Kedves Lyonne!
Alaposan áttanulmányozva az okiratokat és kjt-t, arra a következtetésre jutottam, hogy semmi jogi keresetem nem lehet, mert az indoklás szerint ezt a döntést az igazgató a Város képviselő-testületének határozata alapján hozta. Köszönettel: Kata
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Kata52!
A törvény előírásait a közgyűlés testületének és az igazgatónak is kötelessége betartani. Ez az a pont ahol már jogi tanácsra, képviseletre van szükség.
Még annyit hozzátennék, a közgyűlés legfeljebb a leépítendő létszámot határozhatja meg, a személyt a Te munkáltatód, az igazgató.
Ez igaz. Kérésemre az igazgató azt válaszolta, nics meg a 35 évem.
Ami a Kjt-vel ellentétes az én olvasatom szerint. Jogi útra szertném terelni az ügyemet.
25 évnek kell lenni és nem 35-nek.
2004. évi CXXII. törvény a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról
Küldök valamit e-mailben.
Kedves Anna!
10 év közalkalmazotti jogviszony esetén a felmentési idő 4 hónap, végkielégítés 4+4 havi. Mivel 57 éves elmúlt, ezért emelt összegű végkielégítés jár. A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól, de felmentheti a teljes időre is. Természetesen az egész felmentési időre jár az átlagkereset. Jár a 13. havi időarányos része. Mivel nyugdíjasnak nem jár végkielégítés, addig ne kérje a nyugdíjazását, amíg a felmentési ideje nem telik le. A felmentési idő utolsó napján fizethető ki a végkielégítés. A felmentési idő alatt ne létesítsen másik közalkalmazotti jogviszonyt, mert akkor is ugrik a végkielégítés. A közalkalmazotti jogviszony megszűnte után, ha betöltötte a 60. évét kérje nyugdíjazását még ebben az évben. A ki nem adott szabadságot ki kell fizetni. A felmentési idő is teljes egészében közalkalmazotti jogviszony, és a szabit abban az időszakban nem lehet kiadni, amikor fel van mentve a munkavégzés alól.
Lyonee
Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Egy kérdésem még lenne. A felmentési időbe nem az összes munkaviszonyát kell beleszámítani? Megállapodhatnak a munkáltatóval több felmentési időbe is?Mikor kérje a nyugdíjízását, ha mondjuk december végéig tart a felmentési idő? Hát ne haragudj, ez nem 1, hamen több kérdés:)lett. Válaszodat nagyon megköszönöm. Üdvözlettel: Anna
Anna47!
A felmentési időbe a tényleges közalkalmazotti jogviszony számít (de az összes közalkalmazotti), a végkielégítésbe pedig az utolsó közalkalmazotti jogviszony ideje. Ha ezt a 10 évet nem az utolsó helyen töltötte, akkor a végkielégítés nagysága más lesz, ezt majd megírod. A munkaviszonyban töltött 31 év, csak a fizetési fokozat megállapításánál játszik szerepet, a felmentési időbe nem számít bele, ha csak nem áthelyezéssel került a munkaviszonyból a közalkalmazotti jogviszonyba. Rendes felmondás, vagyis közalkalmazott felmentése esetén tv. szerint 4 hónap a felmentési idő. Megszüntethetik a jogviszonyt közös megegyezéssel is, akkor nagyobb felmentési időben is megállapodhatnak. De ebben ne nagyon reménykedjetek akkor, amikor gazdasági megyszorítások miatt szüntetnek meg álláshelyeket. Nektek az az előnyös, ha december vége előtt legalább néhány nappal megszűnik a férjed jogviszonya, hogy még az idén nyugdíjba tudjon menni. Van még egy lehetőség a visszamenőleges nyugdíjazás. Ha esetleg átcsúszik a felmentési idő 2008-ra , akkor max. 6 hónapra visszamenőleges időpontra is lehet a nyugdíjat igényelni, de a 60. életév betöltése utáni időpontra. Ilyen esetben a nyugdíjfolyósítás kezdőpontjában érvényes jogszabály szerint állapítják meg a nyudíjat. Én ezzel óvatos lennék, elképzelhető ,hogy megváltoztatják addig a nyugdíjtörvényt. Legalábbis nyomon kell követni a változtatásokat, nehogy 2 szék közt a pad alá essen az erre utazó.
Marinko!
Nyugdíjasnak indoklás nélkül bármikor felmondhatnak.
A közalkalmazott felmondási idejének megállapításánál az összes közalkalmazotti jogviszony idejét figyelembe kell venni , nem csak az adott helyen eltöltött időt!
Végkielégítés nem jár a nyugdíjasnak, de jár a 13. havi időarányos része, ha legalább 3 hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezett az adott évben.
Ha csak 10 év a közalk.jogviszony, akor 4 hónap a felmentési idő. A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól, de felmentheti a teljes időre is.
A ki nem adott szabadságot ki kell fizetni. A felmentési idő is teljes egészében közalkalmazotti jogviszony, és a szabit abban az időszakban nem lehet kiadni, amikor fel van mentve a munkavégzés alól.
Kedves Lyonee !
Köszönöm a választ. Nem világos számomra, hogy a négy havi felmentés a nyugdijasként foglalkoztatott személyre is vonatkozik.
Igen, vonatkozik. Jár a 4 hónap felmentési idő, közös megegyezésbe ne menjen bele, mert nem hiszem hogy többet ajánlanának fel.
A nyugdíjas közalkalmazottra is ugyanúgy vonatkozik a kjt. A kivételeket is kiemeli.
"Nem jár továbbá végkielégítés a közalkalmazottnak, ha legkésőbb a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. §]."
Kedves Lyonee!
Köszönöm válaszodat.
Az utolsó 10 év volt a köa. jogviszony. A férjem június első felében töltötte be 60. évét, tehát 'az"pont oké lenne.Szerinted megoldható-e, hogy a felmentés és a jogviszony utolsó napja de.31, de az igénylést pár nappal hamarabb adnánk be, így az még 2007-ben lenne. Szerinted jó így?
Köszi válaszodat.Üdvözlettel: Anna
Az igénylést előbb is beadhatjátok, meghatározva a kezdőidőpontot. A nyugdíj igénylésének a kezdőpontja a lényeg, nem a papírok beadása. A dec. 31 a felmentés utolsó napjának nem jó, mert akkor csak jan. 1-től kérhetitek a nyugdíjazást, ha nem akartok a végkielégítéstől elesni. A felmentést úgyis a munkáltató dönti el, hogy mikor kerül rá a sor, de jobb volna minél előbb. Ha aug. 1-el kezdődik a felmentés, akkor nov. végén szünik meg a jogviszony. És akár dec 1-től kérheti a nyugdíjazást, de a felmentési idő alatt mindent lerendezhettek a nyugdíjbiztosítónál. Ha még nam kértetek szolgálati idő megállapítást, most adjátok be. Nyomtatvány letölthető a netről:
http://www.onyf.hu/picker.php?…
Kedves Lyonee!
Köszönöm szépen válaszaidat, nagyon sokat segítettél.Üdvözlettel: Anna
tücsök1
Hét éve dolgozom egy polgármesteri hivatalban, fél évig iktattam, telefont kezeltem, gépeltem stb.....Aztán fél év múlva a gazdasági részre kerültem és újabb fél év múlva már könyveltem és egyéb gazdasági részt végeztem. Azóta megcsináltam a pénzügyi-számviteli ügyintézői tanfolyamot és sikeres egy év áll mögöttem a mérlegképes-könyvelő szakon. A gazdasági és pénzügyi rész teljesen az én feladatomhoz tartozik. Megkérdeztem a főnökeimet,hogy nem-e lehetne emelni a fizetésemen (bruttó bérem 75500 a legalacsonyabb amit köztisztviselőnek lehet adni)? Azt mondták, hogy nem. Nem vagyok jártas ezekben a dolgokban ezért kérem, hogy segítsenek nekem. A tanfolyam kötelező volt, amit előrelépésem érdekében eddig sikeresen elvégeztem. Ezért nem értem, hogy akkor minek tanulni?? Jó,hogy kötelező, de akkor is.........
Azt szeretném megkérdezni ha az önkormányzat a köztisztviselői jogviszinyomat létszámcsökkentés címszó alatt megszünteti nem csak az enyémet még 3 másik emberét is ez év július 31.-vel. Hat hónap felmentési időt ad ez időre felment teljes egészében a munkavégzés alól. A kérdésem a munkaügyi központon keresztül betöltheti-e az így felszabadult álláshelyeket a felmentési idő lejárta előtt. Mert bennem felmerül a kérdés ha létszámcsökkentés miatt elküld akkor milyen jogon vesz fel munkavállalót még ha határozott időre is az így megüresedett helyekre.
Tisztelettel köszönöm válaszukat .
Jó eséllyel lehet pert indítani azon az alapon, hogy az indoklás nem volt valós.
Kedves Lyonne!
A férjemnek nem akarják megadni a 10 évre járó 4 hónap felmentési időt, arra hivatkozva, hogy abból még 2 hónap hiányzik, így csak három hónap a jogosultsága. Ez nem szőrszálhasogatás?Megtehetik? ( Mü. Közp. keresztül 1 évig már dolgozott ugyanott szerződéssel) Üdv.
A 10 évnek meg kell lenni pontosan. Így a felmentési idő 3 hónap, a végkielégítés 3+4 hónap. A szerződéses jogviszony, nem közalkalmazotti, nem vehető figyelembe. Előbb tud nyugdíjba menni egy hónappal.
A közalkalmazotti kinevezésének azért nézzetek utána hogy mikor is kezdődött.
Ok, de miért kell ragaszkodni a pontos időhöz, hiszen a 10 évhez áll közelebb, nem az öthöz? Itt nem jöhet be az, hogy a munkáltató humánus a megítéléssel kapcsolatban?Nem csak a munkáltatón múlik ez? Jó, tudom, ott vannak a törvények, de ezt is olvastam: " Amennyiben a munkáltató a felmentési intézkedésében a Kjt. 33. § (2) bekezdésében írt törvényi mértéknél hosszabb mértékű felmentési időt állapít meg, s a felmentési intézkedést a közalkalmazott elfogadja, ezt úgy kell tekinteni, hogy a felek a hosszabb felmentési időben megállapodtak."
A másik: " a közalkalmazotti jogviszonyban a felmentési idő 60 naptól 8 hónapig terjedhet, melyen belül a felmentési idő mértékét a felek vagy a Kollektív szerződés határpzhatják meg. A felek, vagy a Koll.szerz. ugyanis a Kjt.-ben rögzített felmentési idő mértékéhez képest hosszabb felmentési időt állapíthatnak meg." Akkor ezt hogy értelmezzem?
Hogy valami közös megegyezéssel lehetséges, illetve hogy az egyik fél köteles valmire - nos, az ég és föld.
Egy egyszerű példával: a szomszédommal bármikor megállapodhatok hogy eladja nekem a lakását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kötelezni lehetne az eladásra, ha nem akarja.
Van-e Kollektív szerződés? Biztosít-e hosszab felmondási időt?
A munkáltatón múlik, hogy a hosszabb felmentési időbe belemegy-e. Ha nem akar, akkor nem tehetsz semmit. Anna! Miért baj, hogy 3 hónap a felmentési idő és nem négy? Előbb nyugdíjba mehet, mivel már betöltötte a 60-t ennek nem lesz akadálya.
Kedves KBS!
Akkor ezt miért írják le a Kjt.-ben? Viccből?
Kedves Lyonee!
Igazad van, szerintem ezen kár töprengeni:) Ebben a helyzetben úgyis mindig a munkáltató győz! Nem telhetetlenségből vacakolok, hanem keresem az "igazamat", a jobb lehetőséget. De hát az odaát van:))
Köszönöm válaszodat, üdvözlettel: Anna
Anna!
Nem biztos, hogy jobb lenne, az a biztos amikor már a nyugdíjat kapja.
Szia Lyonee
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02