Előrehozott öregségi nyugdíj

szafika # 2013.08.05. 05:58

Bocsi ! 64. év az 55-ben születettek nyd-korhatára .

szafika # 2013.08.05. 02:26

Ha nincsen igénybevehető korkedvezmény , akkor az 55-ben született férfiak nyugdíjkorhatára 64,5 év .
/ Ha rajtam múlna , minden 42-3-4-5 évet ledolgozott emberkének megadnám a nyd-ba menetel lehetőségét , hadd dolgozzon - fizessen más is , az egyiknek nem jut munka , a másiknak hosszú évek után se jár pihenés ! Nincs ez így jól . /

BERNADETTVIKTOR # 2013.08.04. 15:33

Azt szeretném megtudni , hogy az 1955-ben született férfira vonatkozik-e az hogy 62 éves korában előrehozott öregségi nyugdíjba menjen .

Rózsaanya # 2013.08.04. 11:46

1954-es születésű, diplomás nő vagyok (tehát még nincs 40 éves munkaviszonyom) Csökkentett előrehozott nyugdíjba elmehetek-e 2014-ben?

Jocó51 # 2013.08.01. 02:58

Az előbbi tényekhez még annyit, hogy 2013.09.03-án lesz 24 év ledolgozott munkaidőm Magyarországon, és van 16 év 30 napom a román fél által hivatalosan elismerve, mint ledolgozott munkaidő, azaz összesen meglesz a ledolgozott 40 évem.

Jocó51 # 2013.08.01. 02:49

A tények:

1. Jelenleg korhatár előtti ellátásban részesülök 2012.12.28-tól. A korhatár előtti ellátásom megállapítása a közösségi jogszabály alapján történt.
  2. 2013.01.02-től munkaviszonyban állok jelenleg is.
  3. 2013.09.03-án töltöm be a 62. életévemet, és szeretnék a nyugdíjam mellett tovább dolgozni.
  4. Azt szeretném, hogy a nyugdíjam a nemzeti jogszabályok alapján legyen megállapítva, mert a román félnél csak 65 éves koromban kaphatok majd nyugdíjat, és addig a közösségi jogszabály alapján megállapított nyugdíjam (csak a magyar féltől) jelentősen kisebb lenne, mint a nemzeti jogszabállyal megállapított.

Kérdésem: Ebben az esetben mi a teendőm?

sitimaci # 2013.07.14. 06:16
    • Utazási kedvezményt csak azok a Korhatár Alatti Ellátottak kapnak,akik 2011.December 31-ig elmentek akkor még úgy hívták,hogy előrehozott nyugdíjba és betöltötték az 57-ik életévüket!--E két feltétel mindegyikének meg kellett felelni!--Ez 2012.-Január 31-től megszűnt és csak a Tényleges Öregségi Nyugdíjas kap Utazási kedvezményre jogosító igazolványt!--Az "Ellátottakét" pedig úgy hívják,hogy-----Ellátottak Utazási Utalványa-----Korkedvezményt meg valóban addig lehet még "szerezni" és érvényesíteni is lehet!--Üdv.
WWallace # 2013.07.13. 11:39

Bocsi, teljesen elkerülte a figyelmemet, hogy mivel foglalkozik az ismerősöd. Ha a buszsofőrködés megfelel a KK-s jegyzékben foglalt feltételeknek, akkor azt természetesen érvényesítheti, és akkor annyival korábban elmehet korhatár előtti ellátásba, ahány év korkedvezményt szerzett. Mivel KK-t 2014.12.31-ig lehet szerezni - ha jelenleg is buszsofőr -, akkor az 5 év mínusz is lehet a 65 évhez képest.

szafika # 2013.07.13. 11:19

WWallace , a megszerzett kedvezményét a buszsofőr már nem érvényesítheti ?! a 24 évre az több mint 4 év lenne !

Lyonee # 2013.07.13. 09:42

Borbio
Nem vagy nyugdíjas, korhatár előtti ellátást kapsz. Mellette akár dolgozhatsz is a kereseti korlát betartásával. Csak a nyugdíjasok, és azok a korhatár előtti ellátottak kapnak utazási támogatást, akik a tv. változás előtt is kaptak, vagyis korábban előrehozott nyugdíjban részesültek.

WWallace # 2013.07.13. 09:32

Borbio,

ellátottak utazási utalványát azért nem kaptál, mert a 85/2007. (IV.25.) Korm. rendelet szerint nem vagy rá jogosult. Arra sajnos én nem tudok válaszolni, hogy milyen szempontok figyelembe vételével hagyta ki a jogalkotó a Khtv. hatályba lépése után, újonnan megállapított korhatár előtti ellátásban részesülőket ezen kedvezményből. Az utalványra majd akkor leszel jogosult, amikor a jelenlegi ellátásod öregségi nyugdíjba fordul át (63. életévet betöltöd, vagy ezen időpont előtt a nők kedvezményes nyugdíjára jogosult leszel).

WWallace # 2013.07.13. 09:22

Neszter77, ha férfi az ismerősöd, akkor majd igen, a 65. év betöltésekor mehet nyugdíjba.

Zsóka 64 # 2013.07.11. 11:54

Köszönöm a válaszokat! Értettem belőle! A határozatban öregségi nyugdíj van feltüntetve. Az összeg amit kap a megbízásos szerződésre 7000 Ft, évente 3-4 szer. A helyettesítésért sem kap sokat. Úgyhogy azt a hatalmas összeget amit írtak a plusz pénz nem fogja meghaladni. Azt tudom, hogy erről is majd adóbevallást kell benyújtani.

neszter77 # 2013.07.09. 15:26

Tájékoztatást szeretnék kérni egy közeli ismerősöm ügyében. 1956-ban született, 43 év munkaviszonnyal rendelkezik, 24 éve buszsofőrként dolgozik. A kérdésem az lenne, hogy mikor mehet el legkorábban nyugdíjba. Csak a 65. év betöltése után, vagy jár-e neki valami korkedvezmény.
Válaszukat várva, köszönöm.

Borbio # 2013.07.09. 15:05

1953-ban született nő vagyok,aki a Khtv.f§(1)bek.b pontja értelmében mentem nyugdíjba 2012.12.15-i hatállyal annak rendje módja szerint és korhatár előtti ellátásban részesülök.Én és sorstársaim miért nem kaptunk utazási kedvezményt és mikor fogunk kapni?Nagyon méltánytalannak tartom,legalább néhány alkalom járhatna,hiszen sokan utazunk rendszeresen orvosi kezelésekre,ellenőrzésekre, nem jó kedvünkből.Várom a véleményeket,megjegyzéseket,előre is köszönettel!

Lyonee # 2013.07.09. 11:56

42 év munkaiszonnyal a 40 éves kedvezményes nyugdíjba mehetett, a kérdező is öregségi nyugdíjat írt és nem korhatár előtti ellátást.

sitimaci # 2013.07.09. 10:15
sitimaci # 2013.07.09. 10:13
--
  • Lyonee!!!------Látom már megint tévedtem,bocsi én a erről tudtam:---A keretösszeg 2013-ban az aktuális minimálbér 18 szorosa, azaz 1.764.000 Ft. Ameddig a nyugdíjas munkavállaló éves jövedelme nem haladja meg ezt az összeget, addig felveheti a nyugdíját is. Amint azonban meghaladja az éves jövedelme ezt az összeget nem lesz jogosult tovább a nyugdíja felvételére. A keretösszeg túllépését a munkáltató köteles jelezni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé. Fontos kitétel, hogy ez a korlátozás is csak az öregségi nyugdíj korhatárt el nem ért, de ellátásban részesülő személyekre vonatkozik!-----De elmehet máshová is dolgozni és ott is figyelni kell a fentiekre,mert szerintem máshol így dolgozhat az ELLÁTOTT!--Vagy most a '40-évesbe ment el????---Vagy hogyan 'Öregségi Nyugdíjas'?
sitimaci # 2013.07.09. 10:06
    • Kedves Zsóka 64!---– /1955-ben születetteknek, a betöltött 64. életév a nyugdíj korhatára,/-----Nővéred akkor, 'Korhatár Előtti Ellátott',igaz?-----Akkor 'ELLÁTÁST' kap,na de ez nem érdekes inkább az,hogy dolgozhat a minimálbér 18 szorosáig!-----És a legfontosabb az,hogy a NAV.-nak /Adóhatóság/ szigorúan be kell jelentenie!!!/-----Az Ellátottaknak a "FEKETE MUNKA" /a be nem jelentett is,meg kell /lene!/ győződni erről/ szigorú következményeket von maga után!---Megbüntetik-megvonják az ellátását és vissza sem kapja!---Nyugdíjba ezek után csak a tényleges nyugdíjkorhatárának a betöltése után mehet el !!!------------Remélem,hogy jól írtam mindent,de ha nem akkor valaki csak kijavít!--Igyekeztem!-------------Üdv.
Lyonee # 2013.07.09. 09:55

Mivel a postások nem közalkalmazottak, ezért nyugodtan elvállalhatja. Arra vigyázzon, hogy a kereseti korlátot betartsa. A minimálbér másfélszeresének a 12 szeresét keresheti meg a nyugdíj mellett 1 év alatt.
Közalkalmazotti, köztisztviselői állást nem tölthet be, mert akkor le kellene mondania a nyugdíjáról. Még megbízási szerződés esetén is, ha a munkáltató a kjt. vagy ktv. alá tartozik. Ezek az intézmények nem is köthetnek már nyugdíjassal új jogviszonyt, csak nagyon kivételes esetben.

Zsóka 64 # 2013.07.09. 08:46

Szeretném megkérdezni, hogy a nővérem 1955-ben született, 42 év munkaviszony után már megkapta az öregségi nyugdíjat. Postás volt. Dolgozhat-e még a postánál alkalmi munkaviszonyban? Már többször hívták helyettesíteni a volt munkahelyére ,és megkereste egy cég szemétdíj beszedéssel kapcsolatban, ami évi 4 hónapot jelent megbízásos szerződéssel.
Elvállalhatja ezeket?

Lyonee # 2013.07.08. 09:46

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál az ápolási díjat figyelmen kívül kell hagyni. De, ha az igénylőre kedvezőbb akkor nem.
A szolgálati időbe a folyósítás időtartama mindenképpen beleszámít.

János bá # 2013.07.06. 04:38

Kedves Lyonee!

Köszönöm válaszát.
Még egy kérdést szeretnék feltenni:

Ha valaki ápolási díjban részesül (mert hozzátartozóját ápolja) az beépül-e a nyugdíjba?

Köszönöm. J.

Lyonee # 2013.07.05. 16:44

János bá
Nem vagyok munkajogász, csak egy közalkalmazott.
Másik munkaadónál lehet.
42. § A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.

43. § (1) Amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban - részben vagy egészben - azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető.

(2) A hozzájárulás megtagadásával szemben munkaügyi jogvita nem kezdeményezhető.

A nyugdíjat nem a munkáltató, hanem a nyugdíjfolyósító utalja, természetesen mindkét helyen kapott illetményt figyelembe veszik a nyugdíj megállapításánál.

János bá # 2013.07.05. 11:43

Tisztelt Munkajogász!

Két kérdésem lenne:

1. Dolgozhat-e valaki két közalkalmazotti jogviszonyban egyszerre?
  2. Ha igen, ez hogyan jelenik meg nyugdíjában? Két helyről kapja?

Köszönettel, János