Előrehozott öregségi nyugdíj

Szöszi51 # 2011.10.14. 19:27

Vadkerti!
Többek között ez van a tervezetben

A 11. §-hoz
A korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályai megegyeznek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak jelenlegi szabályaival. E szerint, ha a nyugdíjjárulék alapja egy naptári évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát, a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság folyósítását az év végéig szüneteltetni kell. A hatályos szabályokhoz képest az a különbség, hogy a szüneteltetés szabályait a 2008. január 1-jét megelőzően korhatár előtti nyugdíjba vonult, a nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek esetében is alkalmazni kell. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen elegendő felkészülési idejük, esetükben csak a 2012. június 30-át követően elért jövedelmet kell figyelembe venni.

crazy # 2011.10.14. 19:30

sitimaci!
Aki már elment előrehozottba, annak később nem lehet meg a 40 éve, hiszen amikor elment, abban a pillanatban végetért a munkaviszonya, és tovább nem növekszik. Tehát soha nem lesz meg a 40 éve. Azt nem hiszem, hogy van olyan, aki 2011-ben úgy ment el előrehozott öregségibe, hogy megvoltak a feltételei a 40 évhez. Csak szólt volna neki valaki.....

Más! A törvénytervezet szerint 2012. jan 1-től megszűnik az előrehozott öregségi. Ez nagy baj. Édesapám éppen év elején lesz 60 éves, április-május körül meg lesz a 42 év munkaviszonya, elmehetett volna nyugdíjba. Ehelyett most minimum 2 és fél évet rá kell húznia.
Nem az a baj ezzel a kormánnyal, hogy változtat egypár dolgon, hanem az, hogy teéjesen diletáns módon teszi, nincs semmi átmenet, fokozatosság.......
És akkor még a visszamenőleges törvénykezésről nem is beszélek, ami miatt teljesen elveszett minden jogbiztonság.

Szöszi51 # 2011.10.14. 19:44

Crazy!

talán nics minden veszve és édesapád mégis eltud menni. Olvasd el a sorkimaradásos részt
A 7. §-hoz
2011. december 31-ét követően korhatár előtti nyugellátás már nem állapítható meg, de akik korábban előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogot szereztek, korhatár előtti ellátás megállapítását kérhetik. Szintén korhatár előtti ellátást igényelhet az az 1953-ban született nő, aki 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez.

Korkedvezményre 2012. december 31-éig változatlan feltételek mellett lehet jogot szerezni, és azt bármikor lehet korhatár előtti ellátásként érvényesíteni.

Bányásznyugdíjra és művésznyugdíjra a hatályos feltételek mellett 2011. december 31-éig lehet jogot szerezni. E kedvezmények alapján az igény korhatár előtti ellátásként továbbra is érvényesíthető. Alkotmányossági szempontból jelent garanciát az a szabály, amely szerint korhatár előtti ellátást igényelhet, aki esetében a foglalkoztatási jogviszony megszűnése e törvény hatálybalépésekor már folyamatban van (pl. a felmondást közölték a másik féllel, a közös megegyezés már létrejött), és az érintett a foglalkoztatási jogviszony megszűnését követő napon, 2012-ben korhatár előtti öregségi nyugdíjra lett volna jogosult.

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.14. 19:45

A már megállapított korhatár előtti nyugdíjak „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá” alakulnak át. Az új néven folyósított ellátások a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek majd, s munkát vállalni is a nyugdíjakhoz hasonló feltételek mellett lehet majd.

http://fn.hir24.hu/…tti-nyugdij/

vadkerti # 2011.10.14. 19:52

Kedves Szöszi51.Köszönöm a válaszod.De a kolléga nőm attól tart hogy 2012.01.01-tól átminősítik jövedelem pótlóvá.

riperes # 2011.10.14. 19:53
Jucu52 # 2011.10.14. 20:04

Crazy!

De meg lehet sokaknak a 40 éve, mivel a nem csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjaknál a 40 év szolgálati időnek meg kell lennie, ami sokaknál megegyezhet a jogosultsági idővel, csak akkor még nem volt lehetőség a nők negyven év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjára. Meglehet esetleg úgy is, hogy ha valakinek ugyan nem volt meg a negyven éve (csökkentettbe elmehettek 37 évvel), de nyugdíjasként dolgozva szerzett további jogosultsági időt. Más módon is volt korábban lehetőség elmenni nyugdíjba (pl. az 1951-ben születettek elmehettek -ha jól emlékszem- 2009-ben). Tehát lehetnek olyanok, akik "átválthatják" az előrehozottat a 40 évesre.

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:07

Vadkerti!

A kolléganőd szerény számításaim szerint 1950-es születésű. Vélhetően előrehozott öregségi nyugdíjba ment anno. ha nincs meg a 40 éve (csak 38) korhatár előtti ellátásra lesz a nyugdíjából. Olvasatom szerint az eddigi feltételek mellett dolgozhat.

Bemásolom a szerintem ide vágó tervezet a munkavégzés szabályaira vonatkozóan.
A 11. §-hoz
A korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályai megegyeznek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak jelenlegi szabályaival. E szerint, ha a nyugdíjjárulék alapja egy naptári évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát, a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság folyósítását az év végéig szüneteltetni kell. A hatályos szabályokhoz képest az a különbség, hogy a szüneteltetés szabályait a 2008. január 1-jét megelőzően korhatár előtti nyugdíjba vonult, a nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek esetében is alkalmazni kell. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen elegendő felkészülési idejük, esetükben csak a 2012. június 30-át követően elért jövedelmet kell figyelembe venni.

oldpuli # 2011.10.14. 20:10

T. mindenki.( 51-férfi )
Kérdésem,hogy 2012 .01-től az előrehozott csókkéntettösszegű ellátásnál az éves %-emelése megmarad-e?
A BKV + utazási kedvezmény ??????????????
Segítsetek informálni.
Nagyon köszönöm nektek:Old puli

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:14

Jucu52!

Eddig a nyugdíj mellett szerzett munkaviszonyt nem lehet jogosultsági időre váltani. Lehetett élni az évi 05 %-os nyugdíjemeléssel.
A jelen tervezet szerint majd lehet. Korábban már bemásoltam.

Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.

Jucu52 # 2011.10.14. 20:17

Vadkerti!

A kolléganőd milyen jogszabály szerint ment nyugdíjba? Előrehozott öregségi nyugdíj,vagy a nők 40 éves kedvezményével? Ha az előző, akkor igen, átválthatják, de mellette dolgozhat, amíg a nyugdíjjárulék alapja egy naptári évben nem éri el a minimálbér 18-szorosát,ami 2011-ben 1.404.000 forint. Nem tudom, mennyi lesz 2012-ben.

Ha a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíj lehetőségét vette igénybe, akkor azt nem "váltják át", marad öregségi nyugdíj, de ott is érvényes a fenti keresethatár.

Jucu52 # 2011.10.14. 20:20

Szöszi51!

Köszi a kijavítást, jogos. Viszont az előrehozottba mehetett valaki úgy még a "negyven éves" lehetőség előtt, hogy megvolt a 40 év szolgálati ideje, ami megegyezhet a jogosultsági idővel esetükben is. Ezt jól gondolom?

crazy # 2011.10.14. 20:24

Szöszi!

Sajnos az a baj, hogy a jogosultságot éppen 2012-ben szerezné meg (tehát 2011. dec. 31. után).

A korkedvezmény meg más mint az előrehozott öregségi nyugdíj (korkedvezmény szakmákhoz jár pl. buszsofőr, stb.)

Jucu52!

Lehet, hogy bizonyos esetekben előfordulhat, kérdés, hogy van ez szabályozva (ha van egyáltalán).
Amúgy ez a törvény alapjaiban rengeti meg a jogállamiságot, jogbiztonságot hiszen rengeteg esetben szerzett jogot vesz el visszamenőlegesen. Biztos vagyok benn, hogy sokan Strasburgig el fognak menni.

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:26

Jucu52!

Igen, én is ebbe a körbe tartozom, 2008-ban mentem el előrehozottba 40 év 256 nappal, és ha jól értelmeztem a tervezetet marad nyugdíj.

beidézem újra, remélem nem tévedek

Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.

gabusch # 2011.10.14. 20:30

Kérlek Benneteket, hogy ezen a fórumon ne beszéljetek már az akciós 40 évesekről..állandóan ezt a számot látom,és a hideg is kiráz már ettől a számtól:-)
Legyen 35 vagy 24 vagy 28..vagy 102..
De 40 ne legyen :-)

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:30

A bibi ott van, mint írtam korábban, hogy a jelen tervezet szerint kereső tevékenységgel meg lehet pótolni a hiányzó éveket, de ha valaki dolgozott a nyugdíj mellett, azokat az éveket most nem tudja érvényesíteni (0,5 %-os emelés miatt) Csak a rendelet életbelépéstől lehet majd.

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:37

Gabush!

Mindenki azt kérdez, amit tudni szeretne. Ha Téged ez a téma nem érint az jó. Jucus52 jóvoltából belinkeltük az oldalt és próbáljuk értelmezni.
Ha Téged ez a témakör idegesít mah jongozz egy picit, lenyugtat.

facanos # 2011.10.14. 20:55

Most örüljünk? Először átnevezik, aztán csökkentik, majd elveszik. Nem szociális ellátás kell 39 év 44 nap tiszta munkaviszony után, hanem a kifizett, nekem MEGJÁRÓ NYUGDÍJAM!!!! Ezidő alatt annyi adót és járulékot fizettem, amennyit más 10 év alatt nem kap meg nyugdíjnak, betöltöttem a 60-at, hagyjanak békén arra a 2-3 évre, ami még vissza van. Vonják vissza a 0,5 %-os nyugdíjemelést, és számítsák be a nyugdíj után dolgozott 2 évemet. Nem kérek hozzá semmi évek utáni emelést, csak fogadják el 40 évnek, és maradjon a nyugdíjam NYUGDÍJ!!!!

gabusch # 2011.10.14. 21:00

Igazad van szöszi,-mah jongozok(fogalmam nincs h mi ez?)
Egy 53-as/nappali diplomás/előrehozottra aspiráns nőnek
max.34(orvos-jogász)-36-37-(38-óvónő) év járulékfizetéses jogviszonya lehet,ezért csípi a szememet a 40 év emlegetése folyton..minden innen ered és ide érkezik ??

Jucu52 # 2011.10.14. 21:15

Crazy!

Teljesen egyetértek a szerzett joggal kapcsolatban általad írtakkal, és nagyon őszintén sajnálok mindenkit, akit ez érint.

Szöszi51!

Én is úgy értelmezem, hogy az, akinek megvan a jogosultsági ideje (is), de korábban előrehozottal ment el nyugdíjba, élhet a "40 éves" lehetőséggel, illetve az, akinek nincs még meg, de van lehetősége munkával megszerezni, szintén élhet vele. Azért még én is újra és újra olvasom, hogy jól értek-e belőle részeket.

Jucu52 # 2011.10.14. 21:28

Gabusch!

Nem öncélúan beszélünk a "40 évesről", hanem azt próbáljuk elemezni, hogy aki "előrehozottban" van, hogy tud élni azzal a lehetőséggel, hogy ne jövedelempótlót kapjon, hanem öregségi nyugdíjat. Azért érdemes itt ezen a fórumon erről beszélni, mert épp azoknak szól, akiket hátrányosan érint ez a törvény, de esetleg van lehetőségük erre a megoldásra. Egyébként arra, amitől téged a hideg ráz, ott lenne a másik fórum, és ott írogathatnánk erről, csak akkor aki azt nem olvassa, esetleg nem találkozik az ilyen típusú információkkal. Egyébként ott is felmerül természetesen az előrehozott nyugdíjakkal kapcsolatos kérdéskör is, hiszen összefügghetnek a fentiek szerint a dolgok. Én azért is linkeltem be mindkét topic-ba a tervezetet.

Sajnos, ha leírjuk, ha nem, ezt a tervezetet nagy valószínűség szerint törvényerőre emelik, és nem hiszem, hogy már sokat változtatnának rajta. Ezért azt gondolom, azon sem árt már most elmélkedni, hogy lehet-e menteni, ami menthető. Akinek van gondolata, ötlete, vagy esetleg értelmezési javaslata, jó ha leírja ide.
Én így gondolom, és ezért írok le mindent, ami erről az egészről eszembe jut, de nem politikai értelemben, hanem a szövegértelmezés vonatkozásában.

gabusch # 2011.10.14. 21:37

facanos # 2011.10.14. 21:38

A jogszabály teljes szövege pontosan:

1. 2012. január 1-jétől – a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben – öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani

az 1949. évben vagy azt megelőzően született, az 1. § c) pont ca)–ci) alpontja szerinti nyugdíjban részesülő személynek ezt a nyugdíját,
az 1954. évben vagy azt megelőzően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíja csökkentések nélküli teljes összegét,

1. annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31-én rendelkezik a Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel,

az öregségi nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok figyelembevételével.

A c pont nem azt jelenti, hogy figyelembe vehető a nyugdíj melletti továbbdolgozás is???? Vagy csak akkor. ha annyit keresett, hogy szüneteltette a nyugdíját? De annak, aki 2007-ben ment előnyugdíjba, az most 61 éves, nem is volt kereseti korlátja, tehát ezt így nem jól értelmezem. Ennek a kibontását nem láttam a törvény indoklásában sem.

margit51 # 2011.10.15. 04:20

Kedves Fórumtársak!
Február óta előrehozott nyugdíjban vagyok, eddig csak olvasgattam az itt megjelent információkat. Mindenki az új törvény megjelenését várta, ami végül tegnap jelent meg a parlament honlapján.
Íme:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf

Mindenkinek szép napot.
Margit

oldpuli # 2011.10.15. 04:31

Megszűnik a korkedvezményes nyugdíj, az előrehozott öregségi nyugdíj, a korengedményes nyugdíj és a szolgálati nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek korhatár előtti öregségi nyugdíja, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja. A nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét a változás nem érinti.

A már megállapított korhatár előtti nyugdíjak „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá” alakulnak át. Az új néven folyósított ellátások a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek ??????