl. fizet-e végkielégítést.

Zsu38 # 2013.05.27. 09:17

Kedves Wers! Köszönöm jó szándékú tanácsodat, de hidd el nem az volt a probléma, hogy kaptam kötelezően elvégzendő feladatokat, hanem heti négy nap tizenkét órában, kötelezően a munkahelyemen és csak is ott elvégezhető feladatom volt.Igazad van megegyezésre kellene törekednem, de szerintem átlépték egy határt, amit a kötetlen munkaszerződéssel akartak leplezni, és amikor rákérdeztem, akkor azt közölték velem, ha nem tetszik el lehet menni. Keresgetem az interneten és beszéltem egy munkajogásszal is telefonon, így jutottam erre az álláspontra, hogy nincs más lehetőségem, mint az azonnali hatályú felmondás. Jelenleg a papírjaimat várom, mivel semmit nem kaptam meg, és jó lenne már tisztán látni, és tovább lépni. Viszont neked ismételten is köszönöm.
"A kötetlen munkarendet azonban csak akkor lehet alkalmazni, ha ez a munkakör sajátos jellegére, a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel valóban lehetséges. Ha a munkaidőnek szükségszerűen igazodnia kell a munkáltató nyitvatartási idejéhez, vagy az alkalmazott technológia kötöttségeket jelent (pl. a munkaidő kezdete fixen meghatározott), nem lehet szó kötetlen munkarendről. Nem lehet tehát a kötetlen munkarend alkalmazásával kibújni a munkaidő szabályok betartása alól azzal, hogy a munkáltató olyan munkakörökben is átengedi a munkaidő-beosztás jogát, ahol valójában nem a munkavállaló osztja be a saját munkaidejét."

wers # 2013.05.27. 06:35

kedves Zsu38, a jószándék vezérelt, mikor válaszoltam. Ha figyeled az új törvényi változtatásokat, láthatod, kicsit a munkáltató felé kezd kedvezőbb lenni, aminek okát én valamilyen szinten üdvözlök. Nehéz megtatálni az egyensúlyt, hogy a rabszolgatartás és szanatóriumi munkahely között védjék mindkét oldalt, de az biztos, most nem árt védeni azt, aki munkát tud biztosítani (és még fizet is)
Persze itt nem a te munkáltatódra gondoltam elsősorban, mert az a leírtak alapján hajlik a rabszolgatartás felé, de lehet nem annyira, hogy ez megállna egy bíró előtt.
A kötetlen munkaidő nem azt jelenti, hogy a munkáltató nem adhat ki konkrét időpontra feladatokat (pl. tárgyalás, munkaértekezletek stb.)

Ha egyzséget ajánlanak, próbálj megegyezni, nem olyan hosszú az a felmondási idő, ha ezen múlik, hisz azt nem állítottam, hogy nem mondhatsz fel.

Zsu38 # 2013.05.24. 16:03

Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.24. 15:59

Azt kérdezted, milyen a rendkívüli felmondásod. Én meg elmondtam a véleményemet. Amivel nem vagyok egyedül, mert wers már korábban szólt, hogy nem kellene ezzel az azonnali hatályú felmondással próbálkozni.
Segítettünk.
Ennyi. Nincs a dologban több anyag.

(Azért nem gondolom, hogy indokolnom is kellene, mert nincs szándékomban meggyőzni. Ha nem akarod, nem kell elhinned, hogy rosszak az esélyeid egy perre. Te döntöd el, közlöd-e azt a felmondást.)

Zsu38 # 2013.05.24. 15:17

Bocsánat, azt hittem ez egy segítő oldal. Tévedtem volna? Ránéztem az oldaladra, reméltem is, hogy segítesz, át is beszéltük a családdal. De, ez akkor nem erről szól! Sajnálom.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.24. 15:10

Miért kellene indokolnom? Nem a főtárgyalás ez!

Zsu38 # 2013.05.24. 14:38

Miért, indokold meg kérlek! Köszönöm.