GYED,GYES, táppénz

sortie # 2020.03.04. 06:53

Inezke1996 2020.03.04. 07:10
Sziasztok!
Egyetem után (júniusban) rögtön szeretnék elkezdeni dolgozni és a vőlegényemmel szeretnék szeptemberben belevágni a babaprogramba. Viszont felmerült a kérdés, hogy kb. 7 hónapos munkaviszony után kapnék-e rendesen GYES/GYED/és CSED-et.
Előre is köszönöm a választ!

Szia!

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

Ebtv. 40. § (2) A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

1. köznevelési intézmény, a szakképző intézmény vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot.

Ebtv 42/A §. (4) A gyermekgondozási díjra történő jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

1. a köznevelési intézmény, a szakképző intézmény vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 napot.

Fentiekből következik, hogy 7 hónap munkaviszony és 6 hónap hallgatói jogviszony alapján, (ami összesen 13 hónap, azaz több, mint 365 nap) alapján jogosult lehetsz mind csed, mind gyed ellátásokra.

A GYES pedig állampolgári jogon jár, ahhoz nem szükséges munkaviszony/biztosítási jogviszony, azaz előzetes járulékfizetés.

Inezke1996 # 2020.03.04. 06:10

Sziasztok!

Egyetem után (júniusban) rögtön szereték elkezdeni dolgozni és a vőlegényemmel szeretnék szeptemberben belevágni a babaprogramba. Viszont felmerült a kérdés, hogy kb. 7 hónapos munkaviszony után kapnnék-e rendesen GYES/GYED/és CSED-et.
ELőre is köszönöm a választ!

monoszkop # 2020.03.03. 14:24

Somaaniko 2020.02.28. 21:28
Kedves Szakértők!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy első kisfiam után gyest kapok. Dolgozni nem mentem vissza, ismét babát várunk. A munkaltató most kifizet a felgyülemlett szabadságomat, egy hónap táppénz vár még rám, aztán a szülést megelőző hónapban már igénylem a Csedet. A kérdésem a következő. Már csed gyed vagy gyes alatt kirúghatnak? Vagy van valamennyi idő amíg védettséget élvezek? Dolgozni visszamenni nem szeretnék. Illetve abban az elmúlt 2 évben amíg itthon voltam a kisfiammal a munkabérek emelkedtek. Az enyémnek is kellett volna emelkedni?
Köszönöm a válaszukat

T. Kérdező!

Mt. 65. § 3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

1. a várandósság,
  2. a szülési szabadság,
  3. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §) tartama alatt.

Igen, amikor visszament dolgozni (amikor kiadták az eddig felhalmozott szabadságot), akkor a bérét is rendezni kellett és a szabadságos bért már a mostani, megemelt bér alapján kellett az ön részére számfejteni.

59. § A munkáltató a 127–132. §-ban meghatározott távollét megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.

Somaaniko # 2020.02.28. 20:28

Kedves Szakértők!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy első kisfiam után gyest kapok. Dolgozni nem mentem vissza, ismét babát várunk. A munkaltató most kifizet a felgyülemlett szabadságomat, egy hónap táppénz vár még rám, aztán a szülést megelőző hónapban már igénylem a Csedet. A kérdésem a következő. Már csed gyed vagy gyes alatt kirúghatnak? Vagy van valamennyi idő amíg védettséget élvezek? Dolgozni visszamenni nem szeretnék. Illetve abban az elmúlt 2 évben amíg itthon voltam a kisfiammal a munkabérek emelkedtek. Az enyémnek is kellett volna emelkedni?
Köszönöm a válaszukat

Szilva78 # 2020.02.28. 11:01

Kedves Szakértő!

Kisfiam április végén tölti be a 2 éves kort. Utána mennék vissza dolgozni. Csak magán bölcsödébe tudom adni a gyereket, mert teltházas az állami. Ehhez igényelném a Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatását (max 40000ft bölcsődei támogatás), aminek egyik feltétele, hogy még munkába állás előtt kezdjen el járni.(márciusban kezdenénk csak 2nappal, aztán ha elkezdek dolgozni, akkor 3nap menne) Viszont a GYED folyósítása megszűnik ha bölcsibe adom anélkül hogy munkába állnék. Ilyenkor mit lehet tenni, hogy ne maradjak fizetés nélkül, hogy a "folytonosság" megmaradjon?

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel

Jereván # 2020.02.18. 07:16

Angyal0309 2020.02.17. 19:51
Üdvözlöm!
Munkáltatóként a kérdésem a következő lenne!
Zöldség-gyümölcs kereskedésemben a kolléganőm 8 hetes kismama. Munkaszerződése január végén lejárt, előtte pár nappal közölte várandósságát. Annak tudatában hosszabbítotam meg szeptember végéig munkaszerződését, hogy tudom munkáját már csak rövid ideig tudja végezni, ami jelenleg is könnyített. Mivel a munka jellegéből adódóan, /ami álló munka és terheléssel jár/ nem áll módomban más munkakört adni neki, valószínűsíthető a mihamarabbi táppénz...A kérdésem a következő: Mivel egészségi állapota szerint nem veszélyeztetett terhes, kérheti-e a 6-os táppénzkód használatát az orvosától? Így mentesülnék a téppénz harmad fizetése alól.

T. Kérdező!

Röviden: Nem.

Hosszabban:

Kérni bármit lehet, viszont az orvos jogszerűen 6-os betegségi kódot csak akkor alkalmazhat, ha az igénylő nem jogosult csecsemőgondozási díjra.

(Amennyiben az orvos némi paraszolvencia ellenében jogellenesen alkalmazza a 6-os kódot, úgy bizton számíthat egy soron kívüli ellenőrzésre.

Ezzel kapcsolatban az OEP kifizetőhelyi tájékoztató a 139. oldalon ezt tartalmazza:

"A „6”-os számú kódot, csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha a szülő nő terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult, e tényről a kifizetőhely
tájékoztatja a keresőképtelenség elbírálására jogosult orvost."

(Látható, hogy az orvos a 6-os kódot kizárólag a kifizetőhely erre irányuló tájékoztatása alapján alkalmazhatja.)

Angyal0309 # 2020.02.17. 18:51

Üdvözlöm!
Zöldség-gyümölcs kereskedésemben a kolléganőm 8 hetes kismama. Munkaszerződése január végén lejárt, előtte pár nappal közölte várandósságát. Annak tudatában hosszabbítotam meg szeptember végéig munkaszerződését, hogy tudom munkáját már csak rövid ideig tudja végezni, ami jelenleg is könnyített. Mivel a munka jellegéből adódóan, /ami álló munka és terheléssel jár/ nem áll módomban más munkakört adni neki, valószínűsíthető a mihamarabbi táppénz...A kérdésem a következő: Mivel egészségi állapota szerint nem veszélyeztetett terhes, kérheti-e a 6-os táppénzkód használatát az orvosától? Így mentesülnék a téppénz harmad fizetése alól.

Angyal0309 # 2020.02.17. 18:51

Üdvözlöm!

Boogesz # 2020.02.17. 09:24

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg cseden vagyok a picivel itthon, de márciustól már gyedet kapok rá.
Pedagógusként dolgoztam. Most kaptam egy lehetőséget másik iskolában heti 2 óra óraadói állásra.
Lehetséges lenne az, ha a kicsi betölti a 6 hónapot én elmenjek erre a heti 2 órás állásra? A főállásomat hátrányosan érintheti, esetleg elküldhetnek emiatt? Egyáltalán lehetséges lenne ez? Származhat nekem ebből valamilyen hátrányom?
Köszönöm válaszát.

Erika01 # 2020.02.14. 14:23

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e a GYED-re.
2018.12.31-ig volt 8 órás folyamatos munkaviszonyom 4 évig, kisfiam 2019.11.11-én született, így 2 éven belül megvan az 1 év munkaviszonyom. (12 évem van összesen ledolgozva, bár tudom, hogy ez semmit se számít)
Jelenleg GYES-t kapok.

Ha lejár a 168 nap - ami a CSED -  2020.04.26-án, akkor jogosult leszek a GYED-re?
2018.12.31-én voltam utoljára biztosítva.
A munkáltató megszűnt.

Amennyiben nem vagyok jogosult, de munkaviszonyt létesítek most a 168 napon belül, akkor jogosult leszek a GYED-re?
Akkor a munkaviszonynak 2020.04.26-án is feltétlenül meg kell lennie? (Próbaidő alatt bármikor elküldhetnek) Mi erre a szabályozás?

Ekkor is a 2 éven belüli min. 1 év munkaviszonyt a gyermek születésétől számolják? Vagy az igényléstől? (2020.04.26)

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Dödölle1 # 2020.02.03. 09:08

Felkerül a MÁK honlapjára a 2020/1. számú TB kifizetőhelyi tájékoztató, amely húsz oldalon foglalja össze a 2020.01.01-től hatályos változásokat.

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…anyagok.html

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…ekoztato.pdf

LiKriszta # 2020.01.17. 14:05

Az előző kérdéshez hozzátenném, h időközben a jogviszonyom változott a tavalyi évben, valamint magasabb bérezés táblàba estem!

LiKriszta # 2020.01.17. 13:53

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg gyeden vagyok kislányommal, aki június 1-én tölti a 2 évet, vagyis attól a naptól kezdve GYES-t kapok majd utána... azonban, ha időközben ismét állapotos lennék, a második baba után mennyi csed/gyed összegre lehet ebben az estben számítani? A munkaviszonyom állandó ugyanazon a munkahelyen! Mikor “járok jobban”? Ha gyes alatt visszamegyek dolgozni, és rögtön táppénzen leszek, vagy ha vissza sem kérem magam?
Válaszát előre is köszönöm!

Jereván # 2019.11.15. 08:11

””MissPantera 2019.11.15. 08:05
Ha esetleg máshova mennék el dolgozni gyes alatt és nincs kiesett nap a 2 Munkahely között, akkor megjárna a táppénz, gyes, és csed idővel. Az érdekelne, ha 2 munkahelyen lenne összesen 2 évem, akkor megjárna e?

MissPantera 2019.11.15. 08:01
Ne haragudjon, nem Ön végett kérdeznék még meg más hivatalos személyt. Az érdekelne kihez tudnék fordulni, ha a munkáltató megint durván megszívatna mint anno. Pénzben is és sorolhatnám. Tudnék mesélni. Ha a felgyülemlett szabadságomat kikérném és az alatt lennék terhes, miközben gyes alatt vagyok, akkor se lehet gyes és táppénz egyszerre?

MissPantera 2019.11.14. 18:42
Üdvözlöm. Bővebb és pontosabb felvilágosítást könyvelőtől tudnék kérni? Vagy társadalombiztosítónál tudnék? Bocsánat fiatal vagyok még és érdekelnek az ilyen dolgok. Köszönöm válaszát””

• Igen, ha van könyvelője, akkor nála érdeklődhet, de fordulhat a kormányablakhoz, vagy az egészségbiztosító ügyfélszolgálatához is.
  • Ha érdeklik az ilyen dolgok, javaslom Önnek az OKJ-s tb ügyintézői tanfolyamokat.
  • A szabadságait csak akkor kérheti ki, ha a fizetés nélküli szabadságát megszakítja és (jogilag) munkába áll. Igen, ekkor kaphatná a bérét és a gyest, illetve ha keresőképtelenné válik a táppénzt és a GYES-t.
  • Annak sincs akadálya,-betartva az Mt. tájékoztatásra vonatkozó rendelkezéseit- hogy miközben az egyik jogviszonyában fizetés-nélküli szabadságon van másik jogviszonyt létesítsen. Ekkor azonban a táppénz, csed, gyed igényét jogviszonyonként külön-külön kell elbírálni és ha jogosult rá folyósítani. (Erről bővebben egy gyakorló, felkészült tb ügyintéző tudja tájékoztatni.)
  • Végül az is lehetséges, hogy jelen munkáltatójánál megszünteti a jogviszonyát és új jogviszonyt létesít. A táppénzre való jogosultsághoz fontos, hogy a kettő között 30 napnál hosszabb megszakítás ne legyen. Ha a szülés napján biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül van (lesz) 365 biztosításban töltött napja, úgy jogosult lesz csed és gyed ellátásra. (Teljesen mindegy, hogy ezt a 365 napot egy, kettő, három, vagy tíz munkáltatónál szerezte (szerzi) meg.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény
érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

MissPantera # 2019.11.15. 07:05

Ha esetleg máshova mennék el dolgozni gyes alatt és nincs kiesett nap a 2 Munkahely között, akkor megjárna a táppénz, gyes, és csed idővel. Az érdelne, ha 2 munkahelyen lenne összesen 2 évem, akkor megjárna e?

MissPantera # 2019.11.15. 07:01

Ne haragudjon, nem Ön végett kérdeznék még meg más hivatalos személyt. Az érdekelne kihez tudnék fordulni, ha a munkáltató megint durván megszivatna mint annó. Pénzben is és sorolhatnám. Tudnék mesélni. Ha a felgyülemlett szabadságomat kikérném és az alatt lennék terhes, miközben gyes alatt vagyok, akkor se lehet gyes és táppénz egyszere?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.15. 06:17

Ennél bővebbet és pontosabbat?! Minden benne volt, amit kérdeztél.

MissPantera # 2019.11.14. 17:42

Üdvözlöm. Bővebb és pontosabb felvilágosítást könyvelőtől tudnék kérni? Vagy társadalombiztositónál tudnék? Bocsánat fiatal vagyok még és érdekelnek az ilyen dolgok. Köszönöm válaszát

Jereván # 2019.11.14. 07:06

MissPantera 2019.11.13. 20:22
Szép estét. Az első gyermekemmel problémás volt a terhességem, szeretnék másodikat is. (vérnyomás ingadozás, görcsök, ájulás) A kérdésem az lenne, ha a gyermekem 3éve előtt teherbe esnék, akkor megkapnám e a gyest táppénzzel együtt? Köszönöm válaszukat.

Gyes mellett „korlátlanul” lehet dolgozni. Az, aki a fizetés nélküli szabadságát megszakítja és visszamegy a gyes mellett dolgozni kaphatja a gyes-t és a munkabérét.

Amennyiben ez időszak alatt bármilyen okból keresőképtelenné válik, kaphatja a gyes-t és a táppénzt.

A gyes-t és a táppénzt együtt tehát csak akkor kaphatja, ha a fizetés nélküli szabadságát megszakítja és visszamegy a gyes mellett dolgozni, majd ez időszak alatt keresőképtelenné válik.

A fizetésnélküli szabadság megszakítása iránti szándékét azonban előre be kell jelentenie.

Mt. 133. § (2) A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

MissPantera # 2019.11.13. 19:22

Szép estét. Az első gyermekemmel problémás volt a terhességem, szeretnék másodikat is. (vérnyomás ingadozás, görcsök, ájulás) A kérdésem az lenne, ha a gyermekem 3éve elött teherbeesnék, akkor megkapnám e a gyest táppénzzel együtt? Köszönöm válaszukat.

intentio # 2019.10.02. 13:02

tormanoemi 2019.10.02. 14:33
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egy a nővéremet érintő kérdéssel fordulnék Önhöz. Július óta dolgozik egy vendéglátó egységben 2 órára bejentve, majd augusztus végén kiderült, hogy 1 hónapos terhes, ezt jelentette is a főnökének (csupán szóban), aki először megértően állt a dolgokhoz, azonban az utóbbi időben próbálja ellehetetleníteni őt, olyan munkakörülményeket és munkaórát ad a számára amit várandósan nem tud sokáig végezninem titkolt szándéka, hogy a testvérem magától felmondjon. Az lenne a kérdésem, hogy ha orvos megállapítjaa szükségességét, akkor erre a 2 órás bejelntésre is lehet-e táppenzt kapni, valamint ha igrn akkor a táppénz ideje alatt a munkáltató felmondhat-e neki.
Előre is köszönöm válaszát!

T. Kérdező!

• Igen, lehet, de annak az összege (ha csak pl. a garantált minimálbér 2 órára eső részét kapja)viszonylag kevés lesz.
  • Nem, rendes felmondással jogszerűen nem szüntetheti meg a jogviszonyt.

Mt. 65. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.

(2) A felek megállapodása esetén – legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig – a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.

(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

1. a várandósság,

b) a szülési szabadság,

1. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
  2. a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
  3. a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap

tartama alatt.

tormanoemi # 2019.10.02. 12:33

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egy a nővéremet érintő kérdéssel fordulnék Önhöz. Július óta dolgozik egy vendéglátó egységben 2 órára bejentve, majd augusztus végén kiderült, hogy 1 hónapos terhes, ezt jelentette is a főnökének (csupán szóban), aki először megértően állt a dolgokhoz, azonban az utóbbi időben próbálja ellehetetleníteni őt, olyan munkakörülményeket és munkaórát ad a számára amit várandósan nem tud sokáig végezninem titkolt szándéka, hogy a testvérem magától felmondjon. Az lenne a kérdésem, hogy ha orvos megállapítjaa szükségességét, akkor erre a 2 órás bejelntésre is lehet-e táppenzt kapni, valamint ha igrn akkor a táppénz ideje alatt a munkáltató felmondhat-e neki.
Előre is köszönöm válaszát!

Zengőbérci # 2019.10.01. 10:09

Jutka70 2019.09.27. 20:17

Üdv, a volt munkahelyemről a második gyermekemre is megkaptam a gyest gyedet, azt szeretném kérdezni, tervbe van egy harmadik gyermek is. Ő utána is meg kaphatom amit az első kettő gyerekre? Első gyermek 2016. 10. 03. második 2018. 09. 13.

"Üdv!"

Ez, így ponyola megfogalmazás. Mit ért az alatt, hogy volt munkahely?

Ha a jogviszonya fennáll, csak fizetésnélküli szabadságon van, úgy igen, ha azonban a jogviszonya megszűnt, úgy csak GYES-re lesz jogosult.

Jutka70 # 2019.09.27. 18:17

Üdv, a volt munkahelyemről a második gyermekemre is megkaptam a gyest gyedet, azt szeretném kérdezni, tervbe van egy harmadik gyermek is. Ő utána is meg kaphatom amit az első kettő gyerekre? Első gyermek 2016. 10. 03. második 2018. 09. 13.

polly_pudli_potty # 2019.09.26. 21:32

Tisztelt sortie!

Irorszagban eltem, es dolgoztam 7 evig, iden majus ota nem dolgozom, es azota semmilyen ellatast vagy juttatast nem kaptam sehonnan. 2018. junius 30-an szultem, 2018 december kozepeig fizetett szulesi szabadsagon voltam. 2019 majusig fizetetlen szulesi szabadsagon voltam, ezzel veget is ert a kulfoldi munkaviszonyom. Munkanelkuli segelyt sosem kaptam.

Koszonettel