Nyugdíj


lillko # 2019.10.19. 07:36

Kedves Lyonee! Köszönöm a gyors választ. Most kaptam kézhez a határozatot a nyugdíj megállapításáról és elég rossz számok jöttek ki. Épp azon gondolkodom,hogy megfellebbezem, azaz nem fogadom el és kérem,hogy maradhassak még munkavállaló , még 15 nap fellebbezési időn belül vagyok. Szerinted megtehetem arra hivatkozva,hogy nem tudtam,hogy ennyire rosszul járok a nők 40 korkedvezménnyel? Vagy ha kértem akkor már el kell fogadnom? Sajnos csak résznyugdijra vagyok jogosult mert majdnem 10 évet külföldön dolgoztam és onnan még nem kapok semmit egy ideig, mert még nem értem el azt a kort.Azonban ha nyugdíj mellett maradok dolgozni sokkal több pénzt kereshetek, azonban hosszabb távra gondolok előre pl. arra,hogy 70 évesen is meg szeretnék élni a nyugdíjból és nem a nyugdij melletti munka a fő prioritás, ezért lenne fontos,hogy a nyugdijam normális tartományban legyen. Egyszóval, erre hivatkozva megfellebezhetem a nyugdijhatározatot és mondhatom-e azt,hogy mégis a munkát választom nem a nyugdíjat?

Lyonee # 2019.10.18. 20:56

Adózóna oldaláról, szakértői válasz:
"2019. január 1-jétől az a munkaviszonyban álló személy, aki saját jogú nyugdíj mellett dolgozik, a munkaviszonya alapján nem válik biztosítottá, ezért az e munkaviszonyból származó keresetei után nyugdíjjárulékot sem kell fizetnie. Nyugdíjjárulék-alapot képező kereset hiányában pedig az úgynevezett kereseti korlátot (ami a minimálbér tizennyolcszorosa) sem kell alkalmazni esetükben.

Ez azt jelenti, hogy a nők 40 nyugdíj mellett munkaviszonyban dolgozók nyugdíjának folyósítása nem korlátozható, függetlenül azon ténytől, hogy a munkaviszonya alapján milyen összegű keresetet szerez.

Abban az esetben viszont, ha a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy a nyugdíj melletti keresőtevékenységét nem munkaviszony, hanem például megbízás, egyéni vagy társas vállalkozási jogviszony keretében végzi, úgy az e tevékenysége alapján biztosítottá válik, és ilyenkor az e keresőtevékenységből származó nyugdíjjárulék-alapot képező keresetei alapján vizsgálni kell a keresetkorlát elérését."

Jól meggondoltad a nyugdíjazást? Nagyon jók a valorizációs szorzók az új nyugdíjaknál, a nyugdíjemelés pedig most is csak 2,7%. Ha a nyugdíjazás mellett döntesz, legalább várd meg 2020. jan. 1-t.

lillko # 2019.10.18. 07:50

Az idei év augusztus 23-tól vagyok jogosult a nők 40 korkedvezményes nyugdíjra. A munkáltató kéri,hogy maradjak ugyanazokkal a feltételekkel alkalmazottként tovább dolgozni,egy plusz feladatért még több pénzt fizetne.Mindenképpen többet keresnékígy mint a megadott plafon. A kérdésem az,hogy rám is vonatkozik a kereseti plafon? Versenyszféráról van szó, nem vagyok és nem voltam közalkalmazott. Mivel kis cég vagyunk és én vagyok az egyetlen alkalmazott a könyvelőnek fogalma nincs mit kellene tennie és mi vonatkozik rám. Már így is elkövetett egy hibát amikor kiléptetett mert az ő általa használt számítógépes rendszer nem ismeri és nem tudja kezelni,hogy nyugdíj mellett tovább dolgozhatok kilépés nélkül. Bizonyos értelmezések szerint egy 2012-es törvényre hivatkozva azt mondják,hogy mivel nem fizetek a bérem után semmilyen nyugdíjjárulékot,csak az adót ezért rám nem vonatkozik a plafon.
A segítségüket kérem abban,hogy esetemben mi lenne az optimális megoldás.

Riamama # 2019.10.15. 16:27

Tisztelt Szakértö!
1981 és 1986 között Magyarországon dolgoztam. 1986 óta Franciaországban élek és dolgozom.
Van e lehetöség a Magyarországi munkaidöm érvényesítésére a franciaországi nyugdíjamhoz és ha igen, milyen módon?
Válaszát köszönöm

drbjozsef # 2019.10.15. 05:00

maramara1961,

Idézve sortie augusztusi, 12-vel ezalatti hozzászólásából:

T. Kérdező!

A nők kedvezményes, 40 év szolgálati idő megszerzésével történő nyugdíjba vonulásnak két konjuktív (együttes) feltétele van. (Azaz a jogosultsághoz nem elég csak az egyik feltételnek teljesülni, hanem mind a két feltételnek együttesen teljesülnie kell.)

feltétel: Mindenképpen meg kell szereznie a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásához szükséges 40 évi jogosultsági időt, (ez a fogalom nem egyezik meg az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel).
feltétel: ÉS (ezen belül) meg kell lennie a 32 évi keresőtevékenységgel (munkával) szerzett szolgálati időnek.

Esetedben a második feltétel már teljesült.

Az első feltétel alapján még 202 nap kell neked a 40 évhez január 1-től.
Ha jól számolom, ez 2020. július 20-a körül fog teljesülni.

maramara1961 # 2019.10.14. 20:39

Tisztelt Szakértő!

2019.12.31-én lesz:

 • 39 év 163 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati időm,
 • 39 év 163 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító időm, ezen belül
 • 34 év 298 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időm. 2 gyerekem van.

Mikortól vehetem igénybe a nők kedvezményes öregségi 40 éves nyugdíját.

Köszönöm válaszukat.

Immaculata # 2019.10.10. 19:38

Baleseti járadék kérhető a nyugdíj mellett.

virágoskert58 # 2019.10.10. 17:10

Tisztelt szakértő!

A férjem 2019 áprilistól dolgozott egy cégnél, alkalmazottként, 2019 július elején sajnos elég súlyos üzemi balesetet szenvedett. Jogerős határozat van róla, azóta kapja a baleseti táppénzt. Októbertől viszont megszüntették, mivel nyugdijas lett, és a nyugdijasnak nem jár baleseti táppénz. De amikor a baleset volt, még nem volt nyugdijas, fizette a járulékokat. Szeretném kérdezni, hogy tényleg nem jár már neki semmi? Köszönöm a választ.

wers # 2019.10.09. 10:06

Ilyen esetbe mit lehet tenni?

Sajnos szerintem csak egy lehetősége van, új munkahelyet kell keresnie.
Kit perelne be?

a meglévő papírjai alapján amit a nyugdíj intézet küldött a munkahelynek beadva kiszámoltatta

Kivel számoltatta ki? A nyugdíjfolyósítóval? Velük kellett volna.

Dudika86 # 2019.10.09. 08:29

sztelt szakértő!
Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy Édesanyámnak a meglévő papírjai alapján amit a nyugdíj intézet küldött a munkahelynek beadva kiszámoltatta, hogy mikor mehet el a kedvezményes nyugdíj 40 évvel, amit ki is számoltak, a felmentési időt is letöltötte és meg is szűnt a munkaviszonya. Miután megkapta a papírjait amivel mehet a nyugdíját intézni, közölték vele, hogy még van 3 éve.... A probléma az lenne, hogy az intézmény nem tud mit csinálni ahol dolgozott, pedig nem is az Édesanyám hibája de így nincs se munkája se nyugdíja! Ilyen esetbe mit lehet tenni? Esetleg munkaügyi bíróság?
Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!

alfateam # 2019.09.26. 06:26
nyögdíj2019 # 2019.09.26. 06:18

Kedves Szakértő és fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, az alábbi problémával kapcsolatban.
Édesapám tűzoltóként ment 2000. decemberében korkedvezményes nyugdíjba. Ezután 2003-tól újra dolgozni kezdett a nyugdíj mellett, ahol a mai napig is dolgozik megszakítás nélkül. A napokban a Nyugdíjfolyósító azt mondta neki, hogy 2003-2013 közötti éveket nem fogja tudni érvényesíteni(itt ő öregségi nyugdíjas volt), valamilyen jogszabályra hivatkozva.(végig bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik) 2013. utáni éveket viszont már igen.(innentől szolgálati járadékos volt és vonják tőle a 15%-ot a nyugdíjából a munkaviszony miatt,mindaddig míg el nem éri az öregségi nyugdíjat)
Valaki segítene nekem megtalálni ezt a jogszabályt,hogy ha valaki öregségi nyugdíjasként dolgozik, akkor nem számít bele a nyugdíjba a ledolgozott évek..
Köszönöm szépen a segítséget.

trendi # 2019.09.07. 08:42

Tisztelt Fórumozók!

A férjem ebben a hónapban tölti be a reá irányadó nyugdíjkorhatárt. Jelenleg Rokkantsági ellátásban részesül és mellette 4 órában dolgozik( kb 30 éve ugyanannál a munkáltatónál, de csak az utolsó 3 évben 4 órás) -munkatörvénykönyves.

Kérdésem az, hogy jól gondolom-e:

 • ha felmond a munkáltatója amiatt, hogy nyugdíjas lett a szülinapja előtt, tehát mielőtt betölti a nyugdíjkorhatárt köteles végkielégítést fizetni a munkáltató ?
 • ha betölti a nyugdíjkorhatárt és munkaviszonyát csak a korhatár betöltése után szüntetik meg, mondanak fel akkor már nem kötelesek végkielégítést fizetni? Vagy kötelesek?
 • illetve jól tudom, hogy nem kel, és nem is kötelezhetik arra hogy Ő MONDJON FEL amiatt, hogy betölti a nyugdíjkorhatárt?

Köszönöm a segítséget!

Lyonee # 2019.09.06. 16:55

Tovább...
(2) * Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál

 1. az álláskeresési járadék, a munkanélküli-járadék, a vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás (a továbbiakban együtt: álláskeresési támogatás) összegét,
 2. * a gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és a gyermekgondozási díj összegét,

...

 • a kifizetésük, folyósításuk időpontjától függetlenül - csak akkor kell figyelembe venni, ha az az igénylőre kedvezőbb.
intentio # 2019.09.06. 09:43

Az lenne a kérdésem a munkanélküli járadék, és a gyes idejére megkapott összegeket be kell számítani az átlagkereset számításánál?

matyin 2019.09.05. 18:59

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról

2. § (3) A társadalombiztosítási nyugellátás a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik.

22. § (1) Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért (kifizetett), a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

Igen, tekintettel arra, hogy a GYES és az álláskeresési járadék összegéből vonnak nyugdíjjárulékot ezért ezt az összeget a nyugdíj összegének kiszámításakor figyelembe kell venni.

Fontos, hogy a nyugdíj alapját az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért (kifizetett), a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

Ha nem ért egyet a kapott határozattal, úgy azt ingyenesen megfellebbezheti.

matyin # 2019.09.05. 16:59

Tisztelt Szakértő és hozzáértők!Feleségem július 24.én töltötte be a 64.évet. 1970 szept. 1.töl van munkaviszony. 1991 Ápr.1-ig dolgozott, majd munkanélküli járadékot kapott, lejárta után rokkant nyugdíjas lett. A korhatár betöltéséig azt az ellátást kapta. 1976-ban és 1979-ben két gyermekünk született, de a második gyermek után nem vette ki a gyest, csak 1 év 7 hónapot. Mivel szerintünk nem az akkori valós fizetésem alapján, és egyéb furcsaságok is szerepelnek a kikért adatokban pl. 9év 3 hónap alatt szerzett 11 év 214 napot. Az lenne a kérdésem a munkanélküli járadék, és a gyes idejére megkapott összegeket be kell számítani az átlagkereset számításánál?
Várom válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mátyás

sortie # 2019.08.27. 12:15

Massive 2019.08.27. 12:44
Bár sok mindent olvastam a témában, nem egyértelmű számomra, hogy a 40 év jogosultsági idő megléte esetén 38 év 291 nap szolgálati idővel is igénybe vehetem-e a Nők 40 kedvezményes nyugdíj lehetőséget.
2014. 12. 31-én az alábbi adatokat kaptam a nyugdíjfolyósítótól: 34 év 211 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül
32 év 137 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezem.
Azóta folyamatos a munkaviszonyom, sem táppénzen, sem fizetés nélküli szabadságon nem voltam. Ez esetben mikortól igényelhetem a nyugdíjat? 2020 június első napjaiban vagy csak később?
előre is köszönöm a választ

T. Kérdező!

A nők kedvezményes, 40 év szolgálati idő megszerzésével történő nyugdíjba vonulásnak két konjuktív (együttes) feltétele van. (Azaz a jogosultsághoz nem elég csak az egyik feltételnek teljesülni, hanem mind a két feltételnek együttesen teljesülnie kell.)

 1. feltétel: Mindenképpen meg kell szereznie a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásához szükséges 40 évi jogosultsági időt, (ez a fogalom nem egyezik meg az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel).
 2. feltétel: ÉS (ezen belül) meg kell lennie a 32 évi keresőtevékenységgel (munkával) szerzett szolgálati időnek.

A második feltétel már 2014.12.31-én teljesült.

Az első feltétel az alábbiak szerint alakul:

40 év -34 év 211 nap =5 év 154 nap

2014.12.31 + 5 év 154 nap = 2019.12.31 + 154 nap.

Azaz igen, a megadott adatok szerint -ha közben változás nem áll be és addig végig dolgozni fog- 2020. június első napjaiban jogosulttá válik ezen a jogcímen nyugdíj ellátásra

Massive # 2019.08.27. 10:44

bár sok mindent olvastam a témában, nem egyértelmű számomra, hogy a 40 év jogosultsági idő megléte esetén 38 év 291 nap szolgálati idővel is igénybe vehetem-e a Nők 40 kevezményes nyugdíj lehetőséget. 2014. 12. 31-én az alábbi adatokat kaptam a nyugdíjfolyósítótól: 34 év 211 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül
32 év 137 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett
szolgálati idővel rendelkezem. Azóta folyamatos a munkaviszonyom, sem táppénzen, sem fizetés nélküli szabadságon nem voltam. Ez esetben mikortól igényelhetem a nyugdíjat? 2020 junius első napjaiban vagy csak később?

előre is köszönöm a választ

böbe # 2019.08.24. 11:39

Üdv! 2020. június 30-án lesz meg a 40 éves munkaviszonyom, és szeretnék a Nők 40 kedvezménnyel nyugdíjba menni 2020-ban. A 30 éves közalkalmazotti jogviszonyomat csak 2020. október 24-én töltöm be. Megkaphatom-e a 30 éves jubileumi jutalmat, ha 2020. július 01-jével nyugdíjba megyek? A felmentési időt honnan számítják? Június 30-tól visszafelé, vagy ha megadják a négy hónap felmentési időt, akkor október végig számolják munkaviszonynak? Mikortól kérjem a felmentési időt, hogy megkapjam a jubileumi jutalmat is? Kérhetem a munkáltatót, hogy a felmentési időt július 01-jétől számolja? Vagy június 30-ával kötelezhet-e nyugdíjba vonulásra? Köszönöm a válaszát!

goldmen # 2019.08.19. 18:31

Köszönöm szépen a válaszát .

aprilismajus # 2019.08.19. 14:44

Tisztelt Goldmen, 1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról, 22. § (1) bekezdés: Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért (kifizetett), a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

Pixi11 # 2019.08.19. 08:03

Köszönöm szépen a választ . 45 év körül lesz , de pontosan nem tudom, ezért meg lehet azt még kérni most is a Nyugdíj folyósítótól, vagy Kormány Hivataltól, hogy pontosan mennyi van amit elfogadnak ? Mert így nem tudom mikor lesz meg kerek évem .

goldmen # 2019.08.19. 07:27

Tisztelt Szakértő !
Ebben az évben , szept.2án tölti a férjem , az öregségi nyugdíj korhatárt .A mostani állapot szerint szept.5-én számíthat a munkáltatójától nagyobb összeg kifizetésére. Kérdésem : Ha szept.2-től kéri a nyugdíjat , akkor a szept.5-én kifizetett összeg beleszámít-e a nyugdíjába ?

Lyonee # 2019.08.16. 16:30

Elméletileg akár októberben is megszüntetheted a munkaviszonyodat azzal, hogy csak jan. 1-től kéred a nyugdíjazásodat. De 61 napig nem leszel biztosított, amit gondolom nem szeretnél.
Nem írtad, hogy a szolgálati időd hogy alakul. 40 év szolgálati idő felett már minden év 2 %-s szorzóváltozást jelent a nyugdíj kiszámításánál. Biztos nem örülnél annak, ha netán 30-40 nap hiányozna a kerek szolgálati időből.

Pixi11 # 2019.08.16. 14:24

Igen köszönöm szépen a választ, most inkább a kérdésem arra vonatkozik, ha 2020-ban megyek nyugdíjba akkor meddig kell dolgoznom,(December 31-esetleg Január 2, vagy elég Október 31-ig) vagy az lényegtelen csak januárban adjam be kérelmemet. Nem szeretnék 1-2 nap végett elcsúszni a dátumon.