Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni édesapámmal kapcsolatban!
Édesapám 55-ben született és most kaptuk meg az éveinek elszámolását 37év és 30 nap munkaviszonya van! Azt szeretném kérdezni hogy ő jogosult e valamilyen nyugdíjformára, mert jelenleg nincs munkaviszonya! Előre is köszönöm a segítséget! És Boldog ÚJ Évet Mindenkinek!
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Fórumozók!
BUÉK mindannyiótoknak!
Szeretném ha információkkal segítenétek abban, hogy mi kell ahhoz, hogy koromnál (59 év) fogva ez év aug 22-ével -a Nyug.Bizt. Ig-g szolgálati idő alap lapja szerint a végső dátumra interpolálva ez 41 év és kb. 200 nap- folyamatos közalkalmazotti munkaviszony beszámítása mellett nyugdíjba mehessek. Kérdéseim: milyen kérelmet, kinek és milyen határidővel kell beadnom ehhez, továbbá hogy milyen százalékos nyugdíj-összegre számíthatok, ki rendelkezik a felmentési időről s ez miként oszlik meg munkában letöltendő részre (?)
Előre is köszönöm szépen a válaszokat
Ági
nyugdíj ?
Nyugis nyugdíjas éveket kívánok neked, hidd el nagyon jó annak lenni, több figyelem jut a családra és magadra, szülőkre.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci !
Köszönöm gyors válaszodat. A 40 évem, sőt 42-nél is több munkaviszonyom van, ebben csupán 6 év Gyes van, munkanélküli ellátás nem volt. 4 Munkahelyn töltöttem el ezeket az időket, a jelenlegi munkahelyemen 29 . éve dolgozom köztisztviselőként, ezért van a két hónapos felmentési idő.
A nyomtatványt letöltöttem, ma postázom az illetékeseknek.
ditti713
Azt javasolom, ameddig tudsz maradj táppénzen, mert akkor azzal is növekszik a szolgálati időd. Ha meglesz a 37 éved, akkor a nyugdíjszámítás a nyugdíjalap 75,5 %-a lesz a nyugdíj. A táppénz nem rontja le a nyugdíjadat.
A nyugdíjszámítás alapja a jövedelem és a szolgálati idő.
Az átmeneti járadékra már életkorodból fakadóan jogosult vagy, a nyugdíjad 75 %-a lesz az összeg. Ezt fogadd el, de nem muszály most kérni, javasolom, ha tudsz még táppénzen maradni, addig maradj, hogy meglegyen a 37 éved, akkor is kérheted az átmeneti járadékot a mostani határozatra hivatkozással. A 37 évet azért hangsúlyozom, mert 59 évesen megszüntetheted az átmeneti járadékot, majd kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását, az több lesz, mint az átmeneti járadék összege.
Az átmeneti járadék nem emelkedik, ugyanúgy mint a rendszeres szociális járadék sem (családi tapasztalat)
Ha leépítés miatt megszűnne a munkaviszonyod, anyagilag az lenne számodra jó. Ugyanis akkor felmentési időt, végkielégítést is fizetne, ha minumum 3 éve ott dolgozol és beleszámít a nyugdíjalapba.
Ha van még kérdésed írd meg, jó egészséget kívánok.
Üdvözlettel Veci
marcsianyu52
Szerintem a kedvezményes nyugdíjhoz a nyári szünet munkavégzése nem számíthat bele, de ezt a Nyugdíjbiztosító tudja neked megmondani.
nyugdíj ?
Ha biztos vagy abban, hogy megvan a 40 év jogosultsági idő (munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő összesen), akkor a K02-es nyomtatványt töltsd le: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
52mama
A kormányrendelet 11. §-a alapján ezt olvasni:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
„11. § A 2007. december 31-ét követő, de 2012. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 forint.”
Üdvözlettel Veci
ditti713!
A 168/1997.(X.6)korm. rendeletben tudsz erről többet olvasni! Az új rendelkezés értelében az ORSZI szakvéleménx alapján aki nem rokkant az a nyugdij korhatár betöltése előtt igénybe veheti az átmeneti járadékot! Ez ugyanaz, mint a rendszeres szociális járak,ami fix 27.OOO,-Ft csak korhoz van kötve! Az átmeneti járadék az öregségi nyugdij valahány %-a . Ez is régi törtvény csak most az kaphatja meg akinek új szakvéleménye van. Ha javasolhatom nyugodtan fogadd el az átmeneti járadékot, mert azt is emelik, úgy mint a nyugdijat! És ez mellett még munkát is vállalhatsz! Ugyanúgy jogosult leszel minden kedvezményre mint egy nyugdijas, és nem sokat vesztesz anyagilag, mert szolgálati idő számitás szerint a béred alapján számolják ki.
Kedves hunfrakk
Köszönöm a gyors választ.
üdv 52mama
Kedves Veci és Fórumozók!
Nagy szükségem lenne a segitségetekre,hogy most mit tehetek?
Ma a NYUFIG elutasította a rokkantsági nyugdij kérelmem.Idoklás:Egészséskárosodás 43% jelenlegi ill.
/kőnyvelő/végzettségének megfelelő munkakörben rehab. nélkül foglalkoztatásra nem alkalmas.Rehabilitálható.
Figyelemmel a 35év 53nap szolg.időre-2009.12.31-ig-rendszeres szoc.járadékra/átmenetijáradékra jogosultságot szerezhet.Mi ez? vmi segély?fizetés kiegészités?Féléve táppénzen vagyok-daganat,vérnyomás-közben állományon kivüli lettem a munkahelyemen, felvettek helyettem mást.Gondolom ha visszamegyek leépitenek.Tavaly mehettem volna korengedményes nyugdijba,de még nincs meg a 37év szolg.időm.Ez évvégére meglesz,de ha nincs munkahelyem?és az 1953.06.hóban született nők idén már csak 59 évesen mehetnek? Milyen lehetőségeim vannak?hova fordulhatok?
Előre is köszönöm a nagyon várt válaszokat és kívánok mindenkinek jobb évkezdést mint ma nekem Ditti
Kedves Fórumozók!
Mondjátok meg nekem mennyi 2011-ben a nyugdíjminimum összege.Maradt 28.500,- vagy változott? A nyugdíjtörvényben sajnos nem találom, de már 2 kommunikációt is olvastam, hogy emelkedik 1.200,-Ft-tal./a lányom most vizsgázik az egyetemen, és ilyen kérdés is van/
A nyugdíjak 3,8 százalékkal emelkednek 2011 Január 1-jétől
2011 Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be a kormányszóvivő. Akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd.
Nagy Anna közölte: az emelés vonatkozik a normál öregségi nyugdíjakra, a rokkantsági nyugdíjakra, az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra, valamint a baleseti járadékra.
Mindez 2 millió 650 ezer nyugdíjast érint. A 3,8 százalékon felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd, azaz esetükben 4,4 százalékos lesz a növekedés 2011. január 1-jétől - ismertette a kormányszóvivő.
Nagy Anna példaként kifejtette: a 84 ezer forintos átlagnyugdíj esetén a 4,4 százalékos növekedés havi plusz 3.700 forintot jelent.
A legkisebb öregségi nyugdíjnál pedig, ami jelenleg 28.500 forint, az emelés havi 1.254 forint többletet jelent.
2010.11.25.
A gázártámogatásra vonatkozó levélben pedig az szerepel, hogy a legkisebb öregségi nyugdíj összege jelenleg 28.500,-jövőre mintegy 1.200 ft-tal emelkedik.Most melyik a helyes?
Írjon, aki tudja, hol keressem a hatályost?
üdv52mama
Kedves Ceci !
Légyszíves segíts abban, hogy milyen nyomtatványon kell a nyugdíjat igényelni (1953-ban született, 42 éves munkaviszonnyal rendelkező (köztisztviselő)nő vagyok). Felmentési kérelmemet holnap adom a munkáltatómnak és 2011. március 5-től igényelem a nyugdíjat.
Kedves Veci!
Légyszives segíts,gimnáziumi éveim alatt a nyári szünetekben dolgoztam 81 napot, amit a Nyugdíjfolyosító beleszámolt a szolgálati időbe.Attól félek, hogy ezt az időt kiveszik.Ezért nem merek felmondani, mert akkor nem lesz meg a 40 évem.
Válaszodat előre is köszönöm
Tisztelettel üdvözölek. Mária
Kedves Veci!!!
Nagyon köszönöm a számomra megnyugtató, kedvező válaszát! Én is sajnálom azt a 8 hónapot, de az egészségi állapotom miatt döntöttem így. Szeretném még családom körében egy kicsit élvezni a nyugdíjas éveket, ha lehetőségem lesz erre. Kívánok minden egyes „segítő tanácsadónak” és fórumozónak boldog, békés, nyugalmas ÚJESZTENDŐT!
Köszönettel: Erzsébet
Erzsébet
Sajnálom, hogy azt a 8 hónapot nem birtad ki az adott munkahelyen, de biztos megvolt rá az okod.
A születésnapod utáni naptól tényleg elmehetsz előrehozott nyugdíjba, mivel nincs meg a 40 év szolgálati időd, ezért csökkentett lesz (kb. 8x0,1 %). Ha teljes összegű nyugdíjat szeretnél, akkor még dolgoznod kellene a hiányzó 8 hónapra. De abban biztos lehetsz, hogy 59 évesen előrehozott nyugdíjas lehetsz, mégha max. 0,8 %-al csökkentett is.
Téged a a tv. módosítás nem érint hátrányosan, mert az előrehozott nyugdíj lehetősége nem változott.
ITT a nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„18/A. §
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
- legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél
- 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,”
Mindenféle jövedelem beleszámít a nyugdíjalapba, ami után járulékot fizettek (én is vizsgaelnöki, egyéb megbízási jogviszony adatait beadtam a Nyugdíjbiztosítónak minden igazolással 2009-ben, és figyelembe vették).
Üdvözlettel Veci
1952.02.10-én születtem, pedagógus vagyok. 2010. 12.10-től lemondási időmet töltöm, mert előrehozott,csökkentett összegű nyugdíjba szertnék menni 2011.02.10-től.(40 éves szolgálati időm 8 hónap híján megvan.) Kérdezem, hogy ezen módosítanak-e a 2011.01.01-én bevezetésre került jogszabályok, mert ha igen, akkor se nyugdíj, se állás, mivel a helyemre már alkalmaztak mást! Kérdezem még, hogy ha vállalkozóként, mint óraadó, érettségi elnök dolgoztam, az azzal a vállalkozással szerzett jövedelmem bele számít-e a nyugdíj kiszámításába?( Ha elmehetek nyugdíjba!) Válaszukat előre is köszönöm és nagyon várom. Szászné Molnár Erzsébet
Kedves Veci!
Köszönjük egész éves fáradozásaidat!
Kár, hogy a politikusok nem így állnak a kérdéshez, ill. a néphez, mint Te.
Adnak is valamit meg nem is, mint a mesében...
Mindenkinek nagyon boldog Újévet kívánok, szeretetben, egészségben.
Üdvözlettel: vegyész
Mindenkit szeretettel köszöntök a 2011-es évben, kívánok jó egészséget, eredményes, sikeres évet, aki nyugdíjas már annak szép nyugdíjas éveket, akinek még dolgoznia kell, annak minden jót a munkájához, és mindenkinek családi boldogulást.
http://kepeslapneked.lapunk.hu/?…
Üdvözlettel Veci
vegyész és TEACHER
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
Ebből nekem első olvasásra az jön le, hogy az 1954-s születésűekre nem vonatkozik. Az 1953-as születésűeknek hosszabbodik meg a korengedményes nyugdíjazásra való megállapodás megkötése.
Üdvözlettel Veci
Musy
Én is épp ezt akartam írni, amit Lyonee.
Az illető úr vállalkozó, érdeke fűződik ahhoz, hogy jól megijesszen és majd ő megmondja a tutit jó pénzért.
Persze sok jóra nem számíthatunk nyugdíjügyben, már ami a jóljárást vagy jobban járást illeti, de valóban fájdalmas, hogy éles határok vannak a születési évjáratok között.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Van itt csúsztatás szépen!
A 75816 a netto 114872-nek a 66%-a, pedig a bruttó jövedelem lesz az alapja.
Sziasztok!
Folyamatosan figyelemmel követem a hozzászólásaitokat, bár én csak egyszer írtam le gondolataimat.
Az internet egyik oldalán - http://www.privatnyugdij.hu/…szamitas.php - találtam a táblázatba foglalt nyugdíj mértékeket 2007.12.31-től 2013-ig.
Nyilván mindenki a maga szempontjain keresztül ítéli meg, hogy mi igazságos és mi nem.
Akik már nyugdíjasok azokat egyáltalán nem érdekli - kivéve néhány jó érzésű embert -, akik meg évtizedekre vannak a nyugdíjtól bele sem gondolnak a nyugdíj közelében álló emberekkel kapcsolatos "gondoskodásról".
Hosszasan nem akarom fejtegetni a gondolataimat, de minden felzúdulás nélkül meg lehetett csinálni azt, hogy - csak az 1954-ben született nőkre fokuszálva - az 1953-ban születettek 59 éves korukban, míg a következő évben születettek 63,5 éves korukban 4,5 évvel később mehetnek teljes összegű nyugdíjba, úgy hogy addig a már említett oldalon összegszerűen bemutatott nyugdíjak jelentősen lecsökkennek.
Az állami nyugdíj mértéke:
• 2007.december 31-ig a nettó, azaz SZJA-val csökkentett átlagjövedelem 80%-a volt,
• 2008.január 1-től ez az elméleti nettó,azaz JÁRULÉKOKKAL ÉS SZJA-val csökkentett átlagjövedelem 80%-a lett,ami
• 2013.január 1-től a bruttó átlagjövedelem 66 %-a lesz!
Példa az állami nyugdíj alakulására 40 év szolgálati idő és bruttó 80 ezer forint után:
• 2007. december 31-ig történt nyugdíjba menetelkor 64.000 Ft
• 2008. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 57.600 Ft
• 2013. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 52.800 Ft állami nyugdíj jár!
Hát hol van az igazság?
Boldog újévet kívánok!
Minden Fórumozónak nagyon boldog új évet kívánok! Vecinek köszönöm az eddigi kedves segítségét!
Kívánok Mindenkinek egy Boldogabb,Nyugodtabb,Biztonságosabb ,Egészségben gazdag Újévet !
Kedves Veci!
Köszönöm megnyugtató válaszod.
És kivánok Neked Boldog Újévet és többi fórumozónak is!
Üdvözlettel: Putyi2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02