Előrehozott öregségi nyugdíj

Szancso Panza # 2013.02.21. 15:34

webergabor52-nek
Az utóbbi 5-6 év adatai valószínűleg rontják az átlagkereset nagyságát, így a várható nyugdíjat is.
Ki lehet modellezni a http://www.venusz-szoftver.hu/ segítségével. Először ki kell számolni a 2007-re mintha akkor ment volna nyugdíjba, mivel az életkort nem kérdezi a program, csak a szolgálati időt, az éves jövedelmeket és a kieső napokat. Második számításban az előbbit bővíteni a 2008.év számival. És így tovább, napjainkig. Az eredmények mutatni fogják a tendenciát.
Üdv.: Szancso

webergabor52 # 2013.02.21. 09:53

Kedves...,aki esetleg tud válaszolni nekem!

2007 ősze óta/55 lettem akkor/ évente csak 5-6 hónap munkaviszonyom van,szerződéssel.Ez azóta folyamatosan így van,mindig áprilistól októberig.A többi munkanélküli segély,később járadék,most már az 5 éven belüli támogatás.Nyugdíjba vonulásom ideje 2015.január vége lesz,a 42 ledolgozott évet már betöltöttem,csak a kor nincs meg még.
Kérdésem: hogy járok jobban,hogyan lesz várhatóan magasabb a nyugdíjam,ha
1.Így dolgozom továbbra is a hátralévő időszakban.
2.Nem dolgozom és maradok ezen a fix segélyen.

Javítja vagy rontja a várható nyugdíjam összegét?
A nyugdíjszámítás átlagolási furcsaságáról már láttam példát a feleségemnél.
Köszönöm a válaszukat.

sitimaci # 2013.02.21. 07:12

Korhatár előtti ellátás munkavégzési szabályai 2013
Ide tartoznak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt ellátásban részesülők (a 2012. január 1-je előtt folyósított előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a korengedményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művész nyugdíj és a nők 40 év jogosultsági időre tekintettel megállapított öregségi nyugdíja). A nyugdíjtörvény szerint amennyiben az ellátásban részesülő személy adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el a minimálbér – összegének 18 szorosát (2013-ban ez az összeg 1.764.000 forint), a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti. Amennyiben a kereset meghaladja ezt az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ezt a rendelkezést a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati járandóságára is alkalmazni kell.

Munkáltató költsége
Munkavállaló költsége
(a munkáltató vonja le és fizeti be)
Személyi jövedelem adó
16 %
Szociális hozzájárulási adó 27 %
Nyugdíj járulék
10 %
Természetbeni egészségbiztosítási járulék
4 %
Pénzbeni egészségbiztosítási járulék 3 %
Munkaerő piaci járulék
1,5 %
Szakképzési hozzájárulás 1,5 %

ÖSSZESEN: 28,5 % 34,5 %

Ebben az esetben is érvényes, hogy a munkáltató az általa foglalkoztatott 55 év feletti munkavállalók után (nyugdíjasok is lehetnek) a fizetendő szociális hozzájárulási adóból a bruttó munkabér 14,5%-ának megfelelő, de maximálisan 14.500,-Ft/fő/hónap kedvezményt vehet igénybe.

tavasz.zsuzsa # 2013.02.20. 13:00

Szafika - köszönöm szépen a választ. (Jót nevettem az "akciós" megnevezésen:)))

rozmari # 2013.02.20. 11:08

Ja amit még elfelejtettem.Beszélt Nav-nál a nő elévülési időre csak nem mondta melyik időszak volt is..

rozmari # 2013.02.20. 11:02

Kedves fagyongy! Köszönöm a sgítséget,megfogadom a tanácsodat, felkeresem a könyvelőmet!Üdv.:Rozmari

rozmari # 2013.02.20. 11:00

Kedves Szancso! Köszönöm a segítséget.Én is ezt fogom tenni! Sajna nem jutottam előbbre a NAV-nál sem.Sunnyognak,hazudoznak. Pedig a napnál is világosabb.Azt állítják,hogy ezt az összeget 357.000-ft-ot 2004-es évre könyvelték.Nem is dúrva 1 évre Nyugdíjalapba befizettetni ezt az összeget!!!Amikor a vállalkozásom - ba volt!! Az elmúlt beszélgetés során meg azt mondták,mikor kértem a Nyugdíjbizosítót könyveljék el az összeget 2005,2006,2007-es évekre:Visszamenőleg nem könyvelhetnek semmit,mivel a befizetés 2009-ben történt.Beszélni fogok az ügyvédemmel is mit lehet tenni.Azért sem hagyom annyiba..De elmegyek a könyvelőmhöz is és utána nézetek,hogy biztosra menjek.Üdv.:Rozmari

Szancso Panza # 2013.02.19. 20:03

Rozmari-nak
Ahhoz, hogy a Nyugdíjbiztosítóval szemben kellő határozottsággal tudjunk fellépni, először is önmagunk igazával kell tisztában lennünk. A nyd.biztosítós ügyintéző általában nem járulék-befizetési bizonylatból dolgozik, hanem sokkal inkább munkaviszony igazolásból, amelyen a szolgálati idő, a járulék-alap és a befizetett járulék szerepel. Tehát, ha nincs segítség, akkor nekünk kell az igazolást beszerezni.
Én a következőt tenném:
Először is kérnék a Nyugdíjbiztosítótól egy friss szolgálati idő megállapító határozatot, ha nem volt ilyen a közelmúltban. Ezt nem utasíthatják el. Az általuk ismert ill.elismert szolgálati időket tételesen le fogják igazolni egy határozatban. Ebből már látszani fog, hogy melyik időszakokra nincs megfelelő igazolás ill járulék fizetés.
Ezután jöhet a fagyongy55 javaslata szerinti, könyvelő bevonása, elszámoltatása és az ügyfélkapus NAV adat-vadászat. Szükség esetén a NAV Ügyfélszolgálat segítségét is igénybe kell venni.
Utána be kell nyújtani a Nyugdíjbiztosítóhoz a korhatár előtti ellátás kérelmét, az Igénybejelentés a 2011.évi CLXVII tv. alapján (ONYF 3515-270) nyomtatványon és csatolni kell a szolgálati idő igazoló határozatban még nem szereplő szolg.idők igazolásait.
Nem megfelelő határozat esetében 15 napon belül meg kell fellebbezni.
Ha már van határozat, akkor lehet az ONyF –től segítséget kérni a Nyugdíj Szakigazgatási Osztálytól és a Jogorvoslati Főosztálytól
Üdv.: Szancso

szafika # 2013.02.19. 17:46

Zsuzsa , csak a 40 éves akciós van amivel el tudnál előbb menni , mint a korosztályodra érvényes 64 év !Az 53-ban született lányok voltak az utolsó korosztály , akik korhatár előtti ellátást vehetnek igénybe , ha eddig nem tették .

tavasz.zsuzsa # 2013.02.19. 17:26

Szeretném megkérdezni: 1955. december 10-én születtem, és kb. 37-38 éves munkaviszonyom van (most várom a a Nyugdíjbizt.-tól a pontos adatot, mert nem tudom, hogy a 9+3 hónap munkanélküli-n töltött idő beleszámít-e), akkor mikor mehetek el legkorábban nyugdíjba? Tudom, hogy az "Előrehozott" megszűnt, de úgy látom, valami hasonló van helyette, az un. "korhatár előtti ellátás"?

Érdemesebb kivárni a 40 éves lehetőséget (abba konkrétan tudom, hogy nem számít bele a 9+3 hónap munkanélküli-n töltött idő), vagy lenne lehetőségem korábban is kérni a csökkentett összegű ellátást?

Előre is köszönöm a választ.

rozmari # 2013.02.19. 13:51

Teljesen elvagyok keseredve. Beszéltem a Nyugdíjbiztosító ügyintézőjével,/aki az én kérelmemmel foglalkozott/.Simán lerázott azt mondta neki nagyon sok a dolga/szerintem ez is az ő dolga lenne rendberakni/menjek az NAV-hoz és rendezzem velük a problémámat,és hogy írhatok én nekik 251-szer is akkor is elutasítják a kérelmemet mert a NAV nem igazolja le az éveimet!!Háát...Bemegyek A NAV-hoz,de fogadni mernék,onnan meg a Nyugdíjbiztosítóhoz kuldenek.

fagyongy55 # 2013.02.19. 12:32

rozmari valószínűsítem, hogy vállalkozó voltál ez idő alatt elsősorban keresd meg a könyvelődet hogy ez időre a bevallásban mit szerepeltetett, egyébként meg ha van ügyfélkapud neked de a könyvelőnek kell hogy legyen meglehet nézni, a folyószámládon hogy hova könyvelték, hol van többlet illetve hiány és lehet hogy közelebb kerülsz a problémád megoldásához, mert ha a bevallásban szerepel és esetleg nem jó számlaszámra fizetted akkor egyszerű átvezetéssel meglehet oldani a dolgot.

rozmari # 2013.02.19. 11:24

Kedves Szancsó! Köszönöm a segítségét.A csekkek másolatát már odaadtam az ügyintézőnek. Azon kívül semmi segítőkézség nem volt a hölgyben.Szeretnék tovább lépni az ügyben. Szerinted a fellebezésemet elküldjem Budapestre az ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÓBA?Itt már nem csupán csak arról van szó,hogy elutasították az előrehozott ellátmányt. hanem történtek csekkes befizetések a nyugdíjbiztosítóhoz 357.000.-ft amely összeget nem tudom mely évekre könyvelték el. 2005,2006,2007, A befizetés 2009 ben történt.2005-ös megelőző éveim rendben vannak.Akkor még APEH ma NAV fizetette be.De azt nem közölte mely évekre kéri. Most pedig az a helyzet,hogy nem igazolja le a Nyugdíjbiztosító felé.Tehát az a helyzet,hogy 2005-óta nem fizettem nyugdíjjárulékot.Szerintük.Csak azt nem tudom,hogy az összeg akkor hová tünt!! Azért itt nem csak az előrehozett ellátmányról,az öregségi nyugdíj összege is veszélyben forog!!!Mégegyszer kösz a segítséget!!Szivesen fogadom a további tanácsaidat,véleményed.Üdv.:Rozmari

Szancso Panza # 2013.02.18. 21:27

Rozmari-nak
Tavaly már nem lehetett előrehozott nyugdíjat kérni, 2011.12.31-ével megszűnt, ezért ha tényleg ezt kérte, akkor jogosan utasították el.
Korhatár előtti ellátást viszont kérhet, egészen a 63.születésnapjáig bezáróan akkor, ha 2012.12.31-ig a 37 év szolgálati időt megszerezte. Ezt az ellátást az 53-as nőknek ugyanúgy számítják, mint korábban az előrehozottat, így ha voltak rokkant évek, akkor a 2011.dec.31-ig keletkezett rokk.nyugdíj folyósítás ideje is beszámít. Ha közben vállalkozott akkor csak valamelyik, duplán nem számít egy időszak.
Az eredeti befizetési bizonylatait ne küldje be a Nyugdíjbiztosítónak, de az ügyfélszolgálaton hitelesítve lemásolják az ügyintézéshez....!
Üdv.: Szancsó

pluhi # 2013.02.18. 18:05

Üdv!

Egy 1953-ban született férfi szolgálati idejének kiszámitásához szeretnék kérelmet benyújtani. Ez a tájékoztatók szerint már csak elektornikusan tehető meg jan. 1 óta (1955 és 1959 között születettek kapnak hatósági eljárást a megállapitásra). Eddig oké is volna, van ügyfélkapu meg minden, csak a K01-es nyomtatványt vitte el a cica a nyomtatványtárból. Ilyenkor mi van?

riperes # 2013.02.18. 15:42

Az alábbi oldalon megtalálható a jelenlegi szabályozás!!
http://www.nyugdij.adohirek.hu/…j-valtozasok
Sajnos ez van.

riperes # 2013.02.18. 15:26

Kedves Fórumozók! Sajnos az Emberi Erőforrásminisztérium idevonatkozó honlapján Az előrehozott.....stb-vel kapcsolatban 2010.januári adatok vannak!!!!!!!!!!!Ez azt jelenti sajna nem változott semmi csak kicsit dezinformálva lettek az érintettek!!De azért senki ne mérgelődjön!!

rozmari # 2013.02.18. 12:22

Tudja valaki a válasz a kérdésemre akkor legyen szives segítsen!! Mi tartozik ill. mi tekinthető keresö tevékenységnek? PL.ha valaki rokkant nyugdíjas volt, beletartozik-e a biztosítási jogviszonyban szerzett szolgálati időbe, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban?Választ elöre is köszönöm.

rozmari # 2013.02.16. 08:47

Még annyit szeretnék elmondani,hogy a Nyugdíjbiztosítónak befizettem 357.000-ft-ot melyről nem tudnak elszámolni.Tehát nem könyvelték el az éveimre . Így aztán a nyugdíjkérelmemet elutasították,mondván nem rendelkezem a szukséges szolgálati idővel.Annyira hülyenek nézik az embereket,hoy az már fáj!!!A Nyugdíbiztosítóban össze-vissza hazudoznak az ügyfeleknek,sunnyognak nem mondják meg az igazat,pedig vannak még a mai napig is érvényes jogszabályok melyeket nem tudnak az emberek.Ezért van ez a nagy káosz a nyugdíjak körül.Elutasítások meg azért mert nem akarnak nyugdíjat fizetni!!A kérdésem: azon kívül,hogy megfellebeztem a nyugdíjkéremi elutasítást,milyen lehetőségem lenne még hogy a nyugdíjbiztosító beismerje,hogy tévedett és a befizetett 357.000-ft-ot tisztességesen elkönyvelje éveimre!!Vagy lenyúlták????Csak az van,hogy én tudom bizonyítani a befizetéseket.Előre is köszönöm a segítséget

rozmari # 2013.02.15. 14:50

53-as nö vagyok. Elörehozott öregségi nyugdíba szerettem volna elmenni,mivel rendelkezem 37 év szolgálati időve. A nyugdíjbiztosító elutesította a kérelmemet,2012 decemberében megfellebeztem de a mai napig semmi reakció.Lehet,hogy a befizetett nyugdíjjárulékokat nem a megfelelő helyre könyvelték?? Vállalkozóként csekkeken fizettem be a nyugdíjbiztosításomat és a fénymásolatokat is beküldtem.A vállalkozásom csödbe ment azóta munkanélkül vagyok /3éve/ezért kell nekem az előrehozott csökkentett öregségi nyugdíj.60 évesen már sehova nem vesznek fel dolgozni. Azt,hogy nem mehetek el előrehozett öregségi nyugdíjba ,nagyon-nagy igazságtalanságnak tartom,tisztességtelen eljárásnak a jogalkotók részéről!!!De gondolom nem vagyok egyedül ezzel!Nem tudom hova forduljak segítségért,ugyanis a fellebezésemre mégcsak nem is válaszolt a Nyugdíjbiztosítási Ig.Ha valaki tudna tanácsot adni nagyon megköszönném.

Edit521 # 2013.02.11. 16:39

Hátha valaki tudja ....

Előrehozott öregségi nyugdíjjal 2011-ben mentem nyugdíjba. Közalkalmazott vagyok.
Akkor azonnal megkaphattam volna a 40 éves jubileumi jutalmamat (mivel a 35 éves közalkalmazotti jogviszonyon túl voltam), és a felmentési időt is.
Mivel fél állásban folytatni szerettem volna a munkámat, és a munkahelyem is igényt tartott rám, azt mondták, hogy ezeket akkor kapom majd meg, amikor ténylegesen befejezem a munkát.
Most június végén, mint sok más nyugdíj mellett foglalkoztatott közalkalmazott befejezem a munkámat, de azt mondták, hogy se a 40 éves jubileumi jutalomra, se felmentési időre nem tarthatok igényt, mert megváltoztak a törvények.
A jelenleg hatályok jogszabályok gyűjteménye szerint a KJT ide vonatkozó törvényeiben nem láttam, hogy eltörölték volna, vagy megváltoztatták volna ezeket.
Tud valaki tanáccsal segíteni, hogy igazam van-e és ha igen, hová fordulhatok?
Köszönöm a segítséget előre is.

finnmzs # 2013.02.11. 13:54

Köszönöm szépen a válaszokat.

pejan # 2013.02.11. 13:49

A 2011. évi CLXVII. törvény 7. paragrafus f. pontja alapján az 1952-es férfi elmehetett tavaly korhatár előtti ellátásba néhány feltétel teljesülése esetén:

"7. § (1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl - 2011. december 31-ét követő kezdő naptól - korhatár előtti ellátásra jogosult

1. az, aki 2011. december 31-éig az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges

aa) életkort betöltötte, és

ab) szolgálati időt megszerezte, ....

1. az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást 2012. január 1-jét megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd), ce) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,
feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra vagy balettművészeti életjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül."
  • vagyis kellett volna még 2011. decemberben egy írásos nyilatkozat vagy megállapodás.
C I N I # 2013.02.11. 13:47

Nem hiszem, de az biztos, hogy most 62 év alatt férfiként nem mehet nyugdíjba.

finnmzs # 2013.02.11. 12:48

Kedves Fórumozók!
Alábbiakban olvastam,, hogy az 1952-ben született férfi 2012-ben elmehetett volna előrehozott csökkentett nyugdíjba, de nem tér ki a feltételekre. A testvérem 1952.12.01-én született, 43 év munkaviszonnyal rendelkezett. A helyi munkaügyi központban először azt mondták, hogy kap járadékot (sajnos a munkaviszonya megszűnt), és még 2012-ben nyugdíjas lehet, majd később behívták, hogy menjen el dolgozni 60,5 éves koráig. Most pedig úgy tűnik, hogy még két évet kell dolgoznia, 62,5 éves koráig. Akkor mi az igazság, 2012-ben elmehetett volna, vagy nem?
Köszönöm a választ.