Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

kepa # 2010.06.17. 17:35

Tisztelt Szakértők!

Ha igaz és a szerencse is mellém áll,akkor egy kisvárosban lehetek közterület felügyelő.A kikötés csak érettségi,és ha felvesznek akkor kell tennem vizsgákat.
Azt szeretném kérdezni,hogy jelenleg milyen vizsga szükséges közter.felügyelőnek és ezek mit tartalmaznak-miből állnak? Gondolom köztisztviselői vizsga valamelyik szintje,és külön a közterületes vizsga?
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
kepa

végrehajtó1 # 2010.06.17. 17:41

Kérdezd az alkalmazó önkormányzatot ahol dolgozni fogsz.Ők tudják!

websas # 2010.06.17. 18:36

google beírod közterület felügyelői vizsga ott minden info megvan képzési címeket is találsz.

websas

acs69 # 2010.06.26. 15:14

Sziasztok!
Nálunk most volt közoktatási vezető választás. A fenntartó önkormányzat képviselő-testületi üléséig nem is volt semmi gond, minden rendben zajlott. két induló van, a jelenlegi igazgató és egy volt tanár, akit két éve elküldtek. 11 tagú a képviselő-testület + a polgármester. 10-en jelentek meg. Az a kérdésem, hogy milyen arányban kell lennie a szavazatoknak, hogy eredmény szülessen. Igaz, hogy a nem megjelenteket is bele kell számolni a szavazatokba, mint tartózkodót, vagyis az egyik pályázónak legalább 7 igen szavazatnak kell lennie. A szavazás eredménytelen, ezért újra kiírják, csak nem tudom, hogy így szeptemberre lesz-e igazgatónk. A megbízott igazgató ki lesz a döntésig?
Köszönöm előre a választ.

Üdvözlettel:

Ane

pötyőke # 2010.06.28. 17:05

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni:

1998.08.15–2000.06.30-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt
2000.07.19–2000.11.01-ig munkanélküli voltam
2000.11.01–2001.08.31-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt
2001.09.01-től köztisztviselőként fegyveres testületnél dolgozom.

Nem akarják a jubileumi jutalom szempontjából elismerni az előző közalkalmazotti munkaviszonyaimat, megszakításra hivatkozva.
Esetleg tudja valaki, hogyan kell a pontos időpontot kiszámítani?

Előre is köszönöm a segítségetek!

hunfrakk # 2010.06.28. 17:19

A köztisztviselő 25, 30, 35, illetve 40 évi közszolgálati jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalomra jogosult.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

49/E. §

pötyőke # 2010.06.28. 17:47

Köszönöm! De nem értem miért nem számít bele az előző közalkalmazotti viszonyom a jubileumi jutalomra való jogosultság kiszámításánál.

hunfrakk # 2010.06.28. 18:03

beleszámít!

pötyőke # 2010.06.28. 19:31

Köszönöm! Én is így értelmeztem a törvény szerint! Tudna segítene abban mivel tudnám meggyőzni azt a hölgyeményt, aki szerint nem?

jezsiandi # 2010.06.30. 11:32

Kedves Fórumozók!

Egy általános iskola tanárait a nyári szünet idejére visszaminősítették, arra hivatlkozva hogy a szünetre nem jár az osztályfőnöki pótlék, a szakmai szorzó. Megtehetik ezt? Korábban erre nem volt példa.
Előre is köszönöm a segítséget!

godiagi # 2010.06.30. 13:47

Tisztelt Szakértők!
Az alpolgármester feleségét megválasztották iskolaigazgatónak. Nem összeférhetetlen ez a Kjt. 41.§ alapján?
Köszönöm a választ előre is!

Lyonee # 2010.06.30. 15:22

jezsiandi!
Nem kellett volna aláírni!
A közalkalmazottakra az MT. is vonatkozik, a kivételeket a kjt. felsorolja.
MT 151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.
(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:

1. a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;
  2. a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;
  3. a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;
  4. a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;
  5. a szabadság (131-132. §) időtartamára;

151/A. § (1) Ha a munkavállalónak távolléti díjat kell fizetni, részére a távollét idején (időszakában) érvényes személyi alapbére, rendszeres bérpótléka(i), valamint a (4) bekezdés szerinti - a munkaidő-beosztástól eltérő, illetve a munkaidőkereten felül elrendelt - rendkívüli munkavégzés miatti kiegészítő pótlék együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlaga jár.
(2) A távolléti díj számításánál rendszeres bérpótlék alatt a munkaviszonyra vonatkozó szabályban, illetőleg a munkaszerződésben rögzített azon bérpótlékok értendők, amelyek a munkavállalót munkavégzés esetén folyamatosan megilletik.

Ez a kigyűjtés a PSZ útmutatójában jelent meg valamikor.
Távolléti díj részei közalkalmazottaknál:

• Besorolás szerinti illetmény
  • Munkáltatói döntésen alapuló illetményrész
  • Teljesítménypótlék (Kt. 1. sz. mell. Negyedik rész)
  • Százalékos illetménynövekedés (Kjt. 66. §, kjt.-Vhr. 14/A. §)
  • Pótlékok [Mt. 146. § 151/A. § (4) bek.,Kjt. 70-71., 74. §, Kjt.-Vhr. 15. §]

Rövidítések:
Mt.: a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény
Kjt.: a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény
Kjt.-Vhr.: a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben tárgyú 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet
Kt.: a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény

godiagi # 2010.07.02. 14:48

Kedves Mosza!

Köszönöm a választ, de meg kellene indokolni, mert nekem a jegyző ezt nem fogadta el (pedig a törvényt felolvastam neki.)Azzal érvelt, hogy akkor lenne összeférhetetlen, ha az alpolgármester polgármesteri feladatokat látna el, vagy a költségvetési biz. vezetője lenne. Viszont a jegyző ezt nem tudta semmilyen rendelkezéssel alátámasztani, és én sem találtam semmi erre utaló törvényt...
Én is azt gondolom, hogy nekem van igazam, de nem foglalkoznak vele.
Üdv: godiagi

Kamilla177 # 2010.07.27. 08:17

T. Cím!

Kérdésem az lenne, hogy közalkalamzott lehet-e vezető tisztségviselő egy gazdasági társaságban (Kft-ben ügyvezető)?
Azt tudom, hogy köztisztviselő nem lehet.
Köszönöm!
Kamilla

jverocska # 2010.08.01. 17:22

Üdvözlök mindenkit!
Én arra szeretnék választ kapni, hogy közalkalmazottként részmunkaidőben (napi négy óra) dolgozom. Most azt hallottam, hogy nyugdíjba menetelkor a szolgálati idő megállapításánál ebben az esetben két év számít egynek.
Tudna valaki ebben mondani valamit? Köszönöm.

Lyonee # 2010.08.01. 17:33

Ha a 4 órában kereseted eléri a minimálbért, akkor teljes évnek számít, egyébként a kereseted és a minimálbér arányának megfelelő időnek.

loranne008 # 2010.08.01. 18:06

T.Cím!
Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy, megszereztem egy egyetemi végzettséget, amely egy mesterképzés, szakmámba vág, és a főnökeim, már igértek egy havi illetményt, de a fő kérdésem az lenne, hogy kapok a fizetésemhez vezetői pótlékot, bruttó 20000 Ft-ot, és ezt is megkaphatom ebben az illetményben vagy csak az alap fizetést?

Lorelai # 2010.08.03. 10:29

Üdv. mindenkinek!

Közalkalmazottként dolgozom már sok éve. Nemrég diplomát szereztem, de nem sorolták át magasabb fizetési kategóriába, azzal a "kifogással", hogy a munkakörömhöz nem feltétel a felsőfokú végzettség, csak a középfokú. Érdekelne, hogy van-e kiskapu? Olvastam és ismerem a Kjt-t, de bízom benne, hogy valaki tudna nekem valami okos indoklást javasolni, aminek hatására jól jönnék ki ebből a számomra elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetből, mert másokat átsoroltak...
Bár van olyan érzésem, hogy ez "helyi sajátosság", úgymond "vezetőfüggő."

Köszönettel:
Lorelai

hunfrakk # 2010.08.03. 11:47

tudni kellene, hogy mi az általad jelenleg betöltött pozíciót és milyen szakon szereztél most diplomát

Lorelai # 2010.08.03. 13:51

Előadói beosztásban, de ügykezelői munkát végzek.
Végzettségeim: közgazdasági érettségi, jogi asszisztens, felsőfokú igazságügyi szervező (főiskola).
?

slacix # 2010.08.23. 11:28

Sziasztok,

Főállásban köztisztviselő vagyok, másodállásban egyetemi tanár - s bármilyen lelkes vagyok, az utóbbi egyre nehezebb, mert újabb és újabb feltételeket szabnak: az egyetem először azt kötötte ki, hogy nem lehetek nyolc órában másutt - akkor a főállásomban átmentem négy órába; most azt kérik, legyen az egyetem a főállásom, a köztisztviselői pedig a másodállásom.

Kérdésem az volna: lehet-e egyáltalán valaki köztisztviselő másodállásban (és négy órában)?

köszönöm!

Johanna

Legislator # 2010.08.23. 11:41

Gondolom, az egyetemen viszont közalkalmazott vagy (kivéve, ha magánegyetem). Ja, ez másodállás, akkor ez lehet szerződéses is...Feltételezem, az "egyetemi tanár" kifejezésen nem a professzort értjük, hanem azt, hogy van egy egyetemi oktatói jogviszonyod (félállású óraadó tanár/tanársegéd/adjunktus/docens). Szerintem ha a köztisztviselői foglalkoztatásban a szolgálatadó beleegyezik a félállásba, akkor nincs akadálya. Kérdés, hogy akarsz-e főállásban egyetemen oktatni (felteszem, köztisztviselőként nyilvánvalóan magasabb az illetményed).

Sunshine after the rain.

slacix # 2010.08.23. 12:07

Legistrator!

Köszönöm. Valóban, úgy pontos, hogy tanársegéd vagyok az egyetemen (még Phd előtt). Eddig kinevezett közalkalmazottként dolgoztam 4 órában, a köztisztviselői állásom 8 órás főállás volt. Az egyetem azonban 8 órában akar, (de két 8 órás állásom nem lehet) ezért a hivatalban 4 órásra módosíttattam a kinevezésem, így nem lenne akadálya az egyetemi 8 órának. A bökkenő ott van, hogy az egyetem főállásban akar alkalmazni (vigyem át a tb kiskönyvem, papírjaim, adóigazolás stb), amit nem bánok, de vajon lehetek-e közalkalmazott főállásban és köztisztviselő mellékállásban (vagy hogy hívják a második állást...)
Felmondani a köztisztviselői állásomat nem tudom, mert tanulmányi szerződésem van a hivatallal (említett PhD miatt), és most kezdeném csak legdolgozni a a szerződésben kikötött három évet.
Hanna

pedigde # 2010.08.23. 23:10

Tisztelt Cím!
A jubileumi jutalomról szeretnék érdeklődni.1986. 08.16. óta dolgozom közalkalmazottként. A 25 éves jubileumi jutalmam pontosan mikor esedékes? Év fordulókor vagy napra pontosan ?

Köszönöm a választ!

filar # 2010.08.24. 20:14

Sziasztok!

Pedagógus vagyok már lassan 25 éve. Szakvizsgára jelentkeztem, amelynek a tandíját az iskolám anyagi okokra hivatkozva nem finanszíroz.
Vannak-e kötelező juttatások v. engedmények amelyek járnak? Vagy jól tudom,hogy órakedvezmény , pihenőnap,
vagy igazolt távollét(helyettesítéssel)ill. vizsgák előtti szabadság csak adható?

Köszi a segítséget!