Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.10.24. 07:09

alban
Ebben az évben van még lehetőség a korengedményes nyugdíjazásra (és ez nem előrehozott nyugdíj, de férfi esetében ez max. 8,4 %-al csökkentett), ha a munkáltató megállapodást köt a munkavállalóval és kifizeti előre egy összegben a nyugdíjat a szülinapig. Ennek a levezénylésében nincs jártasságom.
http://www.onyf.hu/?…

A te esetedben a 60. szülinapig vagyis 2012.08.16-ig kellene előre kifizetni a Nyugdíjfolyósítóhoz az összeget, mivel több, mint 42 év a szolgálati időd.
ITT van egy nyugdíjkalkulátor (excel-ben) próbálj számolni, a kijött összeget csökkentsed 8,4 %-al, az lesz várhatóan a nyugdíjad. A valóságban a kalkulált nyugdíjtól nekem és a férjemnek is több volt a tényleges összeg 5-8 %-al. Nyugdíjszámítás 2011, ezt mentsd el:
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

Mindenesetre sürgősen kérj szolgálati idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, az a korengedményeskez is kell.
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Rezeda2483
Valóban az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig korhatár előtti ellátást kapsz a tv.javaslat szerint, januártól lesz emelés, de sehol nem olvastam ebben a javaslatban (de elsikkadhattam felette), hogy az utazási kedvezmény is megszűnne. Ha mégis úgy történne, gondolom az külön kormányrendelet lehetne.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.10.24. 07:19

Kedves Veci! Lehet hogy rosszul hallottam,de mintha azt mondta volna az illetékes Államtitkár/?/,hogy az utazási kedvezményekről azok a társaságok döntsenek,akik ezt adják!Ezzel a kérdés már tovább is van passzolva,nem nekik kel foglalkozni ezzel!A többi: Volt egy ismerősöm,aki igénybe akart venni egy nyugdíjas belépőt,de nem vehette igénybe!Miért? Azért mert ki volt írva,hogy csak 65-éven felül!!! És ő még nem volt annyi idős,de viszont nyugdíjas volt!Nem egy helyen látott már ilyent!Ilyen egyszerű a kedvezmények megvonása a sok "fiatal" nyugdíjastól! Csak ezt kel kiírni!Ez szabályos???Nagyon,jó,gratulálok! Üdv.maci

Veci # 2011.10.24. 08:12

előrehozott jelölt
Szükség van a segítő fórumtársakra és nem kontárkodás, hanem közös értelmezés.

MINDENKINEK!

Volt egy felhívás facanos által. MOST még talán nem késő, ha mindenki, vagy sokan írnánk a képviselőinknek, a mi észrevételeinkről. Ettől többet most (Széllel szemben) nem tudunk tenni.
ITT kikereshető a képviselő neve, és az elérhetősége:
http://www.parlament.hu/…kpv.kepv_lis?…

Üdvözlettel Veci

alban # 2011.10.24. 10:45

Kedves Veci !

Köszönöm a gyors válaszodat,sokat segítettél.

Üdvözlettel:Alban

hars52 # 2011.10.24. 10:52

Kedves Veci!
Hát az a helyzet, hogy a polgármesterünk parlamenti képviselő is, és ráadásul nagyon régóta (20 év) közelről ismerjük egymást. Kb. 2 hete egymás mellett úsztunk korán reggel az usziba, majd együtt ittunk egy kávét. Nem tudtam kihagyni, és barátságosan elmondtam a véleményem a tervezetről, visszáságairól, igazságtalanságáról, jogtalanságáról. Megkérdeztem, hogy lehet ezt nyugodt lelkiismerettel megszavazni?Annyit mondott, hogy igazam van és írjam le és küdjem el neki. Megtettem, és ráadásul kb: 50 aláírást is sikerült összeszednem, akiket érint. A képviselő nem baloldali,és eleinte úgy gondoltam, hogy ez jó is, de miközben beszélgettünk pontosan éreztem, hogy ő ugyan egy megveszekedett szót sem fog szólni a "korai" nyugdíjasok érdekében. Úgyhogy most kiváncsan várom a holnapi napot, és a módosító javaslatokat. Hátha mégis? üdv: Zsuzsa

aniko07 # 2011.10.24. 12:08

Kedves Fórumozók!

59 éves nő vagyok,38 éves munkaviszonnyal( január 30-án lesz meg a 39 éves munkaviszonyom)
Nem tudom hogy mit tegyek,mikor menjek el nyugdíjba?

Üdv

sitimaci # 2011.10.24. 15:20

Réthelyi kiegyensúlyozná a nyugdíjalapot

2 komment| Megjelent: 2011.10.24. 14:58|Frissült: 2011.10.24. 15:42
A nemzeti erőforrás miniszter szerint ez kell a hosszabb és minőségibb élethez.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
Kiegyensúlyozottabb nyugdíjalap kell a hosszabb és minőségibb élethez - mondta a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület szakmai fórumán közölte: erről a tárgyalásokat holnap kezdi meg a kormány - adta hírül a kormányzati portál. Az utóbbi évtizedekben emelkedett a születéskor várható élettartam – bár Magyarország e tekintetben elmaradott az unió legtöbb tagállamához képest. A minisztérium a kigyensúlyozottabb nyugdíjalap biztosításával tud segíteni az idősebbek egészségének megőrzéséhez, mivel nagyon fontos: a hosszú élethez egészség is társuljon – tette hozzá a miniszter.
Ahhoz, hogy ezt elérjük, kulcsfontosságú a szerepe a háziorvosoknak: ők azok, akik tisztában vannak az egészségünket érintő előzményekkel és – jó esetben – végig tudják kísérni az ember egész életét - ismerte el a tárcavezető. Szerinte ugyanakkor a kultúra, a közösségek szerepe is meghatározó a magas életkor elérésében, ha a család nem tud részt venni az ember életében, akkor kap nagy jelentőséget a vallás és a kultúra.

Nyugellátás csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől járna

Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló javaslatot. A bizottság a kormánypárti képviselők 12 igen és az ellenzékiek 6 nem szavazata ellenében döntött így.

Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) főosztályvezetője közölte: január elsejétől megszűnik az előre hozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek, országgyűlési, illetve európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja és a korengedményes nyugdíj (összefoglalóan civil korai nyugdíjak). Megszűnik a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományának szolgálati nyugdíja is.

A már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és 2012-től ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték. Az alapelv az volt, hogy a nyugdíj-biztosítási alap egyensúlyának megteremtése érdekében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen megállapítani és folyósítani.

Forrás: FN24

Jucu52 # 2011.10.24. 15:53

aniko07

Ha betöltötted az 59. életévedet, akkor vélhetően 1952-es születésű vagy, vagyis legalább 37 év szolgálati idővel csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba mehetsz a jelenleg még érvényben lévő jogszabály szerint. Vagyis a helyedben én biztosan élnék ezzel a lehetőséggel, mert a tervezet szerint:

(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

1. az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi, aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,
henike75 # 2011.10.24. 16:23

Üdvözlöm, Édesanyám 1956-os születésű, hány év szolgálati idő kell neki ahhoz, hogy előre hozott nyugdíjba tudjon menni?

Köszönöm

Üdvözlöm,

Érdeklödni szeretnék a családi kedvezménnyel kapcsolatban.Én rokkant nyugdijas vagyok 53%ban egyedül nevelem 12 éves fiamat.Igényelhete

t.laci # 2011.10.24. 16:48

http://penzcentrum.hu/…1030255.html?…

2012-ben senki nem emhet el..kivéve a nők a 40 év megléte esetén...

T.Laci...1951..

t.laci # 2011.10.24. 16:57

Kedves VECI !

2012 évben minden megszűnik az általános vitára történt nyugdíj törvény beterjesztése szerint..

Csak a nők esetén maradna a 40 év megléte esetén a nyugdíj lehetősége...

T.Laci...1951

Korall54 # 2011.10.24. 17:06

t.laci
Ezek szerint az általunk megismert T/4663.sz törvényjavaslat megváltozott tartalommal kerül már az általános vitára?

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.10.24. 17:12

henike75
2012-től már nem lesz előrehozott nyugdíj. Korhatár előtti ellátás is csak az 1952, 1953-ban született nőket érinti.
Ellenben, ha meglesz a 40 év jogosultsági ideje (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év, ebből minimum 32 év munkaviszony), akkor öregségi nyugdíjba mehet, a holnap tárgyalásra kerülő parlementi törvényjavaslat szerint.
Az édesanyád öregségi nyugdíjkorhatára már 65 év, ezért fontos lenne, a jogosultsági idő megszerzése.

Üdvözlettel Veci

gs50 # 2011.10.24. 17:14

kedves Veci ill. mindenki akit a jubíleumi jutalom érdekel (és kormánytisztviselő)

A jubílleumi jutalomra (is) vonatkozó kérdésmre (2011.10.19)egy ideig abban a hitben voltam, hogy jár a 40 éves a 36 év elérésekor. DE NEM JÁR
Most viszont a munkáltatóm elémtárta a 2010 évi LVIII törvény 23.§ (6):Arra a kormánytisztviselőre akinek a 8 §(2)bek g. alapján szűnik meg a jogviszonya tehát "előrehozottas" nem alkalmazható, az nem kap jubíleumi jutalmat. Én megszokásból köztisztviselőnek jelöltem magamat, holott kb fél éve kormánytisztviselők vagyunk.
Üdvözlet minden fórumozónak, és sok sikert!

geszty # 2011.10.24. 17:38

Kedves Veci és Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni.
1952. április 21-én születtem, nő vagyok. Tehát betöltöttem az 59. évem, és augusztustól megvan a 37 évem az előrehozott csökkentett nyugdíjhoz (5 kft-s évem elveszett sajna). Köztisztviselő vagyok, jövő év április 20-án lenne meg a 35 évem a jubileumi jutalomhoz, mivel a kifizetés feltétele, hogy az esedékességkor munkaviszonyban kell állni.
Szerettem volna még az idén nyugdíjba menni, de munkáltatóm szerint jobban teszem, ha megvárom az ápr. 20-át, akkor megkapom a jubileumi jutalmat is.
Kérdésem az, hogy valóban így van-e, várjak-e még?

Köszönöm a segítséget.

gs50 # 2011.10.24. 17:55

Köszönöm Kedves Előrehozott Jelölt.

Így viszont azt hiszem megvárom a jövő év márciust amikor betöltöm a 62-t mert a 40 éves nem kis összeg, remélem az esetleges átszámítások miatt nem kockáztatok sokat.
Üdvözlettel: gs50

sitimaci # 2011.10.24. 18:09
    • Kedves t.laci! Milyen minden szűnik meg,2012-ben,a beterjesztés szerint,amiről mi még nem tudnánk??? Az van beterjesztve,amit tudunk mi is,ezt tárgyalják,kedden,16-25-től!Figyeljük az adást,Kedves Veci idemásolta,az Országgyűlés honlapján a nézés lehetőségét,hogy tudjuk nézni videón a tárgyalást!Ne legyünk sejtelmesek és nehogy ötletelgessünk! Vagy szűnjünk meg élni is,ha ezt is beterjesztik?Üdv.! Holnap este,vagy szerdán már többet tudunk! Talán,vagy nem!---
megszivtam? # 2011.10.24. 18:28

1952 01 28 születtem férfi
megszünik a lehetöség elörehozott nyugdijba menetelre
dec 31 vel ?
van lehetöségem kifizetni a hátralevö idömet
2014 január 28 ig és hogy lehet kiszámolni
segitsetek ha tudtok

szamanna # 2011.10.24. 18:33

Tisztelt fórumozók!Minden tisztelet és köszönet megilleti a segítőket,akik önzetlenül szabadidejüket nem kímélve,tanácsokat adnak a hozzá nem értőknek.Köszönet,és hála minden bátorító szóért,és a türelemért.

anyuka53 # 2011.10.24. 18:56

Kedves Veci!
Szeretném elolvasni a tervezet 4.§-át, de sajnos nem emlékszem az elérhetőségre. légy szíves küld el nekem.
Köszönöm szépen.
anyuka53

Jucu52 # 2011.10.24. 21:06

geszty

A Ktv. 49/E paragrafus (5) bekezdése szerint

(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni

1. a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
  2. a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
  3. a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
  4. a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.

A kormányköztisztviselők esetében -tudomásom szerint- sajnos ezt a lehetőséget megszüntették. Arról nem tudok, és nem is találtam ilyen szabályozást, hogy a köztisztviselők esetében is megszüntették volna.

Tehát az én értelmezésem szerint, ha most nyugdíjba mész (korhatár előtti ellátás, akkor mivel a 35 éves jubileumi jutalomra jogosító idődből kevesebb, mint 3 év, sőt ennél kevesebb van hátra, ki kell fizetniük a négy havi illetményednek megfelelő összeget.
(Amennyiben ez a törvényhely a köztisztviselők vonatkozásában nem változott meg!)

geszty # 2011.10.24. 21:28

Jucu52 köszönöm szépen a választ, én is így tudtam, de a jegyzőnk szerint változott a helyzet, csak akkor fizethető ki, ha a jubileumi jutalom esedékességének napján még munkaviszonyban állok. Addig meg ugyebár nem intézhetem a nyugdíjam.
Bár emlegetett valami olyasmit, hogy talán van lehetőség, hogy az idén kérjem a nyugdíj megállapítását, a folyósítást pedig csak április 20 után.
Létezik ilyen?

Jucu52 # 2011.10.25. 06:12

Szerintem a kettő kizárja egymást. Ugyanis a nyugdíjazáskor kell kifizetni, így szól a jogszabály. Nyugdíjazni pedig kizárólag azt lehet, akinek a biztosítási jogviszonya a nyugdíjazáskor nem áll fenn. Én nem láttam ilyen jogszabály módosítást erre vonatkozólag, csak a kormánytisztviselőknél, de akkor a jegyző mutassa meg, hogy konkrétan mi változott. Mutassa meg a módosító rendelkezést. A 49/E szerint ugyanis ki KELL fizetni. Egy közalkalmazott ismerősöm most megy el szintén a "negyvenévesbe", és ő megkapja, már meg is beszélték vele.
Igazából ezt az ún. "változást" én is hallottam, de még ember nem volt, aki megmutassa a változtató jogszabályt. Rákerestem, de csak a kormánytisztviselőkét találtam meg, amiben egyértelműen kiegészítették a jogszabályt a jubileumi jutalomra vonatkozó paragrafusnál, azzal, hogy a nyugdíjba vonulásnál rájuk a 49/E. §. nem vonatkozik.

A köztisztviselőknél és a közalkalmazottaknál sehol nem találtam ilyen módosítást.

Ha valaki tud ilyet, kérem szépen, hogy írja ide.

sitimaci # 2011.10.25. 06:21
T.Fórumozók!--
  • Látjátok,ilyenek a törvények,jogszabályok ! A törvényeknek,jogszabályoknak,értelmezhetőnek,egyértelműnek,világosnak és érthetőnek kéne lenni!Olyannak,hogy mindenki megértse és a rá vonatkozó részeket értse és alkalmazni tudja! Magyarországon ez még várat magára!Sokszor még azok sem értik,akiknek alkalmazniuk kéne a hivatalokban!Ez normális dolog?----Üdv.
sitimaci # 2011.10.25. 06:50

Kedves előrehozott jelölt! A kérdésed az,hogy vajon, MIÉRT ? Kifejthetném,de ezt már nem lehet kulturált,udvarias formában megtenni,úgy hogy inkább nem!Gondolom,hogy Te és sokunk így van ezzel,a Mi problémánk,a többségnek nem probléma,sajnos úgy néz ki a helyzet,hogy a kérdés az,hogy a NYUGDÍJAS AZ MINEK ÉL EGYÁLTALÁN,Mi már nem vagyunk hasznos tagjai a társadalomnak,nem dolgozunk,nem termelünk,nekünk csak fizetnek!Sajnos,ez a véleménye a mai fiatalok többségének is,mert ezt a dumát hallják és a lényeget nem értik,az ő nyugdíjba menetelük,meg fényévnyire van tőlük és nem is foglalkoznak vele,éppen úgy mint mások a Te által feltett kérdésben szereplők is!!!Üdv.maci