GYED,GYES, táppénz

nika33 # 2009.02.04. 22:01

Tisztelt Szakértő!
Gyeden vagyok a 15hónapos kisfiammal,aki 2007.10.30.-án született.Szeretnénk 2.babát,a kérdés csak az mikor szülessen,hogy továbbra is ilyen jó gyedet kapjak,mint most(78000ft)?Ha a gyes alatt szülök,akkor mennyi gyed jár?és igénybe tudom venni az anyasági segélyt újra?

Néni # 2009.02.04. 20:43

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni,hogy a 180 napba (amit célszerű lenne munkával tölteni mielőtt bevállaljuk a 2.babát)
beleszámít a szabadság,illetve hogy csak a munkanapok számítanak,vagy a naptáriak?
Anyagilag úgy járunk a legjobban ha GYED után visszamegyek erre a 180 napra,mielőtt megszületik a második kicsi?

Néni

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.04. 14:04

Igen.

csaga # 2009.02.04. 13:56

Tisztel szakértő.

Az lenne a kérdésem, ha a TGYÁS elő napján munkaviszonyba vagyok akkor passzív jogon jár a GYED is (ha jól tudom),
akkor is igaz-e ha az a felmondási időm lejárta előtti utolsó nap???

benevar # 2009.02.04. 13:24

T. Echo!

Még valami:

Biztosított a munkaviszonyban álló és az álláskeresési ellátásban részesülő személy is.

A passzív táppénzben részesülő NEM biztosított.

benevar # 2009.02.04. 13:21

T. Echo!

Tgyás jogosultság feltételei:

Első feltétel:

• szülést megelőző 2 éven belül 180 nap biztosítási idő,

Második feltétel:

• a szülés a biztosítás időtartama alatt, vagy
  • a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül,illetve
  • a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl, táppénz, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt,vagy
  • a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül következik be.

Ha a Tgyásban részesülő biztosítási jogviszonya megszűnik, jogosult Gyedre, feltéve, hogy a Tgyás jogosultsága a BIZOTSÍTÁSI jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően 2 éven belül legalább 180 napon át biztosított volt.

Kétlem, hogy egy decemberben kezdődött felszámolási eljárás a szülésig befejeződne. Kezdő időpontja után 40 nap a tevékenység lezáró mérleg készítésének határideje, ill. a határidőn belüli hitelezői igények benyújtásának ideje. 1 évig a határidőn túli hitelezői igények benyújthatók. A kezdő időponthoz számítva 1 éven belül az APEH ellenőrzést folytat le. Nem is beszélve, a vagyon értékesítésre pályázatot kell kiírni, annak is van néhány hetes átfutási ideje és nem is biztos, hogy az első kiírás eredménnyel zárul. Előtte vagyonértékelés.
A terhesség alatt, az otthoni gyermekgondozás ideje alatt a munkáltatói rendes felmondás nem alkalmazható jogszerűen.
Ha a Gyes lejárata előtt befejeződik a felszámolási eljárás, a munkaviszony megszűnik. A munkavállalót a felmentési időre járó átlagkereset, végkielégítés, szabadság megváltás megilleti.
Célszerű a felszámolóbiztostól telefonon, személyesen tájékozódni.

Echo # 2009.02.04. 12:05

Tisztelt tanácsadó!

Mit tehetek hogy jogosult legyek majd tgyás,gyed,gyes folymatosságára? Kérem segítsenek ha tudnak elkavarodtam a jogi útvesztőbe.A Teve utcába csak általános esetekre tudtak válaszolni,úgy látszik ez nem teljesen az.

Veszélyeztetett terhes vagyok, a várható szülési időpontom 2009.május közepe. A cég ahol dolgoztam jogutód nélkül megszűnik,jelenleg felszámolás alatt van.
180 napom megvan,a szerződés határozatlan idejű,így amíg a cég felszámolás alatt van kapom a táppénzt.
Felszámolás várhatóan rövid időn belül befejeződik.(2008.dec. közepén kezdődött a felszámolás a munkáltató szerint 1-3 hó az átfutás)
Mit tehetek a köztes időszakban szülésig?
Ha a cég nem értesít a felszámolás napjáról,a háziorvos rendszerében ez megjelenik-e?
A,verzió
Úgy tudom a felszámolás után 45 napig még kaphatok ún.passzív táppénzt.+28 nappal szülés előtt már igényelhetem a TGYÁS-t.Ez a kettő összeadódhat 73 nappal szülés előtt már védve vagyok?
B,verzió
A szülés időpontja elég messze van...Passzív táppénz lejártát követően,
Veszélyeztetett terhesként igénybe veszem a munkanélküli járadékot.Megszakad a folyamatosság nem?
Tudom jó megoldás lenne,de elhelyezkedni nem tudok.
A bejelentett személyi bérem bruttó 80.000 Ft volt.
Mivel ha jól értem utolsó 6 hónapból számítják a Tgyást és a gyedet,lehet hogy egyszerűbb beletörődnöm az alanyi jogon járó GYES-be és nem idegeskedni a volt munkahely mikor számolódik fel végleg?Mire számíthatok anyagilag?
Az előző évi bent maradt szabit meddig köteles kifizetni ez esetben a munkáltató?
Válaszukat előre is köszönöm!

nagyg # 2009.02.04. 09:57

Tisztelt Szakértő!

Tudom ez a GYES-es, téma már nagyon sokszor felmerült mégis a saját esetemet szeretném leírni.
2009. július 5-én jár le a GYES-em, mivel kislányom betölti a 3 évet. 2006.07.05-én született. Vele megkaptam TGYÁS-t, GYED-t.
Jelenleg második kisbabámat várom. A szülés várható ideje: 2009.06.27.
Következő lenne a helyzet.
Munkahelyem azt javasolta, hogy április, május hónapban vegyem ki a 3 év alatt felgyülemlett szabijaimat, ami kb. 41 nap. Ez kb. május 31-ig tart ki az én számításaim szerint. A június hónapra pedig a gyermek születéséig táppénzt javasoltak.
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor jár-e TGYÁS és hogy ilyenkor milyen jövedelmet fognak alapul venni. Az utolsó bérpapírom szerint a besorolási bérem 129.000,-! Jó-e ez a megoldás így vagy van-e más lehetőség. én még arra gondoltam, hogy táppénz helyett június hónapba már TGYÁS-ra mennék ha lehetséges, de nem tudom, hogy hány nappal a szülés előtt lehet igénybe venni (persze ha igénybe vehetem) és mi van olyankor, ha a szülés tolódik pár napot, esetleg egy hetet, mivel első gyermekem is később született egy héttel. válaszát előre is köszönöm! N.G.

s.e.122 # 2009.02.03. 22:01

Kedves Szakértő!

Szeretném megkérdezni változott-e a gyeddel, táppénzzel kapcsolatban vmilyen jogszabály mostanában? 2008 májusában született meg a kisfiam, letelt a TGYÁS októberben,aztán kivettem a szabimat, most januártól Gyeden vagyok a picurral. Szeretnénk a testvérkét a közeljövőben bevállalni, így kb. másfél év lenne köztük, ha a természet sem szól közbe. A kérdésem a következő lenne, ha lemondok a gyedről, és visszamegyek dolgozni, vagyis a terhességet táppénzen tölteném a hivatásos jogviszonyomnak köszönhetően, (persze, ha van rá lehetőségem a tv szerint??), akkor a következő tgyás-t, gyedet miből számolják majd?? Illetve hogy járok a legjobban anyagilag, tudnál ebben segíteni, mert csak nagy káosz van a fejemben ezzel kapcsolatban. Köszönettel.
Eszter.S

csaga # 2009.02.03. 20:37

Kedve Zsanca.

Ha lemondod 20.-án a gyest és 21-én mégy TGYÁSra akkor védetséged van, nem mondhatnak fel védett vagy. Arra vigyázz, hogy ne legyen a kettő közt egy nap lyuk sem!!! Miven nem dolgoztál 2008-ban 180naptári napot ezért lesz a számítás alapja a jelenlegi besbéred.

csaga # 2009.02.03. 20:32

Kedves Néni.

Ha jól értem nem akarsz 180 napot dolgozni és hosszabb ideig volnál táppénzen.
ami azt jelenti, hogy van kereseted a szabi meg a tp.
A táppénzed alapja a besbéred 70% a gyeded meg majd a tpből számolják igy a tp 70% lesz. ami kb a besbéred fele lesz.
40000 Ft gyed az kb a minimálbér után jár.
A simám gyesről mégy TGYÁsra akkor a szerződés szerinti béred 70% kapod.

Néni # 2009.02.03. 20:20

Kedves Csaga!

Egy ismerősöm (szintén közalkalmazott) a GYES ideje alatt szült és jelenleg GYED-ként kb. 40 000 Ft-ot kap. Ezt szeretném elkerülni azzal, hogy kivenném a felgyűlt szabadságaimat, majd táppénzre mennék.
Szerinted mi lenne a 2. gyermekem születése után kapott GYED alapja, ha GYES-ről megyek szülni?

A fentiek fényében nem teljesen értem a korábbi válaszodat! Kérlek fejtsd ki jobban!

Előre is köszönöm a válaszodat!
Néni

zsanca # 2009.02.03. 20:02

Csaga!

Köszönöm szépen a válaszodat!
Szóval akkor orvoshoz kell mennem és szülési szabira ír ki.
Még egy kérdés:Mi alapján számolják ki,hogy mennyi TGYÁS-ra vagyok jogosult,ha már folyamatosan vagyok itthon a 2. gyermekemmel?Így a 3.-ra mennyit kapok,mert nem értem ezt a 180 biztosított dolgot,hisz mivel itthon vagyok évek óta TGYÁS,gyed,gyes,aztán megint TGYÁS,gyed,gyesen.Szóval gondolom így nincs biztosításom.Vagy az épp aktuális besorolási béremmel fognak számolni?
Ha lemondok a gyesről és az orvos kiír szülési szabira,akkor ez alatt felmondhatnak?

csaga # 2009.02.03. 19:50

Kedves Krisz 73.

Mennyi szabid van bent???
Tgyásra mehetsz szülés előtt 28 nappal tehát Április 1-vel. A köztes időt meg ki kellene húzni a szabiddal (kb32 nap). Táppénzre ne menj, ha nem muszáj.
A bérednek változnia kellet a minimálbér 2009-ben 71500Ft

csaga # 2009.02.03. 19:45

Kedves Jucus 14.

2009-ben a táppénz alapod a 2008 éves jövedelmed lesz, ha megvan a 180 nap. Tehát, ha szeptember óta vagy táppénzen és előtte nem voltál sehol 2008-ban (fizetés nélküli szabi, vagy hosszabb táppénz) akkor jól tudod.

csaga # 2009.02.03. 19:41

Kedves Néni.

Természetesen kiveheted a szabid, ha akarod,de minek???
Tgyásra és GYEDre jogosult vagy mert munkaviszonyban vagy, csak nem az utolsó éved átlegkeresete lesz az alapja a számításnak, hanem a jelenlegi szerződés szerinti besorolási béred.
Szerintem véletlenül se menj táppénzre, ha nem muszáj, mert a táppénzed lesz a TGYÁS alapja.
Ami azt jelenti, hogy a besbéred 70% (táppénz) és annak a 70% lesz a TGYÁS.
Ha nem lesz meg a baba 2010 áprilisig akkor még jól jöhet a szabid, és a szülés előtt 28 nappal már elmehetsz TGYÁSra.

csaga # 2009.02.03. 19:32

Kedves Zsanca.

Nyugodtan menj el a picivel TGYÁSra, csak ne felejtsd el lemondani a gyest a középsőre.
A munkáltatónak szinte mindegy, hogy mit fizet.
A háziorvosod tud kiírni szülési szabira.
A kiskönyved nem kell hozzá.

csaga # 2009.02.03. 19:28

Kedves VIOLA 81.

Szerintem nem jogos az igényed.
A munkáltató a belső szabályzatra fog hivatkozni.
Pontosan mi van a munkaszerződésedben???

csaga # 2009.02.03. 19:25

Tisztel szakértő.

Az lenne a kérdésem, ha a TGYÁS elő napján munkaviszonyba vagyok akkor passzív jogon jár a GYED is (ha jól tudom),
akkor is igaz-e ha az a felmondási időm lejárta előtti utolsó nap???

viola81 # 2009.02.03. 18:13

Tisztelt Szakértő!

Egy alapítványi középiskolában pedagógusként dolgozom. Jelenleg, mivel gyermeket várok táppénzen vagyok. A munkáltatóm a 30 napon túli táppénz esetén nem kívánja a béren kívüli juttatást számomra megadni. A döntését az intézmény cafeteria szabályzatával indokolja, amely valóban kiköti hogy a 30napot meghaladó táppénz esetén csoportváltás jön létre. "Csoportváltás: Ugyanezt a szabályt kell alkalmazni a jogosultság-változás (csoportváltás) esetén is, vagyis amikor a munkavállaló a két választási periódus között bármilyen okból kifolyólag átkerül az egyik cafeteria csoportból egy másikba. Ennek számos oka lehet, így pl.: belépéskor munkaviszony kezdete, próbaidő letöltése, kilépéskor felmondási /felmentési idő kezdete, munkaviszony vége, munkakör-váltás esetén kinevezés, lefokozás, áthelyezés, keresőállomány-változásnál GYÁS, GYES, GYED, 30 napot meghaladó betegszabadság, fizetés nélküli szabadság stb."
De az év elején kötött munkaszerződésemben benne van a béren kívüli juttatás viszont a fenti szabály egyáltalán nem jelenik meg benne.
Kérem írja meg nekem, hogy jogosan tartok-e igényt a betegszabadség idején a béren kívüli juttatásra.
Mielőbbi válaszában bízva, tisztelettel: Viola

zsanca # 2009.02.03. 09:24

Tisztelt Szakértő!

Folyamatosan vagyok itthon már a 2. gyermekemmel.Jelenleg gyesen vagyok.De mielőtt lejár a gyesem megszületik a 3. gyermekem.Március 11-re vagyok kiírva.Szeretném a szülés előtt 28 nappal megigényelni a TGYÁS-t,de a MÁV-os munkaügyes hölgy azt mondta,hogy ne akarjam ezt,csak akkor,ha megszületett a pici.Miért mondta ezt? Mivel ugye gyesről mennék TGYÁS-ra esetleg ha 28 nappal korábban veszem ki akkor kevesebb pénzt kapok,mintha már megszületett volna a baba?Vagy netán a hölgy lusta ezzel foglalkozni?Vagy az a baj,hogy azt már a munkahelyemnek kell fizetnie?Mert,ha ezzel anyagilag rosszabul járok akkor rendben nem igénylem korábban.És ha megigénylem 28 nappal korábban a TGYÁS-t,akkor milyen igazolás kell hozzá?Mert hallottam már olyat,hogy a terhesgondozási kiskönyv kell ehhez.Viszont akkor mivel megyek az orvoshoz?És ha előbb megszülök,és nincs visszadava a kiskönyvem?

Előre is köszönöm válaszát!

Néni # 2009.02.02. 21:34

Tisztel Szakértő!
2006.szeptembertől táppénzen voltam gyermekem születéséig,2007 áprilisig.Jelenleg GYED-en vagyok vele ez év áprilisig.(fizetés nélküli szabin,mint közalkalmazott)Szeretnénk még egy babát,ezért úgy terveztük hogy vissza megyek dolgozni,előbb kiveszem a szabimat (ami nem tudom mennyi?)ez idő alatt ha összejön,terhes leszek és szabiról egyenesen táppénzre megyek.Kérdésem:jár-e újra GYÁS, GYED,GYES illetve ha "így megyek vissza" és megigénylem a gyest az jár-e a táppénz ideje alatt is?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel:Néni

Jucus14 # 2009.02.02. 19:04

Tisztelt Szakértő.

A következő kérdésem lenne. 6 éves munkaviszonyom van, és 2008 szeptemberében táppénzre kerültem mert lombik beavatkozáson vettem rész. Azóta is táppénzen vagyok 16 hetes terhes.
Azt szeretném kérdezni, hogy mi alapján kell a fizetésemet kiszámolni. Az alapbérem (103,800 bruttó) 70%-át kell kapnom?
Találtam egy cikket az interneten amit Én lehet hogy rosszul értelmeztem.
„A táppénz kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári évben van 180 napi jövedelem: a táppénz összegét a táppénz jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem alapján kell megállapítani.“ -ez alapján magasabb lenne a táppénzem.
Válaszát előre is köszönöm szépen.

Horváth Judit.

Krisz73 # 2009.02.02. 18:23

Tisztelt Szakértő!
Gyermekem febr. 14.-én tölti be a 2 évet.
A tesót ápr. 28.-ra várjuk.Folyamatos munkaviszonyom van 4 éve, bérem br.68 500 ft volt, tudtommal ez nem változott.
Azután érdeklődök, hogy mire vagyok jogosult a köztes időben (táppénz,szabadság,gyes,tgyás), illetve milyen sorrenben kellene igénybe vennem, hogy jól (jobban) járjak anyagilag.
Köszönettel: Kriszti

Timcsa # 2009.02.02. 17:08

Nandy!

Felmondási védelem nemcsak a gyermek 3 éves koráig jár a GYES alatt, hanem a szülőnek engedélyezett fizetett nélküli szabadság idejére, gyermeke otthoni ápolása, gondozása céljából, amely az Mt. 138(5)bek szerint akár a 12. életév betöltéséig is járhat.

Nézz utána!!!