Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Cafeteria, béren kívüli jut. - lakáscélú hitel

Rexor # e-mail 2020.02.20. 12:22

Adható, neked nem kell bejelenteni, csak az adózásban lehetnek különbségek.

Zit@ # e-mail 2020.02.20. 11:51

Tisztelt Jogi Fórum!

Segitséget illetve információt szeretnék kérni cafeteriaval kapcsolatban. A jelenlegi munkaadóm 12000 ft-ot fizet. Ez év márciusától lesz egy másik munkahelyem is ahol szintén fizetnek 38000 ft-ot. Kérdésem kapható a kettő együtt? Vagy max összeg? Bejelentés köteles? stb....

Köszönettel: Zita

Köszönettel: Zita

Krakko # e-mail 2018.06.22. 11:19

Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni a lakás cafeteriával kapcsolatban.
Van egy közös lakásunk 50/50 % -ban feleségemmel.
Meg szeretném vásárolni tőle az 50% -os tulajdonrészét.
Ennek értéke kb. 6 000 000 Ft.
A munkáltatóm ígérete szerint, amennyiben jogszabályba nem ütközik biztosítaná részemre a törvényileg adható összeget.
Elvileg megvalósítható? Milyen adminisztrációval jár ez a tranzakció?

Előre is köszönöm válaszukat!

RhytePadar # e-mail 2018.05.08. 15:42

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésem lenne lakáshiteltörlesztés támogatása cafetériából témakörben.

Ha végtörlesztem a hitelemet, de adott évben törlesztett összeg eléri/meghaladja az éves cafetéria keretemet (csak lakáshiteltörlesztés támogatást kértem a cafetériámban), akkor kaphatom-e továbbra is (év végéig) a cafetériámat a lakáshitel törlesztésemre vagy erre csak addig van mód ameddig a hitelszerződésem él.

Az éves cafetéria keret 12 részre osztva havi szinten utalja a cég a benyújtott előző havi törlesztés igazolását követően.

Köszönöm a válaszokat!

Üdv,
Árpád

drbjozsef #   2018.03.08. 07:11

Elvileg nincs köze a CSOK-nak a cafetériához. A CSOK-nak és a lakáshitel cafetériának csak annyi köze van egymáshoz, hogy elég sok olyan feltétele van mindkettőnek, ami ugyanaz vagy hasonló, például a méltányolható lakásigény együttköltözők szerinti szobaszámára, és a szobaszámtól függő árának is meg kell felelnie.

Olvasd el alaposan a 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet 3§-át.

Az szól a méltányolható lakásigényről, és benne van a gyerektelen párok feltételei is. Ha én jól értem, CSOK nem kell, nyilatkozhattok is a később született gyerekekről - viszont akkor ugyan ott vagytok : be kell vállalni előre a két gyereket.

De nézd át pontosan.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szabi83 # e-mail 2018.03.07. 17:32

Tisztelt Fórumozók!

Jól értem, hogy a cafeteria keretből csak akkor tudom igénybe venni ezt a lakáscélú támogatást, ha van CSOK-om?

Mivel bizonytalanra nem akartuk bevállalni a CSOK-ot így hitelt vettünk fel, hogy megvegyük azt a házat amibe a családunkat tervezzük. De mivel jelenleg még csak ketten vagyunk és a ház 3 háló+ nappali, így csak a megszületendő gyermekekkel együtt lennénk jogosultak a cafeteria-ból történő hiteltörlesztésre.

"Fiatal gyermektelen házaspár esetében a méltányolható lakásigény meghatározásánál együtt költöző, együtt lakó családtagként legfeljebb három születendő gyermeket, egy gyermekes fiatal házaspár esetében további két születendő gyermeket, két gyermekes fiatal házaspár esetében pedig további egy születendő gyermeket is számításba lehet venni. Fiatal a házaspár, ha a lakáscélú munkáltatói támogatás igénylésekor a házastársak egyike sem töltötte be
a 40. életévét."
De ezt csak akkor adják, ha igazoljuk, hogy CSOK-ot vettünk igénybe:
"Az együttlakó gyermektelen vagy egygyermekes házaspár esetében a méltányolható lakásigény meghatározásánál
figyelembe veendő születendő gyermeket vagy gyermekeket a Kormányrendelet szerinti megelőlegező kölcsön igénybevételére vonatkozó szerződés alapján a megelőlegező kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiállított okirat
igazolja."

Vagyis ezáltal elbuktuk a cafeteria lehetőségét is?
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Zsolti4 # e-mail 2018.01.28. 11:24

Üdv!

A lakáshitel törlesztős cafeteria az ugyebeár 5 éves időintervallumban max 5 millió Ft, és teljes összeget nézve a lakás/ház értékének max 1/3-a lehet.

Na most mi van akkor, ha az ember közben másik házba költözik? Újraindul az 5 év? Vagy az előző házra felvett hitel cafeteria törlesztője is beleszámít?

Rexor # e-mail 2018.01.15. 12:16

Bár nem teljesen értem mit jelent az, hogy csak átírják a nevedre, de ha nem kell fizetned a lakásért akkor lakáscélú támogatás sem jár neked.

szabi1980 # e-mail 2018.01.15. 11:54

Tisztelt Fórumozók!

A cég ahol dolgozom cafeteria elemként ad vissza nem térítendő lakásvásárlásra cafeteria elemet.Mivel a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolta az ingatlanomat és most vissza szeretném vásárolni tőle(adás vételi nem lenne csak a földhivatalba vissza írnák a nevemre) el tudom-e rakni erre ezt a cafeteria juttatást vagy sem.Ki találkozott már ilyennel? Válaszotokat előre is köszönöm illetve kihez tudok segítségért fordulni?
Köszi Szabi

Rexor # e-mail 2018.01.04. 17:23

Igen, adható.

tibi59 # e-mail 2018.01.04. 14:23

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem:
adómentes lakáscélú juttatás hitel felvétele nélkül is adható pl. építkezés esetén?

Köszönöm a választ előre is.

gabeesz007 # e-mail 2018.01.03. 11:24

szia Andi!

Nekem kiutalták a pénzt,pedig már volt a nevemen lakás. Az a baj ,hogy ahol én dolgozom (nagy cégnél) még az se tudja a szabályokat aki ezzel foglalkozik..
szerencsére az OTP nem csinált belőle ügyet és utalta,de FOntos hogy elég sokáig húzódott a caffeteria, szerződés megkötésnél 3 hónap időt kérj mert elbukod a foglalót!.
Nagyon lassú az ügyintézés

T.Andi # e-mail 2017.04.08. 17:17

Tisztelt Fórumozók! Segítséget kérnék munkáltató, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás igénybevételének feltételét illetően: a munkavállaló nevén lévő lakás, kizáró tényező-e a támogatás igénybevételéhez ? másik lakásra. Előre is köszönöm!

empty # e-mail 2017.03.28. 10:53

Üdvözlet!

Gyors tanácsadásra lenne szükségem a lakáscélú cafeteriával kapcsolatban.

szeretném igénybe venni, ugyye, és elvileg meg is felelek a kritériumoknak.
A gondom a következő: a munkáltatóm ezt a kérdést úgy oldotta meg hogy kiadta egy cégnek az elbírálást, ca 16e Ft, plusz a törődésért még havonta 1300 Ft. Az elbírálást még csak csak értem, de a "számlavezetést" én nem kértem.
Így az éves keretem 16e Ft tal kevesebb mint amit ígértek.
Szerintem ez így nem helyénvaló. tévednék, és a "bérszámfejtés" költségeit is nekem kell fizetni? Úgy hogy elméletileg a cafeteriás céggel semmilyen jogviszonyban nem vagyok, és ezekről a költségekről tájékoztatást nem kaptam, most derült csak ki, szóbeszéd útján.Álláspontom szerint kifizetem az elbírálást, a havi költségeket meg állja a cég.. A bankomhoz ingyen lehet ilyesmit utalni.

Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef #   2017.03.27. 12:35

Köszönöm a kiigazítást, már azt hittem igen. Bár mégsem, mert pont ezt írtam utolsó mondatommal. De én kérek bocsánat a párhuzamért, tényleg off, semmi helye itt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Rexor # e-mail 2017.03.27. 08:56

De ennek semmi köze nincs a CSOK-hoz.

drbjozsef #   2017.03.25. 13:35

Nem kell azzal a lakással kitölteni a 10 évet, eladhatod, de vagy drágábbat kell venned, vagy ha olcsóbb, akkor az arányos részét vissza kell fizesd a támogatásnak. Meg macerás az ügyintézés (letéti számlára vissza kell fizetni, és megkapod, ha igazolod az új lakást), de nem lehetetlen.

Caftériánál egyáltalán nem tudom hogyan van sajnos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gabi082 # e-mail 2017.03.25. 12:14

ezt a 10évet azért sokallom. Mert hát a magyar nem hülye.. letellik az újabb 5év és megint vesz lakást. Mivel a caffeteriában ez az egyetlen használható. Ami után még adózni se kell.. ugyebár.
Nyilván hogy a következő 5 év múlva megint ezt fogom választani és 5év múlva eladom a mostani lakást és veszek egy újat amibe beleteszem megint a caffeteriát.

drbjozsef #   2017.03.25. 08:29

A szocpol (CSOK) rendeletben 10 évig elidegentítési tilalom van, és elvileg életvitelszerűen ott is kell lakni. Mondjuk nem hallottam, hogy utóbbit ellenőrizték volna, előbbi meg földhivatali bejegyzéssel védett.

Ha nincs időszak előírás a törvényben, akkor vedd meg, jelentkezz be oda, igazold a munkáltatódnak, aztán másnap akár vissza is irathatod a régi címedet.

De tényleg nincs semm ilyen kikötés a törvényben?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gabi082 # e-mail 2017.03.24. 15:22

Rendben. köszönöm a választ.

Én olyat is hallottam hogy jöhetnek ellenörizni. Na de akkor meddig vajon?!

Bonyolult ez a caffeteria. Jól hangzik hogy adómentes,de annyi kikötés meg szabály van,hogy biztos lesznek vele gondjaim.

köszönöm a választ.

Rexor # e-mail 2017.03.24. 14:10

A jogszabály nem határoz meg időtartamot, meddig kell ottlaknod. A lényeg, hogy a folyósítás évét követő május 31-ig be kell mutatnod a doksikat a munkáltatódnak. Felújításnál is ugyanaz a szabály (ahogy korábban említettem).

Gabi082 # e-mail 2017.03.24. 13:42

köszönöm a választ,de ahogy leírtam tudom ezeket a feltételeket.
inkább az érdekelne hogy meddig nem adhatom el a lakást és meddig kell ott laknom,illetve meddig nem adhatom ki albérletbe?

illetve hogyha felújításra költöm akkor is ott kell-e laknom?

Rexor # e-mail 2017.03.23. 19:56

Igen, az egyik feltétel hogy a lakcímkártyával igazolnod kell, hogy ott laksz (befektetési célra nem működik ez). Illetve figyelni kell az un. méltányolható lakásigényre is, de erről biztos tájékoztattak. Felújításnál ugyanúgy feltétel hogy ott lakj.

Gabi082 # e-mail 2017.03.23. 19:51

kimaradt a kérdésből az,hogy esetleg ha felújításra költöm a caffeteriát amit lakáscélú támogatásba tettem akkor is benne kell laknom? vagy akkor lakhat benne akár egy albérlő is?

Gabi082 # e-mail 2017.03.23. 18:56

tisztelt jogi fórum!

4éve gyüjtögetek caffeteriában a pénzem lakásra.

Utána érdeklődtem,azt mondták ott kell laknom életvitelszerüen,oda kell szólnia a lakcímkártyámnak stb.

Kérdésem az lenne,hogy én csak befektetésként vennék lakást caffeteriából,mivel lassan muszáj lesz vennem valamit mert max 5évig gyüjtögethető.

1.Meddig kell ott laknom életvitelszerüen? Hány évig?
2. meddig nem adhatom el? Meddig nem adhatom ki albérletbe a lakást?

köszönöm.