Előrehozott öregségi nyugdíj

vakuum # 2011.01.05. 18:34

Kedves Veci!

Szíves segítségedet kérem az alábbi kérdésben:

1953 júliusban születtem, (57.5 éves vagyok,) 37.5 éves szolgálati időt állapítottak meg, 2010 decemberben beadtam a korengedményes nyugdíjkérelmet.
Behívtak nyilatkozattételre, mely szerint elfogadom, hogy 10.8 % lesz a csökkentésem.
Jeleztem, hogy szerintem 8.4 % a maximális csökkentés erre a számítógépben bemutatták, hogy az 10.8 %- ot hoz ki.
Lehet hogy hibás a szoftverük?

Köszönettel

Vakuum

gazi # 2011.01.05. 17:41

Kedves VECI!

Az új 354/2010 Korm.rendelet szerint mikor mehetek legkorábban nyugdíjba, ha 1954 első felében születtem (munkáltatóm vállalja a korkedvezményes költségeket) és 37 évnél több szolgálati időm van?

Nyugdíjba menetel után van-e módom valamilyen formában kereső tevékenységet folytatni?

Előre is köszönöm szakértő válaszát.

Gazi

Veci # 2011.01.05. 17:15

Putyi2
Annyi azért már nem várható el a munkáltatótól, hogy a nyugdíjat is és végkielégítést is fizessen.

Üdvözlettel Veci

Putyi2 # 2011.01.05. 17:02

Kedves Veci!
Ha a védett korban levővel közös megállapodás alapján szüntetik meg a munkaviszonyt, akkor ugye nem jár semmilyen végkielégítés?
Üdv.: Putyi2

Kalar # 2011.01.05. 16:44

Kedves Veci, köszönöm a választ.

Veci # 2011.01.05. 16:08

baraba
Jaaa! ekkor max. 8,4 %-al csökkentett az előrehozott nyugdíj.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 16:06

baraba

Ha férfiként érdeklődsz, akkor a 60. szülinapig.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 16:02

Piffancs
A korengedményes nyugdíj meghosszabbítása az én olvastomban az 1954-ben születetteket nem érinti.
Olvasd el újból a kormányrendeletet:

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Pontos választ és tájékoztatást a Nyugdíjbiztosító tud adni, de még van időtök tájékozódni.

Üdvözlettel Veci

baraba # 2011.01.05. 15:51

Szeretnék tájékozódni, hogy ha a munkáltatóm átvállalná a nyugdíjam kifizetését, hány évet kéne neki?
Szül. évem: 1952.
Munkaviszonyom: Ipari tanuló:1966-1969 és azóta is folyamatos.

Legelőbb mikor mehetnék el nyugdíjba?

Veci # 2011.01.05. 15:46

Kalar
A szolgálati időben benne vannak a táppénzes napok is. ITT a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A 38. § (1) e.) pontnál találod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 15:42

pipa54

• Az 1954-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év.
  • A te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod ettől 2 évvel korábban, 61,5 évesen.
  • Ettől 5 évvel korábban (56,5 éves) "védett korban" vagy, de ez nem azt jelenti, hogy indokolt esetben nem lehet felmondani (pl. indok lehet a létszámleépítés, munkakör vagy feladatkör megszüntetése).

DE mivel "védett korban" vagy, mert elmúltál 56,5 éves, így + 3 havi végkielégítést kell fizetni részedre.
ITT a Munka törvénykönyve: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

89. § (1) A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A munkáltató - a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - köteles felmondását megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

(3) A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

(4) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás önmagában nem szolgálhat a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondással történő megszüntetésének indokául.

(5) A munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

(6) A munkáltató a rendes felmondását nem köteles indokolni, ha a munkavállaló a 87/A. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai értelmében nyugdíjasnak minősül.

(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.

A felmondási időt a 92. § tartalmazza, a végkielégítést a 95.§.
95. §
(5) A végkielégítésnek a (4) bekezdésben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha az a) vagy a b) pontban foglaltak alapján korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.

Olvasd el a 100-101. §-t is: A munkaviszony jogellenes megszüntetése és jogkövetkezménye

De mielőtt bírósághoz fordulsz várd meg milyen indokkal akarják a munkaviszonyod megszüntetni. Azt ha nem írod alá, akkor is érvényes a felmodás úgy tudom, de azt hiszem 30 vagy 60 napon belül lehet Munkaügyi Bírósághoz fordulni.

VIGYÁZZ, nehogy okot adj rendkívüli felmondásra (pl. ne késs el, pontosan járj dolgozni, ne menj el hamarabb, ne nyújtsd meg a munkaközi szünetet, tartsd be a munkafegyelmet, a munkavédelmi előírásokat, ne menj haza, ha a főnök nem adja írásba, hogy menj haza, stb.)

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 15:16

Marci51

• A születésnapod utáni naptól kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását, ami sajnos csökkentett lesz, max. 8,4 %. A nyugdíjtörvény 18/B § alapjány: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • A nyugdíj megállapítása a szülinapodtól kezdődhet, max. 1 hónappal előbb beküldheted a papírjaidat, de nem leszel előrébb, mert a Munkaügyin az ellátás megszüntetéséről (jogviszony megszüntetés) az igazolást csak később tudod beküldeni.
  • Ha megszünteted a Munkaügyin a jogviszonyt, azt a papírt, a TB. kiskönyvvel (rózsaszín), a kérelemmel (K02-es nyomtatvány) és a korábbi szolgálati idő megállapítás utáni munkaviszony, jogviszony igazolásokat is küld be. Hivatkozz az ügyiratszámra és akkor hamarabb megtalálják a korábbi szolgálati időket. ITT lehet a nyomtatványt letölteni (vagy kérj a Nyugdíjbiztosítótól): https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
  • Ha beküldöd a papírokat 10 napon belül küldenek hiánypótló levelet, de ha mindent beküldtél, akkor "nulla" hiány lesz (ezt hivatalból kötelezö kiküldeni). Ha van még olyan igazolásod, amit nem küldtél be a kérelemmel, akkor azt ezután küld be.
  • Ha minden papír beérkezett (a hiánypótlás is, ha lesz), akkor onnan 22 nap múlva kapsz végzést vagy határozatot a Nyugdíjbiztosítótól.
  • Ezt követően 10 napon belül utalja a Nyugdíjfolyósító a nyugdíjat (vagy nyugdíjelőleget). Ha nyugdíjelőleget küldenek, akkor utólag a különbözetet is utalják, ha kiszámolják a végleges nyugdíjat.

A 42 év szolgálati idő alapján a nyugdíjalapból számolt átlagkereset 84 %-át számolják nyugdíjként és ez csökken max. 8,4 %-al.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 14:55

Lacomble
Bocsi, de annyi nekem szóló beírás érkezik, hogy kimaradt a tied, nem volt szándékos.
Ha a „munkanélküliek jövedelempótló támogatása" az önkormányzattól juttatott munkanélküli ellátás (tehát nem a Munkaügyi Központ által), azt hiszem most rendelkezésre állási támogatás lehet a neve, úgy tudom, hogy a szolgálati időbe nem számít bele, úgyanúgy, mint a rendszeres szociális járadék vagy átmeneti járadék (a régi 50 %-os "leszázalékoklás" időtartama). Tudtommal a segélyek után nem fizettek/fizetnek nyugdíjjárulékot.
Lehet, hogy nálam van fogalomzavar, ezért erre a kérdésre pontos választ a Nyugdíjbiztosító tud adni.
DE itt a nyugdíjtörvény a 38. §-t nézd át te is, itt a szolgálati időbe tartozók vannak leírva:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Javasolom, hogy esetleg kérj szolgálati idő megállapítást, küld be az erről szóló igazolást is. ITT találod a nyomtatványt (K01): https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 14:33

Zsóka52
Örülök, hogy nincs semmi probléma. Ami linket te betettél 2009-ből, azóta 2010-ben hatályba lépett a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó törvény.

Ezeket az információkat frissíteni kell. Sajnos, most téged csalódás ért, de a korhatáremelésre vonatkozó törvényt nem követted, ezért volt a félreértés.

Üdvözlettel Veci

Piffancs # 2011.01.05. 13:55

Tisztelt Fórum!
A 200-as magyar Közlönyben megjelent a 354/2010.(XII.30.) Kormány rendelet a korengedményes nyugdíjazás 2011.dec.31-ig tartó meghosszabításáról. Érdekelne, hogy adataim alapján - a munkáltatóm egyetértésével - élhetek-e a lehetőséggel: 1954.04. hónapban született férfi vagyok. jelenleg 42 és fél év szolgálati idővel rendelkezem. A TB Nyugellátásról szóló törvény 18/B.§(3)bb) pontja szerint 60 év 183 naposan előrehozott öregségi nyugdíjra vagyok jogosult. A munkáltatómmal kötött megállapodás alapján a 3és fél év nyugdíj megfizetése estén ebben az évben korengedményes nyugdíjba mehetek?
A választ köszönöm:
Üdv.
Piffancs

Kalar # 2011.01.05. 12:23

Engem az érdekel, hogy a táppénzes napok beleszámítanak-e abba az időbe, amit a nyugdíjhoz beszámítanak. Én mióta dolgozom, kb 7-8 hónapot voltam táppénzen összességében. Így ennyivel kevesebb a beszámítható idő?

pipa54 # 2011.01.05. 11:55

Tisztelt Fórum! 1954 .X .12. született férfi vagyok,42 év munkaviszonyom van és szereztem kettő év korkedvezményt.Tudomásom szerint védett korban vagyok,munkáltatom rendes felmondással meg akarja szüntetni a munkaviszonyomat .Szerintem erre nincs megfelelő ,rendkívüli indokolt eset, mert csak így mondhat fel .Kérdésem mi lehet ez az ok .illetve ha munkaügyi bírósághoz fordulok ez milyen határidővel tehetem meg a felmondás napjához képest. Köszönöm válaszát pipa54

Zsóka52 (törölt felhasználó) # 2011.01.05. 11:28

Kedves Veci!

Újra itt! :o)
Megsértődni???? Miért??? Mert segítettél????
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM!!!

Csak azért töröltem magam, mert én nem szoktam hátrahagyni olyan regisztrációt, amit várhatóan nem használok többet (vagy egy darabig).
Mivel teljesen kielégítő választ kaptam a kérdésemre, ezért úgy gondoltam, törlöm magam. Lehet, hogy egy év múlva megint bejelentkeznék, akkor meg már regisztrált felhasználó leszek, de már nem emlékszem majd a jelszóra, stb, stb...
Megnéztem a táblázatot is. Válaszod után a dátumot is... ;o)
Még Te tetted fel 2009.02.08-án:
http://www.onyf.hu/?…

Szóval úgy gondoltam, hogy 2014-ig "itt végeztem". Hacsak addig nem lesz valami még pozitívabb fejlemény. Persze továbbra is olvasom a fórumot, csak a regisztrációt szerettem volna törölni. SÉRTŐDÉSRŐL SZÓ SINCS!

Még egyszer KÖSZÖNÖK MINDENT, és nem csak az én kérdésemre adott választ (mert a többi válaszaidból is sokat megtudtam).
Most megint törölném magam......

Üdvözlettel:
Zsóka (egy regisztrált, majd törölt, majd ismét regisztrált, majd nemsokára megint törlődő felhasználó) ;o)

Marci51 # 2011.01.05. 10:36

Tisztelt Veci!

2010. február 18.-ával a Kft. ahol dolgoztam létszám leépítésre hivatkozva
”Rendes felmondás a munkáltató részéről „-vel felmondott nekem.
2010. február 19.-től Álláskeresési támogatásban részesültem, és mivel sajnos
nem találtam munkát 2010. november 11.-e óta Álláskeresési segélyt kapok,
ami ha addig sem találok munkát 2011. május 14.-éig tart.
Férfi vagyok és 2011. május 8.-án töltöm be a 60. évemet.
2004 szeptember 16.-án már volt szolgálati idő megállapítási kérelmem, akkor 35.év és 184, nap volt a szolgálati időm. Ha jól tudom a 60. évem betöltésekor 42.év és pár nap szolgálati
időm lesz.,
A kérdésem az lenne:

1. Jogosult leszek-e előrehozott öregségi nyugdíjra? -ha igen-
  2. Hány %-ra leszek jogosult?
  3. Az előrehozott öregségi nyugdíjra a kérelmemet mikor kell beadnom?
  4. Van-e még valamilyen teendőm a kérelem beadása előtt?

A választ előre is köszönöm, üdvözlettel
Marci 51

Marci51 # 2011.01.05. 10:36

Tisztelt Veci!

2010. február 18.-ával a Kft. ahol dolgoztam létszám leépítésre hivatkozva
”Rendes felmondás a munkáltató részéről „-vel felmondott nekem.
2010. február 19.-től Álláskeresési támogatásban részesültem, és mivel sajnos
nem találtam munkát 2010. november 11.-e óta Álláskeresési segélyt kapok,
ami ha addig sem találok munkát 2011. május 14.-éig tart.
Férfi vagyok és 2011. május 8.-án töltöm be a 60. évemet.
2004 szeptember 16.-án már volt szolgálati idő megállapítási kérelmem, akkor 35.év és 184, nap volt a szolgálati időm. Ha jól tudom a 60. évem betöltésekor 42.év és pár nap szolgálati
időm lesz.,
A kérdésem az lenne:

1. Jogosult leszek-e előrehozott öregségi nyugdíjra? -ha igen-
  2. Hány %-ra leszek jogosult?
  3. Az előrehozott öregségi nyugdíjra a kérelmemet mikor kell beadnom?
  4. Van-e még valamilyen teendőm a kérelem beadása előtt?

A választ előre is köszönöm, üdvözlettel
Marci 51

Lacomble # 2011.01.05. 10:31

Kedves Veci,
még nem kaptam választ marry55 után feltett kérdésemre,/vagy legalább véleményt/,miszerint az 1995-ben ,10 hónapos időtartamú "munkanélküliek jövedelempótló támogatása"vajon nyugdíj szempontjából szolgálati időnek minősül-e?/sajnos,nem tudom,vontak-e belőle nyugdíjjárulékot,de tán az államkincstár finanszírozta ezeket a segélyeket..../

Köszönettel:

Lacomble

Veci # 2011.01.05. 10:28

Kedves Zsóka52 (törölt felhasználó)!

Kár, hogy törölted a regisztrációdat, a sértődés semmire nem ad megoldást.
Visszaolvasva nem látok semmi olyan helytelenítőt a neked adott válaszaimban, ami oda vezetett, hogy törölted magad a fórumról.
Amikor válaszoltam az előbb neked, akkor még regisztrált voltál.
Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy segíteni szoktunk egymásnak.
Bízom benne, hogy a törlés ellenére olvasod ezt a topic-ot továbbra is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 09:46

Zsóka52
Légyszíves kitenni ide a linket, ahol láttad. Az alábbi táblázatban az onyf honlapján ugyanaz van, amit én írtam neked (a táblázat 2. oldalán). Te szerintem elnézted az sorokat a táblázatban és az 1949-ben születettekét olvashattad, vagy érthetted magadra nézve tévedésből.
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Zsóka52 (törölt felhasználó) # 2011.01.05. 09:32

Kedves Veci!

Köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:
Zsóka

ui.: az ONYF honlapjáról bemásolt előrehozott nyugdíj táblázatban az 1959-ben születettekhez 60 év van írva. De mindegy, mert a 40 éves kedvezménnyel jobban járok. MÉG EGYSZER és EZERSZER KÖSZI!!!

adri635 # 2011.01.05. 09:27

Kedves Veci??

Te a mi helyünkben nem félnél attól, hogy a márciusi számítási változások negatívan érintik majd a nyugdíjba készülőket??

A kalkulátorral már próbálkoztam, csak azt nem tudom, hogy 2001-2006 között, mikor nem vontak nyugdíj járulékot, oda be kell-e irni az éves jövedelmet vagy nem és ha beírjuk akkor fel kell-e tűntetni, hogy nem fizetett járulékot???
Én két verziót próbáltam és nagyon különböző eredményt kaptam:

• ha üresen hagytam 2001-2006 között az éves nyugdíjjárulék alapja rublikát 56000Ft-ot kaptam.
  • ha beírtam az éves összegeket + beírtam hogy azokban az években 365 nap biztosításból kieső idő, akkor 80000Ft lett a számolt nyugdíj - lehet, hogy ez az utolsó beírás butaság???? Sajnos nem értek hozzá.

A 0,5%-os nyugdíj emelés az nem visszamenőleges, ugye??

Amúgy beleköthetne a nyugdíjintézet abba, ha 2011 áprilisban felmondjuk a rokkant nyugdijat (jövedelme túllépné a limitet), dolgozna még, majd 2011 végén kérné az előrehozott öregségi nyugdíjazását.

Mindenesetre nem túl reménykeltő a dolog.... csak azt nem értem minek vonnak most nyugdíjjárulékot a jövedelméből, ha utána meg nem számolják újra a nyugdíját és gyakorlatilag nem veszik figyelembe az elmúlt 10 évet.

Szomorú vagyok, hogy édesapámnak 40 év kemény munka után nem adatik meg, hogy a nyugdíjas éveiben ne kelljen kuporgatnia, mert 54000Ft mire elég???

Üdv: Adrienn