Nyugdíj


Pradeda Andras # 2021.09.25. 06:17

Tisztelt szakértők .
13 éve dolgozok és élek Magyarországon kettős szerb - magyar állampolgár , és itt szeretem volna nyugdíjba menni , beadtam a kérelmet ,de mivel kevés a magyar szolgálati idő , kell hozzá a Szerbiában ledolgozott 26 év , amit hivatalból le is kért a magyar nyugdíj biztosító .
13 hónapja semmi sem történt , és akik már ezt végigjárták , azt mondták , nyugodjak bele lesz az 2-3 év is ,
Nem is a pénz , mert azt határozat megérkezésekor visszamenőleg kifizetik ,inkább a státusz a probléma , mert most ha dolgozok teljes járulékot kell elszámolni , ha nem akkor , meg köteles vagyok a e.u. hozzájárulást fizetni .
Időközben elértem a korhatárt szerb nyugdíjaztatásra de ott nem adtam be a kérelmet .
Kérdés , ha ott Szerbiában beadom a kérelmet , akkor létezik valamilyen államközi megegyezés hogy itt is nyugdíjas státusom legyen , addig is még nem érkezik meg a magyar nyugdíj határozat ?

kellsa # 2021.08.25. 07:03

Tudnátok segíteni!
Ezt a kimutatást kaptam.

Elismert szolgálati idő: 39 év 227 nap

A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető idő: 34 év 299 nap
ebből kereső tev. járó jogviszonyban szerzett idő: 29 év 18 nap
figyelembe nem vehető idő: 4 év 293 nap

Mit jelent a figyelembe nem vehető idő? Ha meg lesz a 32 év kereső tevékenység akkor figyelembe veszik ezt az időt is?
Hány év munkaviszony kell még a 40 év kedvezményes nyugdíjhoz!

Köszönöm a segítséget!

Rongy Elek # 2021.08.02. 16:10

Köszönöma válaszát, tisztelt József, így már teljesen érthető a szisztéma, ezek szerint teljesen jogszerűen állapították meg azt a bizonyos időpontot!
üdvözlettel: Elek

drbjozsef # 2021.08.02. 05:53

Rongy Elek,

"1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
...
64. § (2) Az igényt visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet érvényesíteni, az ellátást a jogosultsági feltételek fennállása esetén legkorábban az igénybejelentés időpontját megelőző hatodik hónap első napjától lehet megállapítani. Az igényt az ellátás megállapításának kezdő időpontjában hatályos jogszabályok alapján kell elbírálni."

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Rongy Elek # 2021.08.01. 18:42

Tisztelt Hozzáértők!

Öregségi nyugdíj ügyében kérnék tanácsot.

Édesanyám, 1995 ősze óta rokkantnyugdíjas, 26 év munkaviszonya van. Korhatárilag 2013 óta lenne jogosult öregségi nyugdíjra a "roki" helyett, ezzel azonban eddig nem élt.
Tavaly - rábeszélésemre - beadtuk kérelmét az öregségi nyugdíj végett, és most jött ki a határozat, miszerint megkapja az öregségit, méghozzá 2020 év júniusától.

Én nem értek ehhez, ezért nem világos ez az egész számomra. Miért csak 2020-tól, és nem 2013-tól visszamenőleg kapja meg az öregségit?
Van erre vmi törvény, vagy csak az illetékesek át akarják ni anyukámat, hogy kevesebbet kelljen fizetni a NYUFIGnak?!

A levélben kiküldött határozatban ninxs semmi jogszabályhely, nem idéztek semmit h. ez most minek alapján van így?

Mint fentebb írtam, nem értek hozzá, azt viszonyt nem akarom, hogy anyut átverjék. Törvényes-e ez így, h. csak kb. 1 évre visszamenőleg számolják ewl az öregségijét, vagy menjek óbégatni, h. 2013-tól napjainkig fizessék ki neki az öregségi és a roki járadék közötti differenciát?

Köszönöm előre is a segítséget!

Erika58 # 2021.06.21. 16:26

Kedves Szomorú örökös!
Köszönöm válaszát. Azt én is gondoltam, hogy nem lesz rögtön nyugdíjfolyósítás. A bökkenő "csak" annyi, hogy nincs semmilyen rokona, aki támogatni tudná.
Félretenni sem tudott, hiszen az álláskeresési támogatás éppen csak biztosította a megélhetését.

Szomorú örökös # 2021.06.20. 14:40

Erika58

Korábban a munkaügyi központtól álláskeresői támogatásban részesült, melynek folyósítása a nyugdíjkor elérésével, május végén megszűnt.....Ott közölték vele, hogy kb. 60 napon belül fogják megküldeni a nyugdíját.....addig miből fog megélni, kifizetni a csekkeket? Van-e valamilyen lehetősége pénzhez jutnia?

El kell keserítselek, senki nem kapja egyből nyugdíjba vonulása után a következő hónaptól kezdve a nyugdíját. Mindenkinek ezt az átmeneti időszakot egyénileg kell valahogy megoldania. Anno édesapám első nyugdíja is 3 hónappal a nyugdíjba vonulását követően érkezett meg...csak sajnos ő már akkor meghalt. :-(

Erika58 # 2021.06.20. 13:12

Tisztelt Cím!
Egy kedves szomszédom elérte a nyugdíjkort. Korábban a munkaügyi központtól álláskeresői támogatásban részesült, melynek folyósítása a nyugdíjkor elérésével, május végén megszűnt. A munkaügyitől megkapta a szükséges papírokat, melyekkel elment a nyugdíjfolyósítóhoz. Ott közölték vele, hogy kb. 60 napon belül fogják megküldeni a nyugdíját.
Azt szeretném megkérdezni, addig miből fog megélni, kifizetni a csekkeket? Van-e valamilyen lehetősége pénzhez jutnia?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Erika

szornyike # 2021.05.25. 16:03

Kedves Drbjozsef!

Szeretnék még egy dolgot megkérdezni.

Nagy valószínűséggel én fogom Nagynéném pénzét örökölni. Van viszont az elhunyt férjének egy lánya, aki nem volt közös, de anno az volt a kérése Nagynénémnek, hogy osszuk meg egymás között a pénzt, ideje már nem volt ezt rögzíteni. Így is szeretnék eljárni, s azt szeretném megkérdezni, hogy mivel az én nevemre szól a számlához tartozó "elhalálozási rendelkezés" 100%-ban, milyen módon osszuk meg a pénzt úgy, hogy jogszerű legyen, s ki-ki a maga részét adózza le? Az elég, ha készítünk egymás között egy ún. ajándékozási szerződést, vagy feltétlenül ügyvéd vagy közjegyző szükséges ehhez? Vagy milyen egyéb módot javasol?

Köszönöm szépen előre is!

szornyike # 2021.05.22. 11:01

Kedves Drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!

szornyike

drbjozsef # 2021.05.21. 09:46

szornyike,

Az öröklési illeték általános mértéke 18% (például a takarékbetétre, de a nem lakás ingatlanokra is), és 9% a lakástulajdonra.

Ha a NAV megküldi a fizetési meghagyást az illetékre, akkor lehet előterjeszteni mérséklési vagy részletfizetési kérelmet. Előbbihez komoly feltételek vannak (ritkán adják meg), utóbbit, 12 hónapra általában megadják.
De ez benne lesz a meghagyásban is.

szornyike # 2021.05.21. 09:06

Kedves Drbjozsef!

Elnézést kérek, még szeretnék kérdezni néhány dolgot.

Amennyiben egy adott örökségben szerepel lakás és takarékbetét, milyen arányú az illeték kötelezettség? Avval tisztában vagyok, hogy illeték köteles, mivel nem egyenesági, hanem mellékági rokon vagyok. Ami kérdés számomra, hogy összesen van az egész örökségre 14% örökösödési illeték? Vagy külön az ingatlan és külön a takarékbetét adózik? A 14% az valós, vagy már megváltozott?
Esetleg lehet kérni fizetési kedvezményt, vagy méltányosságból illeték fizetési mérséklést?

Köszönöm szépen előre is a választ!

szornyike # 2021.05.21. 07:33

Kedves Drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm az információkat!
Jó egészséget és további szép napot kívánok!

szornyike

drbjozsef # 2021.05.21. 04:36

A nyugdíj - és szerintem a támogatás is - a halálának hónapjára még jár, úgyhogy jelentsd be a halálát a nyufignál (ill. a folyosító szervnél, a támogatást ahonnan kapta) - mivel a nyugdíjat tárgyhóra fizetik, ezért a következő hónap elején érkező járandóság már nem jár, vissza kell fizetned, ha kiutalják.

Amíg nem vagy végzéssel megállapított örökös, addig fizetned nem kell semmit, de eléggé érdemes, ha te leszel az. Én fizetném a helyedben, így is, úgy is kelleni fog, legrosszabb esetben végrehajtással, többszörös vh költséggel, vagy elárverezik az ingatlant. Nem nagyon érdemes tartozást felhalmozni rá.

Keresd meg a szolgáltatókat a halotti anyakönyvi kivonattal, és vedd le mindenhol 0-ra a fogyasztást, és akkor legfeljebb az alapdíjakat kell fizetned meg a közös költséget ha van.

Ha te vagy a legközelebbi rokon, keresd fel az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatot is a hagyatéki leltár felvétele ügyében.

szornyike # 2021.05.20. 21:07

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni, hogyan lehet eljárni a következő helyzetben.
Nagynéném 2 napja hunyt el, nyugdíjas volt, illetve fogyatékossági járadékot kapott havonta. Postás kézbesítette a nyugdíját is és a járadékot is. Meghatalmazást nem adott nekem, így – kórházi tartózkodása alatt – én „előlegeztem meg” a lakása rezsijének kifizetését. Jelenleg azonban már ezt nem tudom finanszírozni, hiszen a tartalékom erre elment, ugyanakkor a saját rezsimet is fizetnem kell.
Külön városban éltünk, s én vagyok egyedüli vér szerinti rokona.
A temetkezési irodánál már bejelentették a nyugdíjbiztosító felé is a nyugdíj lemondását.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben még mennyi ideig kapja a nyugdíjat az elhalálozást követően, s meghatalmazás nélkül én hozzájuthatok-e, hogy tovább tudjam finanszírozni a lakásának rezsijét, melyet – elvileg – én fogok örökölni. Illetve ugyanez a kérdés vonatkozik a fogyatékossági járadékra is, melyet szintén havonta postás kézbesített részére, s a helyi kormányhivatalnál kellett anno elintézni.

Előre is köszönöm a választ!

szornyike

Erika963 # 2021.05.19. 11:34

Üdvözlöm!

Ebben az évben jogosulttá válok a nök 40 éves munkaviszony után igénybe vehető nyugdíjra. A kérdésem az lenne, hogy van-e jelentősége annak a nyugdíj kiszámítása szempontjából, hogy 2019-hez képest 2020-ban nőtt a keresetem, ami még tovább növekedett 2021-ben. Milyen növekménynél éri meg már az, hogy tovább dolgozzak még egy évet? Ha jól tudom, most a 2019-es átlagkeresethez állapították meg a szorzókat.

Natsuhi32 # 2021.05.07. 11:18

Tiszteletem!
Érdeklődnék,hogy ha elvesztem a rózsaszín TB-kiskönyvem és nincs róla másolatom sem akkor az abban szereplő éveim elbuktam a majdani nugdíjam szempontjából?
Történetesen az történt,hogy mikor munkába léptem leadtam az akkori lakcímem. Még dolgoztam amikor ez megváltozott és le is adtam az új lakcímkártyám a munkahelyi ügyintézőnek,majd mikor kiléptem a cégtől ismét egyeztettem vele a lakcímem. Ennek ellenére az öszes kilépő papírom a tb könyvel együtt a régi címemre postázták,ahol volt olyan nemtörődöm a postás,hogy átadta egy vadidegen embernek a leveleimet. A levél iktató száma alapján vissza lehetett nyomozni,hogy ki vette fel a leveleket de nincs rá garanciám,hogy vissza is tudom szerezni azokat vagy nem dobta ki az illető. Emellett,ha azt mondja nekem,hogy igen átvette a levelem de már kidobta vissza tud-e élni valamilyen úton módon az adataimmal? ugyebár a kilépő papírok tartalmaznak mindent...taj-szám,adószám,egyéb adatok.. Ebben az esetben az ügyintéző és a posta is egyiránt hibázott... Lehet-e ilyen esetben tenni valamit vagy valamilyen útón módon megvédeni az elvesztett adataimat ha csalók kezébe kerülne ne tudják felhasználni stb.. Szerencsére hitelkpes nem vagyok,így hitelt nem tudnak a nevemben felvenni,de vajon más módon viszaélhetnek-e az adataimmal?
Üdvözlettel:Tünde

drbjozsef # 2021.05.06. 17:17

2018 01 01 től dolgozom” és „2019 09 01- től vonják a járulékokat” írod.

Mi történt a kettő közötti 20 hónapban?

Egyébként ennyi alapján annyit lehet mondani : ha a munkabéredből vonják a társadalombiztosítási járulékot, akkor az bele fog számítani a nyugdíjadba (a jövedelem is, a szolgálati időbe is)

Retere # 2021.05.06. 14:49

Tiszteletem érdeklődni szeretnék 2018 01 01 től dolgozom mint rokkantsági ellátott a mai napig azt szeretném kérdezni hogy bele számít e a nyugdíjas éveimhez ez az idő szeptember 1-től szeretném elindítani a nyugdíjamat válaszát előre is köszönöm csak az éveimhez van 45-év ledolgozott munkaviszonyom mert akkor 48-évem lenne / a most jelenlegi munkahelyemen még a nyugdíj járulékot is vonják.Tisztelettel Bedő László 2019 09 01- től vonják a járulékokat

drbjozsef # 2021.04.27. 04:25

Pixi11,

A nyugdíj összegét az 1988. január 1-től szerzett keresetek alapján határozzák meg. Általánosságban az utolsó év eléggé kevéssé fogja befolyásolni, persze, ha átlag alatt keres, akkor valamelyest nyilván csökkenti.
Konkrétan érdemes a nyugdíj számítást megnézni, mert a nyugdíjba menetel időpontja viszont a szolgálati idő miatt is befolyásolhatja akár plusz pár nap munka is adott esetben.

Pixi11 # 2021.04.26. 14:46

Egy ismerősöm nők negyvennel menne nyugdíjba, kb egy év múlva, de most az utolsó évben négy vagy maximum 6 órás munkahelye lenne, ilyen bejelentés mellett ez sokat rontana a nyugdiján ,ha a magasabb minimálér szerinti bejelentésről lenne szó mondjuk a 6 órás minimálbér ? Valamint, ha táppénzen töltene pár hónapot az mennyire befolyásolná az utolsó évben a nyugdíj összegét ? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.17. 16:14

A nyugdíj összegében lesz ennek jelentősége, másban nem. Valahogy úgy, mintha egy munkaviszonyban kerestél volna annyit, mint amennyit kettőben kerestél.

csutus68 # 2020.08.17. 14:44

Üdvözlöm!!
Óvónő vagyok és az Oktatási Hivatalnál egy háromêves pályázat keretében is alkalmazásban álltam,.munkaszerződéssel, szabadsággal, cafetériával, de a fő állásommal egyidőben, nem külön munkaidőben.A béréből minden levonásra került. A kérdésem az lenne, hogy nekem ez a 3 év, hogyan fog jelentkezni a nyugdíj számításnál. Már csak 2,5 évem van a 40 éves kedvezmênyes nyugdíjig, és ezért főntos ez az I formáció!
Válaszát előre is köszönöm!!
Csutus68

tozsuma # 2020.08.03. 22:04

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérnék segítséget:

Folyó év augusztus 17-től vagyok jogosult az öregségi nyugdíjra.

Jelenleg munkavállalóként dolgozom közszférában. Nyugdíj mellett szeretnék majd dolgozni határozott idejű megbízással a jelenlegi munkahelyemen.

Érdeklődöm milyen határidőkkel, mi a teendőm a munkáltatóm és a nyugdíjfolyósító felé.

Ha közös megegyezéssel megszüntetem a munkaviszonyom, milyen dátummal kell megszüntetni, és mikor kell kérelmeznem az öregségi nyugdíjam.
Nem szeretnék úgy járni, hogy se munkahely, se nyugdíj.

Géza1978 # 2020.07.21. 10:45

Tisztelt Szakértők!

Édesanyám 2016 júniusában nő 40 jogon kérelmezte nyugdíjba vonulását és meg is kapta. 2017 től viszont változtak a nyugdíj számítás szabályai és így jelentősen kevesebb összeget állapítottak meg neki, mintha később vonult volna nyugállományba. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valamilyen jogorvoslati lehetőség ennek megfellebbezésére, hogy esetleg újraszámolják a nyugdíját?

Köszönöm, a választ.