Tisztelt Cím!
55 éves vagyok 41 év szolgálati idővel rendelkezek, a cég ahol dolgozok megszűnik. Szeretném megtudni ilyenkor hogy járhatnék a legjobban a nyugdíj szempontjából illetve mikor és hogy tudnék elmenni nyugdíjba?!
Köszönettel
Tisztelt Cím!
55 éves vagyok 41 év szolgálati idővel rendelkezek, a cég ahol dolgozok megszűnik. Szeretném megtudni ilyenkor hogy járhatnék a legjobban a nyugdíj szempontjából illetve mikor és hogy tudnék elmenni nyugdíjba?!
Köszönettel
Tisztelt Fórum!
igyekeztem átolvasni az összes előzményt,de sajnos nem találtam választ alábbi kérdésemre, ezért aki tud, válaszoljon nekem.
57 éves vagyok és van 38 év munkaviszonyom ahhoz, hogy elmenjek idén nyugdíjba. De van most még munkám, és a főnökeim sem jelezték, hogy szeretnék ha nyugdíjba mennék.
Azt tudom, ha elmegyek idén, akkor ha munkavállalóként tovább dolgozom, már nem vehetem fel a nyugdíjat is a munkabér mellé, viszont a cégem bármikor végkielégítés nélkül "megköszönheti" a munkámat.
Ezt a két hátrányt ismerem. Van még további hátrány? pl. hogy ha idén nem megyek el nyugdíjba, akkor jövőre van utánna ezt már nem, vagy csak rosszabb feltételekkel tehetném?
Másrészt, van-e előnye annak és mi az, ha nem munkavállalóként, hanem nyugdíjasként dolgozom tovább?
Köszönettel: Éva
Tisztelt Lyonee!
Édesanyám nevében szeretnék felvilágosítást kérni. 1952. 02. 06.-án született, 1968. 02. hó-tól van folyamatos munkaviszonya. Két gyermeket szült 1973 és 1977. A kérdésem az lenne, hogy mikor mehet leghamarabb nyugdíjba? Illetve van-e jelentősége, hogy a negyven éves munkaviszonya megvan?
Segítségét előre is köszönöm.
Kedves Ritaa!
1952-es születésű nő legkorábban 59. szülinapja után mehet előrehozott öregségi nyugdíjba. Ehhez a szolgálati ideje bőven megvan. A gyermekek után 2009-től már nem jár kedvezmény, most is csak azoknak növeli meg a szolgálati idejét, akiknek nincs meg a 38 év.
Már csak 2 és fél év!
VICA2008!
Addig nem kérheted a nyugdíjazásodat, amíg munkaviszonyban állsz! Előbb meg kell szüntetni a munkaviszonyodat, ezt is vedd figyelembe.
szandi77!
Az 1953-es születésű nő legkorábban 59. szülinapja után mehet előrehozott öregségi nyugdíjba. Ehhez a szolgálati időd is megvan.
Üdv! Napok óta lesem a fórumot, választ Vica2008 kérdésére.Pontosan erre lennék én is kíváncsi. A megjelent válasz csak tovább kérdőjelet vet fel.Mik az előnyei,hátrányai annak,ha elmegyek előrehozott nyd-ba, tovább dolgozva ugyanott.
Még 3 "kiegészítő" kérdésem lenne:
1.Igaz, hogy megszűnt a "védett kor" intézménye?
2.Betegállomány gondolom nem jár annak,aki a nyd. mellett dolgozik,de ha a min.bér éves összegének elérése után már nem jár nyugdíj és beteg leszek akkor jár a munkaviszony alapján???
3.Ha már nem jár a nyd -és a "továbbdolgozás" alatt megszűnik a munkaviszony,akkor ellátás nélkül maradunk???
Tisztelt Lyonee!
A két és fél év már nem olyan sok (lenne nekem). :)
Köszönöm a válaszát!
Ritaa!
Nekem se lenne sok!:)
Szia Veci!
Írtam e-mailt!
Kedves Lyonee!
Ezúton is megköszönöm aleveled. Üdvözöllek, Veci
Üdvözlettel Veci
Találtam egy új weboldalt ahol van egy jó megoldás a fiatalok nyugdíjproblémájára.
Nézd meg te is. Szerintem jó dolog.
Elmehet-e 2009-ben korengedményes nyugdijba az 1952-ben született 40 év szolgálati idővel rendelkező nő, ha a munkáltatója kifizeti, amit kell?
Persze, 2 évi nyugdíjat kell a munkáltatónak finanszíroznia.
Üdvözlök minden fórumozót !
Kérdezni szeretnék valamit.Apám 1953-ban született.1971 óta van munkaviszonya.Ezen belül 4 évig katonai főiskolán tanult,majd hivatásos tiszt volt 13 évig. E 17 évről úgy gondoljuk 3 év korkedvezményre jogosítja fel. Kérdésem,mikor mehet legkorábban nyugdíjba,előrehozott öregségi nyugdijba.
Köszönöm szives válaszukat.
noanoa kérdése:
Elmehet-e 2009-ben korengedményes nyugdijba az 1952-ben született 40 év szolgálati idővel rendelkező nő, ha a munkáltatója kifizeti, amit kell?
Lyonee válasza:
Persze, 2 évi nyugdíjat kell a munkáltatónak finanszíroznia.
noanoa ujabb kérdése:
Lyonee, tudsz ehhez jogszabályt is, amire hivatkozni lehet?
Kedves Lyonee!
1952-ben születtem. 41 év munkaviszonyom van. Jelenleg ápolási díjon vagyon beteg felnőtt fiammal, ugyanakkor nekem van egy 50%-os leszázalékolásom. Kérdésm az, hogy, ha még három évig ápolási díjon leszek, nem ronja-e nagyon a nyugdíjalapomat? Jobban járnék-e e - ha lehet - rokkantnyugdíjaztatnám magam?
Vagy egyszerűen várjam ki a három évet, míg nyugdíjba mehetek?
Köszönettel Itrám
Jó napot kívánok!
Segítséget szeretnék kérni.A férjemnek 2 és fél éve van a nyugdíjig, viszont egyik napról a másikra megszűnt a munkahelye.A végkielégítést jutalom címén akarják kifizetni, viszont akkor a dolgozóknak kell írásban kijelenteni, hogy felmond.Szabályos ez?A cég állítása szerint ez azért kell, hogy utána a dolgozók könnyebben találhassanak új munkát, de a férjem nyilván nem fog találni 2 és fél évre új munkát.Felmondás esetén jár a munkanélküli segély neki?A munkáltató egyértelműen kijelentette, hogy nem fizeti ki ki a nyugdíjárulékot, ami még hátra van.Mit lehet még ilyenkor tenni, hogy a legjobban jöjjünk ki?Van valami esély az előrehozott nyugdíjra?
Kérem mihamarabb válaszoljanak.Segítségüket előre is köszönöm
mmagdi
Édesapja legkorábban 59. életéve betöltését követően mehet előrehozott öregségi nyugdíjba, valamint
legalább 38 év munkában töltött idő szükséges hozzá. (A szükséges nyomtatvány a http://www.onyf.hu honlapról letölhető - ugyanott a témáról egyéb tudnivalók.)
A "munkaviszony megszünt" bejegyzés lenne a valóságnak leginkább megfelelő variáns.
A még hiányzó idő kifizetésére a munkáltató nem kötelezhető.
Egyből regisztráltatnia kell majd magát a munkanélküli segély végett.
Azt, hogy a végkielégítéskor járó összeget végül is milyen "egyéb" címen fizethetik még ki a munkavállalóra nem hátrányosan, én megválaszolni nem tudom.
Monalisa
laikus hozzászóló
Monalisa1!
Az 59 év csak nőkre vonatkozik. Ha 2009 jan. 1-től lesz jogosult az előrehozott öregségi nyugdíjra, akkor már 40 év szolgálati idő szükséges a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjazáshoz.
mmagdi!
Előzetesen csak annyit, NE mondjon fel a férjed.
Mikor született (év, hó), mióta dolgozik ennél a cégnél?
A munkahelye szűnt meg, nem a munkaköre?
Kedves Itrám!
Én csak egy egyszerű fórumozó vagyok, ilyen számításokat nem végeztem. Nagyon bonyolult és sok információ kell hozzá. Talán a regionális nyugdíjbiztosítónál tudnának tanácsot adni.
Ha rokkantnyugdíjas leszel, 62 éves korod után is azt az összeget fogod kapni, mint ami a rokkant-nyugdíjad, persze a törvény biztosította emelésekkel.
Noanoa!
181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról
Bal oldalon a "SZOLGÁLTATÁSOK" alatt, a "törvénytár" segítségével hozzáférhetsz a teljes rendelethez. 2 oldalnyi kb.
"1. § (1) A munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 7. § (1) vagy (4)-(5) bekezdésében megállapított öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően legfeljebb öt évvel abban az esetben, ha a munkavállaló rendelkezik - az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által előzetesen igazolt - a Tny. 9. §-ában vagy a 10. § (1) bekezdésében meghatározott szolgálati idővel. Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíjra vagy a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult.
(2) A korengedményes nyugdíjazás további feltétele, hogy
Noanoa!
Egy könnyebben megérthető tájékoztató az ONYF oldaláról:
http://www.onyf.hu/index.php?…
013-as tájékoztató.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |