Előrehozott öregségi nyugdíj

noanoa # 2008.03.29. 11:14

Köszi. Logikusnak tűnik amit leirtál. Ilyen igazolást fogok mellékelni a nyomtatvány mellé.

Telefonon nem kérdezek semmit, mert lemegy a Nap (és leapad a pénztárcám), mire elérem őket, ráadásul a felvilágositások is ügyintéző-függők.

Azt fogom csinálni, hogy beküldöm a nyomtatványt az igazolással együtt, aztán vagy jó lesz, és emelik a nyugdijamat /igaz, hogy röhejes összeggel, de ki a kicsit nem becsüli.... :)))/, vagy nem lesz jó, és akkor megirják, hogy mi a nem jó és mit csináljak, hogy jó legyen. Időm van. Végtelen.... :))

Persze, majd megirom, hogy hogy sikerült!

Köszi
noanoa

Nem tartozik ugyan a témához, de épp igy jártam el, amikor a vizitdij visszaigénylést kértem az önkormányzattól. Senki nem tudta pontosan, hogy milyen nyomtatványon és hogyan kell csinálni. Küldögettek jobbra-balra.
Én meg kitaláltam egy nyomtatványt (!!!), ami tartalmazta az összes elképzelhető adatot, ahhoz csatoltam a vizitdijas nyugtákat és beküldtem.
Simán elfogadták és kifizették.
Lehet, hogy azóta ez a nyomtatvány forog hivatalos körökben? :))))

szjudit # 2008.03.30. 06:51

Szeretném megtudni, hogy a tp-n töltött időszak szolgálati időnek számít-e a nyugdíj számításakor, ill.hogy ezen időszak ( tp.) jövedelmét hogy veszik figyelembe?

gittus # 2008.03.30. 10:44

szolgálati időnek számít
Jövedelem számításánál figyelmen kívül hagyják.

bandipapa # 2008.03.30. 11:48

Kérem, ha valaki tud, segítsen nekem. A hatalmas információ áramlás miatt már végképp elvesztettem a fonalat. 1950.márciusában születtem. 1964-től folyamatos a munkaviszonyom, tehát már 44év szolgálati idővel rendelkezem. Szeretnék 2009.jan.1-től nyugdíjba menni, de nem tudom, hogy jogosult vagyok-e rá. Előre is köszönöm a segítséget!

gittus # 2008.03.30. 19:13

miért mi van 2009.január 1-én?

raday # 2008.03.31. 09:03

Állásfoglalást szeretnék kérni a következő nyugdíjaszással kapcsolatos ügyben. Dolgozónk 1951. 06. 30-án született, 2008. 09. 01-jén lesz 39 éves munkaviszonya. Élni kíván az előrehozott öregségi nyugdíjazás lehetőségével – ezt a KJT 30 § (1) e pont alapján kéri.
A KJT 37/B § alapján nyugdíjasnak minősül, felmentésére sor kerülhet.
Kérdésem, hogy mikortól menthetem fel a dolgozót?
Ha 2008. 07. 01-től adom ki a 8 hónap felmentési időt, - akkor a vége átcsúszik 2009-re, amikor is 59 év lesz az előrehozott öregségi nyugdíj feltétele, tehát nem tud elmenni nyugdíjba.
Jogszabályba ütközik-e, ha a dolgozót 2008. április 15-től mentem fel, akkor még idén decemberben a jogviszony megszűnésekor nyugdíjazhatják.

bandipapa # 2008.03.31. 13:11

Kedves Gittus, Akkor máshogyan tenném fel a kérdést. Most még "csak" 58 éves vagyok, 44év munkaviszonnyal. Szeretnék előrehozott öregségi nyugdíjba menni. Hogyan és mikor tehetném ezt meg?

Lyonee # 2008.03.31. 17:36

A szülinapja előtt nem mentheted fel a kjt 30. 1 e-re hivatkozva, csak a szülinapja után. Ha előbb mented fel végkielégítést kell fizetned, mert nem minősül nyugdíjasnak. A közalkalmazott is kérheti az MT 94.§ szerint felmentése lerövidítését.

Igaz az MT 94 úgy fogalmaz, hogy a munkavégzés nélküli időszak előtti időre, de, amikor ez a jogszabály született, nem lett volna értelme a fizetés nélküli időre kérni a felmentést, hiszen ez alatt az idő alatt új helyen dolgozhatott bárki.

Ha nagyon ragaszkodtok a tv. betűihez, akkor letöltheti a felmentési időt (kjt. 33-§ 3.), július 1-én kezdve, hogy 2hó munkavégzés nélkül, 4 hónap munkavégzés (szabadság ), 2 hó munka nélkül, és kéri az MT 94-re hivatkozva majd az ősszel a felmentési idő lerövidítését* dec. 27-re, így 28-tól kérheti nyugdíjazását.
"(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni."

2007. évi CLVI. törvény
"(3) Aki előrehozott öregségi nyugdíjra, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, e jogosultságát bármikor érvényesítheti, a nyugdíjcsökkentésre a jogosultság megszerzésének időpontjában hatályos szabályokat és mértékeket kell alkalmazni, tekintet nélkül arra, hogy a nyugellátást mikor, illetve milyen időponttól kezdődően állapítják meg. Egyebekben az előrehozott öregségi nyugdíj és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj összegét azon rendelkezések szerint kell megállapítani, amelyek arra az időpontra alkalmazandóak, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják."

Kértem állásfoglalást az ONYF-től, hogy a jogosultságba a jogviszony megszüntetése is beletartozik-e, ebben az értelemben is. Szerintem nem, de várjuk ki a végét.

Olvasd el a többi "előrehozott nyugdíj"-as topicot, nagyon kiveséztük a témát.

gittus # 2008.03.31. 19:15

bandipapa

A tny.18/A. § (1) bekezdése szerint 2012. december 31-éig a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a férfi, aki 60. életévét betöltötte, illetve az a nő, aki 59. életévét betöltötte, és legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Tehát a 60.év betöltésétől mehet előrehozott öregségi nyd.-ba.

Gwen # 2008.04.04. 10:52

Tisztelt Fórumozók!

Visszaolvastam, de nem találtam kielégítő választ a kérdéseimre, ezért kérném a segítségüket!

A KTV. szerint, ha valaki az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultságát megszerzi (tehát életkora és szolgálati ideje megvan) kérheti felmentéssel közszolgálati munkaviszonyának megszüntetését. A munkáltató köteles felmenteni. Ebben az esetben a jubileumi jutalomra csak akkor jogosult ha betölti a jubileumi időhöz szükséges szolgálati időt. Tehát itt nem érvényesül a kedvezmény. Nálunk a Kincstárban azon a véleményen vannak, illetve az MKKSZ honlapján is az olvasható, ha a munkavállaló kéri az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságszerzés miatt a munkaviszony megszüntetését végkielégítésre jogosult a munkavállaló, ezen felül emelt összegű végkielégítés kifizetését kérik tőlünk, mivel a munkaviszony megszüntetésére a jogosultság megszerzését megelőző 5 éven belül került sor.

Kérdéseim:

1. Hogyan kaphat végkielégítést valaki, ha ő maga kéri a munkaviszonya megszüntetését és nem a munkáltatónak felróható ok miatt?
  2. Miért kellene emelt összegű végkielégítést fizetni, ha elérte az előrehozott öregségi nyugdíj feltételeit, tehát nem az azt megelőző 5 évben szüntetjük meg a munkaviszonyt?
  3. A Jogtár (KTV.-re vonatkozó) magyarázatában egyértelműen azon az állásponton van, hogy nyugellátásra szerzett jogosultság esetén NEM jár végkielégítés, mivel : "A nyugellátás nemcsak a köztisztviselő pálya lezárulását jelenti, hanem a hivatásszerű munkavégzés korszakának végét is, ezért a köztisztviselőknek a munkanélküliségből adódó egzisztenciális bizonytalansággal már nem kell számolnia. Ennek megfelelően nem jogosult a köztisztviselő végkielégítésre, ha a felmentésre azért került sor, mert nyugellátásra szerzett jogosultságot."

Segítségüket előre is köszönöm!

gittus # 2008.04.05. 06:46

Végkielégítés nem jár annak a köztisztviselőnek -mert ha jól értem köztisztviselőről van szó - aki taxatíve felsoroltak szerint nyugdíjasnak minősül.
Aki előrehozott öregségi nyd-ra jogosult az a ktv. szerint - jelenleg még - nem minősül nyugdíjasnak viszont kérheti a felmentését ha a felmentési idő leteltekor rendelkezik a jogosító feltételekkel.
Ha nem akarnak végkielégítést fizeteni nem elég elméleteket gyártani (pl:nem fenyegeti a munkanélküliség veszélye) ? hanem ktv szerinti indokot kell produkálni. Hogy ezt kifelejtették a kjt decemberi módosításakor arról a köztisztviselő nem tehet.

Animami51 # 2008.04.05. 09:45

Tisztelt Fórumozók!
Hasonló problémával már találkoztam a fórumon,de a megoldást nem igazán sikerült kibogoznom.Teljes a káosz bennem,bocs, hogy segítséget kérek.Gondom a következő:57éves leszek május 13.-án.38 év közalkalmazotti jogviszony megléte mellet,előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni.A munkáltatóm azt javasolja, hogy mondjak fel, mert ő felmentéssel nem tud elengedni, akkor ugyanis ki kellene fizetnie a 40 éves jubileumi jutalmamat, erre azonban nincs kerete.Tényleg megteheti velem?Mit javasoltok?Konkrétan melyik törvényre hivatkozzam, hogy valahogy mégis megkaphassam?Köszönettel:Animami51

gittus # 2008.04.05. 10:38

A munkáltató köteles felmenteni ha a felmentést a közalkalmazott írásban kéri arra hivatkozással hogy előrehozott öregségi nyd.-ra vált jogosulttá.
Az hogy van e kerete a jubjutalom kifizetésére az mindegy ebből a szempontból. Majd lesz.
Legkésőbb a jogviszony megszűnésekor tehát legalább a felmentés utolsó napján nyugdíjban kell ténylegesen részesülni.

Lyonee # 2008.04.05. 13:05

Gittus!
Ez sajnos nem így van!
A ktv-ben "köteles megszüntetni", a kjt-ben "megszüntetheti" szerepel.

Animami51 # 2008.04.05. 13:34

Köszönöm Lyonee,én is így tudom.Mit javasolsz, hogy esélyt kapjak a 40 éves jub.jutalomra?

Lyonee # 2008.04.05. 14:09

Sajnos csak azt, hogy várj!
Add be a kérelmedet írásban.

Animami51 # 2008.04.05. 16:33

Köszi,Lyonee!
Erre gondoltam a hivatalos fejléc, egyebek megírása után:
A Kjt 30.paragrafusa 1.bekezdésének a)d)e)alpontjait figyelembe véve 2008.május 13.-tól at előrehozott öregségi nyugdij életkori és szolgálati időre vonatkozó feltételeivel rendelkezem, ezért kérem a munkavégzés alóli felmentésemet.Tisztelettel,stb

..és reménykedjem valami csodában?

Hogy 38 év folyamatos munkaviszony ugyanannál az intézménynél jelent bármit is?Pár hónapja új vezető került az intézményünk élére, neki még nem bizonyítottam semmit, miért állna ki értem?Ha a törvény nem áll mellém, mi remény marad? Márpedig a törvény nem kötelezi a munkáltatót, hogy felmentsen. A jubileumi jutalomra pedig csak akkor vagyok jogosult, ha a munkáltató a munkaviszonyomat felmentéssel szünteti meg.Tud Valaki segíteni?Köszi:Animami

Lyonee # 2008.04.05. 16:52

Írtam e-mailt!

V..K # 2008.04.05. 16:54

Üdvözlet fórumozók,kérdéssel fordullnék egy illetékes személyhez mivel a törvénykönyvekben és jogszabályokban megkeveredtem kicsit!

1951-ben születtem szept 3ikán,41 éves munkaviszonyom van ebből 25 év közalkalmazotti munkaviszonyban és még a mai napig közalkalmazottként dolgozom!Akérdésem egyszerű és lényegre törő,mikor mehet nyugdijba?Toivábbá megkérdezném,hogy a felmentési idő szeptember 3ika elött vagy után jár e??

Köszönöm ha mielöbb válaszol valaki nekem,sajnos manapság ezek a dolgok nagyon megvannak csűrve és csavarva,hogy nehéz rajtuk eligazodni.
Tulajdonképpen még azsem tudjuk,hogy meddig kell még dolgoznunk?!

köszönöm

Irénke

gittus # 2008.04.06. 07:49

Lyonee
bocs valóban csak felmentheti

Animami51 # 2008.04.06. 08:27

Kedves Lyonee!
Csak a fórum falon olvasom a soraidat, e-mailt külön nem találok a saját emailjeim kötött.Vagy elértettem valamit?
Gittus!Kösz Neked is.Ha valami számomra hasznos jut a tudomásodra, köszönöm, ha megosztod velem.

Goodwitch # 2008.04.06. 08:37

V..K!

Biztos, hogy már 10 évesen dolgoztál?

Goodwitch

Goodwitch # 2008.04.06. 08:43

Na, agyamra ment a vasárnap reggel! Már számolni sem tudok.

Előző hozzászólásom törölve!!!!!

Goodwitch

Lyonee # 2008.04.06. 12:11

Animami51!
Bocs, most tényleg ment e-mail!

Lyonee # 2008.04.06. 12:15

V. K. !
Olvasd el a "nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő" topic 4-5 utolsó oldalát (nem beírását!)