Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.01.31. 17:37

betty love
Már az előbb leírtam, mellékelve a törvény elérhetőségét.
18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Az előrehozott öregségi nyugdíjba vonuláshoz még az életkori feltétellel nem rendelkezel.

Szerintem téged is a korengedményes nyugdíj lehetősége téveszt meg. A korengedményes nyugdíj lényege, hogy a munkáltató megállapodást köthet a munkavállalóval, és egy összegben befizeti a Nyugdíjbiztosítónak a befizetni valókat (nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés). Ebbe nem sok munkáltató megy bele, mert sok pénzt kellene fizetnie.

Lentebb már írtam erről, de te az előrehozott nyugdíjra kérdeztél, ezért arra válaszoltam neked az előbbi beírásomban.

Üdvözlettel Veci

Katee07 # 2010.02.03. 12:51

Tisztelt Szerkeztőség!

Előrehozott, csökkentett összegű öregségi nyugdíjjal kapcsolatban lenne egy kérdésem.

Ha valaki a feltételeknek megfelel és igényli ezt (2015-ben), akkor az öregségi nyugdíjkorhatár előtt meg lehet-e saját kérésre szüntetni, vagy más indokból?

Azt tudom, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkának van egy kereseti korlátja és ha valaki azt túllépi akkor az előrehozott nyugdíját szüneteltetik.
Kérdésem még, hogy ez a szüneteltetés befolyásolja-e előrehozott csökkentett összegű öregségi nyugdíjnál a csökkentés összegét.

Katee07 # 2010.02.03. 13:04

Kedves Veci!

Előrehozott csökkentett összegű öregségi nyugdíjjal kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Ha valaki a feltételeknek megfelelve (2015.-ben) igényli és megkapja az előrehozott csökkentett összegű öregségi nyugdíjat, akkor azt az öregségi nyugdíjkorhatár előtt még megszüntetheti-e saját kérésre, vagy valamilyen más indokból?

Illetve, azt tudom, hogy aki az előrehozott nyugdíj melletti munkával túllépi kereseti korlátot, akkor annak a nyugdíját szüneteltetik.
Ez a szüneteltetés változtat-e bármit a korábban megállapított csökkentés mértékén?

TFeriL # 2010.02.03. 14:02

Kedves Veci!
Köszönöm válaszod, már meg is néztem a jelzett törvényt. Kissé elszomorodtam. Még egyszer köszi.

Veci # 2010.02.03. 14:27

Katee07
Nagyon előre szaladtál az időben. Ha valakinek már egyszer megállapították a nyugdíját, azt nem tudom, hogy újra számolnák, ha megszakítja a nyugdíjat. De addig még két választás lesz, ki tudná ezt megmondani. Ha úgy gondolod, hogy a nyugdíj melletti munkavégzés keresetkorlátja aggaszt, hát egyet tudok javasolni, hogy dolgozz az öregségi nyugdíjkorhatárig, akkor nem lesz csökkentett. Beszélj a Nyugdíjbiztosítóval.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.02.04. 08:25

digiteye
Sajnos a vállalkozási témához EVA kérdésben nem vagyok járatos.

Üdvözlettel Veci

apulánya # 2010.02.07. 05:16

Kedves Fórumozók!
Köszönöm az előző válaszokat, most lenne egy újabb kérdésem: A végkielégítés ideje az hogyan számít be a megállapításra kerülő nyugdíjba? Apulánya

sibe # 2010.02.07. 14:01

sibe 01.28.válaszodban egyértelmüen leirtad,hogy részemre jár a 40 éves jubileumi jutalom, de a munkáltatom azt mondja, hogy mivel előrehozott őregségi nyugdijba szeretnék menni/41éves munkaviszonyom lesz/,nekem kell a felmentésemet kérni, igy az adott időpontban nem minősülök nyugdijasnak és csak 39 év közalkalmazotti jogviszonyom lesz.

Veci # 2010.02.07. 16:29

Apulánya!
Van egy napi minimum, amit elszámolnak 2009-ben 20500 Ft/ nap körül volt. Aki év elején megy nyugdíjba, az csak minimális beszámítással kalkuláljon (saját példám)

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.02.07. 16:49

Kedves Sibe!
Ha te a Kjt. 30.§ (1) e) pontra hivatkozva kéred a felmentést írásban, akkor a 37/B § (3) szerint már nyugdíjasnak minősülsz.
Kjt.:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
30. § (1) „A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy

d) előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy

1. szolgálati nyugdíjban, vagy
  2. korengedményes nyugdíjban, vagy
  3. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  4. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.

(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.

(4) A közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.„

78. § (1) ”A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

1. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

Tehát részére a 39 év közalkalmazotti jutalmat ki kell fizetni.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

sibe # 2010.02.07. 18:26

sibe Köszönöm a gyors és kimeritő választ. Reméllem sikeresen tudom intézni ügyeimet és nem mindegy ez az összeg, mert tudomásom szerint ez is beszámit a nyugdij összegének kiszámitásába.További jó munkát kivánok.

Lyonee # 2010.02.07. 19:05

Azért azt hozzátenném, hogy ez csak egy lehetőség, ma már ritka, hogy a nyugdíjba készülő közalkalmazottat kérésére felmentsék. A munkáltatónak nincs ilyen kötelezettsége.

ilivera # 2010.02.11. 20:48

Ahogy olvasom itt mások kérdéseit, felmerült bennem egy kérdés: Jubileumi jutalom jár-e ,ha 2011.ápr.1-én előnyugdíjba megyek,s csak 37,5 év a közalkalmazotti jogviszony, mivel 1973-ban kezdtem tanítani. A 40 évem meglesz 2010.szept.1-én, mert a főiskola beszámít. Valahol azt olvastam, hogy ilyen esetben is jár a 40 éves jubileumi jutalom. Jól gondolom? Vagy mi a helyzet ilyen esetben? A válaszotokat előre is köszönöm szépen! - ilivera -

Veci # 2010.02.11. 23:23

ilivera
Szerintem nem jól tudod, hogy a főiskolai idő beleszámít a jubileumi jutalomba. Ha te nyugdíjba mégy és a felmentésed a 30.§ (1) e. pontra hivatkozással kérted, akkor a 37,5 év közalkalmazotti jogviszonyra megkaphatod a 40 éves jubileumi jutalmat.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.02.12. 17:46

A jubileumi jutalommal a közszolgálatban teljesített hosszú szolgálatot jutalmazzák.

ilivera # 2010.02.13. 11:47

Kedves Veci!
Miért írtad feltételes módban, hogy megkaphatom a jubileumi jutalmat?? Mitől függ?? Úgy adtam be a nyugdíjkérelmemet, ahogy itt írtad, arra a paragrafusra hivatkozva.

• ilivera-
Lyonee # 2010.02.13. 11:50

ilivera!
Olvasd el 2010.02.07. 20:05 -kor tett hozzászólásomat.

smargo # 2010.02.13. 16:19

Tisztelt Szerkesztőség!

1952. január 15-én született nő vagyok, köztisztviselőként dolgozom, 42 év munkaviszonnyal rendelkezem, 2011. január 16-ával szeretnék előrehozott öregségi nyugdíjba menni. A jelenlegi nettó bérem havi 120.000,- Ft. Azt szeretném megkérdezni, meg tudják-e hozzávetőlegesen mondani, mennyi járandóságra számíthatok az előrehozott öregségi nyugdíbavonulás során.

Válaszukat előre is köszönöm.

El?rehozott öregségi nyugdíj

plajos # 2010.02.14. 16:05

smardo!
Itt magad is kiszámolhatod:
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx

####
Lajos

Pösti # 2010.02.14. 16:33

Tisztelt Szerkesztőség, Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne:
Édesapám 1952.05.11-én születtet, ha a szakiskola és a katonaság is beleszámít a szolgálati időbe (remélem ezt jól tudom), akkor 1966.09 óta van folytonos munkaviszonya, azaz közel 44év.
Idén lehetőség szerint szeretne korengedményes nyugdíjba menni.
-ehhez kell a munkáltató hozzájárulása is? ( ha jól értem, akkor ő fizeti egy ideig?)
-csökkentett nyugdíjat fog kapni, vagy a 40 év miatt teljeset?

Előre is köszönöm válaszukat, és elnézést, ha már volt hasonló kérdés.

rózsika551 # 2010.02.14. 20:04

1954.05.26.-án születtem 2010 juliusában 37 év szolgálati évvel rendelkezem.Az volna a kérdésem elmehetek-e korengedményes nyugdijba, mert ugyértelmeztem egy ujságban leirtakból, hogy elmehetnék.Továbbá még az volna a kérdésem, hogy ebből a 37 év szolgálati időből 12 évet ápolási dijjon voltam, erre az időszakra milyen kereset után számolják a nyugdijjat mire számithatok, válaszát előre is köszönöm

rózsika551 # 2010.02.15. 05:05

1954-ben születtem, idén 37 év szolgálati évem van,legelöbb mikor tudnék korengedményes , vagy egyébb nyugdijba vonulni, mert a sajtóban megjelent egy cikk,és Én ugy értelmeztem, hogy 37-év szolgálati évvel el lehet menni nyugdijba.Továbbá az volna a kérdésem, hogy ebből a 37 év szolgálati évből 12 évet ápolási dijban töltöttem,erre az időre hogyan számolják a nyugdijjat , mire számithatok jelenleg közalkalmazottként dolgozom, bttó fiztésem 124.000Ft.Válaszát előre is köszönöm

rózsika551 # 2010.02.15. 05:48

Kedves Szakértő.1954.05 -ban született nő vagyok,májusban leszek 56 éves.37 év szolgálati évem van.Jelenleg közalkalmazott vagyok .12 évet voltam ápoláai dijjon, erre az időszakra hogyan számitják a nyugdijjat.Továbbá a kérdésem az, hogy mikor mehetek legkorábban nyugdijba/korengedményes, előrehozott öregségi/Válaszát előre is köszönöm

Kedves Szakértő.1954.05 -ban született nő vagyok,májusban leszek 56 éves.37 év szolgálati évem van.Jelenleg közalkalmazott vagyok .12 évet voltam ápoláai dijjon, erre az időszakra hogyan számitják a nyugdijjat.Továbbá a kérdésem az, hogy mikor mehetek legkorábban nyugdijba/korengedményes, előrehozott öregségi/Válaszát előre is köszönöm