Előrehozott öregségi nyugdíj

kertész # 2013.09.06. 15:59

Elnézést, ha olyat, ami mindenkinek evidens...
Én 1955-ben születtem. Mindig a magán szférában voltam-vagyok alkalmazott. Rám is vonatkozhat a Előrehozott öregségi nyugdíj? Férfi vagyok. 40 éves munkaviszonyom van.

Veci # 2013.09.05. 20:47

gabusch
Sajnos valaki nem követte a törvényi változást és 2013-ban közzétette a félrevezető táblázatot. Ezt anno írtam is itt a fórumban is.
Azokat sajnálom, akik ennek a hírnek bedőltek, mert érintettek voltak.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2013.09.05. 20:40

szelik53!
Csak a 40 éves nyugdíjba menő nő kérheti a felmentését, és kaphatja meg a 40 éves jutalmat 35 évre.

Lyonee # 2013.09.05. 20:38

Gabusch!
Ne foglalkozz vele, hülyeség!

szafika # 2013.09.05. 16:26

Bocsi !!!! az 53-asoknak 63 év , nekünk az 54-eseknek 63.5 év .

gabusch # 2013.09.05. 16:13

Veci!
Nézd már meg ezt a táblázatot légy szíves !
2013.május 13.

http://informaciok.eu/…rfiak-eseten

Ez véletlenül maradt így ?
üdv:gabusch

Veci # 2013.09.05. 14:35

Az 53-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára nem 64 év, hanem 63 év.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2013.09.05. 09:35

Kedves Szelik53 !
Az 53-ban születettek nyugdíjkorhatára 64 év .

szelik53 # 2013.09.05. 08:47

Tisztelt Ügyvéd úr!

60 éves férfi vagyok. 2015.március 11-én töltöm be (62,5) a nyugdíjkorhatárt. A 30 éves közalkalmazotti jogviszonyom meg van. 2015. április 24-én lenne meg a 35 éves közalkalmazotti jogviszonyom. Azt szeretném kérdezni, hogy 2015. márciusában jogosult vagyok-e a 40 éves jubileumi jutalomra. Ha nem akkor lehetséges-e, hogy április végén kérjem a nyugdíjazásomat, azért, hogy megkapjam a 40 éves jutalmat?

Üdvözlettel: egy leendő nyugdíjas

WWallace # 2013.08.26. 22:13

Rugalmasan kezelik a nyugdíjbiztosítónál a kérdést. Ügyintézője válogatja, de ha már megállapításra kerül, hogy a nyugdíj magasabb összegre jön ki, mint a korhatár előtti ellátás, akkor előfordul, hogy külön erre vonatkozó kérelem nélkül is megcsinálják a korhatár előtti ellátás megszüntető határozatot. Ilyenkor úgy veszik, hogy az öregségi nyugdíj iránti igénybejelentéssel egyértelműen az volt az ügyfél célja, hogy a korhatár előttiről lemond, ha a nyugdíj számára kedvezőbb. Kifejezett jogszabályi felhatalmazás erre vonatkozóan nincs, de ügyfélbarát megoldás, hiszen nyilván lemondana egyébként is az ügyfél az alacsonyabb összegű ellátásról.

Vagy ha nincs egy külön nyilatkozat, hanem csak az igénybejelentőre odabiggyeszt az ügyfél valahova, hogy "ha magasabb lesz a nyugdíjam, nem kérem tovább a korhatár előttit" vagy bármi erre utalót, azt is elfogadják.

Ha valaki a korhatár előttiből nők 40 éves nyugdíjába akar elmenni, akkor nem kell ilyen nyilatkozatot tennie, mert a 2011. évi CLXVII. törvény külön nevesíti megszűnési okként [17. § (1) bekezdés c) pontja] az ilyen módon való nyugdíjmegállapítást. Bár elvileg ilyenkor a törvény erejénél fogva megszűnne az ellátás (határozatot sem kellene hozni), de a Nyufig ragaszkodni szokott minden ilyen esetben a határozattal való megszüntetéshez (ahogy korábban az ÁJ is a törvény erejénél fogva megszűnt elvileg a korbetöltéskor, de a Nyufig mindig határozatot kért rá a nyugdíjbiztosítótól), ezért a fenti pontra hivatkozással ilyenkor is hoznak korhatár előtti ellátás megszüntetőt.

A korbetöltésnél újraszámolást kérőknek, viszont le kell mondaniuk a korhatár előttiről, és a 17. § (1) bekezdés d) pontja alapján szüntetik meg az ellátást. A b) pont nem alkalmazható náluk, mert lemondani a korhatár elérését megelőző nappal kell, ellenkező esetben ugyanis már nyugdíjasnak minősülne az ügyfél a korbetöltéstől, és arról meg már nem mondhat le.

Más a helyzet a 18. § (3) bekezdés alapján történő újraszámításnál. Ilyenkor nem kell lemondó nyilatkozat, mert ez nem nyugdíjmegállapítás a szó szoros értelmében, hanem csak annak összegének az újbóli megállapítása. Ilyenkor csak egyetlen határozat születik. Bár szintén a Nyufig miatt, ilyenkor ez a határozat is tartalmaz rendelkezést arra, hogy a korábban folyósított korhatár előtti ellátás egyidejűleg megszűnik.

Lyonee # 2013.08.26. 19:37

De lehet, hogy nincs is szükség a lemondó nyilatkozatra!? Azért ennek a pontos eljárását jó lenne tudni.

WWallace # 2013.08.26. 18:32

Nyilván mindenkinek van annyi esze, hogy nem fog a nyugdíjbiztosítóhoz benyújtani ÖNMAGÁBAN egy korhatár előtti ellátásról lemondó nyilatkozatot. Ezt egy nyugdíjkérelem kapcsán teszi meg, ahogy Lyonee is említette. A nyugdíjbiztosító pedig ügyel arra, hogy ezekben az esetekben csak akkor szüntesse meg a korhatár előtti ellátást, ha az öregségi nyugdíj kedvezőbb az ügyfél számára. Úgyhogy... megértem én az óvatoskodást vele, csak épp a gyakorlatban egyébként sincs a félelemre ok.

Nem beszélve arról, hogy ha valamiképpen valaki mégis ilyen helyzetbe kerülne, a fellebbezési határidőn belül visszavonhatja a korhatár előtti ellátásról lemondó kérelmét, és erre tekintettel a nyugdíjbiztoístó is vissza fogja vonni a megszüntető határozatát.

Veci # 2013.08.26. 18:05
  • Vigyázat a korhatár előtti lemondással!! Halgassatok dtida intelmére, mindannyiunk közül Ő a hiteles.
  • A megbízási szerződés esetén a jogosultsági időbe, a szolgálati időbe a ténylegesen ledolgozott munkanapokat veszik figyelembe, ha korhatár előtti ellátás mellett dolgozik valaki. Ma kaptam meg a határozatot és abból leszűrtem, hogy hosszabb időtartamú szerződés esetén is csak a "bérszámfejtett", ledolgozott napok számítanak be.

Nekem így nem lett meg a női akcióshoz a jogosultsági időm. DE EZT ÍRTÁK:
Öregségi nyugdíjra jogosító korhatára 2013. ...hó 13. napja. Amennyiben öregségi nyugdíj kérelmét az ezt megelőző időpontban (október végén, november elején) - még a korhatár előtti ellátás folyósítása időtartama alatt benyújtja - lehetőség van öregségi nyugdíja megállapítására, amennyiben annak összege kedvezőbb a jelenlegi ellátás összegénél.

Aki meg akarja szakítani az ellátást, az alaposan járja körül a témát.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2013.08.23. 10:19
--
  • Kedves Lyonee!!!----Igen ezt gondolom,hogy --'dtida'-- is tudja,mégpedig "elég jól",de nem árt a figyelmeztetés és jó hogy így elmagyaráztad,mert akkor ezt, "CSAK OLYAN ESETBEN ÉS AKKOR" lehet megtenni!!!!--Mert ugye ha "lemond" közvetlen előtte,utána már az elért rendes öregségi nyugdíjkorhatárába tud elmenni azonnal....?!--Gondolom,hogy ebből nem lehet "rosszul kijönni",igaz...???----Üdv.
Lyonee # 2013.08.23. 08:54

Wallace közvetlenül a nyugdíjkorhatár elérése előtt javasolta a lemondást. Akkor pedig már nincs mit veszíteni, csak nyerni lehet, ha az új számítás szerint magasabb a nyugdíj összege.
De előtte aki ügyes, az ki is tudja számítani valorizációs szorzók, és a nyugdíjemelések segítségével, hogy mikor jár jobban. És nincsenek felesleges körök.

sitimaci # 2013.08.23. 05:18
    • Úgy tudom,hogy ha a Korhatár Előtti Ellátást elveszik vagy megszüntetik,akkor már nem is adják vissza!--Ez érvényes a "feketemunkára" is!--"Legközelebbi" nyugdíj,csak a tényleges öregségi!!!----Gondolom,hogy ezért is írta 'dtida ezt a figyelmeztetést!!!---
WWallace # 2013.08.22. 15:23

Természetesen a korhatár előtti ellátásról lemondást úgy gondoltam, hogy akkor mond le az ügyfél, amikor már tájékoztatta az ügyintéző arról, hogy az öregségi nyugdíj magasabb lenne. Vagy előzetesen olyan lemondó nyilatkozatot tenni, mely tartalmazza az arra vonatkozó feltételt, hogy csak akkor mond le, amennyiben magasabb lesz az ellátása.

De egyébként az óvatoskodásról annyit, hogy úgysem szünteti meg a nyugdíjbiztosító a korhatár előtti ellátást - még ha ott is lenne az ügyiratban egy erre vonatkozó (és a fenti kitételt nem tartalmazó) nyilatkozat -, ha azt állapítja meg, hogy kevesebbre jönne ki újraszámítással az ellátás. Ebben az esetben a gyakorlat szerint tájékoztatják az ügyfelet, és visszavonatják vele a benyújtott kérelmét, majd az eljárást megszüntetik, és minden (mármint az ellátás összege) marad a régiben.

dtida # 2013.08.21. 17:12

Csak óvatosan a korhatár előtti ellátásról való lemondással!

Nyugdíj szaktanácsadás innen:
szepkor-nyugdij.hu

WWallace # 2013.08.19. 13:49

A lényeg, hogy mindenképpen el lehet tüntetni a csökkentést, csak arra kell figyelni, hogy ha valaki nem dolgozott legalább 365 napot a korhatár előtti ellátás folyósítása alatt, akkor még a korbetöltés előtt beadja a kérelmét. Mert utána már nem lehetséges (csak a 365 napos jogintézménnyel).

A félre értések abból adódnak, hogy amikor korábban előrehozott nyugdíjba mentek el az emberek, akkor általában aláírattak velük egy jognyilatkozatot, hogy a csökkentés tudomásul veszik, illetve azt is, hogy a korbetöltéskor nem lehet újraszámítást kérni, tehát marad a csökkentés. Viszont mindezt felborította a korhatár előtti ellátásról szóló törvény, ami miatt lehetséges az újraszámítás.

WWallace # 2013.08.19. 13:46

Ha a korhatár betöltése előtt (és csakis előtte!) bead egy nyugdíjkérelmet, és lemond egyúttal a korhatár előtti ellátásról, akkor újra fogják számolni a nyugdíját. Ezt a korbetöltött öregségi nyugdíj szabályai szerint teszik, ahol ugye nincs csökkentés, tehát el fog tűnni a korábbi csökkentése. Viszont mivel mindent teljesen újraszámolnak, elvileg kijöhet alacsonyabbra is az ellátás összege (de NEM szokott azoknál, akiknek csökkentések volt, épp azért mert az eltűnik). Viszont ha kevesebbre jönne ki, akkor a nyugdíjbiztostó erről tájékoztat, vissza kell vonni a nyugdíjkérelmet, és változatlan összegben folyósítják majd az ellátást.

Illetve a másik lehetőség (amelyre a korbetöltés után 6 hónapig van lehetőség a 2011. évi CLXVII. törvény alapján) az, ha 2012.01.01-jétől dolgozott legalább 365 napot. Ilyenkor ugyanúgy be kell adni egy kérelmet, de nem kell lemondani a korhatár előtti ellátásról, és ha kevesebbre jönne ki, akkor sem kell visszavonni a kérelmet, mert ilyenkor automatikusan a régi összegben állapítják meg újra az ellátást.

És fontos különbség még a két jogintézmény között, hogy az első teljesen a Tny. általános szabályai szerint történik. Tehát ha épp dolgozna majd a születésnapja körül, akkor a születésnapját megelőző nappal a jogviszonyát meg kell szüntetnie. A második esetben viszont nincs szükség megszüntetésre, automatikusan a korbetöltés napjára kiszámítják az összeget. De ugye ilyenkor ha esetleg tovább dolgozik a korbetöltés után, azt már az újraszámolásnál nem lehet figyelembe venni; az majd 0,5%-os nyugdíjnövelésre lesz jó.

Remélem érthető volt. :)

Bebifesz # 2013.08.17. 20:33

Köszönöm a válaszokat!
Akkor ezek szerint nem jár az elvett 7-8%?

Lyonee # 2013.08.16. 14:54

Ha megnézitek a nyugdíjtörvényt, nincs korkedvezményes nyugdíj. Aki a nyugdíjtörvényben rá érvényes korhatárt még nem töltötte be, -a női 40 éves nyugdíjas kivételével-az ma korhatár előtti ellátott.
Aki csökkentett nyugdíjat kapott, ill. csökkentett korhatár előtti ellátást kap, az a nyugdíjkorhatára elérésekor, az addig kapott ellátását kapja tovább. A nyugdíjtörvényben nem volt soha, és most sincs, hogy a csökkentést később ne vennék figyelembe.
Többen írtak róla, mi módon változhat meg az addig kapott ellátás, de annak feltételei vannak.

Veci # 2013.08.16. 14:07

Bebifesz
2012.01.01-től aki nem érte el a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt (édesapád esetében ez 64 év), és 2011-ben előrehozott nyugdíjas volt, mint az édesapád a korkedvezménye figyelembe vételével, akkor korhatár előtti ellátott.
Vagyis édesapád továbbra is korhatár előtti ellátott, továbbra is kapja a "nyugdíjat/ellátást", vonatkozik rá a keresetkorlát és az is, hogy közszférában csak akkor dolgozhat, ha lemond a nyugdíjról.
Amit leírtam, az a jelenleg hatályos törvények szerinti. Hidd el ezt, a férjem is korkedvezménnyel lett csökkentett összegű előrehozott nyugdíjas, és csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor lesz öregségi nyugdíjas.
Újraszámítást majd 64 éves korában kérhet, ha addig nem változna a törvény, feltéve, hogy az ellátás mellett lesz-e munkaviszonya.
Olyat már hallottam, ha valaki az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lemond a korhatár előtti ellátásról, akkor újra számolnak. A helyében én nem szüntetném meg, mert, ha van munkaviszonya, vagy lesz jövedelme, akkor az újra számítás kérhető, és a kedvezőbbet választhatja. De szerintem az emelésekkel jobban járna, mert neki addig még van 7 éve, és lesz még 2 választás, és ki tudja mit hoz a jövő.

Üdvözlettel Veci

Bebifesz # 2013.08.15. 21:38

Tisztelt Fórumozók!

Apám 1955. 06-i születésű.
2010. októberében 55 évesen nyugdíjba ment a következő adatokkal:
szolgálati idő 39 év
korkedvezményre jogosító idő: 30év, 349 nap,
ezzel 6 év korkedvezményt szerzett
az öregségi nyugdíjkorhatárt 2013.06, hóban érte el.
A kérdésem az lenne, hogy

• kérhet-e újraszámítást, illetve
  • évi kb 2%-ot elvettek a nyugdíjából, akkor úgy volt, hogy ha eléri a nyugdíjkorhatárt megkapja, vagyis havi 7-8%-al többet kap. 2010-ben ezt mondták neki, azóta változott a törvény.Nem az a törvény érvényes rá, amikor nyugdíjba ment?

Segítségüket köszönöm

sitimaci # 2013.08.13. 05:14
    • Édesanyám 1916-ban született!----1971-ben 55-éves korban elment nyugdíjba,mert akkor ennyi volt a nyugdíjkorhatár!----1982-ben 66-évesen meghalt rákban,de addig is sokat nyűglődött-szenvedett az 55-éves korában történt combnyaktörése és az ízületi betegsége miatt!---/Édesapámról és a férfiakról most nem teszek említést!/---De:---Valóban minden Nő tovább él és főleg egészségesebben mint a férfiak...?--A "régebbiek" biztosan hogy nem!--Na ezért kéne legalább rájuk gondolni!--Legalább az 1960-előtt születettekre,akik most az ötvenes éveikben járnak és akkor még mint /sokan/ ipari iskola alatt is már dolgoztak,utána meg mint "egy állat"!---Melyik kormányt érdekli ez???---"NŐ AZ ÉLETKOR ÉS EGÉSZSÉGESEBBEN A NŐK"!!!---Ez volt a válasz........!--Ez marha jó!!!--Üdv.---