Előrehozott öregségi nyugdíj

gilbert # 2010.11.12. 21:55

Kedves Sorstársaim!

Az uj szabályok szerinti 40 év sokunk, (gyanitom, hogy a többségünk számára) övön aluli ütés!!
Felsőfokú tanulmányaink miatt most megbüntetnek, mi még nem unokázhatunk!
E tény még akkor is elfogadhatóbb lenne, ha egy részünk a közelmúltban nem vesztette el volna a munkáját, vagy ilyen veszély nem fenyegeti. Munka hiányában a legvalószinűbbnek az látszik, hogy nyugdijbavonulás helyett mi is gyarapitjuk a diplomás álláskeresők táborát.

Gabicsek # 2010.11.12. 20:30

Becsaptak!
Az iskolai évek beleszámítanak a szolgálati időbe. A munkaviszonyba nem számítanak bele, és mint már itt korábban is szó volt róla - ha visszaolvasol - a két fogalom nem ugyanazt jelenti.

Topmiett és akit érint!
És ezt találtam most a neten, aki érintett, és talán örülhet, tehát úgy néz ki, marad a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj rendszere:

http://www.weborvos.hu/…meny/164304/

Aki nem esik bele majd esetleg a 40 éves munkaviszonyos nyugdíjazásba, hátha igénybe veheti a korengedményest, vagy korkedvezményest, mert elvileg meg fogják hosszabbítani. Akit érint, olvassa el a linken a cikket.

Topmiett # 2010.11.12. 19:56

Kedves fórumozó hölgyek, sorstársaim!

A kedvezményes nyugdíjaztatás az én értelmezésemben azt jelenti,hogy kedvezőbb, mint a jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozás.
E szerint: az 1952-ben születettek előrehozott nyugdíjba mehetnek 2011-ben 59 éves korukban 40 év szolgálati idővel csökkentés nélkül (illetve már 37 év szolgálati idővel is, csökkentett előrehozott formában), amelybe a szakképzés és a felsőfokú képzés,
munkanélküli ellátás, ápolási díj. … is beletartozik, miután mindegyik után megfizettük a nyugdíjjárulékot.
Ennél csak kedvezőbb szabályozás születhet!!!
Az 1953-ban és később, maximum 1955-ben születetteknél kezdődnek a problémák, és rajtuk lehet könnyíteni, ha akarnak.
Én őszintén sajnálom a törvényalkotókat, mert ezt egy "söralátét"-en nem fogják tudni szabályozni, s megteremteni az összhangot a hatályos törvénnyel.
A Nyugdíjintézet mosolyog magában, hogy ebből mi sül ki. A honlapjukon belső használatra fenn van a tervezett, mely így is bonyolultabb, mint a szűkszavú tájékoztatás. Kivárnak, s majd sok-sok kört futtatnak még meg a döntő pozícióban lévők felé visszacsatolás képpen a végrehajtás során.
A kormányzat örülhetne, hogy a több ezer megfáradt nő helyett munkahely lenne a fiataloknak, így kétszeresen jól járnának.
Kérdés továbbá a korengedményes nyugdíjazás kérdése is, melynek meghosszabbított határideje is lejár 2010. december 31-én. Lesz hosszabbítás? Az így történő lefizetés is csak az államkasszát kímélné? Rengeteg a kérdés, én várok türelemmel.

Vöcsök # 2010.11.12. 18:53

Tisztelt fórumozók!

Én 51-es születésű vagyok,a nyugdíjazásomhoz minden időm megvan,az a kérdésem,hogy ez a nyugdíjrendszer 2011-től megmarad-e a kedvezménnyel együtt.Én úgy hallottam,hogy a jövő évben a kedvezmény megmarad atöbbin akarnak változtatni.Valaki fórumozó hallott-e valamit erről.

becsaptak # 2010.11.12. 18:32

Tisztelt Fórumozók!Azt nem értem,hogy miért nem számítanak az iskolai évek a 40 éves szolgálati időbe.Miért kell megkülönböztetni a nőket 40 év az 40 év bárhová járt iskolába.Még a szakmunkások sem számítanak bele pedig azok még annó nyugdíjjárulékot is fizettek,gyermekkoruk óta és még szombatokon is dolgoztak,mivel akkor még kellett, és ez a köszönet a becsületes munkájuk jutalmául,hogy most figyelembe se veszik.Remélem átgondolják még és kedvezőbb döntést fognak hozni!!!!!!! Tisztelettel Böbe

mesehabbal # 2010.11.12. 17:45

Kedves Fórumozok!

Már régóta olvasom a bejegyzéseiteket, különösen most, amikor bemondták, hogy „2011-től 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak a nők”.
A férjem azonnal hívott, hogy bejelentette a kormány döntését Nagy Anna kormányszóvivő.
Többekhez hasonlóan, én is kértem a szolgálati időm kiszámítását. A válaszban ez áll 2010. december 31-ig 40 év 150 napom lesz. A szolgálati időmben a szakmunkástanuló-viszonyom is szerepel.
Mivel olvastam itt is, hogy nagy a bizonytalanság, felhívtam az ONYF-et. Megkérdeztem, mit tudnak a tegnapi bejelentésről, közölték, hogy semmit. Még őket sem tájékoztatták, hogy mi az ami beszámítható lesz és mi az, ami nem. Tehát hiába számolták ki az időmet.
Csak én is azt tudom mondani, türelem, türelem!
Bár nem hiszem, hogy a politikusok ne kapnának jelzést az ilyen jellegű fórumokról. Csak egy kis jóindulat kellene, hogy kicsit részletesebb tájékoztatást adjanak, és mindenki megnyugodna.
Üdvözlettel: Ágnes

Veci # 2010.11.12. 17:22

ágimama és a többi érintett!

Nem tudom megerősíteni és cáfolni sem, hogy mennyire érinti a most hatályos törvény szerinti nyugdíjba vonulókat. Lehetséges, hogy csak azokat érintené a bejelentett módosítás, akik 59. életévük betöltése előtt mennének nyugdíjba, vagy mindenkit? Nem tudom, de akár elő is fordulhatna.
VÁRJUK MEG a beterjesztést, hatályba lépést.
Hiába ragozzuk a kérdést, ha én lennék a törvényalkotó, akkor az 1952-ben születetteknek a ma hatályos tv. szerint adnám meg a lehetőséget 2011-ben. MERT ők 2011-ben előrehozott nyugdíjkorhatárt elérik. De nem vagyok törvényalkotó.
De úgy gondolom, hogy talán az lenne igazságos, ha valaki a ma hatályos tv. szerint menne nyugdíjba, akkor azt ne érintse a bejelentett változás.
TÜRELEM, erre kérlek benneteket.

Ha benyújtják a parlamentnek a törvényjavaslatot, akkor az kb. itt fog megjelenni:
http://www.parlament.hu/….irom_lekerd?…

Üdvözlettel Veci

lájza # 2010.11.12. 17:12

Kedves Ágimama!
Két kolléganőm jövőre tölti be az 59 évet és már nagyon készülnek. Egyikük bérszámfejtő - gondolom, pontosan tudja, hogy mi vonatkozik rá. Tőlük tudom, hogy az 52-es születésűekre még vonatkozik az előrehozott nyugdíj, azt hiszem 38 év szolgálati idő szükséges, de ebben nem vagyok biztos.

gabusch # 2010.11.12. 16:57

53-as "Ratkó-"szőke" -és nappali diplomás lányok!(kb.6ezren-persze nem toom, h hányan is lehetünk manapság aktív tanarak,tudósok és megbecsült művészek és kutatók stb.)
!!
Kérdésem..
Összehozzak e a facebookon egy "53-asok vagyunk" nevű csoportot(nyílván az informatikus fiam segedelmével)??

Persze igaza van a bölcs Vecának..
Legyünk már türelemmel a jöv.hétig:-)

Üdv: egy gabusch

ágimama # 2010.11.12. 16:48

Üdvözletem mindenkinek!
Veci kedves! Az lenne a kérdésem, hogy szerinted a jó "régi előnyugdíj" él-e még? Arra gondoltam, hogy az az 52-es születésű nő akinek megvan a 40 év SZOLGÁLATI IDEJE, és betöltötte az 59 életévét, elmehet csökkentés nélküli előnyugdíjba.
Ez szerintem már törvény nem? Persze tudom, hogy most előtérbe került az életkor nélküli 40 éves....
valamilyen viszony utáni nyugdíjazás, de én az előzőre gondoltam. Mert abba beleszámított az összes szolgálati idő

mária56 # 2010.11.12. 15:27

Folyamatosan olvasom a Fórumot,izgatottan vártam a nők nyugdíjbafonulásával kapcsolatos kormány bejelentést, és ki hogy értelmezi. Tőletek vártam megerősítést, hogy jól értelmeztem-e, mi szerint a szakiskola nem egyenlő a szkmunkásképző iskolával. Igazából senki sem írt biztatót.
Én az elmúlt héten kaptam meg a nyugdíjbiztosítótól az igazolást a szolgálati időről, és abban benne van a 3 év szakmunkástanuló iskola is.

izentai # 2010.11.12. 13:57

Kedves Veci és Mindnyájan!
A Parlament a törvényjavaslatot elfogja fogadni, jogerőre fog emelkedni, hisz Ők talalták ki és Ők vannak 2/3-os többségben.
Amint törvény lesz belőle akkor már kár a gőzért, a zaklatottságért mindenki mehet oda ahova akar.
És ha mégsem akkor megváltoztatja az Alkotmány. Ennyi.. Ezekre szavaztunk, sajnos.!
Via

Veci # 2010.11.12. 12:33

Kedves Érdekeltek!

Már annyira felzaklatjátok magatokat a sok kérdéssel, tanácstalan mindenki mindaddig, amíg nem lesz törvényjavaslat, azt nem fogadja el a parlament és nem emelkedik jogerőre a módosítás, addig kár felzaklatni magatokat.
Higgyétek el akik sokat foglalkoztunk/foglalkozunk a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekkel, most mi sem tudnánk bármi biztató, megnyugtató választ adni az érdeklődésetekre.
Szerintem a nyugdíjtémában járatosabb fórumozó társaimmal együtt vagy nem reagálunk, vagy ritkán írunk, mert ebben a pillanatban még konkrétan nem tudunk segíteni, mivel nem ismeretes a törvénymódosítás szövege.
Ne gondoljátok, hogy elhagyjuk a topic-ot, de nem tudunk mi sem részleteket. Amint találunk konkrétumokat, jelentkezni fogunk.

Üdvözlettel Veci

dinyoka # 2010.11.12. 11:41

Hát én már teljesen összezavarodtam. Találtam egy ilyen cikket :

Munkaviszonynak minősülő jogviszonyok:A nyugdíj megállapításánál szolgálati időként kell figyelembe venni

• a munkaviszonyban,
  • a közszolgálati jogviszonyban,
  • a közalkalmazotti jogviszonyban,
  • a szolgálati viszonyban,
  • a szakmunkástanuló-viszony alapján, valamint a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként,
  • a bedolgozóként,
  • a megbízás alapján,
  • a választott tisztségviselőként,
  • a vállalkozási jellegű jogviszonyban, egyéni vagy társas vállalkozóként,
  • az alkalmi fizikai munkát végzőként,
  • az ösztöndíjas aspiránsként és ösztöndíjas doktorjelöltként, továbbá
  • az ipari és mezőgazdasági szövetkezeti tagként biztosításban töltött időt, valamint azt az időt, amelyre az igénylő szolgálati idő megszerzésére megállapodást kötött, és az erre előírt mértékű járulékot megfizette.

Szolgálati időnek számít a katonai szolgálatban és polgári szolgálatban eltöltött idő is.

Szolgálati időként kell figyelembe venni azt az időt is, amely a munkaviszony (közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszony) jogellenes megszüntetésétől annak helyreállításáig, vagy az utóbbi mellőzése esetén a jogviszony jogellenes megszüntetésének jogerős megállapításáig telt el.

Munkaviszonynak nem minősülő idők:
Szolgálati időként kell figyelembe venni:

• a táppénz, betegszabadság, a baleseti táppénz, illetőleg a kártalanítási segély, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyógykezelési járadék, az ideiglenes rokkantsági nyugdíj és az időleges rokkantsági járadék folyósításának,
  • a szülési szabadságnak, és
  • a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát.

Szolgálati időnek számít a biztosítási idő alatt, vagy az ezt követő 30 napon belül kezdődött kórházi ápolás ideje is. A biztosítás megszűnését követő kórházi ápolás alapján összesen egy évet, gümőkóros megbetegedés esetén két évet lehet figyelembe venni.

A nyugdíj megállapításánál szolgálati időként veszik figyelembe az átképzési támogatás, a munkanélküli-segély és az átmeneti munkanélküli-járadék folyósításának idejét, és azt az időt, mely alatt az igénylő ápolási díjban, illetve gyermeknevelési támogatásban részesült, feltéve, hogy ezek után nyugdíjjárulékot fizetett.

Szóval szakiskolák nem számitanak bele, de a gyermek gondozás igen? És a táppénz?? Ha valaki pont azért volt sokáig (majd 7-8 hónapig akár többször is) táppénzen, mert veszélyeztetett terhes volt? Hát tényleg kiváncsi vagyok! És ha a feltételezésem igaznak tünik akkor feltenném a kérdést :Magyarországon érdemes tanulni és családot alapitani?

milike # 2010.11.12. 10:22

Most mi van?
Én ez év tavaszán kiszámoltatta, 39 évem volt 2009. dec. 31-ig. Reménykedtem, ezt az évet végig dolgozom, elmehetek nyugdíjba. Ebben benne van a három gyerek, és a három év szakmunkásképző. Most ha jól értem, a három gyerekemtől 1 évet elvesznek, /8 év maximum a beszámíthatóság, és a 3 év ipari iskola, tehát még 4 évet kell dolgozni? De most 57 éves elmúltam, tehát ha 4 évet kivesznek, 62. éves leszek, mikor nyugdíjba mehetek? De 59 évesen korengedménnyel az előző nyugdíjtörv. szerint elmehettem volna?!?!

Hogy van ez?????

Kérdé

bsu55 # 2010.11.12. 10:17

Sziasztok Fórumozók !

Azt szeretném kérdezni ,hogy a nyilatkozatokból az derült ki hogy csökkentés nélkül lehet menni 4o év után nyugdíjba.Itt a fórumon úgy olvasom hogy új szorzókat állapítanak majd meg,akkor most hol az igazság,mert ha lejjebb veszi a szorzót akkor a nyugdíj csökkenni fog,a régi nyugdíjszorzókhoz képest.

Zsóka56 # 2010.11.12. 09:53

T.fórumozók!!
Nekem is volna kérdésem mégpedig az,hogy a szakmunkásképzővel együtt számolta ki az éveimet ONYI.
Jelenleg úgy állok, hogy 2008-ban volt 37 évem, azóta rokkant nyugdijas vagyok, ez az idő beleszámit vagy sem.
Aki tudja válaszoljon.

csillag24 # 2010.11.12. 09:52

Kedves Fórumozók!

Munkaviszony pontos kiszámításával kapcsolatos a kérdésem.
Édesanyám, 1952. májusában született.
Az alábbi jogviszonyai alapján mi számít munkaviszonynak és mi "csak" szolgálati időnek?
1966-1969. tanuló évek (szolgálati idő :(!)
1969.09.hó - 2006.06.hó folyamatos munkaviszony = 36 év 280 nap
Utána másfél évig táppénzen volt = 1 év 180 nap
Majd munkanélküli ellátást kapott 2009.01.hóig = 1 év
Sajnos 2009.01.15-11.28.: ellátatlan
Később informálták, hogy az 5 éven belül nyugdíjba vonulóknak jár plusz munkanélküli ellátás, amit a mai napig kap = 1 év 31 nap (2010.12.31-ig)

Táppénzéből és mindkét munkanélküli ellátás formából vonták/ják a nyugdíjjárulékot.

Egy gyermeket szült és nevelt fel becsületben. Ez beleszámít (mármint a mondat eleje :)) az idők-be?

Szerintetek elmehet januárban (de legalább májusban) nyugdíjba? Ha nem számít a táppénz és a munkanélküli ellátás az évek-be és most kivették az előrehozott nyugdíjból az iskola éveket IS, akkor még az eddigi biztos májusi nyugdíjbavonulás is kétségessé válhat????

Hálásan köszönöm a választ,

Üdvözlettel,
csillag24

mertimi # 2010.11.12. 09:41

Sziasztok!
Most találtam a 2011-es Költségvetési Tervezetben:

3. Az Ny. Alap 2011. évi kiadásai 2. Cím: Nyugdíjbiztosítási ellátások kiadásai 1. Alcím: Nyugellátások
A Nyugdíjbiztosítási Alap 2011. évi nyugdíjkiadási előirányzata tartalmazza a 2011. évi nyugdíjemelésre fordítandó többletkiadáson felül.... Tartalmazza továbbá a hosszú munkaviszonnyal/szolgálati idővel rendelkező nők számára külön életkori feltétel nélküli, tervezett öregségi nyugdíjba vonulási lehetőség becsült kiadási összegét.

http://www.parlament.hu/…zetek/71.pdf

Most akkor hogy is van?

dareno # 2010.11.12. 09:23

a NYFI az mondta egy kérdésemre hogy nem számít bele a táppénz és a munkanélküli, tehát azokat nem lehet a munkaviszonyba beszámítani....

bugyuta # 2010.11.12. 08:50

T.Fórumozó társak!
Én is megkértem már a szolg.idő igazolását, s abban a gyors-és gépiró iskolát igy vették figyelembe:

1968.06.24-1968.07.06. számitott nap 13
1969.06.11-1969.07.10. számitott nap 30

2 éves volt a suli, és csak 43 napot vettek számitásba.
De ettől eltekintve az effektiv munkakezdés 1970.juliusától van igazolva, jelenleg 40 év 7hó és 25nap. Ugyhogy már eddig is csak azt a 43-napot értékelték, nem a 2 éves időszakot, illetve arra eső napok számát.

izentai # 2010.11.12. 08:42

csufi99!
A munkanélküli ellátást a NYUFI nekem munkaviszonynak elismerte, papírom van róla. Akkor is fizettem nyugdíjjárulékot. Ha nem így van fordulja NYUFI-hoz a kérdéseddel.
Via

sztaga54 # 2010.11.12. 08:16

Kedves Mindeki, Gabicsek!
Bocs, de tegnap este nem voltam gép előtt. Látom nagyon aktív volt a fórum.
Amint látom az e-mail cím megadása is okafogyottá vált, de azért közzéteszem, hátha valami akar még írni.
Én a Parlament honlapján talált alábbi címre írtam:
laszlo.ivan@parlament.hu,
és a következő e-mail címről kaptam választ:
ivanlas@kut.sote.hu

csufi99 # 2010.11.12. 08:15

Izentai:
A korábbi hozzászólások között is olvasható már, a munkanélküli ellátás nem munkaviszony, csupán szolgálati idő. A két fogalom nem azonos.

pilicke
Az utóbbi hozzászóláshoz, eszedbe ne jusson felmondani, hiszen a törvényt még el sem fogadták!!! Meg kell várni az törvényt, ismerni a szabályokat, s utána eljárni úgy, ahogy a legkedvezőbb.

pilicke # 2010.11.12. 08:09

Kérem segítsetek.Megvan a 40 évem nyugdíjhoz, december 31-ével mondjak fel és utána tudom intézni a nyugdijat. Visszamenőleg megkapom január 1-étől? Vagy hogyan müködik aki már benne ven irja meg. Köszönöm: pilicke