Sziasztok!
Kerdesem lenne kozalkalmazotti bertablaval kapcsolatban?
Foiskolai vegzettsegu munkavallalo, foiskolai vegzettseget megkovetelo munkakkorben lenne foglalkoztatva. Jelenleg 38 eves, es 8 evig volt foallasu anya, elotte 3, 3 evet volt otthon gyermekkel.Nem dolgozott igy 14 evet. Megszakitasokkal 3 evig dolgozott, ebbol par honapot kozalkalmazottkent.
A besorolasnal ot hogy neztem F kategoriaba kellene sorolnom, de mennyi legyen a szorzo?
Ezek alapjan O kezdonek minosul vagy mennyi ev munkaviszonyt lehet beszamitani neki?
koszonettel
k
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Nézz lejjebb négy hozzászólással!
krisszi
Pontosan annyi munkaviszonyt lehet beszámítani, amennyit dolgozott. Ha ez 3 évnél kevesebb, akkor F osztály, 1 fizetési kategória. A hivatásos anyaként eltöltött éveit csak a nyugdíjazásnál lehet figyelembe venni. Munkaviszonynak csak akkor számít, ha mellette legalább napi 4 órában munkaviszonyban dolgozott. A fizetési fokozatba a közalkalmazotti , köztisztviselői, munkaviszonyok vehetők figyelembe. A polgári jog alá tartozó megbízási, vállalkozási szerződéses viszonyok nem.
Összeadod az összes napot és elosztod 365-el, ha 3 nál kisebb a hányados, F1, ha nagyobb F2 fizetési osztály, az általad leírtakat figyelembe véve. Amikor 3-3 évet otthon volt gyerekkel, -így írtad-ha az idő alatt munkaviszonyban (vagy egyéb jogviszonyban) volt, akkor azt is figyelembe kell venni.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Közalkalmazott vagyok, voltam. A munkáltatóm a mai nappal felmondott nekem.
Itt 4 évig dolgoztam határozatlan idejű kinevezéssel, előtte 2 évig határozott idejű szerződéssel egy másik helyen szintén közalkalmazottként.
1 hónap végkielégítést és 3 hónap felmentési időt állapítottak meg, mondván, hogy a felmentési időbe bele számít a végkielégítésbe pedig nem az előző munkahelyem.
Jó ez így?
A 3 hónap felmentési idő felét elengedik a másik felére pedig szabadságot kapok. Lenne egy hely (nem közalkalmazotti) ahol már a jövő héten elkezdhetnék dolgozni.
Van annak valami módja, hogy már a felmondási idő elejétől dolgozom valahol, mégis megkapom az átlagkeresetemet mind a 3 hónapra?
A válaszokat előre is köszönöm!
Mindent a kjt szerint kaptál. Nyugodtan elhelyezkedhetsz a szabadság ideje alatt is munkaviszonyban. Közalkalmazottként csak a felmentési idő lejárta után lenne érdemes elhelyezkedni, mert megszakadna a felmentés, és nem járna végkielégítés.
Kösz a gyors választ!
Tehát, ha a jövő héten elhalyezkedem mint raktáros és be is jelentenek, akkor is megkapom a felmentési időre járó pénzemet (mind a 3 hónapra).
Csak arra vigyázzak, hogy ne közalkalmazottként helyezkedjek el a felmentési idő alatt?
Leirnád hol találom ezt a kjt-ben, mert eddig nem találtam erről semmit, meg amit találtam sem értettem 100%-osan.
kjt 37.§
(12) Ha a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,
- ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
- a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,
- végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni.
Sziasztok
Egy kis jogi segíttségre lenne szükségem .15 éve köztisztviselő vagyok a helyi önkormányzatnál ,azóta elvégeztem egy főiskolát letettem minden szakírányú munkavégzéshez elengedhetetlen továbbképzést sőt kitünő eredménnyel szakvizsgáztam . Namármost a napokban behívatott a község polgármestere és jegyzője és tudomásomra hozták ,hogy magyarán kirugnak az önkormányzattól ,létszámleépítésre és átszervezésre hivatkozva. De felajánlanak nekem egy közalkalmazotti munkakört igaz sajnos az kevesebb bérrel jár. Namármost én erre nemadtam semmi választ hanem mindent írásban kértem tőlük, kérdezném megtehetik-e egyik napról a másikra ,hogy jogviszonyomat megszüntetik. A felajánlott munkához semmilyen szinten nemértek amit sosem csináltam a végzettségemnek semmi köze hozzá. Az önkormányzatnál gyámüggyel,népességgel,anyakönyvvezetéssel foglalkozom már csak a végzettségem miatt is . Kérdezném mit tehetnek és mit tehetek én főleg ha a felajánlott állást nem fogadom el. Jogosult vagyok-e felmentési időre ha igen akkor milyen távon+ végkielégítésre stb.
Előre is köszönöm válaszaikat.
Tisztelettel.
Sziasztok!
Köztisztviselő vagyok. A napokban államvizsgáztam.
Amikor elkezdtem tanulni a Ktv-ben az volt érvényben a besorolással kapcsolatban, hogy mindegy milyen a végzettség át kell sorolni a köztisztviselőt a magasabb fizetési fokozatba. A Ktv. 26.§.(2) bekezdését 2005-ben módosították, úgy, hogy csak a szakirányú felsőfokú végzettséget fogadják el. Ezt azonban az Alkotmánybíróság 2006.12.31. nappal megsemmisítette, mivel folyamatban lévő jogviszonyokat sért. Azonban a Ktv. 26.§. (2) bekezdése azóta is csak a szakirányú végzettséget fogadja el.
Kérdésem:
- Ha az AB a módosítást megsemmisítette, akkor automatikusan az előző lép érvénybe vissza?
- Ha nem, akkor miért nem módosították az AB határozatára tekintettel? Ki mulasztot az AB felé?
- Jóhiszeműen kezdtem el tanulni, az akkori feltételeknek mindenben megfeleltem, jogi úton kell érvényesítenem a besorolásomat?
Köszönöm!
Hali!
Közalkalmazott felfüggesztése alatt kapta ill.-e 50%-át. A bíróság a felfüggesztést hatályon kívül helyezte. Azonban részítélet.
Nyilván visszamenőleg meg kell kapja elmadradt bérét, de vajon kamatot is?
Hali,
kérdés: ha a közalkalmazott a munkakör elvégzéséhez szükséges diplomáját bemutatja adott napon a munkáltatónak (a nyelvvizsga miatt nem volt meg eddig a dipl.papír), akkor attól a naptól jár neki az új besoroláshoz tartozó magasabb illetmény, avagy a következő hónaptól? A munkáltató szerint csak a következő hónaptól... (a számfejtésre hivatkozik)
A probléma ott van, hogy eszerint ha hó elején megvan a papír, akkor kb egy havi fizuemeléstől esne el.. Tud vki jogszabályi hivatkozást, vagy egyéb felhomályosítást? Köszi!
A diploma keltétől.
Nem olyan nagy gond visszamenőleg számfejteni.
Szeretném, ha segítene Valaki!
Két éve tagintézmény az iskolánk. Most bezárják. A nagy iskola, akihez eddig tartoztunk nem szünteti meg a jogviszonyunkat, henem "különös jogutódlás" címén /és nem a kjt szerinti áthelyezéssel/ átad bennünket egy harmadik iskolának, aki majd két- három nap múlva felment. Állítólag marad a besorolásunk. Jogszerű ez? Mi van, ha nem fogadom el az áthelyezést, hiszen pár nap múlva úgyis felmondanak? Mellesleg egyedülálló vagyok három gyermekkel, akit bizonyos tekintetben védelem is illet.
Köszönöm a segítséget.
Mit szeretnél elérni? A munkaviszonyodat megtartani nem tudod. Ahhoz meg nem fűződik semmi érdeked, hogy a munkáltatód ne tudjon megszűnni most, hanem csak néhány hónap múlva.
Kedves Kékvirág!
Kíváncsian vártam, milyen válaszok érkeznek a problémafelvetésedre. Mivel ugyanerre a témára én is vagy egyáltalán nem kaptam választ, vagy kb. azt hogy ez a te kockázatod volt, miért nem mentél szakirányú képzésre (megjegyzem: azért, mert a nem szakirányút lehetővé tette a jogszabály!)megnyugtatlak: az általad hivatkozott jogszabály alapján sok köztisztviselő kezdte meg és fejezte be a felsőoktatási képzést -nem szakirányút. Azóta sokan el is végeztük. A hasonló cipőben járók tájékoztatása alapján: van, akinek a munkáltatója simán megadja az I. kategóriát: AB döntés, életbe lép a korábbi szabályozás. Sokaknak egyáltalán nem: nem érdekli milyen egyéb döntés született-érvényes ktv. Nem sorolja be, marad középfokú besorolással. Mi is így állunk. Van, aki munkaügyi bírósághoz fordult, nyert: a döntés számát, helyét nem akarja közkinccsé tenni:félti az állását.
A jogalkotó (mit neki AB döntés, lehet, hogy az ő fizetési besorolása rendben van) nem mozdul.
Ez jogbiztonság?????Egységes jogalkalmazás?
Ja, a lényeg: köztisztviselői továbbképzésen voltunk, ahol az egyik előadó-anélkül, hogy bárki felvetette volna -ezt mondta: ha tetszik a munkáltatónak, ha nem, be kell sorolni I. kategóriába, mert az AB döntés miatt a korábbi szabályozás hatályos. Na, ezután rákérdeztünk: és ha nem? Válasz: forduljon az érintett az ombudsmanhoz. Ezt viszont természetesen nem merjük meglépni, féltjük az állásunkat.
Nem értjük: amennyiben ez a probléma a jogtudorok által tudott, nyílt titok, miért nem történik valami??? Könyörgünk!!!
Elnézést attól, akit a téma untat: nekünk megélhetési kérdés.
Kedves Kovács Béla Sándor!
július 2-én kaptam meg a felmondásomat. 36 év közalkalmazotti jogviszonyom van, július 9-én leszek 55 éves. Kértem a Prémium-éveket, de a munkáltatóm szerint nem jár nekem , mert folyamatos egy intézménynél töltött időm 32 év 6 hónap.
Köszönöm.
Ujhelyi Kata
Segítséget kérek!
Létszámleépítés miatt várhatóan felmentenek. 2008 januárjában esedékes a 40 éves jubíleumi jutalmam. 2008 áprilisában mehetek leghamarabb előnyugdíjba. A jegyző ajánlata szerint júnis 29-én kellett volna táppénzről kiíratnom magam, hogy július 30-án felmentsenek. Ez meghiúsult, mert június 27-én vesémmel műtöttek, így mint bentfekvő nem irathatom ki magam. Egy látogatóm szerint, lehet, hogy épp így lesz szerencsém, mert a jogszabály változás miatt, az 1992 januártól fennálló munkaviszonyom után csak öt hónap felmentés illetett volna meg. Azt, hogy áthelyezéssel jöttem ide, csak a végkielégítésnél veszik figyelembe. Kérem, ha valaki tudja kinek van igaza, írja le. ( A jegyző ragaszkodott ajánlatához, mert bármely változtatás esetén én járok rosszul!)
Kedves Kata52!
Nem nekem szólt ugyan a kérdés, de a kjt-t elég jól ismerem.
A pérmiumévekbe lépés feltételei adottak nálad, nem is neked kellett volna kérni a belépést, hanem a munkáltatódnak kötelessége volt a felkínálása. Ha jogutód nélkül megszünne a munkahelyed, akkor nem kéne felajánlania, hisz nem tudnál hol dolgozni. De erről nem írtál, gondolom létszámleépítés van (ez a 3. feltétel, nem tudnak tovább foglalkoztatni). Szerintem a jubileumi jutalommal keverheti a főnököd, vagy fogalmam nincs miért mondott ekkora marhaságot. Mivel fel kellett volna ajánlani a prémiuméveket, ezért kérd a felmentés visszavonását, és a prémiumévekbe való belépést. Ha ez nem megy, KBS :) majd leírja, milyen jogi lépéseket tegyél!
2004. évi CXXII. törvény
3. § (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy
- a programban részt vevő legfeljebb 5 éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra vagy öregségi nyugdíjra jogosulttá válik, feltéve, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban nem részesül,
- a programban részt vevő rendelkezik legalább huszonöt év közszférában jogviszonyban töltött idővel,
- a programban részt vevő további foglalkoztatására a Ktv. 17. § (1) bekezdés a)-c) pontjában, illetőleg a Kjt. 30. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott okból, vagy az Mt. 89. § (3) bekezdése szerint a munkáltató működésével összefüggő okból nincs lehetőség, és
- a határozatlan idejű kinevezéssel rendelkező programban részt vevő hozzájárul határozatlan idejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyának határozott idejű jogviszonnyá történő módosításához, és elfogadja foglalkoztatásra irányuló jogviszonya tekintetében a prémiumévek programban történő részvétellel összefüggésben e törvényben meghatározott, a Ktv.-ben, a Kjt.-ben, illetve az Mt.-ben foglaltaktól eltérő szabályokat.
(3) A munkáltató
- köteles az (1) bekezdés c) pontjában foglaltak esetén írásban felajánlani a programban való részvétel (1) bekezdés a)-b) pontjában szereplő feltételeivel rendelkező érintett számára a prémiumévek programban való részvétel lehetőségét, egyúttal tájékoztatni őt a program szabályairól,
- a programban részt vevő a felajánlás kézhezvételétől számított 14 napon belül írásban megadott hozzájárulása esetén gondoskodik a kinevezés közös megegyezéssel történő módosításáról.
kjt
30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a (4) bekezdésben foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
- megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták;
- az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület munkáltatót érintő döntése - különösen a feladatok változásából adódó átszervezés vagy a költségvetési támogatás csökkentése - következtében a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;
feri48!
Akkor tudok talán érdemben válaszolni, ha leírja, hogy milyen munkahelyeken , mettől meddig dolgozott és mikor került áthelyezésre? Milyen jogszabályváltozásról ír?
Lyonee
Kedves Lyonne! Nagyon szépen köszönöm, rendkívül nagy nyugalmat adtál.
Köszönöm. Üdvözlettel: Kata
Kedves Lyonee!
Írtad, hogy járatos vagy a Kjt.-ben. A következőkre szeretném ha válaszolnál nekem, óriási segítség lenne:
A férjem most tölti be 60 évét. Közalkalmazott 10 éve, előtte nem volt az.Összesen 41 év a szolgálati ideje. Közalkalmazotti jogviszonyát most fogják megszüntetni ebben a hónapban. Nem minősül nyugdíjasnak, nem kérte a megállapítását, határozat nincs. Felmentéssel szűnik meg jogviszonya, átszervezés, létszámleépítés az indok. Mennyi a felmentési ideje és mennyi végkielégítésre számíthat? Mikor kaphatja meg?Az összes felmentési időre jár az átlagkereset? 33 nap szabadsága van, még egyet se vett ki. Előre is megköszönöm válaszodat. Anna
Nyugdíjas, részidős munkakörben foglalkoztatott
közalkalmazott vagyok. Felmondás fenyeget.Több mint 1O éve dolgozom ezen a helyen. Felmondás esetén mik a jogaim.
Kedves Kognitiv!
Egyenlőre most annyit mondhatok, hogy én/mi harcolni fogunk a besorolásunkért. Ügyvéddel már beszéltünk.
Egyébként a múlt évben volt olyan kolléga, akinek szintén nem szakirányú a végzettsége, mégis besorolták. Ez akkor mi, ha nem diszkrimináció, ha mi nem kapnánk meg.
Hogy anno, akkor miért nem szakirányú főiskolára mentünk, szerintem annak több oka is van mindenkinél, és mivel az akkori jogszabályok megengedték, ezt felesleges firtatni. Felkészültünk a bírósági eljárásra, a munkáltatómnak is tudomása van erről.
E hónap közepén kapjuk kézhez a diplomát....és kezdődik....
Ha van valami eredmény megírom....szurkoljatok nekünk!
Üdv: Kékvirág
Kedves Lyonee!
Mint a jegyzőre való hívatkozásból is kderül, Polgármesteri Hivatalnál dolgozom 1992 januárjától. Ez azért érdekes, mert a Ktv. szerint az 1992 július 1 előtti munkaviszony is köztisztv. viszonynak számít végkielégítésnél. Kikérővel jöttem át egy vállalattól, ahol több mint 20 évig dolgoztam. A hivatkozott módosítást az országgyülés kb. tíz napja fogadta el. 2007 július 3-án megjelenő 84. MK tartalmazza a 6300. oldaltól. Ez a módosítás változtat a felmentési idő eddigi általános 6 hónapján.
Üdv: feri48
Kedves Lyonne!
Valami jogi csűrcsavar lehet abban, hogy kötik az ebet a karóhoz. A válasz egyértelműen elutasító a Prémium-évek iránti kérelmemnek. Városunkban 5 intézmény alakult át július 2-án Központi Általános Iskolává, az egyik telphelyen mondtak fel..Mi a teendő?
Köszönöm: Kata
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02