Kedves "előrehozott jelölt"!
Köszi a választ, én is így tudtam, hogy max. 8,4% a csökkentés.
Tulajdonképpen nem kérdés, hogy élni fog a lehetőséggel, mivel jövő évtől változik a nyugdíj számítás módja, ami szintén nem jobb lesz, hanem rosszabb.
Így ez a jobbik rossz, így a 90%-ból lesz 81,6%.
Még egyszer köszönöm a megerősítést.
Előrehozott öregségi nyugdíj
előrehozott jelölt!
Bocsi, de nem voltam gépközelben, most olvastam kimerítő válaszodat nagyon köszönöm.
Azt még meg tudnád mondani, hogy 60 évesen, 45 év szolgálati idővel mennyivel csökkentik az előrehozott nyugdíjat? (1952.októberben születtet férfi)
Előre is kösz.
Tisztelt Szakértők,
A "moncanagyi" által feltett kérdésre engem is érdekelne a válasz.
1953-ban született férfiak elmehetnek 60 évesen nyugdíjba?
42 év szolgálati idő kell hozzá?
Én korábban olyat is olvastam, hogy már megszűnt az előrehozott nyugdíj lehetősége az 1953-ban születetteknek, de ha ez mégis járható út, nagyon jó lenne.
Előre is köszönöm a segítséget!
Két kérdésem lenne! A férjem 1953 06 08-án született. A napokban olvastam, hogy előrehozott öregségi nyugdíjba mehet ha betöltötte a 60. évet és van 42 év munkaviszonya. Hát neki van. A nyugdíja csökkentett lesz-e vagy nem? Illetve, hogy mellette végezhet-e munkát. Ugyanis buszsofőr. Már teljes állásra nem szívesen alkalmazzák a 60 éveseket, vagy az idősebbeket, azonban heti 1-2 alkalommal kapna munkát. Ha valakinek van információja ezzel kapcs. írjon. Köszi
T Fórumozok. Ismét egyetértek az elöttem hozzászolóval.Én is közalkalmazott vagyok 39 szolgálati évem van és nem tudok elmenni nyugdijba,mig tavaly 60 éves embert elengedtek előnyugdijba.Minden évben nyirbálják a fizetésünket ,nem emelik,egyre kevesebbet keresünk,vegyük meg a teljesáru bérletet.A nyugdijasok maradnak dolgozni neki már jár a nyugdijas bérlet és aki tavaly elment előnyugdijba 60 évesen , tovább dolgozik 2.5 -3 szor több pénzt hoz össze a nyugdijjal mint Én,holott 1 év korkülönbség van köztünk.Nagyon sokan maradnak tovább dolgozni és ez a nonszensz helyzet alakult ki, szerintem felháboritó.Ez a kormány, meg az elöző is a nyugdijasok kormánya.ebbe ment tönkre az ország,hogy mértéktelenül emelték a nyugdijakat,erre vették fel a hiteleket és eladósitották az országot.A BKV felvetette hogy napközben ne legyen a közlekedés ingyen a nyugdijasoknak,teljesen felvoltak háborodva ,hogy képzelik ezt,hogy nehogy nekik is keljen fizetni valamiért.Tényleg nem irigylem Én sem a mai fiatalokat minden terhet nekik kell cipelni rozsika101
Sok éven keresztül nem kaptunk az utóbbi években béremelést / közalkalmazott voltam / de a nyd-akat minden évbe emelték még ha kicsi %-al is , de emelték , az utolsó 2-3 évben viszont csökkent a fizetésünk , mert mindent elvettek , kajajegytől kezdve a jutalom lehetőségéig mindent ! Ma már nyd-as vagyok , de ma is ugyanaz a véleményem , h a nyd-at jobban emelték , mint a dolgozók bérét , pedig aki ma dolgozik , bérletet , utiköltség térítést sok helyen nem adnak ,legtöbb helyen van gyerek , kis gyerek kis gond , nagy gyerek nagy gond ! a fizetés meg a béka s.eg.ge alatt , sajnálom a mai fiatalokat ! Nem csodálom, h sokan nem mernek gyereket vállalni ! erre a bizonytalanságra , felelőtlenség a semmire !
t fórumozok. Teljesen egyetértek az elöttem hozzászolokkal.Teljesen igazságtalan a mai nyugdijrendszer.A réggen nyugdijbament korosztályt támogatják, holott töredéket fizettek,elmehettek 10 évvelszolgálai évvel 55 évesen ,korengedményes nyugdijjal is elmehettek.Manapság hiába van sok szolgálati év annak nem jár a nyugdijj!!!!!!!!Fiatalon elmehettek nyugdijba jól kiszámitott töbszázezres nyugdijakkal és az sem elég még elmennek dolgozni, mert a nyugdijasoknak az sem elég, elveszik a munkalehetöséget a fatalok elöl, felháboritónak találom,és nem értem a politikusokat, hogy ezt miért engedik meg,a pénzéhségük határtalan.Akinek kicsi a nyugdijja csak azt engedném dolgozni.A fiataloknak azért emelték fel a nyugdijkorhatárt, hogy a sok idő elött ember hatalmas nyugdijját tudják fizetni!!!!!!!Sajnálom a fenti leirtakat,de nem szeretek köntörfalazni nekem ez a véleményem Rozsika 101
Jimilaci ! miközben rengetegen kapnak ma úgy nyd-at , v bármilyen ellátást, h ennek töredékét se dolgoztak, se fizettek !!! / nesze neked igazságos nyd -rendszer !!! / Sajnálom azokat az embereket , akik dolgoztak egy életen át , és most van bőr a képükön az illetékeseknek 20-on ezer ft-al kiszúrni a szemüket !
Fájdalommal tölt el ,hogy betöltött 60-évem és ledolgozott 43-éves és 109 nap munkaviszony után nem vagyok jogosult a nyugdíjra.Kérdezem én ,a mai korosztálynak ,akik még sok esetben 30-35-éves korukban sem tudnak munkaviszonyt igazolni, mikor lesz 40-feletti ledolgozott éve? Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt 80-85-évre és majd megtelik az államkassza,de a fizikai dolgozók akkor már 20-25-éves halottak lesznek.Miért nem veszik már észre hogy a fizikai munkaerő , akik a tényleges termelési értéket teszik le az asztalra ,rabszolgasorsban élnek? Csak a hajléktalanok szaporodnak.Sajnos már arra nincs lehetőségünk ,hogy elhagyjuk az országot,sehol nem kell az öreg szegény ember .Nincs ebben az országban aki rájönne ,ha valaki fel tud mutatni 42-év munkaviszonyt ,az ha igényli megpihenhessen .Ez legalább ösztönző lenne a következő generációra is. Nem a korhatárhoz kötni ,hisz a fizikai munkások áttlag életkora nem éri el a meghatározott korhatárt.Nagyon ferde gondolkodás uralkodik ebben az országban ,nincs más kiút mint az aktív eutanázia .
T.mindenki!
2012,05,05 -60éves :44 év munkaviszony elismert, 2011.12.27-től-2012,02.06 óráig alkalmazásban áltam,
kértem a főnökömet ,hogy dátumozza vissz a munkaqviszony , megállapodást2011,12,31,-vel és hogy alkalmazásban tart 05,05-ig és tovább hogy igénybe vehessem az előrehozott nyugdijat.
erre ő-közös megegyezéssel megszüntette a munkaviszonyomat,2011,12,30- val holott a műszaknapló szerint még 2012,01,02 -06,00-óra szerepel.
kérdezem mit tudok tenni ennyi idő után
Köszönettel : Papa
Sziasztok,
segítsetek, hol találom a nyugdíjtörvényben azt, hogy az 1952-ben született férfiak elmehetnek előrehozott nyugdíjba 2012-ben, ha 2011-ben a munkáltatóval megállapodást kötöttek.
Ebben az esetben, 45 szolgálati idővel ez csökkentett nyugdíj lesz?
Előre is köszi a segítséget.
Kedves Fórumozok!
Édesapám 1955.11.02.-án született. 8 éve ápolási díjjal van otthon beteg édesanyját ápolja. édesapám kapott 2 stroke-ot, szerencsére nagyobb bajok nélkül megúszta, de nincs túl jól. beadta rokkantnyugdíj kérelmét,melyet elutasítottak. most betegen, ápolja beteg édesanyját.
Kérdésem lenne, hogy eltudna menni valamilyen kedvezménnyel nyugdíjba? vagy most egyenlőre kapja az ápolási díjjat. egyedül nevelt,tartóssan betegként.
További szép napot mindnekinek!
Köszönettel:Ferenc
Kedves Fórumozók. Én ugy tudom hogy 2013-tól a nyugdijszámitás a bttó átlagbér 66% a lessz és nem 60 % rozsika101
bebizal!
eszterann-nak tökéletesen igaza van, én is pép-es voltam, én sem dolgoztam a pép alatt, mégis megkaptam a jubileumi jutalmamat, a pép-es 70%-ot alapul véve.
A dolognak semmi köze ahhoz, hogy a pép alatt dolgozol-e vagy sem. Hiszen a nyugdíj számításánál is szolgálati illetve a 40 évesnél pedig munkaviszonynak számít.
üdv:hars52
bebizal
Tudtommal továbbra is annak az intézménynek vagy a határozott időre (a pép kezdeti idejétől a születésnapodig) kinevezett dolgozója, (közalkalmazottja, vagy köztisztviselője). A pép tv.szerint a jub.jutalom 70%-a járna...
Tisztelt Sorstársaim!
Aki már járt hasonló "cipőben" kérem segítsen! PÉP utáni előrehozott nyugdíj esetén jár-e a jubileumi jutalom? A munkáltatóm szerint nem, mert már nem az Ő alkalmazásukban álltam, ugyanis nem tartottak igényt a PÉP alatti munkavégzésre, tehát nem dolgoztam.
rotorua!
Védett korban (5 év a rád vonatkozó nyugdíjkorhatár előtt) csak rendkivüli indokkal lehet felmondani, de ilyen lehet egy átszervezés, vagy a munkaköröd megszűnése is. A munkáltatónak ügyesen kell megindokolni, Te különben sem mennél emiatt bíróságra.
Vagy másik megoldás a közös megegyezés, amiben meg lehet egyezni a felmodási időről is.
Eta52!
Először a nyufigtól szolgálati idő számítást kellene kérnie a hugodnak: megvan-e a 37 éve? Mert csak akkor tud korhatár előtti ellátásra menni. Ha megvan esetleg a 40 éve is, akkor a megállapított ellátás csökkentés nélküli lesz. Ha nem változtatnak a jelenlegi törvényen, akkor 2013-tól a korhatár előtti ellátás összege a bruttó átlagkereset 60%-a lesz. A jelenlegi számítás ennél azért kedvezőbb.
Ha megvan a szolgálati ideje én nem várnék 2013-ig.
Annakispest!
Nekem a férjem jár hasonló cipőben mint Te. Ő az idén 02.24-én töltötte be a 62 évét. Én is érdeklődtem, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy csak egy kérelmet kell írni Bpestre az ONYF-nek, hogy 2012.02.24-től változatlan összegben öregségi nyugdíj címen folyósítsanak, de semmiképpen sem ujból kérni a nyugdíj megállapítását.Nem értetted esetleg félre? Ezt a levelet március elején küldtük el, eddig még se kép, se hang.
üdv:hars52
Sziasztok!
Április végén leszek 62 éves.2007 óta vagyok előrehozott öregségi nyugdíjban.A Nyugdíj intézetben azt a választ kaptam,ha öregségi nyugdíjas szeretnék lenni, újból be kell adni a nyugdíj kérelmet, mert nem kapom meg automatikusan.
Tisztelt Fórumozok !
Hugom 1953.01.03-án született. 2011.december 14-től
súlyos betegséggel tartos betegállományban van ill.
lesz. Érdemes e a táppénzes állomány megszüntetésé-
vel a nyugdíjaztatását kezdeményezni ? Ha igen,
akkor mi a teendő ?
Köszönettel: eta 52
Kedves Veci !
1951 12.22-én születt férfi vagyok 41 év munkaviszonyom van, mikor mehetek nyugdíjba és mi a teend?m ?
Üdvözlök Mindenkit a Fórumon!
Elég speciális a kérdésem/kérésem, nem is tudom ennek hol lehetne utánanézni.
59 éves nő vagyok, idén elmehetek rendes öregségi nyugdíjba. (van 4 év korkezdvezményem, erről határozatot is kaptam a nyugdíjfolyósítótól) Jelenleg még dolgozom, de idén mindenképpen szeretnék elmenni, tekintettel a jövő évtől esedékes nyugdíjszámítási változásokra. Magyarul: 15-20 százalékkal kapnék kevesebbet ha várnék.
A munkáltatóm azt mondja, hogy ha úgyis el szeretnék menni, akkor ők elküldenek, mert létszámot kell csökkenteniük, de a védett kor miatt ezt nem tehetik meg. Ha ők küldenének el létszámleépítés miatt, akkor adhatnának két havi munkabért a távozáskor.
Kérdésem: "kirúghatnak"-e 59 éves létemre akkor, ha én is ezt szeretném, vagy mindenképpen fel kell majd mondanom - elesvén így a lehetőségtől - plusz a felmondási időmet is le kell dolgoznom.
Ha ez ügyben valaki tudna tanácsot adni, nagyon megköszönném.
Üdvözlettel:
Rotorua
Rózsika101 !
Bármennyire is ágálsz azok ellen , akik 40 évet ledolgozva elmehettek nyd-ba , nem ők tehetnek a te problémádról ! Azon túl pedig mindenkinek meg van a saját keresztje !! Senki nem mondta, h nem dolgoztál az alatt a 13 év alatt , egész egyszerűen a politikus urak kivettek mindent / iskolát, egyebeket , a 40 éves lehetőségből ,/ erről se azok akik iskolába jártak, se azok , akik , munkanélküliek lettek , épp úgy nem hibáztathatók , ahogy te se ! Az 53-as korosztály után , a nőknél elvették a lehetőséget , csak 40 évvel mehetnének el előbb ők is nyd-ba !
Kedves veci.Köszönöm a gyors választ.annyit szeretnék még hozzáfüzni,hogy az Ökormányzat fizette az ápollási dij alatt a járulékokat,ugylátom Te is ugygondolod,hogy Én a 13 év ápolási dij alatt nem dolgoztam,csak otthon pihengettem . Én meg ugygondolom hogy napi 24 órát dolgoztam, mert egy ilyen beteg áplása nem napi 8 óra.Kerestem neki otthont és jelenleg az Ö ápolása havi 250.000.-ftba kerül.Nekem a nyugdijasokkal az a problémám, hogy 40 munkaviszonnyal el tud menni nyugdijba tegye,az a gond, hogy első dolga ,hogy keres munkát és a nyugdij melett dolgozik,akár kevesebb pénzért is,és nekem ez nem tetszik!!!!!!!!!!Rendben dolgozott 40 évet és nyugdijas lett akkor maradjon otthon!!!!!!!!!Ráadásul manapság aki tölünk elment nyugdijba több lett a nyugdija mint a fizetése,gondolhatod ez milyen dolog mikor 1-2 évvel fiatalabb ember mint Én és 2.5 több a pénze mint nekem és még sajnálni kell öket mert szegény nyugdijasok..Ez nem önzés irigység egyszerüen rossz törvény,meghuznak egy határt az előzőeknek még minden marad jogaikat nem csorbitják,mig nekem a sok munkáért kevés nyugdij fog járni, csorbitották a jogaimat .szerintem nekem ugyanugy járna minden mint az elődeimnek,ha nincs pénz nekik is csorbitani kelett volna, a válságot nekik is meg kellene érezni.Miért legyek belátó,hogy sok sok ember elődeim sokkal korábban elmehettek nyugdijba mint Én ,volt aki 50 évesen,vagy 10 szolgálati évvel el tudott menni,Én ezt ugyélem meg hogy nekem azért kell 63.5 éves koromig dolgoznom, hogy az Ő nyugdijukat ki tudják fizetni.Elnézést ,de nekem ez a véleményem/ nemcsak nekem/. Rozsika101
Üdv! Szeretnék segítséget kérni 59 éves férfi 40% csökkent munkaképességű nyugdíj intézet számítása szerint 42 év szolgálati idővel rendelkezem az érdekel milyen lehetőségem van nyugdíjra? Vagy milyen ellátásra vagyok jogosult?
Rózsika101 !
Biztosan mindenki együtt érez veled , amiért beteg gyermekedet ápoltad ! De azért , mert te így 26 évet dolgoztál , ne kelljen másnak 35-40-45 helyett 50 évet dolgoznia !!!! Szerintem mindenkinek elég lenne, ha ledogozná a saját 40 évét ,a pasik is !!!! legalább a fiatalnak is jutna munka !!!
Kedves Fórumozók,
a kérdésem az lenne, ha az idén félévkor elmegyek korhatár előtti ellátásba, de majd még dolgoznék külön szerződéssel, mennyi a törvényesen kereshető összeg? Tudom, hogy egy évben a minimálbér másfélszerese lehet, de hogyan számítják ezt tört évre? Van időarányosítás, vagy megkereshető a teljes összeg?
Köszönöm szépen a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02