Munkaidő keret


madár2 # 2005.12.21. 16:16

Ko-Zso

A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg, ezek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie. Az általad leirt munkarend szerint igaz hogy a 48 óra meg van, de a két nap nincs meg. Vagy a hétfő, vagy a szombat pihenőnapon végzett munka, és szerintem is 100 %-os bérpótlék jár rá. Ezt nem a munkaidő keret végén, hanem a havi elszámolásnál kell megkapnod.

Mivel a munkaidőd előzetesen be van osztva, a tulmunkáért járó összeg kifizetésével sem kell várni a munkaidő keret végéig. Ugyhogy nem kell hogy "nála kamatozzon" a pénzed. -
  • szerintem ----
the big cat # 2005.12.21. 15:25

Munkaügyes ügyvédhez fordulj, keresgélj a szakszervezetk körül, nekik van általában, és ők értik ezt a témát.

KoZso # 2005.12.21. 12:31

Ha ez igaz, és törvényesen valahol jogorvoslattal is lehet élni, akkor több ezer ember több ezer óraszámát kellene a cégnek kifizetni.

Kihez forduljak segítségért. Eddig ezzel több ügyvédnél is voltunk, de alapvetően a munkaidő keretet sem értik az ügyvédek...:)

várom segítőkész válaszod,

KoZso

the big cat # 2005.12.21. 11:42

Az, hogy meg kell lennia 48 óra egybefüggő pihenőidőnek, semmiképpen sem befolyásolja, hogy a munaknap/pihenőnap különbségtétel naptári napra értendő, arra a napra min a műszak kezdődött.

Ez így pihenőnapon végzett munka, nem is vitás, 100% pótlék jár.

KoZso # 2005.12.21. 07:49

(tudtam, hogy okosabb leszek, ha ide jövők kérdezni)
Sziasztok!

A munkáltató arra hivatkozik a szombati munkavégzést követően (csak a délelőttős műszaknak van szombati munkavégzés) a két pihenőnap, vagy a 48 óra pihenőidőnek kell meglennie. Ha valaki szombaton 06-14.00-ig dolgozik, és a következő héten hétfőn csak 14.00-22.00-ig dolgozik, azaz hétfő 14.00-ig meg van a 48 óra pihenőideje.

Ezeke alapján minden héten meg van a 48 óra pihenőideje a délelőttős műszaknak. Akkor most mi van?
Ez egy kiskapu? A munkáltatónak ezek alapján egyenlően kell fizetnie a szombat délelőtti munkavégzést és a hétközi túlnunkát. Sőt, ezen munkák pótlékait, csak a periodus végén, azaz a munkaidő keret végén (év végén) fizesse ki. Azaz, a pénzem nála kamatozik :)

Remélem érthető voltam:)
Várom válaszotokat,
KoZso

the supervisor # 2005.12.20. 20:05

Ez véleményem szerint valóban sérti az egyenlő elbánás elvét. Az a helyzet, hogy azok a munkavállalók, akik 100%os dotációt kapnak nyilvánvalóan előnyben vannak azokkal szemben akik részére csak 50 van számfejtve. Ugyanakkor az OMMF az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, valamint a kollektív szerződésben megállapított munkabér összegszerűségét hivatalból NEM, csak kérelemre vizsgálhatja! Vagyis azt sem teheti meg, hogy a kérelemre indult ügyet, ex officio hivatalból lefolytatja!

Másrészt a szombati munka, az megítélésem szerint heti pihenőnap, illetőleg pihenőnapon végzett munka. A kereten felül jelentkező szomabati munka heti pihenőnapon végzett rendkívüli munkának minősül, amelyre viszont nem az 50%os dotáció az irányadó, hanem a 100%os!

A munkavállalók jogosan tarthatnak igényt az elmaradt pótlékokra egyrészt a hétvége miatt - ha volt ilyen túlmunka, másrészt a diszkrimináció következtében megvalósult anyagi hátrány miatt! Természetesen az elmaradt bérek után a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamatot is ki kell fizetni!

the big cat # 2005.12.19. 13:02

És a délutános heteden hogy dolgozol?

KoZso # 2005.12.19. 11:31

Kedves The big cat!

Ha én váltó műszakban (délelőtt - délután) dolgozom egész évben és éves munkaidő keret van hírdetve, akkor a munkáltató megteheti, hogy minden délelőttős hetemen 6 napot dolgoztat (azaz minden hétköznap + szombat délelőtt). Ezek alapján a szombati munkavégzéseim plussz óraként jelentkeznek a munkaidő keret végén. Ezeket 50%-kell kifizetnie a munkáltatónak a keret végén?
előre is köszönöm,
KoZso

the big cat # 2005.12.16. 16:29

Nem lehet telephelyenként KSZ-t kötni, egy munkáltató egy KSZ.

De az elszámolásnak semi köze a KSZ-hez. 8 órás munkarendben 50% pótlékot kell elszámolni annyi túlórára a munkaidőkeretből, amennyit összesen munkavégzésre kijelölt napon a rendes napi 8 órán túl dolgoztak, a többi 100%-os.

12 órás munkarendben minden túlórát 100%-kal kell elszámolni, kivéve, ha a munkáltató előzetesen meghatározta, hogy a szabadnapok közül melyek számítanak az Mt. szerinti heti 2 pihenőnapnak, úgy csak az azokon végzett túlmunka 100%-os.

KoZso # 2005.12.16. 15:31

Elnézést. Egy KSZ van. Abban nem szerepel, hogy milyen pótlékokkal kell elszámolni a munkaidő keret , csak annyi, hogy 52 hetes időtartam a keret intervaluma.
Remélem érthető voltam.
Előre is köszönöm.

Zs

Karika # 2005.12.16. 15:23

Ha jól értem, akkor telephelyenként van igazgató (és a Kollektív Szerződés is telephelyenként köttetett). Az igazgatóknak pedig van jogkörük a bérek meghatározására. Szerintem nincs ebben hátrányos megkülönböztetés. Nyilván nem a közös főnökség döntött az eltérő bérezésről.

KoZso # 2005.12.16. 13:54

A helyzet a következő!

A kft. 4000 embert foglalkoztat 4 telephelyen. 2 telephelyen van munkaidő keret, két telephelyen nincs, pedig a gyártási folyamatok egyformák (a vevői megrendelések is). A gyárigazgatók így döntöttek. A Ksz csak azt fogalmazza meg, hogy 52 hetes munkaidő keret alkalmazható. Az egyik telephelyen 52 hetes munkaidő keretet alkalmaznak, a munkaidő kereten felüli óraszámokat 100% pótlékkal fizetik ki. A másik telephelyen a munkaidő kereten felüli óraszámokat 50% pótlékkal fizetni ki a cég. Az 50% a törvényesen meghatározott.
Véleményünk szerint egy cégen belül a munkavállalókat nem érheti hátrányos megkülönböztetés (ha ez az).
Remélem világosan, és tömören fogalmaztam.
Alapjában véve a munkaidő keret annyira bonyolult, hogy nehéz lenne ide röviden leírni. Több jogásznál is jártunk már, de csak néztek ránk mint ....
Válaszodat előre is köszönöm,

Zsolt

the big cat # 2005.12.16. 09:15

Az a helyzet, hogy szerintem az éves munakidőkeretnek kizárólag egy törvényes elszámolási módja van, azt nem a gyárigazgatók, az ügyvezető, vagy a portás dönti el, hanem a jogszabály, így nincs válogatási lehetőség.

Az elszámolás végtelenül egyszerű: x ledolgozandó óra van a munkaidőkeretben, x+y a ledolgozott, így év végén y-t túlmunkaként kell elszámolni.

Mi az aktuális probléma?

KoZso # 2005.12.16. 08:50

Sziasztok válaszadók!

Egy kft. belül, de két különböző telephelyen az éves munkaidő keretet különböző módónk kívánja kifizetni, illetve elszámolni a két üzem gyárigazgatója.
Egy kft. belül lehetséges ez? Az ügyvezető igazgató nem kíván beleszólni a gyárigazgatói döntésekbe! Mit tehetnénk?

Köszönöm,

KoZso