Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.01.05. 09:11

holleanyó55
Vedd úgy, hogy csak nyerni fogsz, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd, mér az 1952-ben születettekhez képest is, akik 2011-ben 59 évesen tudnak elmenni legkorábban előrehozott nyugdíjba. Másik nagyon lényeges szempont, hogy csökkentés nélküli nyugdíjat kaphatnál.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 09:08

adri635

Az tényleg meglehet, hogy nem lenne több az előrehozott nyugdíja, mint a r.nyugdíja (ezt megerősíteni, és cáfolni sem tudom). Valójában úgy gondolom, hogy a nyugdíjalap annyira nem nőhetett, hogy lényeges változás lehetne a nyugdíj összegében.

Az újraszámolásnál már az évek alatti nyugdíjemelés, nem számít, mert új adatokkal (jövedelem 1988-tól, a szolgálati idő). Ezeket így következtetem, de nem szakértő vagyok, hanem csak egy egyszerű fórumozó, ezért a szakember tudja megadni a pontos választ

Most egyenlőre március vége feléig próbaszámítást sem tudnak végezni, mert akkorra lesz a nyugdíj számításról várhatóan kormányrendelet (az előző évi országos kereseti és még nem tudom milyen adatok alapján), eddig márc. végéig volt meg a kormányrendelet.

Szerintem addig várjatok bármilyen intézkedéssel, akkor itt az interneten van kalkulátor, ami segítene a döntésben. ITT nézzétek márciusban a kalkulátort, tájékoztató adatot ad:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Azt írom le, amit én tennék (és teszek s férjem nyugdíjazása okán), hogy majd március vége felé, vagy később megkeresném azt az ügyintézőt, akinek a neve rajta szerepel az utolsó határozaton. Szerintem ha tud, akkor segít, vagy elmondja mit tegyetek. A mi ügyintézőnk segítőkészen kalkulált, de most márc. végefelé tud pontosat mondani.

A méltányossági nyugdíjemelési kérelmen nem látom, hogy jelezni kellene a munkaviszonyt, de az nyilvántartásban van, hiszen fizeti a járulékot.
Nézd! Veszteni való nincs, én megpróbálnám, de ha magasabb a nyugdíj+jövedelem, akkor számítsatok arra, hogy el is utasíthatják. DE van 50 % esélye, hogy megkapja.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 08:47

Zsóka52
Az 1959-ben születetteknek az öregségi nyugdíjkorhatár 65 év, ettől 2 évvel korábban, 63 évesen tudsz elmenni előrehozott nyugdíjba, max. 8,4 %-al csökkentett.
Itt a nyugdíjtörvény a 18/B. § vonatkozik rád:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ha majd meglenne a 40 év jogosultsági időd, akkor korábban mehetsz a most elfogadott tv. módosítás szerint kedvezményes nyugdíjba, teljes összegű nyugdíjjal, de a te esetedben ez munkaviszonynak kellene lenni mindnek (nem számít bele esetleges munkanélküli ellátás)
ITT a kormányrendelet, a 12. § tartalmazza a jogosultsági jogviszonyokat: http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Más lehetőség nincs a nyugdíjba vonulásra.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 08:35

mamus54
Ha megvan a 40 év jogosultsági időd, bármikor elmehetsz kedvezményes nyugdíjba, nem kötelező most igénybe venned, ez egy lehetőség.
Az özvegyi nyugdíj feléledésének vannak feltételei, a te öregségi nyugdíjkorhatárod esetén volna lehetőség, de szerintem neked nem éled fel, túl hosszú idő telik el 1990 óta.
ITT a tájékoztató, olvasd el:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 08:27

bellamia

TE MÁR JANUÁR KÖZEPÉTŐL ELŐREHOZOTT NYUGDÍJAS LEHETNÉL, DE ÉRDEMES ADDIG DOLGOZNOD, HA VAN HOL, HOGY MEGLEGYEN A 40 ÉV SZOLGÁLATI IDŐD, MERT AKKOR CSÖKKENTÉS NÉLKÜL MEHETSZ NYUGDÍJBA.
Itt a nyugdíjtörvény a 18/A. § vonatkozik rád:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 08:24

Erzsike54
Ha kötöttél megállapodást szolgálati idő szerzésre a Nyugdíjbiztosítóval, és/vagy érdemben tudod igazolni a befizetést, akkor a szolgálati időbe beletartozhat, de a 40 év jogosultsági viszonyba, ami január 1-től hatályos tv. módosítást illeti, oda NEM számít bele szerintem.

ITT a kormányrendelet, a 12. §-t olvassad, ott találod mely jogviszonyok tartoznak a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött időn kívül:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ami igazolást kaptál a Nyugdíjbiztosítótól, az a szolgálati időd. Véleményem szerint a külföldön töltött idő még hiányzik a 40 év jogosultsági időbe. Ha van hol dolgoznod, akkor azt még szerezd meg, mert nem mindegy, hogy teljes összegű nyugdíjat, vagy csökkentett előrehozott nyugdíjat kapsz majd, és meddig kell még dolgozz.
Azt gondolom tudod, hogy tanulmányi idő sincs a 40 év jogosultsági időbe beszámítva.

Üdvözlettel Veci

adri635 # 2011.01.05. 08:21

Kedves Veci!!

Köszönöm gyors válaszát!!

Ha jól értem, édesapámnak idén 40év szolgálati ideje van, tehát elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba:
idézet a 1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról:

18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

...inkább kérjetek próbaszámítást, hogy mennyi lenne a nyugdíja, ha újra számolnák (előrehozott nyugdíjba menne). Volt rá példa, hogy kevesebb lett az előrehozott nyugdíj összege, mint az évek során a nyugdíjemeléssel a rokkantnyugdíj.
De a fenti törvény 29. § (1)szerint: „A rokkantsági nyugdíj mértéke a megrokkanás időpontjában betöltött életkortól, a nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati idő tartamától és a rokkantság fokától függ. ” és ő 67%-os rokkant. Előfordulhat, hogy az így számított rokkantnyugdij több lenne, mint a 40 év szolgálati idővel kiszámított - a figyelembe vehető - havi átlagkereset 80%-nál?????
Most legyen okos az ember!!!!!!!!!!!??????
Van lehetőség bármikor próbaszámítást kérni???? Nekem úgy tűnik, hogy a regionális nyugdíjintézet nem tud v. nem akar segíteni abban, hogy hogyan járnánk jobban, ezért is fordultam önhöz.

Meg fogjuk kérni a 0,5 %-os nyugdíjemelést, bár ha jól számolom ez kb. 1800Ft-os emelést jelent (havi átlagjövedelem 0,5%-a 2008jan-2010dec. között), de sok kicsi.....

Kérhetjük egyúttal a méltányossági nyugdíjemelést (K16-os nyomtatvány)is??? Nem gond hogy dolgozik???

Köszönöm segítségét!!
Üdv: Adrienn

Zsóka52 (törölt felhasználó) # 2011.01.05. 07:42

Kedves Veci!

Régóta olvasom a fórumokat, fantasztikus segítség vagy nagyon sok embernek. Bár megpróbáltam utánanézni a problémámnak, most a megerősítés miatt fordulok hozzád, kérem a segítséged.
1959-ben születtem, 2011. július 15-én lesz 37 év munkaviszonyom, gyermekem nincs. A jelenlegi munkahelyem további fennmaradása erősen kétséges, várható az elbocsátásom. Ha jól értelmezem a fórumban olvasottakat két lehetőségem maradt:

1. Nőként, 40 év munka után a január 1-től életbe lépett kedvezménnyel elmehetek nyugdíjba 2014-ben,
  2. 2013-tól előrehozott öregségi nyugdíjjal elmehetek 60 évesen, 2019-ben.

A kérdésem az lenne, van-e valami lehetőségem arra, hogy akár már korábban - a munkával töltött éveket alapul véve - elmehessek nyugdíjba (persze a munkáltatóvak kötött megállapodás kizárva). Mivel egész életemben fizikai munkát végeztem, eléggé megtörtem, elfáradtam, akár a csökkentett nyugdíj is szóba jöhet.

Segítségedet előre is köszönöm!!!
Neked és minden kedves fórumozónak JÓ EGÉSZSÉGET és BOLDOG ÚJÉVET kívánok!

Zsóka

mamus54 # 2011.01.04. 20:44

mamus 54. Szeretnék választ az alábbi kérdéseimre.1954-ben születtem 1969. óta dolgozom, jelenleg is közalkalmazottként, a 40 év munkaviszonyom már megvan, mehetnék nyugdíjba, de egyébb ok miatt ezt még nem venném igénybe, később mikor mehetek el? 1990.óta özvegy is vagyok, gyermekek nagykorúságáig kaptam özvegyit, ez újraéleszthető? Köszi.

bellamia # 2011.01.04. 20:11

Érdeklődnék, hogy jól értelmezem-e az új nyugdíjszabályokat.

1952. január közepén születtem, 1970-75-ig egyetemre jártam, 75 őszétől dolgozom folyamatosan, 1 gyerekem van.

Értelmezésem szerint leghamarabb valamikor a 40 éves szolgálati viszony elérésekor (gondolom napra számítva valamikor 2011 vége felé) mehetek előrehozott nyugdíjba, a rendes nyugdíjkorhatárt meg 2014 nyarán érem el (JUHÉJJJJ:( !).

Erzsike54 # 2011.01.04. 16:05

Kedves Veci!

Én 1986. szept. 25-től 1990. jún. 30-ig a férjemmel külszolgálaton voltunk, ahol én fizetés nélküli szabadságon voltam, ennek ellenére fizettem a nyugdíj járulékot. Időközben (1988-ban) megszületett az első gyerekem, akivel 1990. júl. 1-től vettem igénybe a GYES-t. Szeretném megkérdezni, hogy a fizetés nélküli szabadság beleszámít-e a szolgálati időbe és amennyiben nem, azt az időszakot, amit nem vettem igénybe GYES-t, beszámolják-e a szolgálati időbe?
Az elmúlt évben megkértem a szolgálati időt, ami 40 év 10 napra jött ki.(2009.12.31-ig számolva)

Veci # 2011.01.04. 15:50

adri635
Úgy tudom, hogy a rokkantsági nyugdíj időtartamát, csak annyiban és akkor számítják be, ha valakinek annak híjával nem lenne meg a szolgálati idő feltétele az előrehozott nyugdíj megállapításához.

A r. nyugdíj melletti munkaviszony alatt keresett jövedelem a 0,5 %-os nyugdíjemelésnél van figyelembe véve. A szolgálati időt szerintem nem növeli, hiszen van nyugdíja is.

Ha megszünteti a r.nyugdíj folyósítását, akkor akár dolgozhat is és gyarapítja a szolgálati idejét, de inkább kérjetek próbaszámítást, hogy mennyi lenne a nyugdíja, ha újra számolnák (előrehozott nyugdíjba menne). Volt rá példa, hogy kevesebb lett az előrehozott nyugdíj összege, mint az évek során a nyugdíjemeléssel a rokkantnyugdíj.

Az öregségi nyugdíjkorhatár elétésekor nem számolják újra a nyugdíjat. Szerintem kérjétek a 0,5 %-os nyugdíjemelést (ha még nem kértétek) K27-es nyomtatvány alapján. ITT tölthető le:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Ha nagyon alacsony a nyugdíja, akkor méltányossági nyugdíjemelés (K16-os nyomtatvány), vagy egyszeri segély kérelmezhető K17-es nyomtatvány (először az emelést kérje). Egyszerre ne küldje be, mert nehogy a nyugdíjemelést ne kapja meg. Ha nem éri el valakinek a nyugdíja a 65.000 Ft-ot, annak érdemes kérni.
Olvassátok el az ide vonatkozó tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Nem tudok mást tanácsolni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.04. 15:26

eszterann
Meghosszabbították, ITT olvashatod:

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.04. 15:22

zsozef
Szerintem kérjetek szolgálati idő megállapítást újból. ITT töltsétek le a nyomtatványt és az utóbbi munkahely, jogviszony adatait kell közölni, és utaljatok a korábbi ügyiratszámra: K01-es nyomtatványt töltsétek le: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Ezt tértivevényes levélbe is beküldhetitek. Ha személyesen intézkedtek, akkor hosszú sorállásra számítsatok, az új tv. módosítást még a Nyugdíjbiztosítósok is most értelmezik, többnyire mindenkitől türelmet kérnek még.

Ha biztosak vagytok benne, hogy megvan a 40 év jogosultsági idő, akkor az 59. szülinap előtt is elmehet nyugdíjba a feleséged, akkor a K02-es nyomtatvány kell.

OLVASSÁTOK el az előbbi válaszokat is!

Üdvözlettel Veci

Lacomble # 2011.01.04. 15:15

Tisztelt Veci!

Szeretném megkérdezni, hogy 1995-ben 10 hónapig folyósított "Munkanélküliek jövedelempótló támogatása" beleszámít-e a szolgálati időbe nyugdíjjogosultság szempontjából? (Sajnos nem tudom, hogy ebből vontak-e nyugdíjjárulékot.)

Köszönettel:

"Lacomble"

Veci # 2011.01.04. 15:13

Marry55
Nézz át az alábbi topicba, mindenre tájékoztatást kapsz. Legalább dec. 30 utániakat nézd meg:
http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795

Annyiszor leírtam a másik topicban, de összefoglalom: a 40 év jogosultsági időben a munkaviszony és a gyermekek ellátásával otthon töltött időnek kell összesen 40 évnek lenni. A te esetedben a tényleges munka 40-6=34 ledolgozott év.

A tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív táppénz nélkül legyen meg az igazolt munkaviszony.
ITt a 12. §-t olvasd el, mely jogviszonyok tartoznak bele a 40 évbe:

Javasolom mégegyszerr a másik topic-ot: 40 év munkaviszony után nyugdíj

Üdvözlettel Veci

adri635 # 2011.01.04. 14:36

Tisztelt Veci!

Kérem segítségét. Édesapám 1950-ben született. Szakmunkásképző után folyamatosan dolgozott, míg 2000-ben baleset érte, melynek következményeként leszázalékolták (65%), de mivel 45000Ft volt a (rokkant)nyugdíja ezért munkát vállalt részmunkaidőben; 2000-2006 között nem vontak nyugdíjjárulékot béréből, majd jogszabályváltozás miatt újra vontak neki. A nyugdíjintézet majdnem 40 évet számolt ki szolgálati időnek.
De ha jól tudom, a szolgálati időbe a rokkant nyugdíj időszaka is beleszámít, nem???? Akkor a nyugdíjintézet miért nem 45 évet számít ki szolgálati időnek, miért csak 40 évet?? Lehet, hogy befolyásolja a számítást valamilyen módon az, hogy közben részmunkaidőben dolgozott??

Másik kérdésem, hogy ha jól tudom rokkant nyugdíját nem kalkulálják újra mikor eléri a 62 évet. Akkor érdemes lenne neki felmondani a rokkant nyugdíját, majd dolgozni még pár hónapot és utána igényelni az öregségi nyugdijat??? Van erre lehetőség?? Újraszámolnák a nyugdíj összegét??

Hogy járna -talán- jobban??? Hozzáteszem most 54000 Ft édesapám rokkant nyugdíja és éves jövedelme 1200000Ft alatt van.
Tanácstalanok vagyunk, mitévők legyünk. Kérem segítségét ebben a picit komplikált ügyben.

Köszönettel: Adrienn

eszterann # 2011.01.04. 12:26

Kedves Veci!
53-as születésű vagyok, s a kérdésem: vajon meghosszabbították-e a korengedményes nyugdíj lehetőségét 2011-re, mivel a 40 éves rám nem vonatkozik? Nem találtam erre vonatkozó adatot...

zsozef # 2011.01.04. 12:15

Szia Veci! már irtam kaptam választ is türelem is van kevés.Inditanánk az ügyet de nem lesz egyszerü.A munkaügy nem tud semmit hivjuk az onyf-et.Ujból be kell adni a papirokat ami 2007.ig ki volt számolva.44 és fél év van benne 3 év szakmunkás ami lejőn egy gyerek meg lehet pluszba vissza mert azt talán akkor még nem vették bele?!Julius 8-an 59 éves a nejem ha most el akar menni nyugdijba az nem hátrány ugye?Nem olvastam konkrétan erröl.Az ujabb intézés hetekebe fog kerülni reggel hatkor már az onyf elött leszünk.Üdv.zsozef.

Veci # 2011.01.04. 11:32

Nyugdíj55
A neked írt válaszhoz beraktam az édesapádra (férfiakra) vonatkozókat.
Az előrehozott nyugdíj azt jelenti, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárnál (édesapád esetében 64 év) hamarabb, 2 évvel korábban, vagyis édesapád 62 évesen tud legkorábban előrehozott öregségi nyugdíjba menni, a max. 8,4 %-os csökkentéssel.

Üdvözlettel Veci

Marry55 # 2011.01.04. 11:30

Tisztelt Veci!
Segítségedet szeretném kérni a 40év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulással kapcsolatban.
Két gyermekem van , 6évig voltam Gyesen, 1976-1982-ig.
Hány év munkaviszonyt kell igazolnom ahhoz,hogy igénybe vehessem a/ 2010.dec. 20-án jóváhagyott/ nyugdíjat ?
A munkanélküli járadék és a passzív táppénz ideje
ha jól értelmezem ,nem tartozik bele a 40év munkaviszonyba?
VÁLASZODAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Üdvözlettel:Marika

Nyugdíj55 # 2011.01.04. 10:59

Veci!
Köszönöm a választ!
És az előrehozott nyugdíj mit jelent?

Veci # 2011.01.04. 10:33

ITT van a nyugdíj utalás időpontja 2011-re, az alábbit mentsétek le:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a nyugdíjak folyósításáról http://www.onyf.hu/

Január 12. Szerda
Február 11. Péntek
Március 11. Péntek
Április 12. Kedd
Május 12. Csütörtök
Június 10. Péntek
Július 12. Kedd
Augusztus 12. Péntek
Szeptember 12. Hétfı
Október 12. Szerda
November 11. Péntek
December 2. Péntek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.04. 10:19

Nyugdíj55
Az édesapád öregségi nyugdíjkorhatára 64 év, ettől 2 évvel korábban tudna előrehozott nyugdíjba menni, ami akkor max. 8,4 %-al csökkentett lesz.
ITT a nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.04. 10:15

zuzu1

• Ha volt szolgálati idő megállapításod már, akkor a K02-es nyomtatványt töltsd le, ITT találod: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
  • Ha volt már szolgálati idő megállapításod, akkor hivatkozz az ügyiratszámra, ami rajta van a szolgálati idő megállapítási határozaton. Csak az azóta keletkezett jogviszonyról kell az igazolásokat beküldeni a K02-es nyomtatvánnyal, a munkaviszony megszüntetését igazoló papírt, amit az utolsó munkanapon adnak ki, és a rózsaszín TB igazolást kell még beküldeni.
  • A dátum amikorra kéred a nyugdíjad megállapítását, az 59. szülinap utáni nap legyen. Közalkalmazottaknál nyugdíjbavonulási felmentés esetén az utolsó jogviszonyban töltött nap az 59. szülinapod legyen. Úgy számoljátok vissza a felmentési időt, hogy az utolsó nap a szülinapod legyen.
  • Ha a munkáltatód megadja a Kjt-ben szereplő teljes felmentési időt, akkor fele időtartamra a munka alól is felmenthet. Ezt a felmentési időt a munkáltató akkor köteles megadni, ha Ő ment fel (ő mond fel). Általában nyugdíjazás esetén megadják többnyire.
  • DE ha a munkavállaló közalkalmazott kéri a felmentését a Kjt. 30. § (1) e) pontra hivatkozással, akkor a tv. nem kötelezi a munkáltatót, hogy a felmentési időt megadja olyan mértékben, mintha Ő mentett volna fel. Ekkor a lemondás van, ami 2 hónap és nincs a munka alóli felmentés, vagy közös megegyezéssel (remélem megkapod a rendes felmentési időt). ITT a Kjt.: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • te szolgálati időddel a nyugdíjalapból számított átlagkereset 82 %-ára számíthatsz (a töredék évre nincs plusz). ITT a nyugdíjtörvény a 12. §-t nézd meg: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Kb. március vége felé akár kérhetsz egy próbaszámítást, vagy akkorra várhatóan lesz nyugdíjkalkulátor elérhetősége ITT figyeljed: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Nekem kb. 5-7 %-al több volt 2009-ben az ott kiszámolthoz képest a nyugdíjam 42 év 88 nap szolgálati idővel. Tájékoztatásnak nagyon jó lesz.

Üdvözlettel Veci