Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.07. 14:02

Felmentéssel megszüntetheti e a munkáltatóm a munkaviszonyomat ilyen esetben?

A tanulmányi szerződés nem akadálya a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel történő megszüntetésének. Azonban - ha még az első, tanulási szakaszban vagytok -, akkor a munkáltatót továbbra is terhelik a vállalt kötelezettségei, hacsak nem állapodtatok meg másként. Ha pedig már a képzés utánra vállalt idődet töltöd, akkor szabadulsz.

Ha a határozott idejű módosítás csak a munkakörre vonatkozik, akkor az sem akadálya a felmentésnek. Sőt, akkor is felmenthetnek, ha magát a kinevezést módosítottátok határozott idejűre, csak az többe kerül a munkáltatónak.

malajc # 2008.02.07. 12:13

A kérdésem a következő lenne: felsőoktatásban dolgozó közalkalmazott vagyok. A bérünk a bértábla minimumának felel meg. Körülöttem (más intézményekben dolgozó közalkalmazottakra gondolok) már mindenki megkapta a papírt arról, hogy emelkedik a fizetése, de mi nem kaptunk semmit. Lehetséges, hogy valaki nem kapja meg a kötelező béremelést?

Szabyna1982 # 2008.02.06. 14:31

Szia!
Köztisztviselőként dolgozom. Jelenleg létszámleépítés miatt néhány ember elbocsátását rebesgetik. Úgy néz ki, hogy azt a státuszt is meg fogják szüntetni,melyben jelenleg ellátom a munkámat. A bökkenő számomra ott van, hogy tanulmányi szerződésem van, valamint tavaly októberében kinevezés módosításom volt, melyet meghosszabbítottak 2010-ig, amíg a munkatársam GYES-ről visszajön. Felmentéssel megszüntetheti e a munkáltatóm a munkaviszonyomat ilyen esetben?

banyuss # 2008.02.06. 05:58

Jó reggelt
Angol tanárként dolgozom egy vidéki általános iskolában. Már harmadik éve határozott időre történő foglalkoztatással, teljes munkaidős munkavállalóként, kinevezéssel.
A határozott idő miatt nehézkes a bankoknál a hitelfelvétel, amire igen nagy szükségem lenne momentán.
Kérdésem, hogy van-e valami időhatár, amikor határozatlan időre módosítják végre a szerződésemet?
banyuss

Lyonee # 2008.02.05. 19:19

Szerintem kellett volna kapnotok módósítást, a munkahely elnevezése és a munkáltató személyének megváltozása miatt.
Jan.1-én mindenkinek megváltozott a bére, nem kaptatok átsorolást. Arra vigyázzatok, hogy jogutódlásnál, csak a munkahely elnevezése és a munkáltató személye változhat a kinevezés egyoldalú módosításával. Nehogy részfoglalkoztatásra, vagy határozott idejű szerződésre módosítsák!

hkate # 2008.02.05. 12:49

Közalkalmazott vagyok.Átszervezték az intézményünket, 2007. januártól egy intézménybe olvasztottak több kisebbet. Az érdekelne, szabályos-e, hogy több, mint egy éve nem kaptuk meg az "új" munkahelyünkön a kinevezésünket. Munkaköri leírásunk van, de kinevezést nem kaptunk. Azok sem, akiknek megváltozott a munkaköre.

tancsicsmisi # 2008.02.04. 22:05

Kedves Lyonee!Tudom,h.a főisk.évek nem számítanak bele a közalk.jv-ba.Azt is tudom,hogy jelen mkörömhöz elég a főisk.végzettség,ezért soroltak F-be/kat.egyetemi végzettségem is van,előző közalk.jv-ban kellett is,ott H10-ben voltam/.Jelen mhelyemen a mvisz.beszámításnál a közalk.jv.ideje így jött össze:sereg 26év5hó,előző közalk.jv.38 hó,össz:29év7hó./Ha én ebből levonom a 4év főisk-t,akkor csak 25év7hó./Elismert közalk.jv kezdete besoroláshoz 1976.08.01.,fiz.o.E11/MÁK szgép pr/Amiért értetlenkedek,h.2006.03.01 óta dolgozom itt/1év11hó4nap/és most a 11-ből visszatettek a 10-be/most volt rá alkalom/,a jv.kezdetét pedig 1980.08.15-re módosították egy számomra mai napig zagyva magyarázattal,lsd.korábban leírtakat.Hogy a mügyes a szorzókat honnan vette,és mit miből és mi alapján számolt ki jv-ként és vitt be a programba az számomra végképp talány....Főleg,hogy elmondani sem hajlandó:(

fanita # 2008.02.04. 18:23

2007.február 19-től gazdasági vezetőként dolgozom egy idősek otthonában. Mérlegképes könyvelői végzettségem van, és elvégeztem a főiskolát, de még nincs meg a diplomám, mert hiányzik a nyelvvizsga.
Én úgy értelmezem, hogy a 257/2000 Kormányrendelet alapján megillet a vezetői pótlék.
Az intézményünk jogásza szerint nem kaphatok pótlékot, mert nincs meg a főiskolám. Itt az ÁHT 18 § (4) bekezdésére hivatkozik, hogy kell a vezetői beosztáshoz a főiskola.
Én ilyen értelmezést nem találtam.
A másik amire még hivatkozik a 257/2000 kormányrendelet, amiben azt mondja hogy meg kell pályáztatni az állást.
De ez a kormányrendelet az én értelmezésem szerint csak a magasabb vezetőkre vonatkozik, nem a vezető beosztásúakra.
Tudna valaki segíteni ?

Lyonee # 2008.02.04. 16:29

A főiskolai évek a közalkalmazotti jogviszonyba nem számítanak bele. Főiskolai végzettséggel F fizetési osztályba lehet besorolni.
Add össze napra pontosan a jogviszonyaidat, a vállalkozás, főiskola kivételével.

tancsicsmisi # 2008.02.03. 19:13

Ez lesz az eleje:)
Kedves Tanácsadók!1995.dec.29-vel h.kat-ként nyugáll.ba kerültem.Elismert szolg.időm 26év150nap.Szolg.időm kezdete1969.08.01./mely a kat. főisk.kezdete is egyben/1973.08.20-ig 4 év/Nydíjazás után váll-zó voltam,majd 2001.09.01-2005.04.30-ig 38 hónapig/néhány hó kiv-vel/ közalk.voltam.2006.03.01-től ismét közalként máshol dolgozom,E11-ben.MÁK pr.szt:29év7hó,mv.kezdete 1976.08.01/főisk.nincs beszámítva/köv.fiz.fok2009.01.01.Ez így OK.2007.12.10-től uez munk-nál új mkörben dolgozom,kinev.mód-ban F10,köv.fok.2010.01.01.Megjegyzés:kulcsszám fok.mód-ra azért került sor,mert a nydíjba helyező hat-ban másfélszeres szorzóval számolt időket jelen jv-ban csak 1xsen lehet figy-be venni,így a kezdő ip.1980.08.15.Semmilyen hivatkozást,tv-t nem közöl.A mügyes kérésemre nem volt hajlandó megmondani,h.mi alapján és hogyan számolta ki az időt.Közölte,h,az E11 nem volt jó,ezt most javította,mással is megbeszélte,ez így jó,többé nem akar hallani sem az egészről.

tancsicsmisi # 2008.02.03. 18:54

folyt.
A seregben eltöltött időm tény idő,azt semmilyen szorzóval nem tupírozták föl és a nydíj hat-ban sincs bármiféle szorzóról szó/ezért sem értem a hivatkozást/,el nem tudom képzelni,hogy ezt honnan vette pont most.Így a köv.fok-ba lépésemet is 1 évvel meghosszabbította.
Abban kérném a segítségüket,h.a mügyes jogosan vett-e el mviszonyomból és vajon mi alapján tehette?
Előre is köszönöm válaszukat!

sixlaci # 2008.01.31. 20:33

Kedves Lyonne!

Köszönjük szépen, a segítségedet!
Szerintünk azok a pedagógus kollégák, akik perben állnak az önkormányzatukkal(falusi), náluk az a gond, hogy nincsen az önkormányzatnak pénze.
Csak azt nem értjük, nekik miért jó ez az időhúzás?

Júniusban jelezzük itt a fórumon, a mi ügyünkben mi a helyzet.

Üdvözlettel:

SixLaci

Lyonee # 2008.01.31. 19:08

Kedves sixlaci!
Azt hiszem, jól értelmezed!
A fenntartó döntésétől függ, hogyan szünteti meg az iskolát. Szerintem akkor járna jól, ha jogutóddal, mert így csak azoknak kellene végkielégítést fizetni, felmentési időt adni, akiket nem tud tovább foglalkoztatni, jogutód nélkül pedig mindenkinek, -aki jogosult- kellene végkielégítést fizetni.

sixlaci # 2008.01.31. 14:33

Kedves Lyonee!
Szóval ha van agy falusi X nevű iskola, ahol csak az alsó tagozat marad.
A felsős osztályokat átadják, az Y nevű 20km arrébb levő, falusi iskolának.
Akkor az X iskola, ahol a feleségem munkaviszonya megfog szünni, mint tag iskola elméletileg, nem zár be jogilag.
Tehát a jogutód az Y iskola lesz.
Ha az X iskola viszont jogutód nélkül szünne meg, akkor az ottmaradt tanítók is kapnának végkielégítést.
Utánna átmehetnek dolgozni az Y iskolába a többiek meg nem kapnának felmentési időt, csak szintén a végkielégítést.
Vagy nem jól értelmeztük?
Köszi.
Üdv:
SixLaci és néhány elkeseredett tanító

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.31. 07:47

1992. évi XXXIII. tv.
A "véglegesítés" alatt mindközönségesen azt értjük, hogy nem kötnek ki próbaidőt, vagy az már lejárt. (Megjegyzem, nincs szükség külön aktusra, ezért az igéből képzett elnevezés megtévesztő.) Ez független a határozatlan vagy határozott idejű kinevezéstől.

Ami ezeket illeti:
Mt. 79. § (5) „A határozott időre szóló munkaviszony időtartama - ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott időtartamú munkaviszony tartamát is - az öt évet nem haladhatja meg. Ettől eltérően, a (3) bekezdésben meghatározott esetben az engedély meghosszabbítása esetén az újabb határozott idejű munkaviszony időtartama - a korábban létesített munkaviszony időtartamával együtt - az öt évet meghaladhatja.
De!
Kjt. 21. § (2) „Közalkalmazotti jogviszony - ha törvény eltérően nem rendelkezik - helyettesítés céljából vagy meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására határozott időre történő kinevezéssel is létesíthető. A Munka Törvénykönyve 79. §-ának (5) bekezdésében foglalt korlátozás alól a miniszter eltérést engedélyezhet. Ezen túlmenően a határozatlan időre szóló közalkalmazotti jogviszony határozott idejűvé módosítandó, ha a közalkalmazott prémiumévek programban történő részvételéhez hozzájárul.

kiváncsi14 # 2008.01.31. 07:09

Kovács Ur! Köszönöm a választ.Ugy érzem nem jól tettem fel a kérdést! A közalkalmazotti törvény alapján mikor véglegesithetik a dolgozót, mi a rendelet száma? Meddig lehet a határozott kinevezést alkalmazni?

Anyucika # 2008.01.30. 18:29

Határozatlan idejű munkaszerződésemet munkahelyem munkaidő csökkentéssel kívánja módosítani. Mi a helyzet ilyen esetben, mik a jogaim, mik a kötelességeim, mint munkavállalónak? Köteles vagyok elfogadni a számomra előnytelen szerződés módosítást?

sixlaci # 2008.01.30. 17:06

lyonee!
Ismét köszi

Lyonee # 2008.01.30. 16:35

Gyakran ismételt kérdések a közoktatási intézmények átszervezéséről
http://www.okm.gov.hu/main.php?…

sixlaci # 2008.01.30. 11:15

Üdv Sücy!
Igen is meg nem is.
Például egy falusi kisiskola tanítói, most állnak perben egy ilyen átalakítás miatt.
Mindkét fél jogászai, a maguk igazát tartják a helyesnek.
Nekünk sem mindegy, hogy jár e a felmentési idő, vagy sem.
Iszonyú nagy, a munkanélküliség nálunk.

Győri Ági # 2008.01.30. 09:15

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni köztisztviselők nyelvpótlékával kacsolatban.
Van egy német kövépfokú szóbeli és egy angol középfokú írásbeli nyelvvizsgám.
Kérdésem: Mennyi nyelvpótlékra vagyok jogosult, illetve ez jár vagy csak adható?
2008. 01. 21-én írtam, elnézést a türelmetlenkedésért, de szeretném, ha valaki a segítségemre lenne.
Még egyszer bocs, ha türelmetlen vagyok.
Előre is köszi!

Sücy # 2008.01.30. 08:35

Ha tagiskola lesz egy iskolából, a "vezető" iskola jogutód lesz, nem?

sixlaci # 2008.01.29. 20:22

Még tavaly volt egy kérdésem, amire választ is kaptunk.
Most ennek a válasznak, nagy hasznát vettük.
Röviden.
Tavaly felröppent egy hír, hogy a feleségem iskolája ahol ő tanít, meg fog szűnni.
Hál Isten, egy kicsit csúszott a dolog.
Most sem fogják végleg bezárni, csak tagiskola lesz belöle.
Ez azonban, létszám leépítéssel jár, és sajnos a feleségem is köztük lesz.
2008.06.15.-vel fog megszünni a munkaviszonya, több kollégájával eggütt.

A kérdésem a következő lenne.
10-12 év munkaviszony után, úgye 4 havi végkielégítés jár?
Hány nap szabadságot, és 13. havit fognak nekik kifizetni?
A felmentési idő, ebben az estben jár e, ha tagiskola lesz? Ez úgye 4 havi lenne, ha megjárna.
Sajnos azonban több pedagógus ismerősünk is ebben a cípőben jár, hogy már perre mentek, mivel akkoriban az ő munkahelyük is úgy szűnt meg, hogy tagiskola lett.
Így a felmentési időt, nem fizették ki nekik.
Egyenlőre áll az ő ügyük, de talán itt a fórumon tud valaki válaszolni a feltett kérdésre.
Előre is köszönettel.

SixLaci

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.29. 10:13

A közalkalmazottnak kinevezése van. De ez jószerivel csak beszédmódbeli különbség.
Nem tilos határozott idejű kinevezést adni.

kiváncsi14 # 2008.01.29. 09:49

Az alábbi kérdésre kérem segitségét. Egy általános iskolába helyezkedtem el,mint takaritónő. A közalkalmazotti jogviszonyra hivatkozva kinevezést kaptam,amely három hónap próbaidő és határozott időre szól vagyis 2008.06030-ig. Kérdésem, hogy jogos-e,hogy csak egy évre alkalmaznak. Miért nem munkaszerződésem van és miért kinevezés?