Nyugdíj

Lyonee # 2016.01.14. 18:14

Micike52!
Egy másik topicban (40 év munkaviszony után nyugdíj) kérdeztél és választ is kaptál méghozzá mamamacokától.

mamamacoka # 2016.01.14. 16:29

micike 52, az történhetett, hogy az új regisztrácóknak az első két-három hozzászólása még nem jelenik meg, - moderálva van - valószínű amit most olvasunk az a harmadik, vagy a negyedik megszólalásod, és ez már látható, ismételd meg a kérdésedet - légyszí, hátha tudunk, vagy valaki hátha tud segíteni - nem biztos, de megpróbáljuk ;

mamamacoka # 2016.01.14. 16:21

micike52 - mit keresel és mi a kérdésed ?

nefe2 # 2016.01.14. 07:19

Ismételten megköszönöm a segítségeteket. (A 40 éves jubileumi pénzt már a 40. évemnél megkaptam)

Üdv.: nefe2

Lyonee # 2016.01.13. 18:10

nefe2
Még egy dologra hívnám fel a figyelmedet. Figyelj arra, hogy csak annyi szabadságot adjanak ki, amennyi jár, mert visszafizettetik veled a többlet napokat!

mamamacoka # 2016.01.13. 14:38

katt rá, nekem most is kinyílik - nem értem ;

Micike52 # 2016.01.13. 13:25

Tisztelt Fórum!

tegnap este találtam ezt az oldalt, rögtön regisztráltam is és kérdeztem is. De hol van? Se kérdés, se válasz?

üdv
Micike52

mamamacoka # 2016.01.13. 12:49

Óvónéni - ne haragudj, a te ügyedhez nem értek, ezen a fórumon kérdezd meg légyszí, szerintem ott kapsz használható eligazítást :

http://www.jogiforum.hu/forum/16/11498

mamamacoka # 2016.01.13. 12:46

nefe2 - légy bizalmatlan, ne mondd el a munkahelyeden hogy mire készülsz, - annyi jóakaró van - mondd -PSZ tag vagy ?
Mert akkor tudnék adni elérhetőséget, a Pedagógus szakszervezetnek nagyon jó jogászai vannak és nem tudnának átverni ! - kérlek ha túl leszel az egészen, írd meg ide hogy élted túl az egészet :)

Óvónéni # 2016.01.13. 10:14

Szép napot!
47százalékos rokkant ellátott vagyok,érdeklődni
szeretnék,hogy 2016.05.28-án töltöm az 57 évet
marad-e a most kapott összeg vagy küldenek ujra
vizsgálatra vagy lejebb veszik az összeget!
Köszönöm válaszukat előre is!

nefe2 # 2016.01.13. 09:40

Kedves mamamacoka és Lyonee!

Hálásan köszönöm az ötleteket. Ritka jószándékú, segítőkész emberek vagytok.
Úgy döntöttem, hogy 2016. 07. 01. dátummal lemondok, így a két hónap végén meglesz a 45 évem, 2016.08 31-én. Ha ezalatt nem mentenek fel a munkavégzés alól, lelkük rajta, mint pedagógus, majd jókat dolgozom július-augusztusban...miután kivettem a maradék 27 nap időarányos szabadságom.

Tisztelettel üdvözöllek benneteket: nefe2

mamamacoka # 2016.01.12. 19:09

igen Lyonee, én is azt tartanám a legjobb megoldásnak, de látod, hogy nem akar bemenni már egy napot sem a következő tanévben :P

Lyonee # 2016.01.12. 18:06

nefe2
Abszurd. A lemondásodat kötelesek tudomásul venni. A lemondási idő végén megszűnik a jogviszonyod.
Előbb pedig nem szüntethetik meg, ha te nem akarod. És később sem, mert magától megszűnik a lemondási idő végén.
A munkaügyetlen kolléganő nincs a helyzet magaslatán, egy kis továbbképzés nagyon ráférne.
Azért azt megkérdezheted, hogyan gondolta a születésnapon való megszüntetést? Szerintem csak azt akarta elérni, hogy te szüntesd meg a szülinapodig a jogviszonyodat. A munkáltató csak kezdeményezi a megszüntetést, vagyis elindítja a felmentést a nyugdíjkorhatár betöltésekor. Aztán majd letelik a felmentési idő 8 hónap alatt.
Én ezek után biztos, hogy nem mondanék le. A 40 éves jubileumi jutalmat már megkaptad?

Lyonee # 2016.01.12. 17:52

A lemondási idő alatti munkavégzésről nem valószínű, hogy eltekintenek. Hisz így is át akarják verni.
Én az első beírásodra gondoltam, hogy a legjobb megoldás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor a munkáltatói felmentés.

mamamacoka # 2016.01.12. 15:02

és még annyit, ha ez így jó Lyonee szerint is, akkor a lemondási nyilatkozatodban ezt így kell megírni, hogy a lemondási két hónapot így akarod letölteni.

mamamacoka # 2016.01.12. 14:44

Nem, mert te megelőzheted őket ! de a a szabadságoddal kell sakkozni, - és kérem Lyoneet ellenőrizzen le, jól számolok-e, :D

Tehát:

1.)2016.június végén 2016.07.01-vel beadod írásban a lemondásodat a közalkalmazotti állásodról;Június 30-ig ;

2.) Időarányosan jár neked 31 nap a 2016-os évre szabadság, ebből 3 napot elvisz a tavaszi szünet, marad 28 munkanap, a júliusi hónap összesen : 21 nap, tehát, a június 30 előtt még kivehetsz 7 munkanap szabit;

3.) Július legyen a lemondási hónap első fele, és az éves szabidból a 21 nap, - ez a ledolgozós része a felmentési idő egyik felének;

4.) Az augusztus pedig a felmentési idő második nem ledolgozós fele

Agyő iskola és KLIK , meg humánpolitikai ügyintéző!

LYONEE, - JÓL VAN EZ ÍGY ? FELTÉTLEN KÉRLEK SZÁMOLJ UTÁNAM !

Ha Lyonee helybenhagyja akkor így :)

nefe2 # 2016.01.12. 07:27

Nem hagyom magam.
De az alapkérdés továbbra is az, hogy a 2 havi felmondási időm alatt (2016.07.1 - 2016.08.31.) erre a határozatra hivatkozva,
"Kormány 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozata a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről"
megtehetik-e hogy a születésnapomon elindítják a 8 hónap felmentési időt.
Megtehetik-e vagy nem?

mamamacoka # 2016.01.11. 21:18

Ne hagyd magad! légy határozott! és ne engedd magad félrevezetni !

Egyébként a lemondó nyilatkozatodat te írod, és arra válaszolniuk kell, - nem tudja megakadályozni senki - egyébként mivel még van 7 hónapod, most ne erősködj, - nyáron írd meg, és add be a születésnapod előtt, - és ne írj alá mást semmit, amit nem akarsz, ha ők akkor a felmentést dugják az orrod alá, akkor mondd, ezt nem fogadod el, mert itt a lemondásod, - és kész! még indokolni sem vagy köteles, - ezalatt a 7 hónap alatt pedig végezd a munkádat mint máskor, ;

Lyonee # 2016.01.11. 18:48

A 2 hónapos lemondási idő alatt akarnak neked 8 hónapos felmentést adni!? Röhejes! Mert csak felmentéssel szüntethetik meg a jogviszonyodat egyoldalúan.

Lyonee # 2016.01.11. 18:39

nefe2!
Ne hagyd magad rászedni! És mégis hogyan akarják a szülinapodon megszüntetni a k. jogviszonyodat? Kirúgnak?
A közös megegyezésre szeretnének rávenni, de úgy, hogy te járj rosszul. Vagy arra, hogy előbb mondj le a jogviszonyodról, mint ahogy neked jó lenne. Ne menj bele! A kormányhatározatot nem neked kell végrehajtani, hanem a munkáltatónak.
Én a te helyedben mindenképpen a mamamcóka által leírtakat követném. Ha annyira rossz az egészségi állapotod, táppénzre is mehetsz abban a pár hónapban.
A Kormány 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozata a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről
"1. A Kormány
1.1. felhívja a minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban álló azon személyek jogviszonyának megszüntetése vagy a megszüntetés kezdeményezése érdekében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték;
Felelős: a miniszterek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Határidő: 2013. január 31., és azt követően folyamatosan"
Megszűnhet a jogviszonyod felmentéssel, a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondással, vagy közös megegyezéssel akár azonnal.
A kormányhatározat csak azt írja, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy nyugdíjkorhatárt betöltött közalkalmazott ne álljon k. jogviszonyba. ez nem azt jelenti, hogy már másnap nem állhat. A munkáltatónak kell lépnie, de nem ráhatással, és félrevezetéssel. Ha te nem mondasz le, és közös megegyezésbe sem mész bele, marad a munkáltató általi felmentés.
De te akkor mondasz le, amikor csak akarsz, amikor neked jó.
Nem tudják megszüntetni a jogviszonyodat a te akaratod ellenére, csak munkáltatói felmentéssel. A felmentési idő valószínűleg -a hosszú jogviszony miatt- 8 hónap is megvan.

Rexor # 2016.01.11. 16:04

A közös megegyezés nem működhet ebben az esetben?

nefe2 # 2016.01.11. 15:39

Kedves mamamacoka!

Örültem a tanácsodnak, ma megkerestem az ötlettel a humánpolitikai ügyintézőt, de ő megint elkeserített. Azt mondja, hogy hiába nyújtom be a lemondásomat 2016.06. 30-án, aztán elkezdődhetne a két hónap felmondási időm, aminek végén meglenne a 45 évem, mert a 63. születésnapomon nekik meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyomat a nyugdíjjogosultságom elérése miatt. Most már végképp nem értem, hogy jár-e nekem a 2 hónap felmondási idő, vagy nem jár.
Kérlek, bíztass még egy kicsit, olyan jólesik, legalább ebben látom a segítő szándékot!

Köszönettel: nefe2

nefe2 # 2016.01.11. 07:05

Köszönöm szépen a segítséget.
Üdv.: nefe

mamamacoka # 2016.01.10. 08:59

igen, az jóságos KLIK ! :P sajnos...

Lyonee # 2016.01.09. 20:04

Csak annyit fűznék hozzá, hogy nem fognak eltekinteni a munkavégzéstől a lemondási időnél, ha KLIK-kes az iskola. De az időarányosan járó szabadságot a lemondási idő alatt ki lehet adni.