Előrehozott öregségi nyugdíj

mmagdi # 2008.10.29. 13:17

Jó napot kívánok!

Előszőr is köszönöm a válaszokat. A férjem 1951 03 31-én született és már több mint 41 év munkaviszonya van. A cég, ahol több, mint 20 éve dolgozott, megszűnt, mindenkit elküldtek, mint már írtam a felmondás lehetőségét kínálták mindenkinek, hogy utána újra el tudjanak helyezkedni.Nem nagyon vagyok teljesen tisztában a dolgokkal, de nem mond fel a férjem.

Lyonee # 2008.10.29. 13:53

Fordulat!
Ha valóban 3 év édesapád a korkedvezménye, akkor öregségi nyugdíjra 59 évesen, előrehozott ö.nyugdíjra 57 évesen lesz jogosult. Korkedvezményre – 2010. december 31-ig – a 2006. december 31-én hatályos rendelkezések szerinti munkakörök jogosítanak.

„11. § (1) A korkedvezményt szerzett személynek a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné.
(2) Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság és a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.”

Lyonee # 2008.10.29. 14:32

mmagdi!

"86. § A munkaviszony megszűnik:

1. a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével,

86/A. § Ha a munkaviszony a 86. § b) pontjában foglaltak alapján szűnik meg, a munkavállaló részére a munkáltató rendes felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli mentesítési idejére járó átlagkeresetnek megfelelő összeget ki kell fizetni, kivéve, ha rendes felmondás esetén a munkavégzés alóli mentesítés időtartamára a munkavállaló munkabérre nem lenne jogosult
87. § (1) A munkaviszony megszüntethető:

1. a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével;
  2. rendes felmondással;

93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.

95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.
..
(5) A végkielégítésnek a (4) bekezdésben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha az a) vagy a b) pontban foglaltak alapján korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült"

Felmondási idő 20 év után: 3 hónap, fele idejére kötelezően felmentés a munkavégzés alól, (de lehet az egészre is.). Ha erre nincs mód a megszűnés miatt , akkor 1,5 havi átlagkeresete ki kell fizetni.

Végkielégítés: 20 év után 5 havi átlagkereset +3 havi, mert 57 éves elmúlt, vagyis összesen 8 havi átlagkeresetnek megfelelő összeg
Ezeket a törvény (Munka Törvénykönyve) biztosítja, perben behajtható (ha van miből), de a megígért jutalom nagyon kétséges.

Lyonee # 2008.10.29. 14:47

mmagdi!
A ki nem adott szabadságot is ki kell fizetni.
Két lehetőség van

• vagy felmond rendes felmondással a munkáltató, megfelelő indoka a megszűnés,
  • vagy kivárjátok a megszűnést, és aszerint kell eljárni

Esetleg közös megegyezéssel is megszűnhet a munkaviszony, ha legalább a 9,5 havi átlagkeresetnek megfelelő összeget a munkáltató kifizeti, de az írásos megegyezés ezt tartalmazza.
A férjed ne mondjon fel, mert elesik a 8+1,5 havi átlagkeresettől.

Lyonee # 2008.10.29. 15:01

mmagdi!
Visszaolvastam, az első beírásodban írtad, hogy megszűnt a munkahely. És nem megszűnik. Úgyhogy, ne akarjanak senkit rábeszélni visszadátumozott felmondásokra, de közös megegyezésre sem. Ebből csak probléma lehet egy esetleges per esetén.
A munkáltató az MT -nek, a munkáltató jogutód nélküli megszűnésére vonatkozó bekezdéseit köteles alkalmazni.

mgall # 2008.10.29. 18:16

Üdvözlet mindenkinek.

Érdeklődni szeretnék és segítséget kérni, hogy milyen feltételekkel mehetne édesanyám előrehozott öregségi nyugdíjba. 1951. november 21-én született, és 38 év bedolgozott munkaviszonya van. (pedagógusként dolgozik)

Lyonee # 2008.10.29. 20:07

mgall!
Édesanyád a 2 feltétellel (életkor, szolgálati idő) a szülinapja után rendelkezni fog, ezért bármikor nyugdíjba mehet, ha valamilyen módon megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya. Kérje a kjt 30.§ 1) d)-re hivatkozva felmentését. Ha a munkáltatója ezt teljesíti, akkor a kjt alkalmazásában nyugdíjasnak minősül, és a 40 éves jubileumi jutalmat megkapja a több mint 35 éves k.j.v miatt. A felmentési idő 8 hónap, fele idejére mentesül a munkavégzés alól. Igaz, hogy átnyúlik a felmentési idő 2009-re, de a 2008-ban megszerzett jogát-előrehozott nyugdíjazás- ekkor is érvényesítheti, a 38 év szolgálati idő vonatkozik rá és nem a 40 év!
A munkáltató nem köteles a közalkalmazottat kérésére felmenteni.
A k.jogviszony megszüntethető közös megegyezéssel, ekkor nem jár semmi, legfeljebb amiben megegyeznek.
A harmadik lehetőség, hogy anyukád lemond a közalkalmazotti jogviszonyáról. A lemondási idő 2 hónap, ezt le kell dolgozni, de eltekinthetnek ettől. Ekkor sem jár semmi.
kjt.
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi."
fordulat # 2008.10.29. 20:56

Köszönöm a felvilágosítást !

alerya57 # 2008.10.29. 22:03

Újra felteszem a hónap elején felvetett kérdésemet,amit eddig a Nyugdíjbizt. és a NYUFIG ügyfélszolgálata is csak "dicsérni" (ez jó kérdés)tudott, megválaszolni nem:
"Napok óta lesem a fórumot, választ Vica2008 kérdésére.Pontosan erre lennék én is kíváncsi. A megjelent válasz csak tovább kérdőjelet vet fel.Mik az előnyei,hátrányai annak,ha elmegyek előrehozott nyd-ba, tovább dolgozva ugyanott.
Még 3 „kiegészítő“ kérdésem lenne:
1.Igaz, hogy megszűnt a „védett kor“ intézménye?
2.Betegállomány gondolom nem jár annak,aki a nyd. mellett dolgozik,de ha a min.bér éves összegének elérése után már nem jár nyugdíj és beteg leszek akkor jár a munkaviszony alapján???
3.Ha már nem jár a nyd -és a „továbbdolgozás“ alatt megszűnik a munkaviszony,akkor ellátás nélkül maradunk???"
Nagyon várom a válaszukat! Előre is köszönöm.

Lyonee # 2008.10.30. 09:55

alerya57!
A hozzászólásomat a jogszabályok értelmezése alapján teszem meg, nem vagyok szakértő.

1. Eddig is ezek a jogszabályok „biztosították” a védettséget.
MT. 89.§
(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg
MT 95.§
(5) A végkielégítésnek a (4) bekezdésben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.

2. Jár a munkaviszony alapján táppénz nyugdíjellátás szüneteltetése esetén, a 2%-os pénzbeli Tb-t is le kell vonni. Mivel a nyugdíj folyósítását szüneteltetik, már nem nyugdíjellátás mellett dolgozónak minősül a munkavállaló, persze ettől még nyugdíjas marad.
3. Ha pénzre gondolsz, akkor szerintem igen, ellátás nélkül maradsz, hiszen megkerested a minimálbér 12-szeresét, és amíg ezt nem érted el, addig még nyugdíjat is kaptál. Félre kell tenni , hogy év végéig is meg tudj élni valamiből, ha már nem figyeltél oda. A TB ellátás, mint nyugdíjast megillet, hiszen csak a nyugdíj folyósítása van szüneteltetve, Te attól még nyugdíjas maradsz, de már nem vagy nyugdíjas foglalkoztatott se, mivel nem dolgozol.

Lyonee # 2008.10.30. 10:21

alerya57!
Csak akkor mehetsz nyugdíjba, ha megszüntetted a jogviszonyod, továbbdolgozni pedig nyugdíj mellett, ha utána vissza is vesznek.

fsteve # 2008.10.30. 12:01

Kedves Lyonee!
Lenne pár kérdésem, ezekkel kapcsolatban szeretnék tanácsot, segítséget kérni. Közalkalmazottként dolgozom 2009.junius 15-én töltöm be be az 60. életévemet és 38 év 120 nap szolgálati időm van. Előrehozott öregségi nyugdíba szeretnék menni július 01-től.
Kérdéseim a következők lennének

A munkáltatónál mi a teendőm?
Felmentési idő van-e? Ha igen, mennyi?
A nyugdíjkérelmemet mikor adjam be?
A jubileumi jutalom, csak a ledolgozott 40. év után jár? Ki adja?
Igaz-e, hogy csak ezév június 30-ig vehetem igénybe?

Köszönettel:fsteve

Lyonee # 2008.10.30. 13:05

fsteve!
Jól gondolom, hogy férfi vagy? Ugyanis mások a feltételek férfi és nő esetében.

noanoa # 2008.10.30. 13:22

Köszönöm, Lyonee!

fsteve # 2008.10.30. 15:02

Kedves Lyonee!

Igen, férfi vagyok.

Üdvözlettel:fsteve

Kérdező József # 2008.10.30. 19:38

Kedves Lyonne!

Segítségedet szeretném kérni.
2003-tól rendszeres szociális járadékban részesülök, mivel 2003-ban véglegesítetten kimondták az 50%-os "rokkantságot".
Ma jártam a nyugdíjfolyosítónál és azt mondták, hogy tavaly 57 évesen elmehettem volna nyugdíjba, ha kértem volna. De idén már nem kérhetem mert megváltoztak a jogszabályok.
Közben 1 évig tartós munkaviszonyom volt 2007. 09.01-2008. aug. 12-ig.
Most azt javasolták hogy indítsak egészségkárosodási járulék iránti kérelmet.
Kérdés az az, hogy most ne helyezkedjek el addig amíg ki nem mondják a "rokkantság" mértékét, vagy azért lehet-e mellette dolgozni, mivel valamiből meg kellene élni.
2003-tól 2007-09.01-ig nem volt munkaviszony.
2008.08.12-től alkalmi munkavállalói kis könyvvel volt csak munkaviszony.
Mi/milyen időszak minősül tartós munkaviszonynak?
Sajnos mivel nem tájékoztattak, hogy a rendszeres szociális járadék mellett nem lehet 8 órás munkaviszonyom, így most még vissza kell fizetni az 1 évig felvett szoc. segélyt.
Ennél esetleg lehet részletfizetést kérni.

Válaszodat előre is köszönöm.
egy 1950-ben született férfi

Lyonee # 2008.10.30. 20:58

Kedves József!
A rokkant nyugdíjazás területén nem vagyok annyira tájékozott, hogy felelősséggel tanácsot adjak neked, de azért köszönöm a bizalmat.
Ha tudsz dolgozni és lehetőséged is van rá, akkor esetleg 60 éves korodban előrehozott nyugdíjat igényelhetnél, ennek feltétele még a 40 év szolgálati idő, vagy csökkentett előrehozott nyugdíjhoz legalább 37 év szolgálati idő.

Lyonee # 2008.10.30. 21:21

Kedves fsteve!
Ez a 38 év 120 nap munkaviszony mikor lett megállapítva? Mind közalkalmazotti jogviszony? Nappali tagozaton végzett felsőfokú tanulmányok is beleszámítanak a szolgálati időbe, de a közalkalmazotti jogviszonyba nem. Volt ilyen?

alerya57 # 2008.10.30. 22:56

Köszönöm szépen a válaszokat! A 3.kérdésre én is így gondoltam,csak reménykedtem, hogy tévedek. Ez eléggé megnehezíti a döntést előnyugdíj ügyben, és szerintem sokan bele sem gondolnak.
Kockázatos!!!

Kérdező József # 2008.10.31. 08:47

Kedves Lyonee!

Köszönöm szépen a válaszodat. Egyenlőre nem vagyok rokkant nyugdíjas, mert az 50%, nem minősül annak.
Ha majd alakulnak a Nyugdíjfolyosítónál a dolgok akkor írok nektek.
Köszönöm mégegyszer.

Üdv.: József

fsteve # 2008.10.31. 14:05

Kedves Lyonee!
2005-ben kértem a szolgálati idő ilismerését az onye.-től, ők 35év180napot állapitottak meg, utána megszünt azállásom ami nem közalkalmazotti volt és egy ideig munkanélküli voltam.A jelenlegi helyemen közalkalmazotti statusban vagyok, felvételkor 34év130nap közalkalmazotti idöt számoltak el, azóta
1év3hónap telt el.

Üdvözlettel:fsteve.

mgall # 2008.10.31. 18:11

Kedves Lyonee!

Köszönöm kedves segítségedet.

Tisztelettel: mgall

Lyonee # 2008.10.31. 18:47

Kedves fsteve!
A 60. születésnapodon illetve 2009. július 1 - én a beírtak alapján nem lesz meg a 40 éves szolgálati időd, ezért csak csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba tudsz menni, ha valamilyen módon megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyod. Kérd a kjt 30.§ 1) d)-re hivatkozva felmentésedet. Ha a munkáltatója ezt teljesíti, akkor a kjt alkalmazásában nyugdíjasnak minősülsz, és a 40 éves jubileumi jutalmat megkapod, ha több mint 35 éves a közalkalmazotti jogviszonyod. A jubileumi jutalomnál és a felmentési idő megállapításánál csak a kjt hatálya alá tartozó munkahelyeken eltöltött szolgálati idő vehető figyelembe, ellenben a besorolásnál a korábbi munkaviszonyok is. Írtad, hogy munkaviszony után lettél munkanélküli. A felmentésnél és jubileumi jutalomnál figyelembe vehető közalkalmazotti jogviszonyod 1-2 év. A felmentési időd az 1 év közalkalmazotti jogviszony miatt 2 hónap, fele idejére mentesülsz a munkavégzés alól. A munkáltató nem köteles a kérésedre felmenteni.
A közalkalmazotti jogviszony megszüntethető közös megegyezéssel, ekkor nem jár semmi, legfeljebb amiben megegyeztek.
A harmadik lehetőség, lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról. A lemondási idő 2 hónap, ezt le kell dolgozni, de eltekinthetnek ettől. Ekkor sem jár semmi.
kjt.
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt – a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással – felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
e. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi."
Végül is csak az 1hónap munkavégzés nélküli felmentési idő az, amit veszíthetsz, ha neked kell lemondani a kjv-.ról. A munkáltatók nem nagyon mentik fel a közalkalmazottat, hiszen ez elég költséges is lehet számukra. Azért megpróbálhatod. Add be a kérelmed legkésőbb április 1-ig, kérd a felmentésedet, és ha nem teljesítik, még lesz időd beadni a lemondásodat május 1-el. A lemondásodhoz nem kell a munkáltató hozzájárulása. A 2 hónapos lemondási idő június végére letelik, és július 1-el már kérheted nyugdíjazásodat. Persze később is beadhatod, a lényeg, hogy július 1-től kérjed. A ki nem adott szabadságot ki kell fizetni. A 13. havi illetmény időarányos része megilletne a jelenleg érvényes jogszabály szerint, de nagyon úgy néz ki, hogy elveszi a kormány.
Ha teljesítik a felmentési kérelmedet, akkor a jelenlegi szabályozás alapján, csak a szülinapod után kezdődhet, illetve csak akkortól kérheted. Ez lejár augusztus 15-én, és 16.-tól már nyugdíjas lehetsz. A kjt módosítása szerint, amely kihirdetésre vár, már kérheted a felmentést a 60. születésnapod előtt is annyi idővel, hogy mire lejár, elmehess nyugdíjba. Ez még nem hatályos.
„e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.”

Lyonee # 2008.10.31. 18:57

mgall és fsteve!
Egy kis korrekció!
"Kérd a kjt 30.§ 1) d)-re hivatkozva felmentésedet."
Nem a d)-re, hanem az e)-re, de a helyes az e)-t idéztem be mindkettőtöknek.

fsteve # 2008.10.31. 21:51

Lyonee!
Köszönöm a gyors segitő választ.
Üdvözlettel:fsteve