Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

pocak00 # 2011.02.21. 16:27

Kedves laka13 és lyonee!

Köszönöm a válaszokat. A törvényjavaslathoz annyit, hogy az általam ismert helyen ebben a kérdésben már döntöttek. Február 5-én postáztak egy értesítést, melyben a 120%-os eltérítést visszavették 100%-ra, a Ktv. 43. § (4)-re hivatkozással visszamenőleg január 1. napjára. A kézhezvételkor már a bankszámlán volt kevesebb fizetés.. Ráadásul rendelkezésre állt egy olyan teljesítményértékelés, amely változatlan szinten javasolta fenntartani a 120%-ot. Tehát ilyenkor mi a helyzet? Ebbe már nem "kavarhat" bele a törvényjavaslat, mert, hogy csúnyán fejezzem ki magam az intézkedés már végre van hajtva! Ja és a február 5-én postázott értesítő dátuma január 31.

Visszatérve laka13 problémájára, az illetménykiegészítés mindenképpen kinevezés módosítással változtatható. Hallottam a munkaügyi kirendeltségek problémájáról, szerintem felháborító, ez joggal való visszaélés. Szerintem abszolút nem jogszerű és támadható.

zalu # 2011.02.22. 19:03

Kedves Mindenki!
Választ szeretnék kapni a következő problémámra.18éve vagyok közalkalmazott.Lehetséges,hogy jövőre elmehetek nyugdíjba,ha meglesz a negyven évem.2012ig kell megszerezni a 60 kredit pontot amire egyhavi munkabért fizet a munkáltató,nekem ebből már 35 megvan. Az idén mennék olyan továbbképzésre ahol megkapnám a hiányzó pontokat és jövőre a pénzt. Most a főnököm azt a döntést hozta,hogy nem mehetek továbbképzésre mert jövőre úgy is elmegyek nyugdíjba.1954-ben születtem rendes öregségi nyugdíjba 6év múlva mehetnék.Joga van ahhoz a főnökömnek,hogy ezért ne engedjen továbbképzésre? Van erre valamilyen jogszabály?
Várom hozzáértő válaszotokat.Köszönöm.
üdv.zalu

meroterem # 2011.02.23. 07:41

Egy középiskolában tanítok, ahol a pályázó igazgató az egyik kolléganőnk férje.
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 41. §
(2) a) szerint a magasabb vezető, vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult közalkalmazott munkakörével, vezető megbízásával összeférhetetlen, ha közeli hozzátartozójával [Mt. 139. § (2) bekezdés] irányítási (felügyeleti), ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne.
Támadható-e a határozat, ha a fenntartó, a törvénnyel ellentétben az igazgatót kinevezi?

Lyonee # 2011.02.23. 12:34

KT
15.§
"(6) A közoktatási intézményben történő foglalkoztatás esetén a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 41. § (2) bekezdésének a) pontja nem alkalmazható."

Jucu52 # 2011.02.23. 13:12

Kedves Veci, Lyonee!

Nem tudom, tudnátok-e segíteni. Kérdésem ebbe a topicba tartozik, meg nem is. Ugyanis igénybe veszem március 2-től a 40 éves nyugdíj lehetőségét, mivel a felmentési időm végét március 1. napjával határozták meg. Köztisztviselő lévén rám vonatkozna a 98 %-os különadó, kivéve, ha a jogviszony lejártának napját követő naptól nyugdíjba megyek. Ma felvetődött az a kérdés (bár én már korábban is felvetettem a munkáltatómnál, de azt a választ kaptam, hogy úgy jó, ahogy ők csinálták), hogy ha 2010. július 1. napjával kezdődött a felmentési időm, akkor az utolsó napja miért nem 2011. február 28a, és miért március 1.? Ez szerepel egyébként a felmentési dokumentumomban is, illetve az általuk kiadott igazolásban is, amit a Nyugdíjbiztosító részére adtak ki, hogy ti. a jogviszonyom utolsó napja március 1. Nem is lenne ez érdekes, ha a 98 %-os különadó alóli mentesség feltétele nem az lenne, hogy a jogviszony megszűnésének napját KÖVETŐ naptól kell kérnem a nyugdíjazásomat. Ma ismét felvetette egy ismerősöm, hogy szerinte hónapban kellett volna számolnia a munkáltatónak a felmentési időmet, vagyis a nyolc hónap felmentési idő utolsó napja a február 28-a kellene, hogy legyen. Erre ismét felhívtam a munkáltatómat, ahol a leghatározottabban állítják, hogy úgy kell számolni, ahogy ők írták, vagyis a jogviszony utolsó napja a 2011. március 1. Kértem, hogy írják le, hogy konkrétan mi alapján számolták ki, ugyanis nem szeretném, ha utólag kiderülne, hogy nem március 2-ától, hanem 1-jétől kellett volna kérnem a nyugdíjazásomat, és mégiscsak a február 28-nak kellett volna lennie a jogviszony utolsó napjának.
Kérlek, segítsetek, hogy jól számolták-e, mert ha nem, akkor még 28-ig van időm korrigál(tat)ni a munkáltatónál is és a Nyugdíjbiztosítónál is a dátumot. Melyik jogszabályban van leírva, ugyanis nem találtam meg.

Üdvözlettel:

Judit

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

Ambrek # 2011.02.24. 10:12

Kedves Mind!

5 hónapja vagyok kormánytisztviselő, nagyjából azért vettek fel, mert kellett a csoportba valaki, aki tud valamelyest angolul. Idegen terepre tévedve, megkaptam a kinevezésemet, elkezdtem dolgozni. A főnököm szimpla 1,5 hónapos csúszással kérelmezte a nyelvpótlékom megállapítását... (megjegyzem a munkaügyön lemásolták a nyelvvizsga bizonyítványt)amit aztán meg is "ítéltek", persze visszamenőlegesen nem fizették ki. Mindegy, gondoltam ez is több mint a semmi, az ill. alap 15%-a, azaz 5798 ft.

Az idő múltával aztán, a jogszabályok olvasása egyre inkább lekötött, így elkeveredtem a 1992. évi XXIII. törvényhez is, melynek a 48. §-a részletesen szabályozza a nyelvpótlék mértékét. Meggyőződésem, h mivel angol közép B nyelvvizsgám van ezért, nem 15%-os, hanem 30%-os nyelvpótlék illetne meg. Jól gondolom?

Kérdésem az lenne, hogy ez irányú észrevételezésemet a munkaügy felé jelezzem írásban, vagy célszerűbb a főnöknek (ov.) szólni? Számíthatok-e arra, hogy visszamenőlegesen is megfizetik a járandóságom, vagy azt saját tájékozatlanságom számlájára írhatom?

Üdv.

drill # 2011.02.24. 17:35

Sziasztok!
Nem tudom volt e hasonló téma de leírnám a kérdéseim és ha valaki tud rá válaszokat örülnék!!
1.Egészségügyi alapellátást nyújtó intézménynek az intézményvezetőjévé ki, milyen szakképesítéssel stb nevezhető ki(háziorvosi rendelő,emellett fogászat,védőnői szolgálat ill ügyeletet üzemeltet)?Pá­lyáztatni minden esetben kell e?
Fenntartó az önkormányzat.
2.13/2002. (III. 28.) EüM rendelet
a gyógyintézetek vezetőjének és vezetőhelyette­seinek képesítési követelményeiről, valamint a vezetői megbízás betöltése érdekében kiírt pályázat részletes eljárási szabályairól-ezt a törvényt találtam ehhez a témához de nem tudom ez minden esetben alkalmazandó e vagy ha az önkormányzat úgy dönt azt nevez ki akit akar(akár szakképzetlen­t,érettségivel vagy főiskolai diplomával)
3.Gazdaságvezetőnek ugyanebben az intézményben az előző törvény alapján szintén csak főiskolai gazdasági szakirányú végzettséggel nevezhető e ki valaki vagy érettségi+vmilyen könyvelői végzettség elég e?
4.Aki gazdasági vezető betöltheti e ugyanennek az intézménynek az intézményvezetői pozícióját?
5.Végül megteheti e az önkormányzat hogy az intézményvezetőnek nem fizet bért és ingyen dolgozik ezen a poszton a vezető ha belegyezik?(eddig igy volt!)
6.Ha szakirányú felső fokú egészségügyi végzettséggel rendelkezik valaki helyette választhatnak-e mást aki teljesen más területen rendelkezik diplomával viszont ingyen végzi a feladatot(ez az önkormányzatnak kényelmesebb)?
7.ha az önkormányzat különböző rendeleteket hoz ezekben az ügyekben eltérhet e a törvénytől?
8.Taktikázhat e az önkormányzat azzal,hogy meg se hirdeti a pályázatot(nem akar intézményvezetőt fizetni) és a következőket mondja:_
ahol „önállóan működő intézmény vezetője” van, azon a részben önálló intézmény vezetőjének kinevezéséig XY-t
kell érteni.(nevet nem írok)
Ha jogszabályt is tudtok nagyon köszönöm!
Nagyon köszönöm ha vki segít!

Vamp12 # 2011.02.24. 20:07

Üdv mindenkinek!
Nem volt időm elolvasni a korábbi hozzászólásokat, ezért előre is elnézést kérek, ha olyasmit kérdeznék, amire a válasz már elhangzott. A problémám a következő: tavaly december óta egy közhivatalban dolgozom, s ügykezelői vizsgát kell letennem március végén. Azonban a munkáltató/hivatal KÖTELEZŐ rendkívüli munkavégzést rendelt el, olyan módon, hogy a túlóra időtartama alatt (jelenleg úgy tudom, ez az időszak éppen március végéig tart) még szabadnapot is csak a felsővezetés külön engedélyével, csak rendkívüli esetben és megfelelő indoklással lehet kivenni. (Tehát még a szabadságom feláldozása árán sem tudok tanulni...)
A heti plusz nyolc óra munka (összesen negyvennyolc) iszonyatosan kimerítő, és ilyen körülmények között nem haladok a felkészüléssel. Márpedig ha nem sikerül a vizsga, a javítóvizsgát már saját zsebből kell fizetnem, 50.000 Ft-ot.
Jól tudom, hogy a felkészülési időre a törvény által megszabott tíz nap szabadnapot nem köteles a munkáltató kiadni. Azt azonban már túlzásnak érzem, hogy még túlórázzak is, ráadásul a vizsga a dolgozóállomány nevetségesen alacsony hányadát, rajtam kívül mindössze hat embert érint. Ha még negyvenet érintene...megérteném. De ez így sértő.
Nem vagyok tisztában a jogaimmal, ezért szeretnék segítséget és tájékoztatást kérni, méghozzá sürgősen. Egyre fogy az idő, amit tanulással kellene töltenem, a vezetőség pedig nem fog időben érdemben reagálni, nekem kellene lépnem, és paragrafust idézve, jogi papírt lobogtatva előállnom. Kérlek, segítsen aki tud! Nagy szükségem van rá!! Előre is köszönök minden választ!

szcsandy # 2011.02.25. 13:49

Szociális gondozóként dolgozom.2010. november 25-én megszereztem a szükséges 60 kreditpontot, de a munkáltatóm még a mai napig nem utalta az 1 havi béremet. A kérdésem, hogy mennyi ideje van arra, hogy ezt megtegye? Vagy ez már nem jár? Előre is köszönöm válaszotokat!

robbantó # 2011.02.28. 06:35

Tisztelt "fórum"
Kérdésem a kővetkező:
Kinek áll jogában eldönteni hogy közalkalmazotti jogviszonyt létesít a munkavállalóval az intézmény ha a fenntartó a polgármesteri hivatal de a munkáltatói jogkört az intézmény igazgatója gyakorolja !
Konkrét probléma hogy a polgármester 1 személyben eldönti hogy csak az általa megnevezett személyek vehetők fel akik természetesen az ő személyes "ismerősei".
ez DIKTATURA !!!
VÁROM MIELŐBBI SEGITSÉGÜKET , KÖSZÖNÖM.

dtida # 2011.03.21. 10:12

Sziasztok,

Mit gondoltok: kormánytisztviselői jogviszonyban lehetek társas vállalkozás (kft.) kisebbségi tulajdonosaként, személyes közreműködéssel vagy anélkül, PSzÁF-nél regisztrált biztosításközvetítő?
És szaktanácsadó?

Karesz42 # 2011.03.21. 18:37

Tisztelt Szakértő!
Röviden leírnám,mire szeretnék választ kapni.
Közcélúként dolgozom,8 órában.Van egy 15%,és 20%-os letiltásom,aminek az összes hátraléka januárban 80.000ft körül volt.Jan.17-én álttam munkába,és levonták a 35%-ot,és még 15%-ot,hátralék címszóval.Februári béremből szintén.Gyakorlatilag a fele fizetésem kapom 2 hónapja.Azt mondta a bérszámfejtő,hogy a 15% többlet levonást külön számlán kezelik,ugyanis nem küldték sehová.Sem a letiltást kérőnek,sem nekem nem utalták el eddig.Azzal indokolják,hogy nem adtam le belépéskor a papírt,amin rajta van a hátralék.,és így nem tudták mennyi van még hátra.Bírósági végzéssel van a 15,ill.20% megállapítva,Én a papírt leadtam,de nem továbbították a MÁK felé.,csak most nem régen,mert kivertem a cirkuszt.De a pénzem még mindíg nincs sehol.Nem gyerektertásról van szó.A 2 hónap alatt a hátralévő összeg gyakorlatilag lecsökkent 40.000 köré.
Meg lehet ezt tenni?
Ha nem,mit tudok tenni,kihez fordulhatok?
Köszönettel:Karesz

sajat # 2011.03.22. 08:10

Tisztelt Uram!
Szeretnék arra választ kapni, hogy közalkalmazotti jogviszonyban lévő, aki 1979. év óta dolgozik közalkalmazottként, előző munkahelyéről "áthelyezéssel" került közalkalmazotti jogviszonyába, jogosult-e a 40 éves jubileumi jutalomra.
Munkáltató szerint az áthelyezés előtti időszak nem számít bele a jubileumi jutalom számításánál.
Válaszát előre is köszönöm,
Helén

sajat # 2011.03.22. 08:13

Tisztelt Uram!
Elnézést kérek elírtam a dátumot 1969. év óta" dolgozik közalkalmazottként!
Helén

mimi52 # 2011.03.29. 14:38

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy ha a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel szűnik meg, jár-e a jubileumi jutalom?
Előre is köszönöm a választ.

Veci # 2011.03.30. 09:02

mimi52
A másik topicban válaszoltam.

Üdvözlettel Veci

kisbica # 2011.03.30. 16:32

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék segítséget kérni abban az ügyben, hogy 2008. március 1-től egyéb ügyintézőként dolgozok egy idősek házában. Mai nappal beadtam az intézményvezetőnek egy kérelmet az elmaradt járandóságom kifizetésével kapcsolatosan, mivel nem kaptam meg a garantált bérminimumot. Tudtommal az elévülési idő 3 év, de a munkáltatóm állítása szerint (egy másik jogszabályra hivatkozva, amit nem tudtak megmondani, hogy mi az) 2009. január 1-ig visszamenőleg fizethetik ki. Szeretném megtudni, hogy tényleg létezik-e jogszabály, amely ilyet ír le
és az felülbírálja-e a Munka Törvénykönyvében leírtakat?
Valamint szeretném megtudni, hogy a kérelem beadása és a kifizetés közötti idő nincs-e leszabályozva?

Segítségüket előre is köszönöm!

pocak00 # 2011.03.31. 09:23

Tisztelt Szakértők!

Két rövid kérdésem lenne kormánytisztviselői jogviszonyhoz:
1./ Táppénzes állományban módosítható-e a kinevezés? Postán kapta a táppénzen tartózkodó kormánytisztviselő a felhívást, hogyha egyetért, akkor postafordultával küldje vissza a kinevezés módosítást.

2./ Ha nem ért egyet és nem küldi vissza a megfelelő védettséget követően felmenthetik. Ekkor ugye jár a végkielégítés?

Köszönöm.

Fodorzso # 2011.04.02. 05:11

Tisztelt Szakértők!

Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni: 2000. november 27-től 2011. február 28-ig folyamatos, határozatlan idejű, közalakalmazotti jogviszonyban álltam (ami közös megegyezéssel megszűnt), majd 2011. március 1-jén szintén közalkalmazotti jogviszont létesítettem, de 4 hónap próbaidőt állapítottak meg.

Most 5 hetes terhes vagyok, kérdésem az lenne, hogy elbocsáthatnak-e a munkahelyemről a próbaidő alatt? Ha a próbaidő alatt betegállományba vesznek, akkor is felmondhat-e a munkáltatóm, illetve, ha felmond, akkor továbbra is igénybe vehetem-e a táppénzt, és megilletnek-e az egyéb, biztosítotti jogviszonyban lévőket megillető juttatások (TGYÁS, GYED)?

Válaszukat köszönöm szépen!!

geridina # 2011.04.05. 15:24

Tisztelt hozzáértők!

Nem tudom, jó fórumban vagyok e egyáltalán, és biztosan sokan leszünk most, akik hasonlókat kérdeznek. A mai napi hírek között hallottam, hogy azonnali hatállyal alkotmányellenesnek minősítették az előzőleg kormánytisztviselőkre már kiterjesztett indoklás nélküli elbocsájtást. Engem idén január 31 i hatállyal mentettek fel indoklás nélkül. Kérdésem, hogy visszamenőleg is lehet e majd munkaügyi vagy alkotmánybíróságra menni? Ha igen, hol kell elkezdenem intézkedni? Köszönöm előre is

Beja75 # 2011.04.05. 21:11

Tisztelt Szakértők!

Engem is indoklás nélkül mentettek fel a munkahelyemen. Jelenleg a felmentési időmet töltöm, a munkaviszonyom májusban szűnik meg. Én is az Alkotmánybíróság mai döntése kapcsán felmerülő lehetőségek (pl. kártérítés)után érdeklődnék.

Edit62 # 2011.04.05. 23:15

Tisztelt Szakértők !

Köztisztviselő voltam közel 25 év közszolgálati jogviszonnyal. Február 21-én mentettek fel, úgy, hogy köteleztek rá, hogy a 2 hónap felmentési időm felébe vegyem ki az elmúlt évi 20 nap szabadságomat.
Lehetséges-e valamilyen kártérítést kérni ?

geridina # 2011.04.06. 11:28

Engem is köteleztek testületi határozatban, hogy vegyem ki a szabijaimat, pedig abból is bejött volna 40 e ft, és még ezt is elvették. De a jegyző utánanézett, ezt sajnos megtehették. Mármint hogy nem biztosítanak rá pénzt és kész.
Engem is érdekelne, hogy így visszamenőleg is lehet e kártérítést kérni, mert ha köteleznék őket, hogy vegyenek vissza, azt nem fogadnám el. Teljesen mindegy, mert a polgármester megmondta, hogy nincs indoka, de kreál, hogyha kell, és akkor úgy küld el. Gusztustalan.

Jorkaa # 2011.04.09. 12:08

Most akkor jár-e a jub jutalom vagy nem???
A PÉP tv módosítása értelmében a programban részt vevő a társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv 18. § (2a) bekezdésében foglalt jogosultságága feltételeinek megszerzésével a jogviszony megszűnik. Kérdésem az, akinek májusban megszűnik a fenti címen a PÉP-es jogviszonya, jogosult e a 40 éves jubileumi jutalomra, ami augusztusban lenne esedékes számára. Kifizethető e neki a 2010. évi LVIII tv 23.§ (5) bekezdése alapján???
Ha nem, akkor milyen tv alapján nem???
Köszönöm a segítséget!

zulma # 2011.04.10. 15:53

Kérdéssel fordulok közalkalmazotti jogviszonyban állok.:

Intézmény átszervezés történt így a munkaviszony áthelyezéssel, átsorolás történt alacsonyabb "A" fizetési fokozatba "C" fizetési osztályból, van- e ahhoz joga a munkáltatónak, hogy a bér kevesebb legyen mint amennyi volt, megközelítőleg nyugdíj előtt 20 ezer forinttal??!
Papíron történt csak az áthelyezés, helyileg ugyanabban az intézményben van a munkavégzés és ugyan azt a feladatot látom el.