Tisztelt Forumozók!
Jelenleg a felmondási időmet töltöm, ami 2011.febr.8-án jár le. A kérdésem az lenne, hogy a végkielégítés kiszámítása a 2010-es év szabályai szerint vagy a 2011-es szerint történik majd? (Itt a különböző adóváltozásokra gondolok)
Előre is kösz a tájékoztatást!
Előrehozott öregségi nyugdíj
Marry55!
Igazad van.
Ezt a kérdést már én is felvetettem korábban. miszerint: az ipari tanuló évek alatt is levonták a nyugdíjjárulékot. Most még sem számít bele a ledolgozott évekbe tehát ez is jogtalan. Vissza kellene kérni a kamatokkal együtt.
Via
Marry55
A szolgálati időbe beleszámít, ha életkorilag eléred az előrehozott nyugdíjat, vagy meglesz a 40 év a tervezet szerint, akkor a nyugdíj számításnál benne lesz.
Üdvözlettel Veci
A munkanélküli ellátást nem veszik figyelembe, nem számít bele a 40 évbe.
Arról sehol egyetlen szó sem olvasható, hogy a nyugdíjjádék fizetése ill.levonása ez esetben jogtalan
volt,tehát visszajár.
szferi62!
Neked ez lesz a rendes nyugdíjad.
Kedves Lyonee!
Köszönöm a tájékoztatásodat. Elnézést mindenkitől,hogy ennyit rágódtam ezeken a dolgokon.De most már tisztább a kép. Köszönet mindenkinek,aki segített ebben!
Vica53
hars52!
A PÉP-es jogviszonyod határozott idejű közalkalmazotti jogviszony. Miért ne számítana be a munkaviszonyba?
Ha ezalatt meglesz a 40 éves munkában töltött jogviszonyod, akkor meg is szűnik a PÉP-ed mert jogosult leszel a kedvezményes nyugdíjra. De ezt már sokszor leírtam a napokban, talán még neked is. Az állam számára teljesen mindegy, hogy nyugdíjat, vagy pép-et fizet. Szerintem nem lesz nagy különbség.
Kedves Vica!
Teljesen mindegy, hogy PÉP-es vagy nem a közalkalmazott, ha nincs meg a 40 év közalkalmazotti jogviszony. Attól te nem fogsz nyugdíjasnak minősülni, ha 1 (vagy bármennyi) nappal előbb szűnne meg a jogviszonyod. Nem is lehet a határozott idejű szerződést megszüntetni előbb, leírtam a megszűnés eseteit.
A 35 év után is csak akkor jár a 40 éves jubi, ha a közalkalmazottat kérésére felmentik. Ez egyre ritkábban történik meg. Nem köteles a munkáltató a kérést teljesíteni. A köztisztviselőkre más vonatkozik. A köztisztviselőket kérésükre fel kell menteni. Nem véletlen, hogy jogviszony alatt nem lehet már nyugdíjba menni, mert akkor nagyon sok közalkalmazottnak járna a 35 év után a jubi jogviszonya megszűnésekor. Ki lett ez találva.
Valóban törvénytelenül bántak el veled, mert ezt írásban kellett volna felajánlani, és neked 14 napon belül írásban válaszolni rá! Lett volna időd kiszámolni, hogy mi éri meg jobban. A biztos PÉP illetmény az előrehozott nyugdíjig úgy, hogy közben nő a szolgálati időd, vagy a felmondási idő, végkielégítés majd munkanélküliség.
Nagyon sokan belépnének jövőre is a PÉP-be, csak már nem lehet. Az 1954-esek léphetnek be még év végéig.Semmi hír, hogy meghosszabbítanák. Nagyon nagy a költségvetési vonzata.
hars52
Gondolom minden egyéb törvény, vagy rendelet hozzá lesz igazítva a most tervezett módosításhoz.
Nem mernék egyértelműen állást foglalni.
Nem vitatom, hogy vannak nehézségei a PÉP-nek, de legalább munkaviszonynak, szolgálati időnek számít, és még sem munkanélküli segély, vagy rendelkezésre állási támogatás, vagy semmi.
Üdvözlettel Veci
Elnézést Veci, véletlenül rosszul írtam a neved.
Veca!
Szerinted a PÉP-es évek bele fognak számítani a 40 évbe? Vagy kérdezzek könnyebbet? Tudom meg kell várni a végrehajtási rendeletet, mert nem valószínű, hogy a törvényben részletezik, hogy mi számít jogosultsági időnek.
Azért a PÉP-es élet sem fenékig tejföl mindenkinek. Például én jól megszívtam vele. Oké, jobb megoldás, mint a munkanélküliség, de alig várom a végét. 1970. óta dolgozom folyamatosan (kivéve 3 év PÉP), már most megvan a 40 év szolgálati időm. De hogy jogosultsági időm mennyi? Az nagyjából azon múlik, hogy a PÉP-es évek és a táppénz jogosultsági időnek számít-e.
Hallott valaki arról, hogy meghosszabbítanák a korengedményes nyugdíj lehetőségét? Úgy tudom, hogy jelenleg 2010.dec. 31-ig lehet élne ezzel a lehetőséggel.
Kedves Veci!
Teljesen igazad van abban,amit leírtál. Engem csak emberileg az bánt,hogy úgy kellett döntenem ott és akkor,hogy nem ismertették velem ezeket a részleteket,sőt mintha kicsit félre is vezettek volna!
Szakszervezeti vezetőként munkaügyi pert is indíthattam volna,mert nem volt teljesen jogszerű az eljárásuk velem szemben. De én inkább ezt választottam,mint egy hosszú pereskedést és gyűlölködést.
Igyekszem ezekbe megnyugodni,s bízom benne,hogy addig még a törvények is kedvezően változnak,s ezt nemcsak magam miatt szeretném,hanem több sorstársam miatt is!
Egyébként köszönöm a válaszodat!
Vica53
A munkanélküli ellátást nem veszik figyelembe, nem számít bele a 40 évbe.
Üdvözlettel Veci
Vica53
Bocs Vica, de meg kell jegyeznem, ha te a PÉP-ben benne vagy, az nem most történt. Persze akkor örültél (és azok is,akik éltek a felajánlással), hogy nem munkanélküli lettél.
Mert milyen választása volt annak a közalkalmazottnak, aki rendelkezett legalább 25 év közalkalmazotti jogviszonnya?
- vagy elfogadja a felajánlást és belép a PÉP-be, ami szolgálati időnek számít, heti 12 órát kell dolgoznia, az előrehozott nyugdíjkorhatárig biztosítva van/volt ezzel az ellátása, és még a nyugdíj összegét sem befolyásolja negatívan. A versenyszférában erre csak 2008-ig volt lehetőség (de szerintem nem sok munkáltató ajánlotta fel a munkavállalónak a PÉP-et.
- vagy nem fogadja el és lesz álláskereső (ha talál munkát, talán még dolgozhat is), vagy regisztrált munkanélküli. Ekkor sincs jubileumi jutalom!
Melyik volt a jobb? Talán néhány évvel ezelőtt (nem kényszerítve) már annak is örültek a PÉP-be belépők, hogy nem lettek teljes létbizonytalanságban.
Szerintem most néhányan azért érzik azt, amiről te írsz (és nézz vissza néhány évre az te helyzetedre is, amire utaltam), mert ha megvan a 40 év jogosultsági viszonyuk a tervezett módosítás szerint kedvezményes nyugdíjba menni. DE ezt akkor nem tudhatta, amikor PÉP-s lett! Sőt ha akkor munkanélküli lett volna, most nem lenne esélye kedvezményt élvezni!
Lyonee beillesztette az idevonatkozó tv-t, az egyértelmű, hogy a PÉP az előrehozott nyugdíjkorhatárig, vagy új jogviszony (m. viszony, közalkalmazotti, stb.) létesítéséig tart.
Ha neked a PÉP, a kinevezés 2012.05.4-ig szól, az azt jelenti, hogy megszűnik és nem kell megszüntetned 1 nappal korábban, és május 5-től kéred a nyugdíj megállapítását.
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!!!
Bocsánat,de nincs időm végigolvasi a leveleket!!!
Segitsetek!!!!! Még mindig nemtudom,hogy a munkanélküli beleszámit-e a 40 évben???
Nem vagyok teljesen képben a törvényekkel,de ha 2012.május 3-án megszűntetem a munkaviszonyom, s ezt időban jelzem a nyugdíjfolyósító s a munkahely felé is, akkor talán május 4-én már nyugdíjasnak minősülök.
Szerintetek mit jelent az,hogy a határozott idejű szerződésem 2012.május 4-ig szól? Az a nap szerintük még munkaviszony vagy már nem?
Sehogy sincs esélyem a 40 éves jubileumira?
Nagyon csalódott vagyok,hogy ha valaki prémiuméves ezért
még azt is el kell viselnie,hogy nem értékelik a 38 év közalkalmazotti viszonyt.Köszönöm előre is a válaszotokat!
1 nappal? Mi értelme lenne?
"A foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra vonatkozó jogszabályokban foglaltakon túl a jogviszony megszűnik továbbá
- a programban részt vevő előrehozott öregségi, illetőleg öregségi nyugdíjra való jogosultsága életkori, valamint szolgálati időre vonatkozó feltételeinek megszerzésével, vagy rokkantsági, illetve baleseti rokkantsági nyugdíj részére történő megállapításával, vagy
- új munkaviszony, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszony, állami vezetői szolgálati viszony létesítésével, kivéve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatti, a megszűnést megelőzően legfeljebb 30 nappal végrehajtott áthelyezés esetét "
Kedves Lyonee és a többiek!
Köszönöm a választ a kérdéseimre! Sajnos nem lettem tőle boldogabb. Úgy érzem csúnyán átvertek bennünket,amikor beugrasztottak a PÉP-es programba.Akkor minden szépet és jót ígértek,csakhogy aláírjuk.Kihasználták az amúgy is szorult helyzetünket.
Az lenne még a kérdésem,ki lehet-e lépni ebből a programból a határozott idő lejárta előtt?
Nekem 2012.05.4-ig szól a kinevezésem. A munkaviszonyomat 2012.május 3-án szeretném megszűntetni.2012. május 4-én már nyugdíjas szeretnék lenni.
Vica53
1955.01.11.-én születtem. 1970.augusztus óta dolgozom folyamatosan.1997-ben voltam 1 évig munkanélkülin!!!
Kérdésem,hogy elmehetek e előrehozott nyugdijba????
Üdvözlettel:Melinda55
mégegyszer és utoljára:
30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
…..
- a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (37/B. §); illetve
e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.
37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha
- a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
- az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
- korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
- előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
- szolgálati nyugdíjban, vagy
- korengedményes nyugdíjban, vagy
- más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
- rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban
részesül.
(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.
(4) A közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.
78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
(2) A jubileumi jutalom:
- huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
- harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
- negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.
(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
rozsa100!
Ha az új kiegészítés nem lépne életbe 9 év múlva, 62 évesen mehetnél csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba.
Ha éltbe lép a kiegészítés, akkor 40 év munkaviszonnyal, (a szakmunkás évek nélkül vedd a szolgálati időt), 2014 július 10-e után mehetsz teljes nyugdíjba. 2010.dec. 31-ig 36,49 év munkaviszonyod van.
A másfél és 3 éveket honnét veszed?
eszterann!
Persze, hogy jár a 40 év után. De a nem pép-es is csak 40 év után jogosultrá!
Két esetben lehet 35 év után megkapni a 40 éves jubit.
- A közalkalmazott nyugdíjas volt a jogviszony megszűnésekor-a PÉP-esre ez nem lehet igaz.
- A kjt 30.§ (1) e)-re hivatkozva kéri a felmentését, és meg is kapja a közalkalmazott. Ebben az esetben a kjt. alkalmazása szempontjából nyugdíjasnak minősül(de csak a kjt. alkalmazásában). A pép-esre ez szintén nem lehet igaz, mert már sokszor leírtam, hogy a jogviszonyuk a szerződés lejártával megszűnik.
Lyonee
Még mindig prémium évek program. Most olvastam a 2010. júl.6-án a Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ által kiadott tájékoztatót a PÉP-ról, amelyben: a jubileumi jutalom jár a közszférás, programban részt vevőnek, a 70 %-os juttatást véve alapul. Mi ennek tudatában fogadtuk el a programba való bekerülést.
Szeretném kérdezni:
2011.03.15.-én leszek 62 éves (férfi).
2003.05 hó óta 67 % rokkantnyugdíjas.
Látva a mostani kormány viselkedését
(nyugdíjemelés) szeretnék ténylegesen
öregségi nyugdíjas lenni.
2003-ban 36 év szolgálati idő, jelenleg
90 ezer Ft rokkant nyugdíj.
Hogyan mondhatom vissza?
Nem járok-e sokkal rosszabbul?
Köszönettel: SZ.Ferenc
kiadja a Jogászoknak Kft.