Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

csumák # 2008.01.19. 20:35

icet! értem a problémát. Ha nem lenne katona, aki helyettünk is védi a hazát, akkor nem lenne hazánk.Milyen áron teszi? Az élete, egészsége árán. Megfizetik, megköszönik???
De! A sakkban is a gyalogot áldozzák fel először.Akik a partit játszák, fedezékben vannak.

jano

bonifác # 2008.01.19. 19:14

Kérem értesítsenek, ha nem tudnak (vagy nem akarnak válaszolni!)

icet # 2008.01.19. 11:02

Sziasztok az előző eszmefuttatáshoz még én is szeretnék hozzá tenni. Az ember fizikai teherbírása a gyermek kortól fokozatosan fejlődik. Aki felnőtt korban az ideális ujt eléri és azt tudja tartani annak nem sok problémája lessz a tartásával idősebb korára sem. A katona felszerelése elérheti a 30-50 Kg.-is ha ezzel a sújjal 20-30 Km.-t kell gyalogolni az mán nem igazán egészséges. Az ilyet hívják extrém fizikai megterhelésnek. Ha valaki heteken keresztül csinálja meg lehet szokni, de milyen áron. "ami nem öl meg az erőssé tesz" mindig ezt mondják.

csumák # 2008.01.19. 10:26

Kedves Monalisa!
Még csak ennyit:
"Egy pár hónapos kisbaba és egy 20 egynéhány éves fiatalember egészségi állapotát párhuzamba hozni szerintem alapból elhibázott dolog"
Tudod-e? Az egészségi állapot döntő része a magzati életben eldől, a többi csak ráadás.

jano

csumák # 2008.01.19. 06:13

Monalisa! Igazad van.De a terminus technicus szerint sorsszerű betegségről én nem hallottam, de arról igen, ha négy lábon maradtunk volna, a gerincünk sem lenne ilyen beteg. Persze sérülhet egyéb ráhatás miatt is, de ezt sem sorsszerűségként definiálják.Amit "beleszőttem a diskurzusba" csak példa, felelősséggel tartoznánk bizonyos dolgokért, de szeretjük elfelejteni.

jano

monalisa1 # 2008.01.18. 22:55

Amekkorát te tévedsz!
Pl. tök egészséges életpálya egész a katonasági idő közepéig, ott egy véletlen rossz mozdulat, mely okozati összefüggésű stb. stb.

Az számomra extrém, hogy bár a gerincbetegségről beszélgetünk, te meg a diskurzusba beleszövöd az abortuszt... Tudod, EKKORA csavart azért nem kellene csínálni.

Megyek aludni, nem fárasztom veled magam tovább.

csumák # 2008.01.18. 22:39

Tudod lisa, a felnőttkori bajokat gyerekkorban alapozzák meg, nincs sorsszerű betegség, csak sorsszerűen bekövetkező, amit csecsemő és gyermek korban alapoznak meg.Amit a szülők, persze nem szándékosan követnek el. Ma még a művi abortusokat sem tekintik gyilkosságnak, pedig az.

jano

monalisa1 # 2008.01.18. 21:34

Kedves Csumák!

Egy pár hónapos kisbaba és egy 20 egynéhány éves fiatalember egészségi állapotát párhuzamba hozni szerintem alapból elhibázott dolog - már elnézést, de butaságot írtál.

A konkrét esetben majd az igazságügyi orvosszakértő dolga lesz nyilakozni arról, hogy ama bizonyos gerincbetegség sorsszerű-e vagy okozati összefüggésű a katonáskodással.

Tudod, a doki azért tanult/vizsgázott x éveken keresztül, hogy illetékes legyen orvosi kérdésben szakvéleményt adni.

A témát a magam részéről ezennel lezárom.

csumák # 2008.01.18. 21:07

monalisa!
Gondolkozz már egy kicsit! Hogy "nagyjainkat" idézzem: "nem fog fájni!" Hogy lehetne biztosan megmondani, hogy a gerincbántalom vagy bármi más sorsszerű-e? Elmesélném, hogy még ma is találkozom olyan szülőkkel, akik a pár hónapos csecsemőt babycomp-ba teszik és boldogan újságolják, hogy a gyerekük már megy. Sőt vígan etetik a tömény,zsíros felnőtteknek sem éppen egészséges étellel, mert "annyira kéri"jelszóval. Ha később gyomorpanaszai lesznek, megint ki a hibás? Mindenki, csak ők nem!!!
Ha megvárnák a csecsemőnél, hogy akkor van itt ideje mindenféle mozgásformának, amikor azt a gyerek magától képes megtenni, akkor, nem lenne ennyi mozgásszervi beteg. Ha Nem etetnék idő előtt mindenféle marhassággal, csak azért mert jó a reklám,talán az emésztőszervei se mennének tönkre.
Na ja, szélmalomharc!

jano

monalisa1 # 2008.01.18. 20:44

Vagyis előszőr orvosi, aztán lehet hogy majd jogi kérdés lesz belőle.

Arról kell az orvosnak egyértelműen nyilatkoznia, hogy a betegség esetlegesen okozati összefüggésű-e az utóbbi 4 év alatti munkavégzéssel - vagy sajnálatosan sorsszerű. (Ha az első variáció jön be akkor terelődhet a kérdés jogi útra: kártérítés, rokk. nyugdíj stb. = hosszú jogvita...)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 19:56

Ez nem jogi kérdés hanem orvosi.

icet # 2008.01.18. 17:42

Szebb jövőt!
Szeretném megtudni hogy mit érdemes lépni. 4éve vagyok sz.katona a felvételin, korlátozás nélkül kaptam orvosi alkalmasságot. Külszolgálaton voltam szintén jó orvosi vizsgálati eredménnyel. Pár hónapja Eje orvosi vizsgálaton, ahol alkalmatlannak nyilvánítottak. A gerincem miatt még katonának sem vagyok alkalmas. A vizsgálat eredménye. (Az L. V. csigolya 4mm-t dorsalis irányba csúszott.) Az orvos szerint meg kellene műteni, mert hirtelen fizikai terhelé hatására lebénulhatok. Ez az eredmény hidegvízként ért és nagyon megdöbbentett. Ezek után nem csak katona, de más fizikai terheléssel járó munkát sem végezhetek.

bonifác # 2008.01.17. 10:29

Csak azt szeretném tudni, hogy kapok-e választ illetve tanácsot? január 9. már régen volt. Lehet, hogy túl rázós at kérdeztem?

jamesz # 2008.01.17. 09:57

hello!
A kötelező illetménynövekedés a felmentés allat álló, illetve a munkavégzés alól mentesített közalkalmazottra is vonatkozik???

Carina # 2008.01.13. 11:49

Tisztelt Fórumozók!

Azzal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy határozatlan idejű közalkalmazotti szerződésem van, de nincs középfokú nyelvvizsgám, ezért még nincsenek nálam a diplomáim.Erre hivatkozva kirughatnak-e és milyen feltételekkel?
Előre is köszönöm!
Carina

finthus # 2008.01.13. 08:36

Egeszsegugyi egyetemi intezmeny kozalkalmazott fizetesi papiron 3 kifejezes szerepel:

A: Alapilletmeny
B: egeszsegkarosodasi kockazati potlek
C: munkahelyi potlek

A+B osszege adja a kozalkalmazotti bertabla aktualis kategoriajaban szereplo osszeget.

Kerdesem:
Nem csak az A-nak kellene legalabb a kategorianak megfelelo minimumnak lennie?

Lyonee # 2008.01.12. 21:43

A kjt a közalkalmazottak jogállásáról szól. Az előmeneteli, és illetményrendszer, a munkavégzés, szabadság, stb tekintetében ugyanaz érvényes.
A kivételeket pontosan megnevezi, pl. nem lehet felmondással megszüntetni a határozatlan időre szóló közalkalmazotti jogviszonyt, nem jár felmentési idő, az már ennek a következménye.

bonifác # 2008.01.12. 11:45

Még az jutott eszembe az ügyemben, hogy a személyügyesünk azt mondta, azért nem léphetek be a a prémium csomagba 2007.12.31-vel mert akkor még dolgoztam.
Igen ám, de a hivatásos rendőr kollégám 12.31-én még dolgozott, de 12.31-től már nyugdíjas is. Akkor hogy is van ez?

Várom továbbra is a válaszukat!

Lora-baba # 2008.01.11. 09:16

Nagyon köszönöm a tájékoztatást. Arról nem írtál, hogy mindez akkor is érvényes, ha a kinevezés nem határozatlan idejű. Ugyanis az iskola igazgatója ezen indokkal elzárkózik a juttatások adásától. Légy szíves térj ki erre a nézőpontra is. Köszönöm

4 féléves szakirányú továbbképzésen vettem részt, melyet sikeresen befejeztem, majd sikeres szakvizsgát tettem az elmúlt tanévben. A jelenlegi munkah

briella # 2008.01.10. 17:27

Kedves Fórumozók!
Én abban kérem a segítségeteket , hogy 2007 évre az elmaradt kifizetéseket/pl.: fizetett ünnep, túlóra/most fizetné ki,ő kiszámolt egy összeget de nem részletezte hogy ez melyik elmaradást tartalmazza.Az aláírásommal kellett volna elfogadnom az összeget és akkor utalják hóközi kifizetésként,vagy kérem hogy részletezzék.Én az utobbit kértem, erre fel kérésem ellenére hozzácsapták a fizetésemhez igy jóval többet vontak le járulékként.Szerintetek jól járt el a munkaadó?A hóközi kifizetéseket hozzáadhatja az aktuális bérhez vagy hó közben kell kifizzesse béren felül?Ezenkívűl mi ágymelletti rendszeres pótlékot kapunk ami ebben a hónapban fele volt és én úgy tudom ahhoz nem nyúlhatnak hozzá. Ha tudtok segíteni, írjatok!Köszi!

Lyonee # 2008.01.10. 16:46

Ha pedagógus szakvizsgáról van szó, vagyis a diplomádba az van beírva, hogy szakvizsgázott pedagógus, akkor eggyel magasabb fizetési osztályba lépsz 2008. jan.1-től (F-> G vagy H->I), és mivel a 120 órás kötelező továbbképzést is teljesítetted ezzel, a 3 éves várakozási időd 1 évvel lerövidülhet. 7 évente csak egy alkalommal lehet a várakozási időt 1 évvel lerövidíteni.

Lora-baba # 2008.01.10. 16:16

Négy féléves szakirányú továbbképzésen vettem részt, melyet sikeresen befejeztem. Ezt követően sikeres szakvizsgát tettem. Előzőleg két szakos tanári diplomával rendelkeztem. A jelenlegi munkahelyemen határozott idejű kinevezéssel dolgozom most második éve. Azt szeretném megtudni, hogy milyen anyagi juttatások illetnek meg így a szakvizsga megszerzése után?

4 féléves szakirányú továbbképzésen vettem részt, melyet sikeresen befejeztem, majd sikeres szakvizsgát tettem az elmúlt tanévben. A jelenlegi munkah

kvts # 2008.01.10. 15:11

tomas64, Lyonne: köszönöm.
Szóbeli ígéretet kaptam a munkahelyi vezetőtől a visszamenőleg kifizetésre, de az a közlése nagyon meglepett, hogy nála van még a diplomamásolat. (Le sem adta a gazdasági osztályon, miközben ő nem törődött vele?) Azért bizakodom most, többnyire.
Köszönöm a törődést.

Zeike # 2008.01.10. 07:40

Köszönöm a gyors választ, még ha az nem is jó hír. A döntésbe nagy mértékben szerepet játszott a fizetés, meg a jelenlegi munkahelyem "körülményei", de azért köszönöm a jó tanácsot!
Zeike

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 07:34

A határozott idejű munkaviszony a határozott idő lejártával megszűnik akkor is, ha terhes a munkavállaló (közalkalmazott).

Nem jogi probléma, de ez a váltás nem tűnik egy jó döntésnek.