Előrehozott öregségi nyugdíj

mozilla # 2011.10.29. 07:38

Elolvastam a törvényjavaslatot.
Férjem 1950-es születésű és december 28-án előrehozott nyugdijba készül 43 éves munkaviszonnyal. Az öregségi nyugdij korhatárt jövő augusztusban tölti be.
Kérdésem: Dcember 29-én nyugdijas lesz és január 1-től ellátást kap, majd augusztusban megint nyugdijat?

Más: lehet, rosszul értelmeztem, de az ellátást, ami megegyezik a nyugdij összegével csökkentik a személyi jövadóval, vagy csak a rendvédelmisekre vonatkozik ez?

pityke01 # 2011.10.29. 07:41

Sziasztok!

Én 1952 májusában születtem,42 év ledolgozott évem van.azt szeretném megkérdezni ,hogy mikor és milyen formában lehet nyugdíjba mennem.Választ előre is köszönöm.

nail # 2011.10.29. 07:49

Veci:

Nagyon köszönöm. Tudom, amatőr kérdés, de ugye a limit a BRUTTÓ keresetemre vonatkozik? És ha rendszeres fizetést kapok, nagyjából előre kiszámítható, mikor érem el (ha majd megadják a minimálbér összegét és azt, hogy jövőre hogy kell kiszámítani).

Majd figyelem az adóváltozást, és ha magtudok valamit, beírom, biztos másokat is érdekel.

joci001 # 2011.10.29. 07:51

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni ebben a bizonytalan változó helyzetben. 1953-ban született férfi vagyok, hivatalosan 44 év szolgálati idővel, 2011.09.20. óta munkanélküli.Az a kérdésem, hogy nekem milyen lehetőségeim vannak?A jelenlegi törvények szerint úgy tudom 2év múlva mehetnék előrehozott nyugdíjba, illetve a változások engem hogyan érintenek majd a jövőben?
előre is köszönöm: Joci

colt # 2011.10.29. 08:03
Kedves Gitta52!
  • Te csak írogatsz vagy vissza is olvasol?
Előző hozzászólásom pontosítás volt,hogy tisztán látható legyen kérdésem. Elsősorban hozzáértőhöz szolt bejegyzésem-mint Veci.

Azért köszi a reagálást.

Kellemes hétvégét!

Lali52 # 2011.10.29. 08:23

Kedves Veci!

Ne haragudj,hogy még egyszer elküldöm a kérdésem,de nagyon fontos volna a válaszod.

Ha jól értelmezem, akkor ha az idén a cégem elindítja az előre hozott nyugdíj kérelmemet, akkor jövőre április 5.-én 60 évesen elmehetek előrehozott nyugdíjba?
Ha igen, mennyi az az összeg amit a cégnek ki kell fizetnie azért hogy el tudja intézni a nyugdíjaztatásom?

Illetve ha az idén felmondok akkor jövő április 5.-ig ki kell tartani a felmondási, felmentési időnek.
Mennyi a felmondási és felmentési idő, és mi a különbség a kettő kötött?? Jelenleg 6 hónapja dolgozok ennél a cégnél.

Köszönettel: Lali52

Puffancs13 # 2011.10.29. 08:34

Kedves Többiek!

Megerősítésre lenne szükségem Sógorom ügyében, aki 1952-ben született férfi, 45 év munkaviszonnyal, el szeretne menni nyugdíjba, de mellette dolgozni is szeretne és rendben lenne a minimálbér másfélszerese is, de én úgy látom, hogy ez nem tud működni.

Ugyanis korengedményes nyugdíjba idén el tudna menni (a cége hajlandó is kifizetni), de azt olvasom a tervezetben, hogy a nyugdíjba vonulás idején hatályos jogszabályok szerint kell elbírálni a korengedményesre vonatkozó szabályokat. Azaz ez az a korosztály, hogyha el is megy az idén, de ezt jővőre már nem tehetné meg, viszont jővő évben az ez évi szabályok szerint kellene vizsgálni a munkaviszonyát, ami tiltja a visszafoglalkoztatást.
Hivaatkozások: 283/2009 Korm,.2.§(3)..."a korengedményes nyugdíjra vonatkozó megállapodás az újabb biztosítási jogviszony létrejöttével semmissé válik, akkor a Nyufig kezdeményezi a megállapító határozat visszavonását." és ennek a párja: Tervezet 2.§ (4) bek. "A korengdményes nyugdíj...megszüntetésérea tb. nyugellátásra vonatkozó
szabályokon túl a korengedményes nyugdíjazásról szóló
fenti rendelet 2011.dec.31-én hatályos rendelkezéseit is megfelelően alkalmazni kell.
Igazam van, hogy ha dolgozni akar, akkor maradjon és nincs lehetősége nyugdíjba vonulás mellett dolgozni. Várom válaszotokat, köszönettel: Puffancs13

Veci # 2011.10.29. 08:37

aurin
Lemaradt nekem a beírásból, hogy jelenleg :-), Azt tudom, hogy az előző 1 Ft-ért, az azt megelőző 0 Ft-ért dolgozott.

Lali52

• Nem a munkáltató indítja el az előrehozott nyugdíjazást, hanem a nyugdíjba vonulni szándékozó.
  • A lényeg, hogy az az 1952-ben született férfi, akinek a felmondás az idén történik meg (írásban) a felmondási/felmentési időt megkezdi, ami áthúzódik 2012-re és a szülinapig telik le, azok el tudnak menni a tv.javaslat szerint korhatár előtti ellátásra.
  • A cég az idén a korengedményes nyugdíjra köthetne megállapodást veled, és a cég vállalná, hogy befizeti egy összegben a nyugdíjadat a szülinapodig. Ez is átalakul majd korhatár előtti ellátássá. Ez esetben nem te mondanál fel.

A nyugdíj összegét a Nyugdíjbiztosító számolja ki, de itt egy kalkulátor, számolhattok vele tájékoztatásul, a kijött nyugdíjösszeget csökkenteni kell 8,4 %-al. Kattints a nyugdíjszámítás 2011-re, excel-ben menthető: http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

Üdvözlettel Veci

Jucu52 # 2011.10.29. 08:45

Veci!

Bajnai dolgozott így.

Bajnai Gordon miniszterelnök a válsgákezelő kormány vezetését egy évre, havi egy forintért vállalta el. Ennek megfelelően az őt megillető, vagyonnyilatkozatában is feltűntetett miniszterelnöki fizetését nem veszi fel, azt minden hónapban - első alkalommal júniusban - visszautalja az államkincstárnak. ” (2009. május 15.)

Veci # 2011.10.29. 08:49

colt
A korkedvezményt a Nyugdíjbiztosító elismerte-e? A munkáltató adott-e neked igazolást arról a korkedvezményre jogosító időről? Mert nem mindegy, hogy anno munkáltatói ígéret volt, vagy tényleg korkedvezményre jogosító munkakör. Csak ekkor van lehetőséged elmenni úgy, amint korábban leírtam.

Itt találod a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékét, ami még 2012.12.31-ig érvényesíthető a mostani tv.javaslat szerint is: http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf

Törvény alapján a korkedvezmény nem a folyamatos műszakozás miatt van (nemcsak a villamos iparban van 3 műszak), hanem az egészségre ártalmas munkakörökre.
8.§
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.29. 08:49

gitta52
Már nem tudtam mi hiányzott napok óta! Most ráébresztettél, a te bölcs beírásod. Nos kérdezem én, hogy a jelenlegi miből szedte meg magát? A parlamenti fizetéséből, amikor parlamenten kívül maradt? Szerintem mindegyiknek megvan a maga feketepontja. No mostmár megint visszamehetsz az állomáshelyedre.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.29. 09:05

seatleon
Neked kell döntened, a helyedben én a korengedményest választanám, ez ugyan átalakul korhatár előtti ellátássá, a tv.javaslat szerint emelés is lesz, az átmeneti járadék nem emelkedik, és az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor az akkori számítást alkalmazzák. Ha most a nyugdíjat választanád, akkor a korhatár betöltésekor nem lenne újraszámítás, henem öregségi nyugdíjjá alakul.

mozilla
A másik topic-ban válaszoltam.

nail
IGEN bruttó az éves keretösszeg.

joci001
Te 2012-ben életkori feltétellel nem rendelkezel és 2012-től már nem lesz lehetőség korhatár előtti ellátásra neked, sajnálom. Megoldás esetleg:

• ha az egészségi állapotod indokolttá tenné, orvosi, szakorvosi véleményezéssel ORSZI (most NRSZH) vizsgálatra (leszázalékolásra) mennél (de mielőbb kellene, amíg a munkában keletkezettnek vezethető vissza az egészségkárosodás). Ha minimum 40-49 %-ot érnél el az egészségkárosodás, akkor átmeneti járadékot kaphatnál, ami a kiszámolt nyugdíjad 75 %-a, és ezt az öregségi nyugdíjkorhatárig (62,5 év) kaphatnád.
  • VAGY az álláskeresési járadék letelte után nyugdíj előtti munkanélküli segély kaphatnál, ami 28-29.000 Ft körüli összeg, és a szolgálati időbe beleszámít.

Puffancs13
Szerintem jól értelmezed. Ha előrehozottba, ill. korhatár előtti ellátásra menne, az idén felmondanának, megkezdené a felmondási időt, az kitartana-e a szülinapjáig. Ekkor nem lenne visszafoglalkoztatási korlát.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.10.29. 10:04

Gitta52, kedves főnökünk még kedvesebb neje , az elmúlt 12 év alatt kb 30 ingatlannal gazdult , közbe , lehet, h nem volt gyesen se ?! Nézd meg a fidesz padsoraiban ? milliárdos üldögél ? ! Meg ? volt szoci ?! A kis köpönyegforgatók ! Vagyis , rövidebb idő alatt, annyit összeharácsolt egyik- másik , mint Kádár-apánk 40 év alatt se !!!

afagi # 2011.10.29. 11:16

Kedves Veci!

Nő vagyok, 1953.01.15-én születtem, a 40 év munkaviszonyom ez év végével meglesz, maradtam magánnyugdíj-pénztári tag.

Mivel az új rendelettervezet szerint az előrehozott csökkentés nélküli nyugdíjat el fogják törölni, így borul a tervem:
2012 őszével elmegyek előrehozott nyugdíjba és így fel tudom venni egy összegben a manyup megtakarításomat, amivel kissé tehermentesíteni tudom magam.

Veci segíts kérlek, látsz-e valami megoldást!

15 napon múlik, hogy a tervem nem valósulhat meg, hát ezt neeeeem...

csaba52 # 2011.10.29. 11:21

Kedves Veci! 52-es áprilisi férfi vagyok. Áprilisban kb 41 évem lesz meg.El tudok menni idén nyugdíjba, ha a cégemmel megegyezek? Utána szerződéssel dolgozhatok?
Válaszod előre is köszönöm.:Csaba

Veci # 2011.10.29. 11:56

afagi
Húúú!!! Nem tudom mi lesz, mert ahogy hallani a híradásokból, a járulékokat adónak kívánnák alakítani. Vannak akik úgy kommentálják, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok járnának ezzel rosszabbul, mert akkor nekik nem lenne állami rész. Nem tudom, de az aklotmánymódosításból akár erre is lehetne következtetni.
Figyelmedbe ajánlom:
http://eszon.hu/index.php?…
Neked a 40 év jogosultsági időd vagy a 40 év szolgálati időd lenne meg decemberben?

• Ha a jogosultsági időd, akkor a helyedben nem tétováznék, az idén elmennék nyugdíjba, bár nem tudom hogyan van ez a magánynugdíjpénztári tagsággal, mert én Önkéntes nyugdíjpénztári tag voltam.
  • Ha a 40 év szolgálati időd, akkor nem tudnád a munkáltatóddal megbeszélni, hogy a 15 napra megállapodást kötne veled a korengedményes nyugdíjra?

csaba52
Ha a céged megállapodik veled a korengedményes nyugdíjra, akkor szerintem jövőre dolgozhatsz, de máshol, mivel az idén még úgy tudom a korengedményes nyugdíj esetén kizáró tényező a visszafoglalkoztatás.
Olvasd el ezt a tájékoztatót (én nem tudom a levezénylését, nem mélyedtem el benne):
http://www.onyf.hu/?…

DE van olyan lehetőség ha az idén megtörténik írásban a felmondás, megkezdődik a felmondási/felmentési idő letöltése és az a szülinapodig eltartana, akkor nem kellene a korengedményes nyugdíj. Feltételezem, hogy lényegi változás nem lesz a törvényben a tervezethez képest. Olvasd el a tv.tervezetet.
Olvasd el lentebb Puffancs13 beírását, hasonló a helyzete.

szafika!
Ne idegesítsd fel magad. Lehet, hogy a másik fórumról áttévedt a Gittus, eltévesztette, hogy itt a nyugdíjtémát tárgyaljuk, bár lehet, hogy ő is érintett (nem emlékszem nagyon az esetére).

Üdvözlettel Veci

Puffancs13 # 2011.10.29. 12:05

Kedves Veci!
Én azért írtam a korengedményesről, mert szerintem csak az a megoldás az 52-es férfiak esetén, ha nem akarnak dolgozni. Előrehozottba viszont l. mehetnek el, hiszen csak jővőre töltik be a 60. évüket és ez független a felmondási időtől és egyebektől.
Véleményem szerint semmilyen megoldás nincs annak az 52-es születésű férfinak aki dolgozni akar.
Puffancs13

Puffancs13 # 2011.10.29. 12:07

A nem szó kimaradt az előrehozott után, bocs Puffancs13

Veci # 2011.10.29. 12:28

Puffancs13
A visszafoglalkoztatás aggasztó. Alaposan járjátok körül a témát. Egyébként ha régebben olvastad a beírásaimat, akkor olvashattad a véleményemet a nyugdíj melletti munkáról, egy aktív dolgozó helyett. Pótolhatatlan ember nagyon kevés van (pl. tudományos kutató)

Üdvözlettel Veci

magdy53 # 2011.10.29. 13:52

Kedves Veci!

Segítségedet szeretném kérni, testvérem nyugdíjba menetelével kapcsolatban. (férfiről van szó)
Születési ideje:1954 07.hó
NYUFI 2011. évben hozott határozatában 2009.12.31.-ig 38 év és 85 nap szolgálati időt állapított meg.
Ebből korkedvezményre jogosító idő: 4 év.
2011.12.31-én összesen: 40 év 85 nap szolgálati ideje lesz, mivel folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik.
Mikortól és hogyan mehetne el nyugdíjba?

Köszönöm

aurin # 2011.10.29. 14:55

gitta52!
szerintem ilyen rosszindulatú hozzászólásra nincs szükség, és úgy látom mások is velem értenek egyet. Ezenkívül a te szinted a pletykaszint !!

sitimaci # 2011.10.29. 15:02

Kedves magdy53!Bocsi,hogy én segítek!A Testvéred 1954 júliusban született,Nyugdíj korhatára:63-év és 183-nap/63,5-év/ Nyugdíjba mehet:2018 január! De mivel van 4-év korkedvezménye,így,59,5-évesen,2014 január a nyugdíjba meneteli időpontja!/A megállapított szolgálati idő,kevés az előrehozotthoz,jövőre meg,eltörlik!/A megszerzett korkedvezményt azt lehet érvényesíteni és 2012 december 31-ig lehet még szerezni!/ Üdv. maci

sitimaci # 2011.10.29. 15:08

magdy53!!!De ha sikerül 5-év korkedvezményt szereznie,akkor az öt év számít és az jön le!63,5-5 év = 58-év és 183 nap/58,5nap/ Akkor ez a ny.korhatára!Üdv.,maci

csaba52 # 2011.10.29. 15:17

Kedves Veci! A cégemnél 3 hónap a felmondási idő. Eltérhetnek ettől? Ápr.16.-án születtem, addig a felmondás tobb mint 3 hónap ha idén kell felmondani. Akkor is levonnak 8 százalékot? Nem gond hogy nem lesz meg a 42 évem? A tényleges korhatárnál újraszámolják a nyugdíjat, vagy marad a most megállapított? Előre is köszönöm válaszod. Üdv.: Csaba

Tecácska # 2011.10.29. 15:40

Kedves Veci!
Örülök, hogy rá találtam erre a fórumra!
Remélem kapok segítséget!
1953-ban születtem, Nő vagyok.37 év és pár napos
munkaviszonnyal rendelkezem. 2012 április 13-án
leszek 59éves. Nincsen munkáltatóm(járadékos vagyok).
Milyen lehetőségem van az előrehozott csökkentett összegű nyugdíjat illetően?
Köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:Tecácska!