Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.08.03. 08:00

basy

Épp a fenntartásomat akartam azzal kifejezni, amikor azt írtam, hogy várjuk ki a végét a "hamar" törvénykezésnek. A nyugdíjasok helyzetétől a pálinkafőzés adómentessége fontosabb volt. Pitysókásan nem jut eszébe a nyugdíjon rágódni a párlatkészítőnek /de szép nevet adtak a piának:(/
Porhintésnek érzem a dolgot. Mert kérem, ha annyi nő elmenne egyszerre nyugdíjba, ahányan elérték a 40 évet, akkor mint mondta Iván úr a munkalehetőség fennállása mellett, kérdezem akkor lesz az állástalanoknak munkája? Hát én mindenképpen (ha mégis lenne ebből valami) kikötném a törvénymódosításkor, hogy aki 40 éves szolgálattal megy nyugdíjba, az utána ne vállalhasson munkát (két bőrt lehúzni!!). Aki megfáradt és azért menne nyugdíjba, az örül hogy ő legalább nyugdíjas lehet és élhet a családjának (tapasztalat).
Itt megint jöhet számomra a megkövezés.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.03. 08:37

Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.08.03. 08:43

Én biztos nem foglak megkövezni :))

A költségvetési hiány és a nyugdíj "zsebpénz" jellegű funkciója mellett az is gond, hogy míg régen a nagyszülő hagyományosan besegített a kisgyermeket nevelő családjának, vigyázott az unokákra betegség, nyári szünet idején (én is nagyon élveztem...), addig ma az a szomorú helyzet, hogy a nagyi sosem ér rá, mert dolgozik... Így kénytelen az anyuka/apuka otthon maradni, vagy százfelé szakadni, és így az állását is kockáztatja.
És amíg a szülő táppénzen van, addig az állam fizeti a járulékait, ez is jelentős hiányt eredményezhet a állam kasszájában! A társadalomra gyakorolt hatás pedig vitathatatlan.

Veci # 2010.08.03. 08:45

Húúúú!
Mennyi nyugdíjat kapnak a magyar celebek? Itt a lista!
http://penzcentrum.hu/…_itt_a_lista
Kérem tetszettek volna tőbb nyugdíjjárulékot befizetni, pedig szerintem lett volna miből. Mi már csak a levonás utáni bércédulát kaptuk kézhez.
Ha lesz időm, majd sajnálom őket. Inkább azokért a minimálbéren foglalkoztatott sok aktívkorúért aggódnék, akiket jó esetben minimálbéren 8 órában bejelentették, kiegészítés zsebből (kénytelen, ha meg akar élni). Hányan vannak olyanok, akiket még 8 órában sem jelentettek be. Az Ő nyugdíjukért aggódok, nem a celebek nyugdíjáért.

Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.08.03. 09:10

Az egykor ünnepelt dívának már többen javasolták, hogy adjon túl a százmilliókat érő budai luxusvilláján, de az otthonához már hosszú évtizedek óta ragaszkodik.

No komment...

nandy # 2010.08.03. 09:12

A 47 éves Gesztesi Károly hogy lehet nyugdíjas???

Ááá, gusztustalan az egész. Egy régebbi riportban a Koncz Gábor panaszkodott, hogy a nyugdíjából nem futja lótartásra....

Bár ez lenne minden magyar nyugdíjas legfőbb gondja!

nandy # 2010.08.03. 09:16

A Bergendy pedig a '90-es évek elején még csak 51-53 éves volt...

Veci # 2010.08.03. 09:36

A művészeknek 25 év szolg. idő után el lehet menni nyugdíjba. Hát ha ezt tudta, miért nem fizettek több járulékot. Most ne nyafogjanak. Egyék meg amit főztek.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.08.03. 09:48

Remélem, hogy ezt is hamarosan megszüntetik...

Veci # 2010.08.03. 10:02

Remélem a fegyveresek és egyéb területeken dolgozókét is felülvizsgálják.
Szerintem nem mer hozzányúlni senki.

Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.08.03. 10:51

Pedig jó lenne... tényleg csak azok mehessenek előbb nyugdíjba, akiknél indokolt... pl. a tűzoltóknál maximálisan megértem... egy irodai "nyomozónál" már nem annyira.

nyugi # 2010.08.03. 12:44

Osztom az előttem "szólók"véleményét.Rengeteg igazságtalanság,fonákság van a nyugdíjrendszerben.Vajon mivel indokolják a nagyérdemű művészek ilyen korai nyugdíjazását? Ez vicc. Ők általában azt mondják,hogy azt csinálhatnak amit szeretnek,a munkájuk a hobbijuk és még fizetnek is érte.Egy szalag mellet,vagy nehéz,piszkos fizikai munkát végzőtől még nem hallottam ezt.Szerintem nagyon nem mindegy,hogy ki milyen feltételek és körűlmények között végzi a munkáját.Sajnos nem mindenkinek adatott meg,hogy azt csinálja amit szeret.És mégis a művészek valahogy kiváltságosak és nem is szégyellik még el is mondani.Miért hergelik a többieket? Persze,hogy a törvények a hibásak,mert azt mondják,miért ne használná ki amit lehet?

Más:Szerintem érdekesebb lenne a dolog,ha úgy szólna a népszavazás szövege,hogy aki 40 évet gyakorlatilag munkával szerzett,azaz dolgozott és nem egyéb módon szerezte az idejét.

Veci # 2010.08.04. 16:55

40 év munka után nyugdíjaznák a nőket
http://atv.hu/…_ivan_laszlo?…

Üdvözlettel Veci

tuci2 # 2010.08.04. 20:35

Tisztelt fórumozók!
Valóban nagyon szépnek tűnik a 40 év munka után a nyugdíj, de azért egy-két kérdésem volna ezzel kapcsolatban.
pl.:- a munkanélküli időszakot (regisztrált)beszámítják-e,

• eü.-ben dolgozókat miért nem érinti a kedvező szolgálati idő számítása mint a művészeket,
  • a gyerekek után hány év kedvezmény számolható.
  • eü.szakiskolában végeztem, ez beszámít-e.

Köszönet a válaszért.

nandy # 2010.08.05. 07:32

Sehol nincs még a törvény, tervezetet sem láttunk, így kár találgatni.

Veci # 2010.08.05. 09:12

tuci2
Hát ez a bejelentés a 40 év szolgálati idő/nyugdíj arra mindenképpen jó (lehet ez is választási fogás), hogy az érintetteket felkavarja. Még számításokat sem nagyon végeztek, egyeztetések sincsenek az érdekszervezetekkel. De gondolom, ha ekkora hírverés van, valami csak lesz belőle.
DE a férfiakra nem gondolnak? Néhány kijelentés a nők iránti együttérzésről egy kicsit megborzongtat.
KÉRDÉSEIDRE a ma még hatályos tv. szerint:

• gyerekek utáni kedvezmény 2009-től nincs, csak az 1951-ig született nőknél volt utoljára, ha hiányzott a szolgálati időhöz
  • egészségügyben a radiológusok, röntgeneseknek van korkedvezmény
  • ha szakmunkás voltál, a szakképzési idő is beszámít
  • munkanélküli ellátás, gyes/gyed, ápolási díj beszámít a szolgálati időbe

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.08.05. 10:07

Miért nem lenne jó, ha negyven évnyi munka után nyugdíjba lehetne menni?
http://inforadio.hu/…d/hir-370680

Üdvözlettel Veci

boszi&boszi # 2010.08.05. 11:36

Szeretnék érdeklődni, ha lehet, január 1-én el mennék 40,5 év szolgálati idővel nyugdíjba.
Munkaviszony mellett egyéni vállalkozó vagyok. Munkaviszonyom természetesen megszünne. Kérdésem, hogy az egyéni vállalkozásomat meg kell szüntetnem, vagy elég szüneteltetnem? Ez igazából az EVA miatt érdekel, mivel ha meg kell szüntetnem, és újra indítanom, akkor nyilván újra csak két év után választható az EVA, mint adózási forma! /ha lesz még akkor ez az adózási mód!/

Veci # 2010.08.05. 12:36

boszi&boszi
Kérdezem, hogy te a jelenleg hatályos törvény szerint tudnál előrehozott nyugdíjba menni? Vagy már a bejelentett tervet veszed figyelembe? Megvárnám a végét a törvénykezésnek, mielőtt még beadnám a nyugdíj iránti igényemet.
A kiegészítő vállalkozói tevékenység és a nyugdíj összefüggéséhez nem értek. Lényeg, a jogviszony (munkaviszony) megszűnését követően lehet kérni a nyugdíj megállapítását az előírt szolgálati idő megléte esetén.
Szerintem hívd fel a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatát és ott pontos választ adnak a kérdésedre. Személyes véleményem szerint elég lenne szüneteltetni, de hátha valaki a fórumozók közül tudna segíteni ebben a kérdésben.
Szerintem még bármely törvény változhat akadály nélkül akár még az idén.

Üdvözlettel Veci

boszi&boszi # 2010.08.06. 08:22

Veci!
Köszönöm a választ, várok mindenképpen a törvény megjelenésére!
Üdv. boszi&boszi

nandy # 2010.08.06. 12:57

A jelenlegi szabályozás alapján nem kell megszüntetni, vagy szüneteltetni az egyéni vállalkozói tevékenységet.

iskolás # 2010.08.06. 15:32

Nandy!
Tudsz jogszabályt linkelni? Ez engem is érdekel - mármint az egyéni vállalkozást szüneteltetni kell/nem kell a nyugdíjba menetel előtt.

nyugi # 2010.08.06. 20:18

iskolás
A K02-es nyomtatványt most töltöttem le,és a harmadik oldalon le van írva,hogy az egyéni és társas vállalkozást nem kell megszüntetni,mert a nyugdíjazással átalakul kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozói jogviszonnyá.
Üdv.nyugi

agica20 # 2010.08.10. 10:52

Szia Veci!

A sógorom 1951-ben született ffi és idén meglesz a 40 éves munkaviszonya.
Mikor mehet el előrehozott öregségi nyugdijba?
Lesz-e neki csökkentése és mennyi ?

Kérlek nagyon röviden válaszolj!

..............................................

A férjem ügyében korábban már részleteztem kértünk a nyufig-tól állásfoglallást és képzeld,egy értelmes szót sem irtak.Bemásolták a rendelet egy részét és mellékeltek egy nyomtatványt,hogy ha akarjuk töltsük ki és adjuk be. Röhej !
...................................................
KÖsz a választ!

nandy # 2010.08.10. 11:34

Előrehozott nyugdíjra 60 évesen lesz jogosult. A csökkentés mértéke:

• ha több, mint egy évvel az öregségi nyugdíjra való jogosultság előtt kéri, akkor havi 0,03% + 0,04%
  • ha kevesebb, mint egy évvel előtte kéri, akkor havi 0,03%