Előrehozott öregségi nyugdíj

WWallace # 2013.05.02. 17:34

Luigi 1978!

Csak bepillantottam ide, és így hirtelen nem látom, hogy a 2013.01.31. napján feltett kérdésedre szafikán kívül hozzászólt volna valaki más. Mert, amit szafika írt, az úgy nem teljesen igaz. Van rá lehetőség, hogy eltűnjön a csökkentés. Írj, ha aktuális még a kérdés! Ha már nem, akkor tárgytalan a hozzászólásom is. :)

nefe2 # 2013.04.16. 11:41

http://hvg.hu/…_nyugdijbame#…

Ez nem hangzik rosszul...

fagyongy55 # 2013.04.08. 16:00

Feri 53 Találsz a neten nyugdíjkalkulátorokat van határozatod írd be a béradatokat amik szerepelnek és a mostani béreddel, és a 120000.- is és körülbelül megtudod. az adózónán van ilyen kalkulátor a kieső napokat okvetlen írd be. Jól meg kell gondolni mert a verseny szférába vannak nem mindig emberi dolgok/ tisztelet a kivételnek/ azt hiszik rájuk nem vonatkoznak a törvények.

feri53 # 2013.04.07. 16:36

Tisztelt Fórum!

Közalkalmazott vagyok, a havi nettóm 75.600 körül van.
Szakközépiskolám van, két szakmával.

1953 októberében születtem. Tehát 2016-ban mehetnék nyugdíjba.

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság szerint 2011.12.31-ig, 43év 23 nap elszámolható szolgálati idővel rendelkeztem

Azért kérem a segítséget mert most kaptam egy állás ajánlatot, és nehezen tudok dönteni.

Az ajánlat szerint nettó 120 000 lenne a bérem. De ez verseny szféra. Mi van ha a próbaidő után vagy az után bármikor lapátra tesznek. Két szék közül a pad alá esek. És ki tudja találok-e munkát? Szóval nehéz a döntés.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi jövedelemmel mekkora lenne a nyugdíjam és mennyi lenne, ha ezzel az új munkával dolgoznám le a hátralévő időt?

Előre is köszönöm a segítséget.

feri53 # 2013.04.07. 16:15

Tisztelt Fórum!

Közalkalmazott vagyok, a havi nettóm 75.600 körül van.
Szakközépiskolám van, két szakmával.

1953 októberében születtem. Tehát 2016-ban mehetnék nyugdíjba.

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság szerint 2011.12.31-ig, 43év 23 nap elszámolható szolgálati idővel rendelkeztem

Azért kérem a segítséget mert most kaptam egy állás ajánlatot, és nehezen tudok dönteni.

Az ajánlat szerint nettó 120 000 lenne a bérem. De ez verseny szféra. Mi van ha a próbaidő után vagy az után bármikor lapátra tesznek. Két szék közül a pad alá esek. És ki tudja találok-e munkát? Szóval nehéz a döntés.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi jövedelemmel mekkora lenne a nyugdíjam és mennyi lenne, ha ezzel az új munkával dolgoznám le a hátralévő időt?

Előre is köszönöm a segítséget.

Lyonee # 2013.03.28. 08:11

Folytatom sitimaci elmélkedését. A kjt. nem szabályoz ilyesmit. Jól fogod magad érezni, visszafiatalodsz a fiatalok között. Legalább megmutatod a 25 éveseknek, hogy öreg ember, nem vén ember. A tapasztalat nagyon is fontos, de nem árt időnként megújítani tudásunkat új ismeretekkel.

sitimaci # 2013.03.28. 07:09
Kedves "Öreg Csezi"!/nem is vagy 'öreg'/--
  • Bocsi hogy addig is én válaszolok,amíg egy "hozzáértő?" nem ír!!!-----Azt hogy mit ír erről a kjt.,nem tudom,de lehet,hogy semmit sem!--Magán véleményem az,hogy az kimondottan a munkahelyre tartozik az,hogy kit-mikor-milyen tanfolyamra-továbbképzésre küld el,főleg ha ezt,Ők fizetik /ha kell/ és a dolgozó meg,fizetést is kap érte és nem függ attól,hogy ki-mikor-mivel megy el majd,akármelyik nyugdíjazási formába!!!---Így négy évvel a nyugdíj előtt,nem érdemes ilyen miatt "ellenkezni",nehogy a végén "gond" legyen,örülni kell annak hogy van munkahely!---A tanfolyam meg azért sem mellékes,mert igaz hogy négy év van a "nyugdíjig",de addig még választások is lesznek,a nyugdíj korhatár,meg állandóan változik!--Brrrrrr!!!!---Remélhetőleg az esetedben valóban négy év lesz és addig a munkahelyednek szüksége van arra,hogy meglegyen a tanfolyamod!!!---Én szívesen beülnék a 25-éves "gyerekek" közé,főleg ha lányok!!!---/Viccet félretéve,nyugi,tanulj és dolgozz!!!/ Üdv:--Pisti
Öreg Csezi # 2013.03.26. 13:44

Tisztelt Fórum!

59 éves vagyok és 10 éve vagyok közalkalmazott egy fegyveres rendvédelmi szervnél.
Az alapfokú képzést belépésemkor megkaptam.(érettségim van)
most akarnak elküldeni középfokú szakképzésre, amikor már 10 éve itt vagyok, és négy év múlva nyugdíjba megyek.Hogyan tudnék ez alól kitérni, mert már nehezen viselném ha nyolc hónapon keresztül havonta egy hetet 25 éves "gyerekekkel" kellene az iskolapadban töltenem.Van erről valami a kjt-ben, hogy tudnék felmentést kérni?

Köszönöm a választ.

sitimaci # 2013.03.26. 08:04
Nyugdíj szaktanácsadás személyesen, írásban és már telefonon is! szepkor-nyugdij.hu------
  • Sok mindent beszélnek-pletykálnak,de a "Szakértőt kell kérdezni !!!---------
dtida # 2013.03.25. 16:02

Nyugdíj szaktanácsadás személyesen, írásban és már telefonon is!
szepkor-nyugdij.hu

szilvis # 2013.03.25. 12:01

Tisztelt fórumozók!

Most olvastam egy hírt, miszerint az 1952-ben született férfiak is elmehetnek az idén csökkentett összegű előrehozott nyugdíba, ha a szolgálati évük legalább 37 év. Tudtok ilyenről?

szafika # 2013.03.12. 10:16

Ycus ! Tudom , h igazad van ! nekem is van olyan emberke az ismeretségi körömben , aki addig ment volna , míg nem mehetett , aztán pedig esze ágába sem volt lelépni ,/ sokan nem is tudnak magukkal mit kezdeni a nyakukba szakadt sok szabadidővel ,/ nagyon sajnálom a fiatalokat is + azokat az embereket , akik nem találnak már munkát , mert van olyan talpraesett emberke is akik tudnak maguknak találni lehetőséget arra , h átvészeljék azt az időt míg elérik a nyd-at , de sokan képtelenek rá , hát nem ezt érdemelnék . Ezért is morgok és hőbörgök azokért , akik mennének már / szerintem ragadt rám egy kis " szabadságharcolás " . / Nem akartam megbántani senkit , bocsi , ha mégis sikerült !

ycus # 2013.03.12. 09:40

SZAFIKA!
Értelek én tégedet, de hát a törvényeket nem mi hozzuk.
Amúgy meg vannak akik szívesen mennének el előbb nyugdíjba, másoknak az a bánatuk, hogy el kell menni 65 évesen.
Van olyan ismerősöm, aki meg azért hőzöng, hogy a 200 ezres nyugdíja mellett nem dolgozhat júniustól.
Irodában dolgozik, igaz csak 6 órában, egy újabb fizetésért. Közben meg Ő is azt mondja, hogy kevés a munkahely, holott ha az Ő helye felszabadulna, akkor lenne egy másiknak munkája.
Szóval nehéz igazságot tenni.
Ezzel nem akarok senkit védeni, de aki tényleg végig dolgozta a 40 évet, nagyon megérdemli a pihenést.
A kórházakban sem az ágy mellett dolgozók, akik tényleg fizikai munkát végeznek, nem azok szeretnének tovább dolgozni. Velem együtt örülnek, ha végre nem kell éjszakázni.
Üdvözöllek és minden jót neked, és minden ide látogatónak.

szafika # 2013.03.12. 09:10

ycus ! elfogult vagyok ! azok irányába , akik hosszú szolgálati idővel rendelkeznek , de mégis egyre távolodnak az elérhető nyd-tól ! Sokan , lehet meg se érik ! Az előttem kérdező nem jogszabályra volt kíváncsi , hanem kifakadt , h más olyan idősen miért , ő pedig miért nem ?! Neki is tökmindegy melyik társaság hosszabbította meg a munkában töltendő idejét , amikor nincs munka ! nem jut se idősnek , se fiatalnak ! Lehet, h úgy gondolod , h könnyebbség , ha néhány évvel előbb el tud menni valaki , de hidd el , mivel munka NINCS ! sokaknak az fáj , h nem mehetnek el 55-56-57 évesen , és élvezhetik úgy a megérdemelt nyd-ukat , 35-40 ledolgozott év után , mint aki dolgozott 10-15-20 évet és élvezi a nyd-át 25-30-35 éve !!! Sokan vannak mindkét oldalon !

ycus # 2013.03.12. 08:44

Azért nem ártana Szafika, ha nem mindig az elfogultság szólna belőled. Ha a kérdésre válaszolsz, akkor támaszd alá törvénnyel,ne csak szidalmazással.

A nyugdíjkorhatár emelés az 1997-es törvényben van leírva, azóta elég sok év el tellett, nem értem, hogy miért nem hallottatok róla eddig.

1997. évi LXXXI. törvény

a társadalombiztosítási nyugellátásról
2. Cím

A nyugdíjjogosultság

A 2008. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíj esetében

18. §30 (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

1. 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
  2. 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  3. 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
  4. 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  5. 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
  6. 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  7. 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

(2) Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki

1. a születési évének megfelelő - az (1) bekezdésben meghatározott - öregségi nyugdíjkorhatárt (a továbbiakban: öregségi nyugdíjkorhatár) betöltötte, és
  2. legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint
  3. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2a)31 Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2b)32 A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

(2c)33 A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.

(2d)34 A (2c) bekezdésben előírt jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. Saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, vagy megfelelt a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. § (2) bekezdése szerinti feltételeknek.

(3) Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki

1. az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és
  2. legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik, valamint
  3. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi résznyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(4) Nem jogosult öregségi teljes, illetve résznyugdíjra

a)35 az a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek (a továbbiakban: uniós rendeletek) hatálya alá tartozó személy, aki EGT-államban,

1. az a szociálpolitikai (szociális biztonsági) egyezmény hatálya alá tartozó személy - ha az egyezmény eltérően nem rendelkezik -, aki a szerződő államban
  • az igénylő nyilatkozata, illetve az ügyben hatáskörrel rendelkező külföldi szerv adatszolgáltatása alapján - azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonynak megfelelő jogviszonyban áll.

18/A-19. §36

Tehát aki 1955-ben született,az 1998-as törvény szerint 64 évesen mehet el nyugdíjba.
A 40 éves jogosultsági viszonnyal kedvezménnyel, ami 2011.január óta él, ha szakmunkásképzőt végzett,akkor 57. ha érettségizett 58 évesen mehet el.
Azért ez lényeges könnyebbség a 64 éves korhoz képest.

szafika # 2013.03.12. 06:50

Rozmari ! hanyas vagy ? Nem jön össze a 40 éves jogosultsági időd ? Legkorábban azzal tudnál elmenni nyd-ba . Azért nem akarják a politikus " urak ?! " h elmehessünk korábban , mert valami húgyagyú okostojás szerint , mivel kevés a befizető , mi ratkósok + sokan vagyunk !! hiába fizettünk egy életen át / többek között azért is , h ők ingyen tanulhassanak !!! / Az egyszerű népnek meg addig se kell visszafizetni , amíg el nem éri azt a korhatárt , hacsak nincs olyan mázlija , h valamivel mégiscsak sikerül . Csak valahol az nem fér bele mogyorónyi kis agyukba , h eztán se lesz majd több befizető , hiszen munka sincs , ami meg jól fizet , kevés munkával , azt megtartják maguknak ! Mire születne több gyerek , azzal csak több éhes száj lenne , munka nem !! Aki úgy áll agyagilag , h 1 gyereket engedhet meg magának , az nem fog 5-öt szülni ! Mire ? és minek !! Csak a nyomorúságot gyarapítanák vele ! / valaki egyszer azt mondta , h aki egy rakás gyereket legyárt , az a farkából urat , magából meg koldust csinál ! / Ma már nem is kell ahhoz sok gyerek se !

rozmari # 2013.03.10. 17:36

Tisztelt Fórumozók! Tudna valaki választ adni arra a kérdésre: miért tolják ki az elörehozott és az öregségi nyugdíjkorhatárt???? Nővérem 55 évesen ment előrehozott öregségi nyugdíjba,én 60 évesen nem tudok elmenni,mert ez a sz.rendszer tisztességtelenül elbánik az idősebb emberekkel!! Mitől vagyunk mi fiatalabbak 55-évesen, mint azon embertársaink akik anno 55-évesen elmehettek elörehozott nyugdíjba???" Na ezt nevezik egyenlő esélyegyenlőségnek?? na meg jogállamnak???"De még-ha olyan nagyon szükség lenne a munkánkra, akkor megérteném. De így se munkalehetőség se ellátás.Hát amúgy meg mi 60-asok megettük a kenyerünk javát dolgoztunk eleget,fizettük a járulékokat és tessék elutasítás- elutasítás hátán!!

szafika # 2013.03.10. 06:33

Boboka , ha nem is változik a módja a kiszámításnak , az új szorzó március végéig jön ki , az minden évbe változik , de ezt a kis időt már ki kell bírni ! / akár féllábon is / utána küldenek elszámolást + a visszamenőleges maradékot .

glória88 # 2013.03.10. 01:05

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/…agyar-hatart

JOGÁLLAMBAN ÉLÜNK ??????????????????????????????????

boboka56 # 2013.03.07. 09:37

2013 01-11.ével mentem el a 40éves munkaviszonnyal.Február végén küldték a papirt,hogy 70000ftelőleget fognak küldeni.Most kaptam az elszámolást,hogy márc1-től utalásra kerül kerekítve 70000ft.Úgy tudom,hogy nem változik 2013ban a nyugdíj kiszámítása,ezt a kormányportálon olvastam.Kérem valaki ha tud tájékoztasson!

finnmzs # 2013.03.06. 11:47

"2013-ban a legtöbb kérelem, több ezer, a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése, átalakítása miatt érkezett Strasbourgban, itt valószínűleg szintén egy precedens értékű ítélet születik majd egy tipikus ügyben, és ha az ítélet elmarasztalás, az a többi ügyben egyezségkötésre kényszeríti majd az államot - mondta el Répássy Róbert az M1 reggeli műsorában." Bár segítene ez a visszautasított kérelmek ügyében.

Bundu # 2013.02.27. 15:13

37 év szolgálati idő és 3 év korkedvezményes évvel (röntgenben dolgozom)elmehetek -e nyugdíjba.
Ha, igen akkor jár-e a 40 éves közalkalmazotti jubileumi juttatás?
Válaszát előre is köszönöm

Ribbed # 2013.02.27. 14:40

Üdv!

Édesapám idén tölti a 60. évét, 42-43 év munkaviszonnyal. Kérdésem az lenne, hogy a teljes nyugdíjhoz szükséges +3 évet meg lehetne-e váltani, és ha igen, mennyibe kerülne ez évente, és amennyiben ez lehetséges, befolyásolná-e valamilyen módon a megállapított nyugdíj összegét?

Tisztelettel:

B. Csaba

Gariba # 2013.02.27. 09:39

Most látom talán nem is jó helyre írtam a kérdésemet, bocsánat...

Gariba # 2013.02.24. 23:50

Kedves Fórumozók!
Még mindig a 37 évemet keresem, kb. fél év hiányzik hozzá, de több mint 1 évet nem ismertek el, mondván, hogy fizetés nélküli szabadságon voltam, e miatt siránkoztam itt. Emlékeztetőül 1952-ben született nő vagyok és 2011-ben kértem szolgálati idő megállapítást, ami rettentő lassan ment, azóta meg fellebbezgetek. Legutóbbi tanácsotok a TB sárga igazolvány volt, amire azt hittem, nekem nincs, de végig a munkakönyvemben volt. Átnéztem, de szerintem nincs benne számomra felhasználható adat.
Most két kérdésem lenne:

1. Nem értem, hogy az elismert szolgálati
időm (36 év 158 nap) és a jogosultsági időm (36 év
123 nap) között hogy lehet mindössze csak
35 nap különbség, annak ellenére, hogy a
szolgálati időbe az egyetem nappali tagozatán
végzett 1 év tanulmányi idő is beszámít, míg
a jogosultsági időbe ez nem?
2. Járt-e közületek ilyen ügyben a Munkaügyi Bíróságon (mert a másodfok után most már ez jön), szerintetek nem kellene ehhez már egy jogász? A Szépkor Nyugdíj Tanácsadó Kft.-vel van-e valakinek kapcsolata, tapasztalata?
Előre is köszönöm a választ!